sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Ajatuksia "Imprinting training" -menetelmästä

Ajattelin hieman kertoa omia mielipiteitä ns. "imprinttauksesta". Kuitenkin ensin aion selittää teille, mitä se tarkoittaa.

"Imprinting training" -menetelmässä on tarkoitus totuttaa varsa mahdollisimman moneen asiaan jo aivan pienenä ja  hyödyntää aikaa, jolloin varsa on vielä erityisen altis palautteelle. Robert Millerin (menetemän kehittäjänä tunnettu) mukaan kaikki asiat, mitä varsan kanssa tehdään välittömästi syntymän jälkeen jää varsan muistiin. Koska varsa ei voi myöskään paeta ihmistä siinä tilanteessa, sen mielikuva muuttuu ihmisestä lajitoverin suuntaan, eikä varsa pidä ihmistä enää saalistajana.

Mitä sitten tehdään heti, kun varsa on tullut maailmaan? Varsa otetaan puoliksi syliin ja sitä silitetään joka puolelta. Kavionpohjia voi taputella, sormet työntää sieraimiin ja korviin. Varsan voi myös totuttaa heti muovipusseihin, eri ääniin sun muihin, karvanleikkuriin... Kaikista tärkeintä on se, että lopetetaan vasta, kun varsa on täysin rento ja pidetään se makuulla.

Käsittelyä toistetaan muutaman kerran päivässä ja se kestää kerrallaan 30-60 minuuttia. "Silittelyn" aikana varsan kannattaa olla makuulla ja helpoin on tehdä käsittely varsan ollessa jo valmiiksi niin. Mielikuvitusta voi myös käyttää, voi opettaa varsaa kävelemään vesilätäköiden yli, pressun päältä/läpi, pitää satulahuopaa selässä... Varsan voi myös opettaa myötämään paineeseen jo ihan pienestä.Tutkimuksia on tehty, miten "Imprinting training" -käsitellyt ja käsittelemättömät varsat eroavat rohkeudessaan ja käsittelyssä. Kovin suuria eroja ei ilmeisesti ole huomattu. Mitään haittaa tuosta ei ilmeisesti ole, koska tamman ei kuulemma pitäisi hylkiä varsaa, vaikka siinä olisikin ihmisen hajua jo ihan alusta lähtien. Kuitenkin se riski saattaa olla, että varsasta tulee liian "ihmisystävällinen" ja saattaa haastaa ihmistä liian rajuihin leikkeihin "lajitoverina". Sitäkään vaaraa tuskin on, jos opettaa varsan kuitenkin kunnioittamaan ihmistä ihan alusta lähtien (paineen myötäämisharjoitukset jne.)

Omasta mielestäni tuo on ihan hyvä keino, jos vain on aikaa (syntyy se 1-2 varsaa, eikä enempää). En nyt kuitenkaan ihan ensimmäisenä lähtisi tunkemaan varsan nenän eteen mitään suihkepulloja sun muita. Voisin ehkäpä jopa käyttää tätä menetelmää (kuitenkin ensin ilman "lisävälineitä" eli ei muovispusseja, karvanleikkureita tms.), kun aikaa luultavasti siihen tulee olemaan ihan hyvin. Katsoo nyt. Vähän aikaa sitten olin vielä sitä mieltä, etten tuota keinoa tule käyttämään, mutta nyt olen jo huomannut hieman lämpenevän "Imprinting training" -menetelmälle. Mahdollisimman aikaisin on kuitenkin varsalle tarkoitus opettaa riimu, talutus, jalannostot jne., vaikken tätä keinoa siinä apuna käyttäisikään. Video on youtubesta.

5 kommenttia:

 1. Moi! (:
  Siulle on blogitunnustus osoitteessa http://lv-prinssi.blogspot.fi (:

  VastaaPoista
 2. Yksi asia mun oli ihan pakko tulla vielä sanomaan, opeta se ihan pienestä asti traileriin. Se on nimittäin ihan perseestä kun sulla on 500-600kilonen hevonen joka ei mee koppiin :D

  Terkuin lastausongelmaisen omistaja

  VastaaPoista
 3. Jotkut menevät näissä vähän liian pitkälle, hevosen kun pitää oppia olemaan ensin hevonen. Jotkut hyökkää heti siihen toisen synnyttyä eikä anna emälle ja varsalle rauhaa. Järkevästi sovellettuna ja pieninä annoksina varmaan ihan hyvä totuttaa pienestä pitäen kaikkeen. Ja olen samaa mieltä, kannattaa opettaa erityisesti lastaukseen heti :D. Jos vaan on traikku jossa opetella niin sinne vain.

  VastaaPoista
 4. Moikka! Kysyisin nytten, että onko Lillalla talvisin semmosta "kurapylly" aikaa kun minun tinkerilläni se esiintyy aina talvisin, mutta kesällä ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, ei ainakaan vielä ole koskaan ollut vähääkään löysällä eikä takapuolta ole koskaan tarvinnut pestä "erikseen". Johtuisko heinästä esim.? Jos kesällä syö suurimmaksi osaksi laidunheinää?

   Poista