torstai 28. maaliskuuta 2013

Näin meillä varaudutaan varsomiseen.

 ...Mutta ensin kerron hieman ponin kuulumisia. Nyt on jo 315vrk, hyvä juttu. Ja vielä yhtenä kappaleena. Eilen kun illalla seurasin ponia valvontakamerasta, ensinnäkin se söi heinää, jota ei normaalisti syö ihan heti illalla. Joi hirveän usein (ja normaalisti niin nirso juomaan...), seiso ihan eri kohassa karsinaa kun yleensä (niin, eri kohassa, kun viimesimmät kaks päivää), sillon kun ei syöny ja meni makuulle illalla, jota ei myöskään oo tehny. No sitten toi poni alotti jonkun ihme ähkimisen (ulospäin hengittäessä kuulu aina sellanen "äh") ja katteli mahaansa. Sitä ehkä kymmenen minuuttia ja nous ylös. Takaisin syömään, sen jälkeen hetken möllötti ihan paikoillaan karsinassa ja sitten meni taas makuulle. Eikun sama juttu. Ähki hetken ja katteli mahaansa. Ehin jo kuvitella, että ei kai tolla oo ähkyä vai aikooko se tänä yönä varsoa.

 
No Lilla nous sitten taas ylös ja sen jälkeen _ei mitään_. Möllötti vaan karsinan nurkassa paikoillaan. Kahden aikoihin kävi jotenkin hassusti, ja heräsin yht´äkkiä kuuden aikaan. Ai ai huono valvoja... Puoli kolmelta herätyskello oli kyllä soimassa, mutta en ole joko sitä kuullut tai sammuttanut unissani. No mutta poni oli ihan yhtenä kappaleena. Lautasten päällä oli vain oikeasti järkyttävän kokoinen karvakeko, kun tuo oli ilmeisesti nojaillu/ hankaillu niitä. Mitäköhän ens yönä? Ei saa varsoa vielä, kun on niin kylmää ja lunta täynnä maat...

Nyt ajattelin hieman kertoa, miten meillä on varauduttu varsomista varten. Selitän siis, mitä meillä on ja miksi. 

Pyyhkeitä
Näitä tarvitsee aina. Omat kädet tarvitsee kuivata, jos pesee ja pyyhkeitä on myös varsan kuivaamiseen. Kuvassa ei kaikkia.

Ponnareita ja pinteleitä
Ponnareita on paljon hännän lettiä varten. Olen niin taitava hukkaamaan kaikkea pientä, että on oltava monta varalla... Lisäksi pintelillä käärin osan hännästä.

Kuumemittari ja helosan
Kuumemittari on tärkeä - mittaan Lillalta joka päivä lämmön ja nyt useaan otteeseenkin. Lisäksi Helosan on siksi, että sitä voi laittaa hieman kuumemittarin päähän "liukasteeksi" varsalta lämpöä otettaessa.

 Ensimaitokorvike
Ihan vain varmuuden vuoksi, jonka annan jokatapauksessa (jotkut kuulemma juottaa aina jokaiselle varsalle, vaikka kaikki näyttäisi menevän hyvin). Onpahan sitten varma, että saa tarpeeksi vasta-aineita. Mitäpä sitä säästelemään, kun kuitenkin vain jäisi johonkin nurkkaan lojumaan ja vanhentuisi sinne.

Kapula & naru
Tämä oli osittain äidinkin idea. Sitä varten, jos varsaa tarvitsee vetää. En tiedä, miten nuo apuvälineet toimisivat, mutta äiti sen saa sieltä kuitenkin vetää, jos tarve on, kun itse olen kuitenkin niin paniikissa, jos näin käy.

Tuttipulloja
Tuttipulloa tarvitsee tietenkin, jos tarvitsee juottaa. Niin ja juotan kuitenkin ainakin osan siitä ensimaitokorvikkeesta. Tuo toinen tuli ensimaitokorvikkeen mukana ja toinen on ostettu ihan vain ruokakaupasta.

Puhelinnumeroita
Ja paljon. Eläinlääkärin, yliopistollisen eläinsairaalan, paikan, josta saa tamman maidon vastiketta, keinoemovälityksen... 

 Muistiinpanovälineet
Saapahan kirjoitettua kaikki tarkat kellonajat ylös varsomisen aikana/ vähän ennen sitä. Silloin voi tuntua minuutti vartilta, niin on ihan hyvä, että on ylhäällä, mitä on tapahtunut milloinkin. Lisäksi minulla on kaikkea "merkkejä" ylhäällä, mitä voi tulla kun on niin ja niin pitkä aika varsomiseen, mutta siitä en ottanut kuvaa. Kirjoitan myös ylös, mitä merkkejä Lillalla on ollut ja milloin. Terveen/ mahdollisesti sairaan varsan merkit on myös paperilla ja varustehuoneen seinällä.

Lisäksi löytyy paljon vilttejä, erilaisia loimia, astioita, ämpäreitä, käsisaippuaa ja lämmin vesi on tietenkin saatavilla. Kamera on myös kytketty, josta seuraan Lillaa öisin. Nukkumapaikkani on nyt varustehuoneessa signaalin ollessa muualla liian heikko, mutta ei tuo haittaa yhtään. On lyhyempi matka talliinkin (niin, 20 metriä ehkä lyhyempi, eli hirmuisesti...). Tälläiseltä näyttää yösijani:

  Thelma-koira on auttamassa valvomisessa :D Niin, nukkuu peiton alla kuorsaten ja jos kuuluu pienikin outo ääni, niin heti uhkaavasti murisemassa... 

20 kommenttia:

 1. Kohta se tulee! Ihan varmasti jos lilla noin ähkii ja osoittaa merkkejä.. Haha, thelma ja sun nukkumapaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihme käyttäytymistä oli kyllä eilen, täytyy sanoa! Mutta kyllä tuo normaalistikkin joskus hörisee unissaan... : DD Toi ähkiminen oli vaan vähän ihmeellistä, koska ei kuitenkaan nukkunut vaan tuijotteli sitä mahaansa.

   Poista
 2. Kyllähän sitä vähemmästäkin ähkisi jos ois lapsi tulossa :D. Tosi huolellisesti kyllä valmistaudutte. Ensi kesästä tulee ikimuistoinen varsan kanssa <3 nauti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin kyllä :D Saa nähdä kuinka kauan vielä menee, luulis että sillä jonkinlaisia kipuja oli jo eilen kun niin ähki. Ikinä ei voi valmistautua liian hyvin : DD

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kyllähän tuolla ihan hyvin yöt oleilee, varsinkin kun voi tuijotella Lillaa telkkarista :D

   Poista
 4. oi ihana katsoa kun varsa tulossa!:) toivottavasti tulee terveenä ja ongelmitta ulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä (: Kauhutarinoita on tullut luettua varsoista, jotka on ollut ihan nurinkurin ja siinä ei aina ole käynyt hyvin... Ei olisi saanut lukea, niin ehkä jännittäisi vähän vähemmän! Eilenkin sydän löi varmaan satasta, kun poni sai sen ähkimiskohtauksen, kun luulin, että nyt on kohta h-hetken aika... Ei ollut vielä.

   Poista
 5. Nyt jo jänskättää ja ootan kauheesti vauvauutisia! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä!!

   Poista
  2. Ite en uskalla toivoa vielä mitään, kun en osaa edelleenkään pelätä kuin pahinta : D Eli, jännittää ihan hirmuisesti : D

   Poista
 6. Tuo sun varustehuoneen nukkumapaikkasi näyttää aivan ihanalta! :3

  VastaaPoista
 7. Monenkirjavaa sorttia meinaa vaan olla seinissä, lattioissa ja joka puolella, kun ilmeisesti maalaushuoneena ennen toiminut :D Väliäkö sillä. Hyvin siellä on nukkunut sen ajan, kun yöstä nukun. Saa nähdä, milloin lyhyet yöunet alkaa väsyttää niin, ettei meinaa jaksaa enää heräillä montaa kertaa yössä, kun jääräpäänä en voi aamupäivällä/ päivällä nukkua. "Ei mua väsytä!" : D

  VastaaPoista
 8. Millon sen varsan pitäs suunnilleen syntyä? Apua,kauheen jännää seurata tätä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rullaat sivun ihan ylös ja katsot oikealle, tai vaihtoehtoisesti rullaat sivun alas. Kummastakin kohtaa löytyy, kuinka monta päivää on laskettuun vielä jäljellä (päivittyy automaattisesti), sekä kun etsiskelet tuolta oikealta sivupalkista Tervetuloa- tekstin, löydät sieltä päivämäärän, jolloin Lillan laskettu aika on (:

   Poista
 9. Onko teillä siis oma talli?:D ja onko nuo kaikki suitset lillan?(:

  VastaaPoista
 10. Sellaista ajattelin sanoa kun oli tuo kapula ja naru, että näin kun itse juuri tunnilla ollaan käyty sekä lehmän, että hevosten poikimisista/synnyttämisistä juttuja, niin että hevonen synnyttää hyvinkin usein ilman apua ja hyvin harvoin joudutaan siihen puuttumaan, joten jos pikkuinen on oikeassa asennossa niin sieltä se tulee varmastikkin ilman apuja ;D Jos ei muu auta niin nilkkoihin (tai johonkin siihen kohtaan muistaakseni) naru ja sitten vaan vetämään :D Synnyttämisen/poikimisen avustaminen ei ole niin kauheeta kuin luulis, mutta toivottavasti ei teillä siihen jouduta puuttumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti on juurikin lehmien poikimisissa auttanut paljon ja siksi tuon kapulan ja narun keksikin. Ja kyllä - tiedän, ettei useinkaan hevosella tarvitse avustaa, mutta hyvä nyt kaikki olla varalla, ettei sitten ole sormi suussa "mistäs nyt hankin sellaisen ja sellaisen", jos ongelmia tulee vastaan (:

   Poista