tiistai 4. syyskuuta 2012

Istuntatunti

Menin tämän päivän tunnille Lillan kanssa. Tunnilla oli pari muuta luokkalaistani ja me keskityttiin istuntaan.

Alkutunnista jo melkein heti alkukäyntien jälkeen alettiin ravailemaan ja tekemään pääty-ympyrät päihin. Lilla oli niin tahmea kuin olla voi ja opettaja sanoikin, että koskettele hevosta mieluummin raipalla (sillä tavalla kun ns. kärpänen kävelisi hevosessa), eikä niin, että joudun koko ajan ajamaan hevosta eteen istunnalla ja pohkeella. Hetken ravailun jälkeen aloimme menemään pääty-ympyrät laukassa. Se meni ihan hyvin.

Hevoset saivat välikäynnit ja opettaja katsoi samalla Lillan satulan, ettei se ole liian leveä, kun jalkani menivät taakse. Mutta ihan sopiva satula oli, oma ratsastusvirheeni vain laittaa jalat taakse. Lilla on niin pieni, että aina vahingossa meinaa jalat alkaa nousemaan ylös ja taaksepäin.

Välikäyntien jälkeen menimme keskiympyrälle ja nostimme jalustimet satulan eteen. Sitten alkoikin tulla ohjeita siitä, millainen pitäisi olla istunta. Itse olen yrittänyt ajatella aina vain, että olkapäät taakse ja rintakehä ylös, mutta se asento on ollut mielestäni oudontuntuinen ja siksi en ole jaksanut mennä niin kauaa ja olen valunut taas huonoon ryhtiin.

Tänään sain ohjeen, että kuvittelisin lantion nousevan ylöspäin ja sen seurauksena suoristui koko istuntani, eikä kummemmin tarvinnut enää ajatella olkapäitä tai rintakehää. Aluksi oli toki hieman vaikea rentoutua ja hengittää, mutta kyllä sekin alkoi sujumaan ja lopulta istunta alkoi tuntua ihan luonnolliselta, eikä mitenkään oudolta. Toiseksi ohjeeksi sain sen, että varon varsinkin, ettei sisäjalka valu yhtään liian taakse.

Mentiin ympyrällä aluksi käynti-ravi siirtymisiä ja sen jälkeen laukka-ravi siirtymisiä. Kun alkoi sujumaan ihan hyvin, vaihdettiin suuntaa ja otettiin jalustimet takaisin jalkaan. Toisessa kierroksessa sain neuvoksi pitää oikean olkapään hieman edempänä, kuin vasemman (mentiin vasempaan kierrokseen), mutta se oli vielä hieman hankalaa, kun joutui keskittymään, että pysyy "uudessa istunnassa" oikein, eikä taas ala menemään vanhassa istunnassaan. Liian monta asiaa oli siis mietittävänä yhtä aikaa. Vasen kierros meni hyvin (se on Lillalle vahvempi kierros) ja opettaja antoi meidän lopettaa hieman aikaisemmin, jottei hevonen väsy liiaksi ja ala sen seurauksena mennä "huonommin". Muut jatkoivat loppuraveja vielä vähän aikaa toiseen kierrokseen, kunnes muutkin siirtyivät kävelemään loppukäyntejä koko kentän alalle.

Tunti meni loppua kohti paremmin, kun Lillan moottori alkoi toimia ja se pyöristyi selästään. Huomioikaa, että alla olevat kuvat ovat alkutunnista, jolloin istuntaa ei oltu vielä "korjattu", joten istunta on niissä vielä se kamala entisensä. Luultavasti huomenna yksin ratsastaessani ratsastan taas samalla vanhalla istunnalla, mutta yritän ainakin muistaa tämän päivän neuvoja.

Ostin tänään muuten helosania, alan rasvailemaan sillä ns. rupikohtia jaloissa. Nyt olen kylmännyt ja pessyt jalkoja ja pistänyt joka yöksi lämpöpintelit, 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti