tiistai 25. kesäkuuta 2013

Lahjan jännittävä päivä

Tänään Lahja saikin kokea jänniä juttuja, koska se tunnistettiin ja mikrosirutettiin (siksi näin aikaisin, koska 7.7 näyttelyissä pitää olla varsallakin jo siru). Eka käytiin varsa läpi ja "dokumentoitiin" läiskien rajat paperille. Päänmerkki on sitten muuten puolivalkopää, jos jotkut miettivät, kun itsekkin mietin, että mitä tunnistaja papereihinsa merkkaa. Sitten otettiin verikoe, leikattiin karvoja pikkaisen mikrosirukohdasta ja laitettiin siru. 

Muutakin jännää tänään tapahtui, nimittäin Lahja oli ekaa kertaa kahdelta puolelta kiinni. Toinen ei kylläkään välittänyt siitä mitään, vähän jossain vaiheessa kokeili, mitä tapahtuu kun vetää tästä taikka toisesta narusta, mutta tajusi olevansa kiinni ja siinä pällisteli vain. Samalla nostelin kaviot ja harjasin myös varsan, kuten Lillankin.

Lillalle kokeilin nyt toisia kuolaimia, mutta heti kun keräsi ohjat käteen (ihan perus paksuja niveliä, jotka ennenkin olleet Lillalla käytössä), aloitti se taas sen pään viskelynsä. Siksi nakkasinkin suitset ihan suoraan kentän reunalle ja vaihdoin riimuihin, jolla toimi koko ratsastuksen ajan nykimättä päätään kertaakaan. Olen nyt aika varma, että nykiminen johtuu hampaista ja raspaajan pitäisi tulla ihan heinäkuun ensimmäisinä päivinä. Jos se ei auta, täytyy sitten tarkemmin alkaa tutkia, mitä Lilla oikein yrittää kertoa, mutta todellakin ihmettelen, jos ei hampaiden raspauksella hoidu. Jos ei raspaus auta/ ei löydy mitään muutakaan vikaa, pitääkö tässä sitten siirtyä kokonaan kuolaimettomiin suitsiin, kerta ilman kuolaimia toimii ihan normaalisti. Sen näkee sitten raspauksen jälkeen.


Kavioiden puhdistusta
Pesulla ratsastuksen jälkeen

Ja varsa kiltisti käytävällä

Verratkaapa tätä kuvaa...

...tähän. Pieni kasvuero!
 
Meidän pieni möhkäle.

49 kommenttia:

 1. Lahja on jo ihan ä-l-y-t-t-ö-m-ä-n iso :O miten varsat voikii kasvaa noin nopeesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsat kasvaa kyllä niin nopeasti (:

   Poista
 2. Ainiin ku kirjotit et jos ongelma ei lähe raspauksella niin siirryt kokonaan kuolaimettomiin niin silläkö ratkaset ongelman että niin on hyvä,hä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jos se ei auta, täytyy sitten tarkemmin alkaa tutkia, mitä Lilla oikein yrittää kertoa, mutta todellakin ihmettelen, jos ei hampaiden raspauksella hoidu"

   "Jos ei raspaus auta/ EI LÖYDY MITÄÄN MUUTAKAAN vikaa, pitääkö tässä sitten siirtyä kokonaan kuolaimettomiin suitsiin"

   Luetun ymmärtäminen on sallittua (:

   Jos raspaus ei auta, eikä mitään muutakaan vikaa hevosesta löydy (jaloista, selästä tms.) ja Lilla toimii silti kuolaimettomasti aivan normaalisti, enkö voisi siirtyä kuolaimettomiin jos hevonen selvästi pitää niistä paljon enemmän?

   Raspaus on kuitenkin seuraava askel, josta toivon kaiken ratkeavan. Jos ei ratkea, sitten täytyy alkaa miettiä, mitä seuraavaksi tutkitaan. On niitä kuule ihmisiä, jotka pään viskelyt ym. luettelee "hevosen pelleilyksi ja kiusanteoksi" ja tunkevat sen jälkeen vain enemmän rautaa suuhun. Minä haluan ottaa selvää, miksi Lilla on alkanut tekemään niin ja tiedän, ettei se tee sitä kiusallaan. Yksi vaihtoehto on myös liika energia, jonka taas saa tietää vasta, kun hevoset tulee kotiin ja liikuntamäärä normalisoituu.

   Poista
  2. Mistäs sinä tiedät tykkääkö se niistä kuolaimettomista?

   Poista
  3. No jos ei kuolaimettomilla niin sitten riimuilla tai viskaan kaikki päävehkeet pois. Nimittäin riimulla/ ilman mitään/ löysin ohjin suitsilla toimii aivan normaalisti kuten ennenkin, joten luulen, että toimii kuolaimettomilla. Jos nyt kuvitellaan tilanne, ettei mitään löydy vikaa hevosesta, eikä toimi kuolaimettomillakaan normaalisti niin sitten yksinkertaisesti liikutan hevosen ilman päävehkeitä, koska niin toimii ainakin aivan normaalina itsenään.

   Mutta kuten juuri yllä mainitsin hevosen toimivan riimuilla/ ilman/ löysin ohjin suitsilla normaalisti ja jos tuntumaa otat ohjista (kuolaimet suussa) alkaa pään viskely. Se on minun mielestäni aika vahva merkki siitä, että piikkejä tms. häikkää on suussa. Kunhan nyt pääsee siihen asti, että hampaat raspataan ja siitä viikko pari eteenpäin, niin tiedetään jo sata kertaa enemmän.

   Poista
  4. No niinhän se ratkeaa, jos vaikkapa kuolaimet ei nyt millään sovi Lillan suuhun, eikä se niistä pidä ymym, onhan se ystävällinen ja hyvä tapa ottaa käyttöön kuolaimettomat. Nehän on muutenkin 'paremmat' hevoselle. :)

   Poista
  5. Riippuu vähän miten ajattelee,niissä paine tulee niskaan aj turpaan jolloin usein hevonen pakenee painetta ja menee pyöreäksi,saahan toki ihan kuolaimillakin hevosen pyöreäksi jos vaan haluaa,senhän saa miten vaan mutta se ei ole tarkoitus! :)

   Poista
  6. Sehän on kouluratsastuksessa tarkoitus, että hevonen kulkee pyöreänä polkien alleen ja rentona peräänannossa, mutta siis ei se, että kulkee virkkuukoukussa jännittyneenä, kuten ehkä tarkoitit?

   Se kyllä vähän mietityttää, mikä kuitenkin näin lyhyessä ajassa olisi tehnyt kuolaimista niin epämiellyttävät, kun on kuitenkin yli vuoden toiminut ihan normaalisti kuolaimilla. Siksi epäilenkin suuresti niitä hampaita.

   Poista
  7. Joo juuri sitä tarkoitinkin! :)

   Ja voi olla että hampaisiin on tullut piikkejä!syökö kuitenkin ihan normaalisti?

   Poista
  8. Syö normaalisti. Sen takia ne hampaat aionkin tarkistuttaa, jos piikkejä tullut (: Puolisen vuotta sitten viimeksi raspattu, jolloin oli piikkejä.

   Poista
 3. Ihan vastahan Lahja syntyi ? :O aivan älyttömän iso jo ! (: Mutta yhtä ihana silti ♥

  VastaaPoista
 4. Herramanjeekka ku Lahja on jo iso typy! Ei mee kyllä kauaa nii se on yhtä korka ko Lilla:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kyllä tuntuu tosiaan, että hujahtaa emänsä ohi :DD

   Poista
 5. Onpas Lahja tosiaan kasvanut :) Voi kun olisit ottanut siitä säännöllisesti kuvia missä itse seisot sen vieressä niin näkyisi kasvu kivasti kun olisi mittasuhde näkyvissä :D Mutta kyllähän sitä vieläkin ehtii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minulla jossain varastossa sellaisiakin kuvia varmasti, voisi vähän katsella löytyykö :D

   Poista
 6. Mua ärsyttää kun et tee koskaan videopostausta,joten sellasta! ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Koskaan" on ehkä väärä sana, kyllä minä välillä teen ;) Täytyy varmaan taas kohtapuoliin tehdä.

   Poista
  2. Linkkaatko jonkun sun videopostauksen koska en oo yhtäkään nähny!? O.o

   Poista
  3. Missäpäin Keski-suomee asut?tarkotan paikka-kuntaa?itekkin keski-suomalainen ;)

   Poista
  4. Eka Ano, tässä muutama postaus, jossa myös video mukana:

   http://tinkerlilla.blogspot.fi/2013/05/ratsastusta-kentalla-video.html

   http://tinkerlilla.blogspot.fi/2013/05/videota-ratsastuksesta.html

   http://tinkerlilla.blogspot.fi/2013/04/tomera-varsu.html

   http://tinkerlilla.blogspot.fi/2013/04/opettelua-pienesta-pitaen.html

   Toinen Ano, en kerro tarkemmin missä asun (: Pohjoisessa Keski-Suomessa kumminkin.

   Poista
  5. Öö,tarkoitin videopotauksia? :D

   Poista
  6. Kokonaista videopostausta en tule koskaan tuskin tekemään, vaan liitän lähes aina mukaan kuvia. Jos taas tarkoitat videota ns. koko päivästä (hoito, ratsastus jne.), voin sellaisen joskus ehkä harkintani mukaan toteuttaa.

   Poista
  7. Joo sellaista tarkotan,jos olet joskus esim katsonut kaktun tai voitto kotiin blogin videopostauksia niin sellaisen! :)

   Poista
 7. Iso tuo kyllä on! Katselin noita kuva eroja ihan ihmeissäni:D Kuinka tuo nyt noin paljon on voinut kasvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ihan tajuttomasti kasvanut, massaa etenkin :D

   Poista
 8. tuli mieleen tosta pään nykimisestä että se voi johtua jostain vakavammastakin. minun hevonen nyki päätä ja sillä todettiin vatsahaava. vatsahaavan parannuttua se on muuttunut täysin eri hevoseksi. nykiminenkin loppu samantien. ei ollut tarkoitus pelottaa, ihan kerroin kokemuksen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, mutta epäilen suuresti sitä, että olisi jotain muuta kuin hampaista johtuvaa, sillä "riimusuitsilla" hyväksyy tuntuman eikä nyi päätään ja on ihan normaali itsensä. Mutta asioista tietää vasta enemmän raspauksen jälkeen (:

   Poista
 9. Ompas Lahja kyllä kasvanut ihan älyttömästi ja vielä nopeasti!Toivotaan että se Lillan pään viskely johtuu ainoastaan hammaspiikeistä jota kyllä itsekkin veikkaan.Missä teillä on ne näyttelyt ja millon?

  http://mylife-whithorses.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 7.7. Jyväskylässä Killerin kilpatallilla.

   Jos ei suussa ole mitään vikaa, niin sitten kyllä ihmettelen. 99 prosenttisesti olen varma, että hammaspiikit tms. nyt vain häiritsevät Lillaa, koska niin vahvasti vaikuttaa siltä (kun ei nyi päätään kuin kuolainten kanssa tuntumalla). Tai toinen on se ylimääräinen energia, koska ennen liikkui 5-6 kertaa viikossa ja nyt ehkä 1-3.

   Poista
 10. Joko Lilla on astutettu?

  VastaaPoista
 11. Suloinen varsa! :)
  [[http://merimiia.blogspot.fi]]

  VastaaPoista
 12. Huimasti kyllä lahja kasvanu.

  VastaaPoista
 13. Otappa joku päivä kuva lahjan hampaista. Ku oot tos yhdessä postaukses ottanu mis lahja on 7 vrk nii ois kiva kattoo kuin paljo on hampaat kasvanu :)

  VastaaPoista
 14. Jee, nyt se kuva tuli! :D Mutta siis aivan älymmömän iso tuo Lahja :o :D Nopeesti ne kasvaa (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Sitä odotellessa, minkä kokoinen varsa on parin- kolmen kuukauden päästä kun kahdessa ja puolessa kuussa jo noin paljon kasvanut :D

   Poista
 15. Iso varsa jo! Kasvanu tosi nopeesti :D Mutta ihana! Hyvin oppinu myös nuo hoitotoimenpiteet :) Voisit tehä joku päivä siitä videokoosteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videokoostetta oon tekemässä Lahjasta kyllä, mutta jossain vaiheessa tosiaan täytyisi ottaa varmaan uudempaakin videomateriaalia :D

   Poista
 16. Lahja on ihana! Ja Lillakin!♥

  VastaaPoista
 17. Lilla ja Lahja on kummatkin niin suloisia!♥ Sää oot tosi kaunis! Mää niin tykkään tästä sun blogista! Aina käyn kurkkaamassa oletko postannut ja jos olet niin luen innolla postauksesi. Hyväää kesää sulle ja hepoille!

  VastaaPoista
 18. En oikein ymmärrä tuota yhden anonyymin aukomista ? Tekstistähän saa aivan selvästi sen käsityksen että päänviskomisen syy selvitetään kunnolla eikä.vain lakaista ongelmaa maton alle.. olisivatpa kaikki hevosenomistajat yhtä tunnollisia !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä kyllä ihmetyttää itseäkin joidenkin touhut, kun väitetään hevosen pelleilevän ja tahallaan ärsyttävän ratsastajaa/ hoitajaa. Ainahan siihen joku syy on, ei hevonen osaa ihmiselle tarkoituksellisesti äkkäillä ja ajatella "jos teen näin niin tolla menee hermot".

   Poista