maanantai 6. toukokuuta 2013

Lopputiineys ja varsominen

Muistellaampa aikaa ennen varsomista ja varsomispäivää. Itse selailin kaikki mahdolliset varsablogit, tekstit ja kuvat varsomiseen liittyen läpi - nimenomaan ennen varsomista kuvatut maha- ja nisäkuvat sen takia, että voisi vertailla, miten lähellä Lillan varsominen mahdollisesti olisi. Siksi ajattelin myös tehdä tämän postauksen - tässä on kuvia ja faktoja ennen varsomista ja varsomisesta.  Jos siis odottelet tulevaisuudessa varsaa syntyvän ja yhtä innoissasi haluat lukea muiden varsomisista ja varsomisen merkeistä verraten niitä omaan hevoseesi kuin minä, tämä postaus on kuin luotu sinulle. Tiineysajan kuvia löytyy enemmän tiineys-sivulta, jossa on myös kertomus varsomisesta.

Faktatietoa Lillan tiineydestä
* Tiineys kesti 328 vuorokautta laskettuna viimeisestä astutuksesta. Ensimmäisestä laskettuna se kesti 331vrk.
* Lillan nisät alkoivat kasvaa noin kuukausi ennen varsomista.
* Noin kuusi viikkoa ennen varsomista Lilla alkoi vähentää heinän syöntiään. Loppuajasta tuntui, että se eli pelkällä vedellä.. Välittömästi varsomisen jälkeen tamman ruokahalut palasi kaksinkertaisena.
* Pari viikkoa ennen varsomista alkoi tulla raakamaitoa nisistä.
* Viikkoa ennen Lilla alkoi muuttua ärtyneemmäksi etenkin mahastaan. Se hankasi häntäänsä joka yö karsinassa. Viimeisiin päiviin asti Lilla kuitenkin nukkui makuullaan karsinassa, eli sitä se ei lopettanut ennen varsomista.
* Kahta vuorokautta ennen varsomista maito alkoi muuttua valkeammaksi, vuorokausi ennen se oli täysin valkoista.
* n.16h ennen varsomista nisissä oli vahatipat ja maitoa oli myös takajalkojen sisäpuolella. Siitä lähtien maitoa alkoi myös tipahdella maahan, välillä ihan lorisemallakin.
* Lähestyvää varsomista ei kamalasti huomannut. Iltaruuan hevonen söi normaalisti eikä ollut juurikaan tavallista levottomampi karsinassa. Selvä ero oli kuitenkin se, että Lilla kävi kahdesti makuulla, mutta nousi lähes heti ylös. Klo 23.25 syntyi varsa.

Reilu vuorokausi varsomiseen 9.4.2013

Reilu vuorokausi varsomiseen 9.4.2013

Varsomispäivänä 10.4.2013

Varsomispäivänä 10.4.2013

Silloin hankattiin häntää ihan urakalla karsinassa ja käyttäydyttiin hieman normaalia "oudommin".

Mutta myös nukuttiin ja meinattiin kaatua nukahtaessa... 12h varsomiseen.


Sieltä se tupsahti puolta tuntia ennen keskiyötä.


Rääpäleen ensimmäisiä kävelyharjoituksia.

Uunituore emä ja varsa.

10 kommenttia:

 1. Ihana Lilla-äiti :)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus. Lilla näytää jostain syytä, pienelmmältä ku se odotti Lahjaa. Aianakin mun mielestä.

  VastaaPoista
 3. Jos mahan ympärysmittaa tarkoitat, kyllä se oli aika paljon isompi ennen varsomista, mutta eihän tuo ole missään parhaassa kunnossa nyt varsomisen jälkeen, muttei sitä voi odottaakkaan (: Parempi se on kuitenkin mielestäni nyt, kuin astutuksen aikaan, jolloin oli oikeasti hoikka ja pikkuruinen. Mieluummin nyt vähän enemmän lihaa luiden ympärillä, kuin että olisi liian laiha imettäessään.

  VastaaPoista
 4. Ajattele Iitu sitä että varsa on kohta kuukauden ikääinen! :O Sun pitäisi alkaa ratsastamaan jo Lillalla ESTEITÄ jne :O Et voi tehdä siitä sohvaperunaa. Ja varsalla täytyy alkaa myös pian ratsastamaan, ehkä tämän kuun aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuletko et varsalla voi todella ratsastaa? Yleensä niillä aletaan ratsastaa aikaaintaan 2vuotiaina mut yleensä kai 3-4 vuotiaina -.- ; )

   Poista
 5. Ei sillä varsalla voi Todellakaan rueta ratsastamaan tämän kuun aikana:/ -.-

  VastaaPoista
 6. toivon ettei ano oo tosissaan..:D

  VastaaPoista
 7. Veikkaan, että ano ehkä (?) vain tavallaan kommentoi tuohon kommenttiin vitsillä, jossa sanottiin Lillan näyttävän nyt isommalta kuin ennen varsomista, että "pitäisi nyt aloittaa siis kunnon treenit heti, myös varsalla, ettei vain pääse lihomaan!". Tai sitten kyseessä on vain joku, joka haluaa esittää tyhmää. Tiedä sitten.

  VastaaPoista
 8. voi ei kuinka söpöä!:3

  VastaaPoista