tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kilometripostaus

Eilen aloitin kunnolla operaation nimeltään loimeen totutus. Lahja ensimmäisinä elinpäivinään antoi hienosti laittaa loimen - olihan sillon vielä niin paljon muuta ihmeteltävää suuressa maailmassa, kuin joku loimi. Sen jälkeen kuitenkin loimi on alkanut jännittää hirmuisesti, antaa kyllä laittaa päälle, jos tarve on, mutta ei se mukavaa ole, kun varsa on jännittynyt.

Aloitin homman ihan alusta, nimittäin mahdollisimman pienestä ja "vaarattoman" tuntuisesta pyyhkeestä. Pyyhkeitä Lahja ei ole koskaan pelännyt/ jännittänyt, mutta tällä kertaa niillä ei kuivattukkaan vaan annoin Lahjan ensin haistella pyyhettä. Sen jälkeen näytin Lahjalle koko pyyhkeen "aukaistuna" ja kiersin varsaa eri puolilta pyyhkeen kanssa, jotta se näkee sen joka paikasta. Tämän jälkeen rapsuteltiin hieman pyyhkeen reunalla varsaa ja lopuksi se aseteltiin selän päälle eri kohtiin. Pikkupyyhkeestä Lahja ei tuumannut mitään, mutta isompi pyyhe aluksi jännitti hieman "avattuna". Nyt tätä hommaa on tarkoitus toistaa joka päivä eri kokoisilla esineillä, satulahuovalla varmaan ennen loimea jne. Sitten kun tuntuu olevan valmis siihen, että loimen voi laittaa selkään ilman jännitystä, niin kokeillaan sitä. Jos taas tuntuu, ettei vielä onnistukkaan "isomman" esineen kanssa, palataan askel taakse.


Minä kävelevä katastrofi taas sain aitaa tehdessäni tunaroitua ihan tarpeeksi. Tarvitaan vain yksi tolppa ja simsalabim - peukalosta katkesi verisuoni. Mikään kamala vammahan se ei ole, mutta ei se kyllä maailman mukavimmalta tuntunut. Mitä nyt koko peukalo ihan turvoksissa ja puoliksi sininen, ei tässä muuta. On se nyt jo onneksi aika hyvin parantunut, eilen se vielä oli kipeä.

Mitään taas lauta-aitaan tulee, niin se siirretään jo neljännen kerran eri kohtaan. Ikinä en sitä valmiiksi asti ole saanut. Nyt siirron syy on se, että ollaan mietitty, josko sittenkin suunniteltaisiin pihatto tallin päätyyn ja siihen siis aita, että hevoset pääsee ulos ja sisälle. Karsinoita jos alkaa väsäilemään, joutuisi ne joko ripottelemaan ympäri rakennusta eri puolille, käyttämään koko rakennuksen (menee varastotilat) tai jatkamaan rakennusta. Siksi pihatto olisi yksinkertainen: toiseen päätyyn se mahtuisi mitoitukseltaan kolmelle hevoselle, sairaskarsinan (ja myös vierotuksen aikaan tarpeellisen) saa rakennuksen toiseen päähän ja varustehuone olisi ihan pihaton vieressä. Kesäisin pihaton lisäksi hevoset saisivat olla tarhoissa syömässä ruohoa pihattotarhan lisäksi. Ja jäisihän meille talveksi kaukalo, jota voi aina tarpeen mukaan käyttää, jos tarve vaatii. Pihaton yhteyteen saisi helposti kaksi aitausta niin, että toiseen pääsyn voi aina sulkea ja vaihdella käytettävää aitausta.

Nyt tehdään siis tuo toinen pihattoaita tuohon ainakin valmiiksi. Yksinkertaisuudessaan väliaikaisesti tallista avataan vain ovi, että hevoset voivat kulkea sisälle ja ulos, ennenkuin päätyä aletaan muokkaamaan ihan "oikeaksi pihatoksi". Lilla kuitenkin tykkää kulkea vapaasti ulos ja sisälle, joten tämä on varmasti ihan hyvä ratkaisu.

Viimeinen kerta, kun siirrän aitaa. Tähän se saa jäädä ja piste.

Harvinainen näky: Lilla menee pukkilaukkaa.
Meidän jötkälevarsa 1kk 25pv

15 kommenttia:

 1. Lahja ja Lilla on niin ihanan nänösiä kun ne laukkaa <3

  VastaaPoista
 2. On Lahja todellakin jötkäle, voi vitsi kun varsat kasvaa niin nopeasti! Kohta se on Lillan kokoinen tosiaankin :) Ja suosittelen tosiaankin pihattoa, se on tosi kiva hevosille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vastahan tuo oli sellainen pieni rääpäle emänsä rinnalla! Lilla tykkää kovasti siitä, että saa valintansa mukaan mennä pihalle tai sisälle. Siksi varmaan oikein oiva ratkaisu pihatto olisi, vielä kun nuo kylmäverisiä ovat niin paremmin kuin hyvin pärjäävät siinä. Varakarsinaa voi talvisin käyttää kuivatuskarsinanakin, jos ihan hikiseksi menee, niin enimmät hiet siellä kuivattelee ja sitten päästää pihattoon toisen kuivatusloimen + jonkun tuulen pitävän loimen kanssa.

   Poista
 3. Kiva postaus ja kivoja kuvia!!:)

  VastaaPoista
 4. Melki kaks kuukautta oleva Lahja on niin ihana ja söpö : 3 Onnee omistajalle, jos saat viel lahjan lisäksi toisen varsan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen varsa riippuu ihan siitä, suostuuko Lilla sellaisen pyöräyttämään ;) Toivon mukaan kaikki menisi yhtä hyvin kuin Lahjaa odotellessakin, eikä jäisi tyhjäksi/ loisi/ tulisi komplikaatioita varsomisessa jne.

   Poista
 5. Ihana lilla ja lahja <3 ihuna postaus!

  VastaaPoista
 6. TäÄ oli tosi kiva:) hyvinnäyttää sinulla kärsivällisyys riittävän lahja kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsan kanssa tosiaan tarvitaan kärsivällisyyttä ja aikaa (: Jos on kiire, ei asiasta tule yleensä yhtään mitään ja "ongelmat" vain pahenevat.

   Poista
 7. Ihania kuvia ♥ :3 ja pikaista paranemista peukulle ^^

  VastaaPoista
 8. Ollaanko lillaa siis astuttamassa toisen kerran? (:

  VastaaPoista
 9. Pihatto, niin ilmastointi sinänsä olisi hyvä niin ei tule mitään hengityssairauksia. Ja kun halusit sen "lauman" niin onhan pihatto siinäkin parempi:

  VastaaPoista