keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Lillan ruokinta.

Eilen selostin karsinan siivouksesta, niin nyt voisin kirjoittaa ruokinnasta. Lilla ei mielestäni syö mitenkään hirveän erikoisesti, mutta esittelempä kuitenkin.

Aamuruokaan kuuluu niinkin hirveästi ruokaa, kuin puoli litraa kauraa. Muuta aamulla ei tipu, illalla on sitten kaikki loput mukana.


Noh, illalla Lilla saa toisen puoli litraa kauraa, mutta sen lisäksi saa sen saman puolisen litraa breederiä, joka on valkuaispitoinen täydennysrehu tiineille ja imettäville (sekä kilpahevosille, mutta Lilla kuuluu siihen tiineisiin, kuten ehkä tajusitte :D). Kuppiin tipahtaa myös desi Black Horsen kivennäistä ja kolmena päivänä viikossa A-D-E-vitamiinilisää. Lilla söi myös sinkkiä jonkun aikaa, lueskelin, että se on hyväksi etenkin kymmenennen tiineyskuukauden ajan, kun varsan nivelet jne. ilmeisesti kehittyy silloin.

Heinää tamma saa tällä hetkellä oikeastaan niin paljon, kuin mahaan mahtuu. Päivällä kannan heinää sitä mukaa, kun syö ja yöksi saa aika reilusti. Mahdottomia määriä Lilla ei kuitenkaan sitä heinää mussuta, kun tuntuu olevan jo vähän hitaampaa tuo syöminen, ilmeisesti alkaa olla vähän ahdas olo. Jos nyt toivon mukaan kävisi hyvin ja Lilla pääsee imettämään, ruokinta tietenkin muuttuu hieman, koska imettävä tamma tarvitsee kuitenkin kaikkea hieman eri tavalla, kuin tiine.

Vettä Lilla saa yöksi karsinaansa, jonka vien sinne aina lämpimänä. Tarhaan yritän kanssa joko viedä sitä vettä tai käydä juottamassa, mutta siellä Lilla ei yleensä juo. Melassivedet on myös kokeiltu, Lilla ei tunnu tykkäävän siitä. Hyvä, että nyt sentäs viimeistään sisälle tuodessa juo ja yönkin aikana on aina juonut jonkun verran, sekä aamulla vetäisee yleensä aina vähintään sen puoli ämpärillistä lämmintä vettä.


Siirtyen asiasta toiseen, tänään tuli annettua matolääkekkin hevoselle ja seuraava annetaan varmaan varsomispäivänä. Täytyy vielä kysyä eri henkilöiltä (esim. ell), miten on suositeltavaa antaa. Lilla otti hyvin lääkkeen kyllä suuhun, mutta nielaista sitten ei meinannut millään. Kaksi minuuttia varmaan päätä pidin ylhäällä, välillä Lilla nosteli ylähuultaan ja lopulta nielaisi. Sitten hirveä "maiskutus" suulla ja vesiämpärille piti heti mennä hörppäämään puolet vedestä sieltä. Taisi olla pahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti