keskiviikko 6. helmikuuta 2013

300 lukijaa.

Mukavasti kertynyt lukijoita. Näin muistellakseni menneitä kirjoitukseni on ollut joskus aivan kamalaa luettavaa ja yhteen pötköön kirjoitettua (esim), kuvattomia postauksia on ollut enemmän ja kun kuvia oli, ne oli kaikki yhdessä lössissä, niitä oli miljoona ja kaikki ihan liian pieninä (esim). Enhän vieläkään täydellisesti kirjoita, eikä kukaan niin tee, mutta on postaukset mielestäni jonkun verran parantuneet tuosta. Ainakin nykyään välttelen hymiöiden käyttöä viimeiseen asti (paitsi kuvateksteissä). Nyt ongelmani taitaa enemmänkin olla typerät kirjoitusvirheet (sanasta puuttuu kirjain tai toistan lauseessa kaksi kertaa esim. enää sanan) ja samassa postauksessa saatan puhua viidestä aivan eri asiasta. Esimerkkinä tämäkin postaus.. Yritän oikolukea postaukset aina, mutta en virheitä nää, ennenkuin seuraavana päivänä (ja sitten en jaksa korjata niitä... laiskimus). Jos huomaatte häiritseviä "ominaisuuksia" postauksissani, otan niitä ihan mielellään vastaan, sillä haluan aina kehittää blogiani myös lukijoiden mieleiseksi.

No mutta, jos nyt siirrytään aiheesta taas aivan toiseen, olen seuraillut Lillan vasempaa etusta jo muutaman päivän. Minua hieman epäilyttää, että siinä saattaisi olla jotain häikkää (sieni-infektio, sädemätä?), sillä se haisee epämiellyttävälle (joita muut kaviot eivät ole) ja säteen keskiuurre on syvempi kuin muissa (paljon syvempi, suoraan sanottuna järkyttävä). Siksi ajattelinkin kysellä nyt kaikilta mahdollisilta hevosten kavioista joitakin tietäviltä, saattaisiko tuossa olla jotain, varmasti nimittäin on. Kumma, kun koskaan ei hevosta kengittäneet ole ainakaan koskaan maininneet sanaakaan tuosta. Kavio on haissut aika pitkään jo vähän epämiellyttävälle, mutta en siihen sen kummemmin ole kiinnittänyt huomiota, kun juuri mitään en kavioiden sairauksista tiedä. Siksi en olekkaan huomannutkaan varmaan mitään "ensimerkkejä" tuosta, vaan vasta nyt, kun jo tyhmäkin näkee, ettei kavio ihan täysin voi olla kunnossa.

Parempi hoitaa kavio(t) nyt heti, ennenkuin mahdollinen ongelma pääsee leviämään vielä pidemmälle ja entistä syvemmälle kavioon. Laitoin tuohon kuviakin, jos jotain saattaisit tietää, mitä tuo on, voi vinkata. Samoin, jos tietää osaavia/ ammatikseen vuolevia/ kengittäviä ihmisiä miel. Keski-Suomen lähettyviltä, jotka ovat perehtyneet erilaisiin kavioiden ongelmiin, saa siitäkin kertoa, sillä jonkun haluaisin kavioita tulevan katsomaan (ja tietenkin samalla vuolemaan kaviot ja suositella kavioon/ kavioihin jotain hoitoa, jos (ja kun) tarvitsee). Yhdelle kengättömien hevosten vuolijalle ja ilmeisesti näihin "ongelmissakin" auttavalle henkilölle olenkin juuri jo kirjoittamassa s-postia.

VE ja kamalan näköinen säde.

VE ja vielä kamalamman näköinen säde tästä kuvakulmasta.

OE, joka ei näytä omasta mielestä ainakaan yhtä pahalta. Mutta tietämättömänä en voi tietää, voihan tässäkin jotain häikkää olla.

OE.

9 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Ja Kiva ulkoasu! Ja pelottavan näköinen kavio.

  VastaaPoista
 2. Hhhyyyyyiii!!! Kamalan näköinen kavio! Siinä on varmasti jotain häikkää. Kiva postaus :-)

  VastaaPoista
 3. Parit sädemädät hoitaneena tulee se ainakin ekana mieleen. Itsellä korjaantui ihan pesemällä kavio, kuivaamalla se huolella ja pitämällä hevonen mahdollisimman kuivilla pohjilla. Siihen on myös olemassa kaikenmaailman tököttejä, omalla tallilla pari käyttäneet ihan luonnontervaa (esim. Tallipoika-merkki) ja ymmärsin että toimii. On myös sädemädän hoitoon tarkoitettuja lääkesalvoja, en nyt saa mitään nimiä päähäni kun en koskaan ole käyttänyt. Minulle ell sanoi, että yleensä paras on vaan pitää kavio hygienisenä ja kuivana. Kengittäjän toki kannattaa vuolla kavio siistiksi ja availla poimuja säteestä, ettei se mätä pääse muhimaan vaan kavio päinvastoin saa ilmaa ja pääsee kuivumaan.

  Omalla kohdalla muistaakseni korjaantui ongelma ihan viikossa-parissa, mutta toisaalta silloin oli kesä ja kuivaa.

  VastaaPoista
 4. Meillä kanssa hoidettu sädemätää, EQUIPUR Chevaloxin-tököttiä säteelle, erityisesti noihin koloihin ja BR Mäntyterva sprayta päälle pitämään kuivana ja suojaamaan. Toiminut meillä oikein hyvin, vaikka suhteellisen märät pohjat tuollain syksyllä onkin! Tietty ensin pitää putsata huolella, hyvin saa puhdistamalla kaviokoukulla normaalisti kaviot, sitten johkin harjaan vähän vettä ja sillä pyyhkäsee. Kannattaa kokeilla jos vaan viitsii, tökötit saa tilattua Horseprolta eikä nekään mitään älyttömyyksiä maksa. :)

  Kannattaa silti kyllä ihan kengittäjälle yms. soittaa ja kysyä neuvoo, nää on vähän tällasii amatööri-ohjeita jotka todettu toimivaks omassa käytössä...:D

  VastaaPoista
 5. Omalla ponillakin oli viime keväänä sädemätä. Näyttäs siltä et lillalla on kummassakin kaviossa(kavion ei kuulu näyttää tuolta). Ite soitin kengittäjälle ja sit tervattiin ja hoidettiin säettä pari viikkoa päivittäin.

  VastaaPoista
 6. Tosiaan, yhteyttä otin erääseen henkilöön, joka kuvien perusteella epäilee sieni-infektiota vasemmassa säteessä, muuten kuulemma näytti kaviot ihan terveiltä. Hän tulee vuolemaan kaviot piakkoin ja samalla hoitaa tuon vasemman kavion säteen infektion (ottaa infektioalueen pois). Saatiin ohjeeksi sitä ennen pestä kaviota mäntysuovalla, ennenkuin saa ostettua kunnon saippuat ja öljyt tuota sädettä varten (:

  VastaaPoista
 7. Ihana blogi sinulla! :)
  Minusta tua ei ainakaan vaikuta sädemädältä. Omat hevosenikin ovat kengättömiä ja heillä on ainoastaan talvella ollut sama ongelma. Yleensä märkälumi ei tee hyvää kaviolle ja se saattaa myös aiheuttaa pahaa hajua. Se saataa myös ns. "syövyttää" sädettä. Pakkaslumi ja kuiva alusta auttavat juttuun, ainakin omilla hevosillani + säteen vuoleminen. Ei tua ainakaan mitään vaarallista ole ja nua takajalkojen säteet ovat ihan hyvässä kunnossa. Kengättömille hevosille ihan normaalia. :)

  VastaaPoista
 8. Säteitä huolestuttavammalta näyttää kavioiden valtava pituus. Säteessä lienee sientä, ei ole mitenkään erityisen tavatonta Suomen kosteissa olosuhteissa. Lärpäkkeiden vuolu pois ja pesu bakteereita ja sieniä tappavalla saippualla auttaa varmaan jo hyvin. Jotkut korostavat vielä vähäsokerista heinää ja muutenkin kunnollista ruokavaliota, samoin kuin kuivaa ympäristöä, mutta siihen on aika haastavaa vaikuttaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, poni on kengitetty viimeksi joulukuun alussa ja tämä postaus kirjoitettu 6.2, joten kaviot on ehtinyt kasvaa. Mutta kuten uudemmista postauksista saa selville, vuolija on käynyt vuolemassa kaviot (: VE:n sieni-infektio oli jo poispäin menossa, mutta toisesta takajalasta löytyi pieni tasku, ostin pioneerin saippuan & öljyn, joilla kavioita nyt hoidan.

   Poista