maanantai 22. huhtikuuta 2013

Onks ihan pakko hei..?

Lahja on keksinyt uuden leikin. Sen nimi on "en liiku jos meet mun edelle!". Sangen ärsyttävää, kun varsa vetää liinat kiinni jos vahingossakaan menet liian edelle taluttaessa ja välillä muutenkin (arvatkaapa miten ärsyttävää on taluttaa varsaa karsinasta pihalle..). Aina kun tuo on juntannut, niin pepun taakse naru ja sitten jatketaan (narun laittaminen takapuolen taakse saa taas aikaan yleensä tajuttoman riehumis, hyppimis, juoksu ja pomppimiskohtauksen). Nojoo, kyllä se oppii. Aluksi tuo juoksi koko ajan taluttaessa eteenpäin ihan hirmuista kyytiä, nyt kun on se kausi ohi niin vedetään liinat kiinni välillä. Jalkojen nostot sujuu todella hyvin ja takapään väistäminenkin onnistuu. Saas nähdä, milloin keksii "testailla" näitä juttuja, onko pakko tehdä.

Olen mennyt Lillalla ratsain pientä lenkkiä tallin lähettyvillä. Ekana päivänä, kun menin reitin, varsa kulki kiltisti emänsä perässä, mutta toisella kerralla tämä tuntui kuin olisi kiljunut "lälläslää mä tiiänkin mistä tää reitti menee!" ja juoksi kamalaa kyytiä Lillan edellä juuri sinne minne piti.

Sitten vielä yksi juttu. Oikeasti minun ei pitäisi lukea mitään varsojen sairauksista tai vastaavista. Tietenkin menin lukemaan tämän artikkelin. Arvatkaa kuka täällä panikoi, että Lahjalle tulee tuo ja ihan varmasti oireettomasti ja ehtii edetä pahaksi? En ainakaan minä.


Päikkäreillä.Muistatteko vielä tämän rääpäleen? On se kasvanu... "pikkasen". Miten varsat kasvaakin niin nopeasti? :D

22 kommenttia:

 1. Eikä! Voin vaaan kuvitella kuinka hauskaa on seurailla Lahjaa :D Juuri nuo kaikki pikku temput ja juoksu pukki pyrähdykset ja väsymys kohtaukset kesken kaikkea :')

  On ihan sairaan mukavaa kun joku pitää tälläistä blogia varsasta, ihan äly söpöjä kuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan tuo aika hulivilivonkselis ;D

   Poista
 2. Jääkö varsa teille vai myytekö sen isompana? :)

  VastaaPoista
 3. jääkö tuo bnneri nyt,aika ruma on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jää, jos bannerikilpailuissa joku tekisi omaa silmääni miellyttävän bannerin (olisitko se vaikka sinä...? ;D). Sori, gimpin käyttötaitoni ei ole paremmat, mutta pakko oli joku tehdä, kun noita hepoja on kaksi.

   Poista
 4. Hyvä hyvä kun juoksutatte varsaa emänsä perässä vuosikkaaksi saakka... Ei ne talutuslenkit auta jos niitä tekee kerran viikkoon. Niitä ja muita maastakäsin harjoituksia täytyy tehdä jatkuvasti. Koko ajan. Taukoamatta. Ei vain kerran viikossa-kahdessa. Ei se varsa niitä enää sitten muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tajua itsekkään niitä, jotka ehkä kerran kuussa harjoittelevat vaikkapa sitä takapään väistämistä ja sitten ihmetellään kun varsa on vuoden ja edistystä ei tunnu tapahtuvan. Saatika niitä, jotka laittavat varsalle ekaa kertaa riimun vaikkapa neljän kuukauden iässä. Tai niitä jotka vievät varsan pihalle ensimmäistä kertaa vasta esim. kahden viikon iässä, vaikka varsa olisi ihan normaali ja kelitkin hyvät... Ensinnäkin jos niin olisi tehnyt, niin Lilla olisi tullut hulluksi jo siitä karsinassa seisomisesta :DD
   Voihan sen niinkin tehdä, että harjoittelee asioita kerran kuussa tai aloittaa perusasioiden opettelun todella myöhään, mutta paljon helpompaa se tulee olemaan jos alusta asti harjoittelee kaikkea pikkaisen joka päivä.

   Poista
  2. Kyllä se varsa voi oppia vaikkapa riimun laittoon vaikka olisikin sen 4kk.

   Nimim. Laiska varsan opettaja :D

   Poista
  3. Niin, en väittänytkään ettei oppisi, mutta huomattavasti helpompaa kaikki varmasti on, mitä aikaisemmin aloittaa ;)

   Poista
 5. Varsa saa mukavasti liikuntaa kun ratsastat :) Harmittaa kun viime kesänä en päässyt omaa varsaa ulkoiluttamaan emän vierellä noin, koska ei ollut paikkaa moiseen.

  VastaaPoista
 6. Hieno uusi bannerisi ja aivan ihana söpöläinen varsuli :)

  VastaaPoista
 7. Ää tää blogi on vaan niin älyttömän kiva, sun tekstejä lukee aina ilolla ja Lahja on yliylisöpö<3 Jos taluttamisessa yms tulee ongelmia, kannattaa mielummin tehdä niitä namien avulla. Näin oikein tekemisestä tulee paljon kivempaa ja palkitsevampaa, kun väärästä käytöksestä:)

  VastaaPoista
 8. Ihana tuo banneri ja nuo kuvat :) <3

  VastaaPoista
 9. Pakkohan sen varsan on kasvaa ettei joudu sapellihammastiikereiden suuhun ;)

  Ite myös sitä mieltä et heti kun tamma ja varsa kykeneviä niin liikkumaan vain metsiin ja rauhallisille hiekkateille, niin ne luonnossakin liikkuu heti.
  Eka vuosi varsalla on tärkeä liikkua että pääsee jalat voimistumaan, myös erillaiset pohjat tekee varsan tasapainolle hyvää ja oppii hallitsemaan liikkeitään.
  Poco on yks hyvä esimerkki kun liikkunut varsasta asti ja työtä tehty maastakäsin jo muutaman päivän ikäisenä. Päivittäin normirutiinit on jo hyvää harjoitusta ja aina kun Pocon emän hoidin oli varsakin siinä mukana samalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, vielä tosin ei ihan kamalia lenkkejä ole viitsinyt tehdä, ettei varsa väsy ja Lillakin saa aloitella pikkuhiljaa. Tarkoitus kuitenkin mahdollisimman paljon liikuttaa Lillaa varsan kanssa kuitenkin seuraten varsaa koko ajan, kuinka paljon jaksaa, ettei nyt ihan puhkipoikki sitä juoksuta :D
   Lillan hoidon yhteydessä meilläkin harjaan samalla varsan, nostelen jalat ja muutaman väistön pyydän tekemään. Se on hyvä, kun sen ottaa rutiiniksi.

   Poista
 10. Moi!

  Ois kiva jos laittaisit vähän teidän talliympäristösta esittelyä? Meinaatteko pitää hevosia aina vain omassa pihassa eikä viedä ns. oikealle tallille? Varsakin tapaisi muitakin hevosia ja olisi ehkä parempi ympäristökin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö kotitallit olekkaan oikeita talleja? ;D Okei, jääkiekkokaukalo ei ole ehkä "oikea" hevosaitaus, mutta minkäs teet, kun joulukuussa ei oikein tolppia saa maahan, eikä vieläkään kunnolla. "Oikeat aidat" tulevat kyllä sitten kun saa tehtyä. Muuten tilat ja ympäristö ovat mielestäni hyvät hevosenpitoon. Rauhallinen paikka (ei ihan lähellä vilkasliikenteistä tietä tms.), hiekkatietä ja pururataa maastoiksi, salaojitettu kenttä (joka "muokataan" ratsastuskentäksi tulevaisuudessa, entinen jalkapallokenttä siis), paljon maata tarhojen tekoon...

   Tallista ja ympäristöstä tulee esittelyä tulevaisuudessa. Suunnitteilla sellainen "remppasarja" blogiin, koska paikkoja on tarkoitus remontoida entistä paremmiksi (nythän on esim. vaan yksi karsina, mutta niitä tulee siis kaksi ja tarkoitus sijoittaa johonkin niin, että talliin saa käytävän (hoitopaikan), mahd. pesupaikan jne.).

   Itse pidän siitä, että saan hoitaa hevoseni itse, jotta on sitten ainakin satavarma siitä, miten ne on hoidettu. En tykkää mennä tallille vain liikuttamaan ja harjaamaan hevosen, vaan haluan tehdä muutakin (laittaa ruokia, siivota karsinan, tarhan jne.). Muuten tulee sellainen "tuntiratsastajafiilis", että menempäs nytten tallille ja käyn ratsastamassa. Hevonen ei jotenkin "tunnu omalta" jos sitä näkee vain pari tuntia päivässä (eikä välttämättä edes joka päivä), etkä voi mennä tallille aina silloin kuin haluat.

   Toive tietenkin olisi, että varsa jossain vaiheessa näkisi toisiakin hevosia/ varsoja. Mikäli sikäli tämä vain onnistuu, se tullaan toteuttamaan joko niin, että varsa menee emänsä kanssa hetkeksi toisten tammojen ja varsojen kanssa laitumelle (sellaista paikkaa ei varmaan täällä ihan lähellä ole...) tai sitten syksyllä varsapihattoon vieroituksen jälkeen.

   Poista
 11. Miks sä oot harventanu kirjottamista?:( Oli niin kiva aina joka ilta lueskella sun,Lilan ja Lahjan blogia:) mut en mä paljoo menetä jos sä kirjottelerkin vain jokatoinen päivä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä ei aina keksi kirjoittamista ;) Huomaa itsekkin, että jos pakolla yrittää jotain saada aikaiseksi, tekstistä tulee tylsä, lyhyt, sekainen ja niin edespäin (toki siitä tulee joskus muutenkin, mutta erityisesti näinä "pakko jotain kirjoittaa" -päivinä :D).

   Poista
 12. Niin:D mut kyllä sä saat kirjotettua tosi hyviä ja kiinnostavia teksejä vaikka sua ei kiinnostaikaan kirjottaa :D

  VastaaPoista