maanantai 31. joulukuuta 2012

Edesmennyt keppihevosharrastukseni

Varmaan moni on kuullut keppihevosista ja luulen, että aika moni on myös sellaisia tehnyt. Siksi ajattelin tehdä postauksen, jonka omistan vain näille vanupäille.

Minäkin siis kuulun siihen porukkaan, joka on keppihevosia tehnyt ja niillä ratsastanut. Kaikki lähti vuonna 2006 ollessani yhdeksän, kun näin lehtijutun tälläisestä eriskummalisesta keppihevosesta, jota myös keppariksi sanottiin. No, eiku äitin vaatevarastoa penkomaan ja sieltä joku vanha vaate etsimään. Siitä sitten leikkelin hevosen pääksi tunnistettavat kappaleet ja ompelin yhteen. Täytteenä olkea vanhan navetan vintiltä ja jokin keppi metsästä etsimään. Ja aikun tuli hieno! Oljet tursusi saumoista, kun olin sellaisia kolmen sentin harppauksia tehnyt.

No, pikkuhiljaahan siinä oppi paremmin tekemään ja täytteetkin vaihtui vanuun. Tottakai näille hepoille piti suitsetkin sitten tehdä ja ratsastamaan lähteä. Aluksi harrastus oli vain leikkimielistä metsässä juoksentelua, mutta lopulta "tallilla", jonka ristin Kht Kaviokoukuksi oli omat nettisivutkin ja tuli pidettyä ihan leirejäkin. Jokaisella hevosella oli tietenkin oma luonteensa, nimensä, rotunsa jne. Ja jokainen oli oman tasoisensa. No mutta, tässä teille kuvasatoa harrastukseni ajoilta. Harmittaa, kun vanhalla koneella olisi ollut kuva 125 sentin korkuisesta esteen ylityksestä - kyllä, keppihevosella - mutta en sitä tänne nyt saa laitettua, kun kone on rikki.

Tässä kuvassa esiintyy "Bel Viso"

Tämä hevonen taasen omisti nimen "Flight of the Buble Bee"

"Milord IV" ja este.

"Kaviokoukun Känkkäränkkä" hienoista harjoista väsätyillä esteellä.

"Orient Express"

"Kaviokoukun Hössöntössön" ja kameran tarkennus kannossa.13 kommenttia:

 1. Mistä otit kaavan noihin keppareihi kun mä olen yrittänyt tehdä, mutta niistä tulee huonoja! Niin voitko kertoa joitan kaavoja tai vinkkejä miten teet? Olisin tooosi kiitollinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein kaavoista lähtien kaiken ihan itse. Teetkö kolmipalaisia hevosia? Itse leikkasin aina kaksi hevosenpään muotoista palaa kankaasta, myös suuviillon (kangas kaksinkerroin, niin tulee suoraan kaksi samanlaista) + välikappaleen, joka oli n. 10 sentin levyinen suikale ja ompelin sen hevosenpääkappaleiden väliin. Ompelin käsin, niin saa helpommin suoraan. Kun on ensimmäisen puolen ommellut välikappaleeseen, kannattaa seuraavan kappaleen ompelu aloittaa suun kohdilta, jotta hevosesta tulee suora.

   Fleecestä jos ompelet, kannattaa tarkkailla myös kankaan venyvyyttä. Itse tykkäsin ommella niin, että kangas venyi enemmän kaulan pituussuuntaan.

   Huomaat varmaan hevosillani nuo muodot, eli leuan, alahuulen ja niiden välissäkin on pieni "kumpare". Nämä kannattaa leikata "liioitellusti", eli uskalla leikata ne oikeasti niin, että kumpareet erottuu. Huomaat, kun olet ommellut ja täytät hevosen, niistä ei tule niin isoja, kuin miksiä olet ne leikannut. Täyttämisessä hieman hevosesta riippuen voi myös korjailla sen "virheitä". Jos tuntuu, ettei esim. nuo muodot näy, laita kumpareiden kohdalle kunnolla täytettä melkein niin, että hevonen ratkeaa (no ei ihan, mutta tajusit :D) ja noihin "kuoppiin" vähemmän. Itse tykkäsin täyttää hevoset aika tiukkaan, mutta liian tiukkaan ei kannata, koska muuten hevosesta tulee helposti edestäpäin katsottuna pyöreä kuin pallo.

   Kelpaako? : D

   Poista
  2. Kiitos plajon! Inspiroi koittamaan, mutta se välikappalle niin laitetaanko se ensin niinkuin siihen väliin ja laitetaanko se vain silleen, että ommellaan siihen päälle? :)

   Poista
 2. Ja siis mitä se auttaa jos sinnr laittaa sen ns. Lisäpalasen? Muuten onnea Lillalle varsasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välikappale nimenomaan ommellaan pääkappaleiden väliin, ei päälle. Siksi väliin, että siitä tulee enemmän hevosen "näköinen" ja suukin näyttää aidommalta. Muutenhan mm. siitä alahuulesta tulee vain sellainen ohut typerännäköinen ja hevonen näyttää edestäpäin ohuelta. Välipalalla hevonen näyttää enemmän "kolmiuloitteiselta" ja näyttää edestäkin hevoselta.

   Onnea en tiedä voiko vielä toivottaa, voi olla, että käy vaikka miten huonosti vielä. Jos esim. Lillan joulukuun alussa oleva sairaus ei olekkaan se, mitä epääiltiin vaan joku muu, joka aiheuttaa esim. varsan luomisen/ vastasyntyneen varsan kuolemisen, niin siinähän sitten olet. Päivä kerrallaan eletään ja täytyy vain toivoa parasta.

   Poista
 3. Juu :) Kiitod vinkeistä! Sun kepparit on tosi hienoja.

  VastaaPoista
 4. Myytkö? Vai onko jo myyty? Milord IV ja Bel Viso kiinnostais! Itekki ylitän mun keppareiden kanssa 110cm :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bel Visoa ei enää ole, Milord IV lähtee 55€ posteineen (IST:ltä ostettaessa maksanut alunperin 80€).

   Poista
 5. Tekisitkö tilarin 20e? jos annan tarkat ohjeet:)
  jos tekisit laita sähköpostia --> sara.mehtola@wippies.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen kyllä pyydettäessä tilaushevosia, mutta hinnat on fleecehepoilla 40€ ja muista kankaista tehdyillä 50€. Lähetys ilman täytteitä ja keppejä, kankaita löytyy minulta varastosta jo monenlaista.

   Poista
 6. Ihania noi sun kepparit, minkä ikäisenä lopetit keppareitten ratsastuksen❓❔

  VastaaPoista
 7. Okei voisin 30e maksaa :)? onnistuisiko se jos jatkettaisiin keskustelu sähköpostitse:) annoin sen aijjemmin:)

  VastaaPoista
 8. mulla voitui googletili eli olen se joka kyseli tilaria aijjemmin 20e:)

  VastaaPoista