torstai 31. tammikuuta 2013

Ruokinta ja sen hankaluudet

Ruokinta on hankala asia. Meninkin avaamaan "Ruokinnalla tuloksiin 4" -kirjan. Luulin muka tietäväni edes jotain ruokinnasta, mutta en tainnutkaan sitten tietää. Kulutin sitten melkein koko päivän suunnitellessani hieman Lillalle uutta ruokintasuunnitelmaa ja huomasin kauhukseni mm. nykyisen sinkin saannin olevan aivan kamala. En laskeskellutkaan nykyisestä ruokinnasta kuin pari kohtaa, kunnes tulin tulokseen, että sitä täytyy kyllä muuttaa jonkin verran.

Laskin vain kouraan ja laskemaan. Ensin katsotaan, paljon on energia-, valkuais-, kalsium-, fosfori-, magnesium-, rauta-, kupari-, sinkki-, vitamiini- (A, D, E, B1, B2, B6, B12), seleeni-, ja jodipitoisuus kilogrammassa rehua. Sitten katsot, paljon sitä rehua syötät ja tarpeen mukaan muuntelet litroja kiloiksi ja niin edelleen. Kun olet jotenkin saanut selville kaikki nuo pitoisuudet siinä määrässä sitä tiettyä rehua, jota syötät, siirryt seuraavaan syöttämääsi rehuun. Lopulta lasket yhteen kaikkien rehujen valkuais-, kalsium-jne. pitoisuudet ja vertaat niitä suosituksiin. Vielä voi lopuksi kirjoittaa ylös, paljon esim. valkuainen jää "plussalle tai miinukselle".

Sainpa kalsium-fosfori suhteenkin oikeaksi, kun tarpeeksi kauan mietin eri vaihtoehtoja (kantavalla 1,8-2/1). Aluksi kaikki tuntui aivan liian sekavalta, mutta sain jonkunnäköisen taulukon rakenneltua, jossa on suunnitelma Lillan ruokinnalle nyt 9.-11. tiineyskuukaudelle. Seuraava laskemisruljanssi onkin sitten edessä varsomisen jälkeen. Lisäksi tuli tutustuttua hieman ihan "viimeisten aikojen" ja ensimmäisten päivien ruokintaan varsomisen jälkeen.

A-, D- ja E-vitamiinilisäkuurin hevonen kuitenkin varmaan tulee tarvitsemaan. D-vitamiinia tarvitsee sikiö luiden kasvamiseen ja kovettumiseen. E-vitamiinin puute tammalla taasen saattaa aiheuttaa syntyvälle varsalle vaikeutta seisomaan nousemisessa ja lihasten toimintahäiriöitä. A-vitamiinin puutetta on lähes joka hevosella kevättalvella viimeistään, koska kyseistä vitamiinia saa heinästä ja kuivan heinän karoteenipitoisuus on ilmeisesti reilusti pienempi, kuin tuoreen laidunheinän. Täytyy vielä tutustua vitamiineihin kuitenkin tarkemmin, ennenkuin niitä alkaa hevoselle syöttämään. Kuitenkin kaikki edellämainitut vitamiinit jäi "miinukselle" ruokintasuunnitelmassa, joten vitamiinilisä voisi olla paikallaan.

Oli muuten aika hyvä kirja tuo Ruokinnalla tuloksiin 4. Suosittelen kaikille!


Suunnitelmaa.

10 kommenttia:

 1. voi voi... Onneksi laskin on keksitty:D Me käytetään Fionalla ihan vain desi kauraa ja desi yrttiä;) Hyvin on tultu toimeen. Ja hevonen syö laitsalla heinää aamuisin ja päivisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin on ihan hyvin tultu toimeen, mutta kuten minusta tietää, kun saan jotain uutta tietoa selville, on sen jälkeen kaikki oltava niin pikkutarkasti oikein että : D

   Poista
 2. Jos/kun alat vitamiinilisää syöttämään, niin voin suositella Black Horsen ADE-vitamiiniliuosta, ainakin meidän nirsolle pv-ruunalle on kelvannut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Milkan A-,D-,E-vitamiiniliuosta, katotaan, miten hyvin menee alas :D

   Poista
 3. Voisitko joku kerta kertoa kokonaisuudessaan mitä sun koniponi syö? Niiku kaikki heinät, paljonko ja rehut ymsyms.. :D se olis kivaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sellaista suunnitellut, ehkä sitten, kun saan vaihdettua ponille nuo ruokinnanmuutokset.

   Poista
 4. Pitäis kyllä itsekin hommata jostakin lainaan tuollanen selkeä kirja niin tutkis vähän omankin ponin ruokintaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvä kirja, kun jaksoi syventyä ;)

   Poista
 5. sinut on haastettu minun blogissa!
  http://elinaah-life.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Vau, tää oli tosi kattava, en mä edes tajunnut et noin paljon pitää miettiä että mitä sille hevoselle syöttää haha :-D Mutta saattaa olla sekin ettei mulla omaa hevosta ole. Kiva blogi!
  www.nneaway.blogspot.com
  käu kurkkaamassa ja liity lukijaksi jos kiinnostaa :-) siellä on myös arvonta joten eikun osallistumaan !;-)

  VastaaPoista