sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Energinen poni.

Lillalla on kyllä niin paljon ylimääräistä energiaa, että. Pomppuponi ei olisi tänäänkään malttanut olla hetkeäkään paikoillaan, joten sai purkaa energioitansa hetken meidän pihassa kentällä, jossa oli lunta, ettei sitten siellä jossain ei missään kävisi taas niin, että poni lähtisi lipettiin.

Vaikka sitä lunta jonkun verran oli, niin hevonen oli silti sitä mieltä, että nyt laukataan. Olihan siinä pidättelemistä, mutta ihan ravissa ja käynnissä suurimmaksi osaksi pysyttiin. Käytiin myös lyhyt maastoreissu ja suoriuduttiin sieltä ihan hengissä ja kommeluksitta, vaikka heppa meinasikin välillä pompahdella innostuksissaan.

Alla hieman kuvia ja video. Kuten huomaatte videosta, hevonen päätti välillä, että minähän laukkaan. Huomioithan, että videoissa on yli puolet meidän vauhdikkaammista pätkistä, joten hevosella ei rankasti menty, vaikka video niin voi antaa ymmärtää. Ratsastus koostui tänään n. 25 minuuttia käynnistä ja 5 minuuttia ravista. Ja siitä laukasta, jolle Lilla meinasi välillä rikkoa.


"Jee, nyt juostaan!"

14 kommenttia:

 1. itse en ainakaan huomannyt yhtään kohtaa jossa hevonen itse tarjoutu laukkamaan,aina ratsastaja känski hevosta eteenpäin?ja onko järkeä laukata ja ravata kun hevonen on tiineänä? :O ei kannattaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas näen asiat päinvastoin. Mielestäni hevonen ihan itse laukkasi, eikä sitä käsketty. En ihan usko että hevonen / varsa siihen kuolee kun jonkun 10 metriä laukkaa tai pätkiä ravaa. Meneehän ne tarhassakin itsekseen sellaista kyyttiä että huhhuh. Ainakin meidän lv riehui tarhassa tiineenä, mutta sillä ei ikinä kunnolla ratsastettu, mutta kuitenkin, ei siinä nyt hirveästi eroa ole onko selässä joku vai ei. Ja 2 tervettä varsaa se sai.

   Ja videolta ei ikinä näe kunnolla mitä tilanteessa oikeasti tapahtui, se on vain puoli totuutta, mikä videolla näkyy.

   Poista
  2. Ano on hyvä ja tulee itse katsomaan ja kokeilemaan. Ensimmäisessä laukassa et edes nähnyt, kun laukka nousi, niin mistä päättelet, että laukan pyysi nostamaan ratsastaja? + Sonja ei ollut ikinä mennyt hevosella lumihangessa ilman satulaa, niin ei siinä keskity muuta kuin siihen, että selässä pysyy ja pidätteet tehtiin siinä välissä, kun pystyi. Toisessa kohdassa laukkaa mentiin viisi metriä, joten miksiköhän ratsastaja olisi pyytänyt viisi metriä laukkaa ja sitten takaisin raviin? Videossa on suurinpiirtein kaikki vauhdikkaammat, vai olisitko halunnut mieluummin seurata puoli tuntia käyntiä videosta? Toki voin senkin tehdä, jos sait kuvan, etten tee hevosella muuta kuin ravaan ja laukkaan.

   Sattuukohan myöskään Ano olemaan perille kantavan tamman liikutuksesta? Mitä parempi fyysinen kunto tammalla on, sitä helpompi varsominen yleensä on. Jos tämä nyt sattuu olemaan vaikka se ratsu, on suositeltavaa, että sitä liikutetaan edes kevyesti ihan loppuun asti, toki viimisillä viikoilla ihan maastakäsin. Joten jos tuon videon verran hevosella on tänään ravattu + muuten menty käyntiä niin salli minun nauraa. Monet liikuttavat rankemminkin, kunnon koulutreenin olen viimeksi mennyt ehkä lokakuussa ja viimeksi tunnin pituisen ratsastuksen olen mennyt ehkä marraskuussa. Ilmeisesti nyt sitten rääkkään hevostani ja vahingoitan varsaa. Älä pelkää - osaan kyllä liikuttaa hevoseni niin kuin sille sopivalta tuntuu. Hevosen ehdoilla mennään - hevonen menisi mieluummin vieläkin enemmän ja lujempaa, mutta en anna enää.

   "Tamman fyysinen kunto on tärkeää: tammaa pitäisi liikutella riittävästi, esim. tammalla voi varovasti ratsastaa, kunnes varsomiseen on kaksi kuukautta." Tämä kopioitu täältä (http://www.shkl.net/lehti/vanhat-artikkelit-1990-2006/arne-lindholm-siitostamma/), lue se seuraavan kerran ensin, ennenkuin tulet valittamaan jollekkin, ettei kantavaa saa liikuttaa.

   Poista
  3. juu no en sannutkaan että hevosta EI saisi liikuttaa mutta laukkaa en välttämättä ymmärrä?ja ihan selvästi ratsastaja antaa apuja hevoselle että laukka en minä sentään sokea ole ja olen ratsastanut kyllä 15 vuotta että tiedän jo ihan hyvin!!

   Poista
  4. joo itse ihan samaa mieltä tuon anon kanssa! (:

   Poista
  5. Edelleenkään ano ei näköjään tajua ettei laukka-apuja annettu : D Olkoot uskomatta, ihan se sama ja hailee. Heti jos sen pari minuuttia menee hangessa ravaillen, niin se on maailmanloppu ja olen tuhonnut tamman ja sen tulevan varsan elämän.

   Täytyy olla muuten aikamoinen näkökyky, jos näkee, onko laukka pyydetty vai ei, jos ekassa laukkavideossa ei näy edes laukannostoa : D Ja edelleenkin kysyn, kuka hullu haluaa laukata sen viisi metriä (toinen laukkakohta) ja hidastaa heti raviin takaisin? : DD Hui, hevoseni kuolee, kun se laukkasi tänään 25 metriä. Ano on edelleenkin hyvä ja tulee itse kokeilemaan, miten hevonen on innoissaan lenkille lähdöstä. Ja ano voi myös kokeilla sitä paikallaan pysymistä hevosen kanssa - ei muuten onnistu jos siellä maastossa olet.

   Voin halutessasi videoida joka ikisen ratsastukseni tulevaisuudessa, niin näet, että se liikutus koostuu pääasiassa käynnistä ja sitä ravia on se muutama minuutti siitä liikutuksesta - jos sitäkään.

   Olkaa hyvä ja huolehtikaa omista asioistanne. Minua ei kiinnosta, mitä mieltä olette hevoseni liikutuksesta. Teen sen niinkuin parhaaksi näen ja ihan hyvin hevonen on näyttänyt pärjäävän. Paremminkin tuntuu, että liikutan hevosta liian vähän, koska sille on kertynyt turhaa pöllöenergiaa.

   Poista
  6. Voi ano- eiköhän tamma itse tiedä mitä tekee. Hevoset osaavat kantaa ja synnyttää varsansa ilman ihmistäkin. Ja hevonen on saaliseläin joka on tehty juoksemaan pakoon myös kantavana. Varsan ei siihen pitäisi kuolla. Ja kuule se kauan olet ratsastanut ei kerro mitään osaamisestasi tai tiedoistasi hevosen kanssa.

   Poista
 2. Kyllä liikunta on aina tamman eduksi kun on tiineenä ja tuo mun oma orivarsa on yksi hyvä todiste siitä. Oma tammani oli 17v astutus hetkellä ja ensisynnyttäjä 18 vuotiaana, liikutin sitä normaalisti ja päästin sen kuukautta aikaisemmin lomalle ennen synnytystä. Riski oli iso astuttaa vanha tamma ja varsinkin kun oli ensisynnyttäjä mutta kun lihakset oli kunnossa niin synnytti ilman ongelmia ja vielä itekseen niin etten edes saanu mitään "merkkejä".

  Kyllä tamma kertoo koska ei tahdo liikkua ja silloin pitää vähän hellittää mutta mentiinhän tuossa videossa lumihangessa joka tekee juoksemisen raskaammaksi.
  Mitä tuohon laukkaan tulee niin mieluummin laukkaan tiineellä tammalla kuin ravailen, laukassa on aina liitovaihe ja keinuva liike joilloin meno on kevyempää mutta ravissa se maha pomppiikin ja paino on enemmän tamman jaloillakin.....Mutta menoa MAALAISJÄRJELLÄ, itse tunnet ja näet miltä tammasi vaikuttaa ja tuntuu!
  Pakottamaan ei kannata jos nyt ei ihan kuseta tahallaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tallaa tavallaan.

   Kyllä - lumihangessa meneminen on rankempaa, sen tiedän. Mutta koska hevosella oli turhaa energiaa, ei aluksi meinannut pysyä edes käsissä, joten koin parhaaksi, että sai sen pari minuuttia mennä pätkiä ravissa siellä hangessa. Näytti siitä tykkäävän ja olisi jatkanutkin vielä, jos olisi antanut. Eikä se nyt sitä hevosta tapa, jos sillä ehkä sen kerran kuussa pari minuuttia siellä hangessa käväisee, vaikka kantava olisikin. Toki en enää esim. helmikuussa mihinkään hankeen menisi hevosen kanssa (LA 19.4).

   Poista
 3. Lilla näyttää miltei pieneltä tuolla hangessa :D, energiaa tuntuu riittävän ja hauskaa vauhdikasta menoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Energiaa on kyllä tuntunut välillä riittävän tuolla hevosella : D Sillä on nyt joku hirveä energisyyskausi, välillä taas on päiviä, kun ei huvittaisi liikkua mihinkään. Tiineys lie osana Lillan mielenvaihteluihin :D

   Poista
  2. Niin, varmasti aiheuttaa vähän samankaltaisia mielialavaihteluita kuin ihmisilläkin :).

   Poista