maanantai 29. heinäkuuta 2013

Pressuharjoittelua ja irtojuoksutusta

Lilla ja Lahja sai juosta tänään kentällä hetken vapaana Lillan lyhyen ratsastuksen jälkeen. Ne juoksivat eilenkin pari kierrosta ja Lilla veti silloin pukkilaukkaa - ilmeisesti tänään kuitenkin homma oli "samaa tavallista tuttua", niin tamma ei jaksanut ruveta riekkumaan. Lahja kuitenkin välillä kiusasi Lillaa yrittämällä näykkiä sitä juostessa.

Lahjan elämään kuuluu muutakin. Nimittäin se eilen osoitti osaavansa hypätä. Kirjaimellisesti. Näette kuvissa tuon jääkiekkokaukalon aidat - sytyttääkö? Nojoo, sen kerran kun poneja sinne vien syömään sieltäkin ruohonvähät, Lahja sai (tuiki tavallisen) riehumiskohtauksen, mutta päättikin ja tuli tuosta kaukalon aidasta yli! Se aitahan ei ole siis kuin ehkä 115-120 senttiä korkea.. Aidasta matalampi Lahja päätti siis ponkaista siitä yli. Huhhuh.
Lupasin rakennella tunnelin pressusta. Ideat loppui aika vähiin, mistä sen rakennan, joten päätin käyttää apunani aitaa ja paria estetolppaa. Täydellinen siitä ei tullut, mutta sai kelvata. Arvatkaa miten Lahja suhtautui tunnelista menemiseen? Sen näette videolla, kertokaahan mitä arvelitte ja miten arvauksenne erosi Lahjan käyttäytymisestä.Videolla näkyy lähes kaikki ihan ensimmäisestä tunneliin menemisestä lähtien.

Lillankin kanssa vähän pressun kanssa harjoiteltiin, mutta tunneli olisi ollut sille auttamatta liian matala, joten tyydyin käärimään sen vaan pressuun  ja taluttamaan pari kertaa pressun päältä.

Pressuun kääritty Lahja -ei pelota!"Ei kiinnosta enää, mä häivyn."34 kommenttia:

 1. mahtavaa, miten paljon teette ja touhuatte tuon varsan kanssa. Kaikki, kun ei te.. :/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kiitos! Kyllä sitä ihmeäkin ihmetyttää välillä varsat, jotka on suoraan sanottuna "ihan pellossa" kasvaneet, eivätkä toimi edes taluttaessa hyvin. Mielestäni vieroitusikäisen varsan pitäisi se riimu, talutus ja jalkojen nosto ja kiinni olo ainakin osata (helpottuu asiat nimittäin aika paljon!), plussaa tietenkin sitten paineesta myötääminen ym. Johan varsan kaviot pitää vuolla ennen vieroitusikää, huhheijaa voin kuvitella, miten mukava on vuolijan mennä vuolemaan sellaisen varsan kavioita, joiden jalkoja hädintuskin koskaan on nostettu. Jotkuthan varsanomistajat sitten jättävät ne vuolut väliin ja eka kavioiden vuolu saattaa olla sitten hyvällä tuurilla 1-2 vuotiaana.

   Poista
 2. Lahjahan on toosi rohkea :) Hyvä postaus:)

  VastaaPoista
 3. Lahjahan on toosi rohkea :) Ja on Lillakin :)

  Hyvä postaus.

  VastaaPoista
 4. Voi kun Lahja on söpö kunse kaivaa tota pressua :3

  Kiva kun teillä hepat pääsee opettelemaan tota pressujuttua! Ainakin Lahjalle se on just hyvä noin nuorena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain vaiheessa meinasi hävitä pressunkulmaa parempiin suihinkin ;)

   Poista
 5. Lahjasta tulee vielä esteponi:D! Oon vähän nyt muuten jäänyt jälkeen, onko lahjalle jo annettu "virallinen" nimi? Kun eikös lahja oo vaan sen lempinimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Lahjalla jo nimi, Madam Hooch (:

   Poista
 6. kyllä sitten ainakin Lahjalta ponnua leytyy,huhuh!! ja arvasin oiken että Lahja suhtautuu noin lepposasti tuohonkin niinkun kaikkee,hyvin olet sitä kasvattanut! :)

  VastaaPoista
 7. Onnitteluni tulevasta estetykistä! Ja upeasti molemmat pollet käyttäytyy. Onkohan Lahjalla edes mitään sellaista asiaa, että oikein pelästyisi! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä estetykkiä tule, vaan puska ö:n tasoinen harrasteratsu :D Ehkä meidät sitten joskus näkee jossain seurakoulukisoissa. Ehkä.

   Poista
 8. tää sun blogi on ihana kun postaat joka päivä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikken ihan joka päivä postaakkaan ;D

   Poista
 9. Ihana tuo kun lahja kuopi tuota pressua :33

  VastaaPoista
 10. Ja mä en ymmärtäny, että hyppäskö lahja nyt 115-120 cm korkean "aidan"?!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se hyppäsi tuon jääkiekkokaukalon aidan yli, joka siis on niin tukeva, ettei tasan hetkahda suuntaan tai toiseen, vaikka hevonen juoksisi sitä päin (= ei siis olisi voinut mennä rikki hypätessä). Kyllähän vähän kauhulla katsoi, kun toinen lähti ponnistamaan aidan yli :D Luulin, että varsa jää kiikkumaan mahastaan tuohon aitaan ja se on sitten siinä, mutta yli se siitä vaan pääsi... Hui.

   Poista
 11. Muuten mä oon nähny sut iida 2 kertaa, ja Lillan oon nähny yhen kerran :)
  Voi kun Lahja on kasvanu!
  Onko Lahja muuten jo vieroitettu??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Lahja vieroitettu, kuuden kuukauden iässä sitten (:

   Poista
 12. Rakastan sun blogia! Toivottavasti lahjasta tulee hyyyvä estetykki kun nyt jo noin korkeaa hyppää :D tsekkaa mun blogi? http://ruthjaromeo.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä estetykkiä tule, vaan puska ö:n tasoinen harrastepolle ;D

   Poista
 13. Että näyttää olevan hyvä luonteinen varas :)

  VastaaPoista
 14. Lahja on todella luottavainen ja rohkea, huomaa että sitä on pidetty hyvin ja käsitelty. Ei tule varmasti myöhemminkään ongelmia kun se voi luottavaisin mielin olla ja turvautua ihmiseen jos tulee jotain pelottavaa eteen. Mahtava suhde varmasti syntyy siihen myös kun saa kasvattaa alusta pitäen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän parasta onkin, kun saa kasvattaa varsansa alusta lähtien - tasan tietää, mitä sille on tehty ja mitä ei, eikä ole "kysymysmerkkejä" menneisyydessä, kuten esimerkiksi minulla Lillan kohdalla. En tiedä sen menneisyydestä oikeastaan mitään.

   Poista
 15. Milloin teet sen kuvapostauksen????!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun saan kuvattua niitä aiheita, millois muulloinkaan? ;D

   Poista
 16. Tää on kyllä huippua että käsittelet ja tutustutat Lahjaa kaikkeen erikoiseen:) Ja se edellinen video missä harjoittelit loimen kanssa niin huomasin että puit loimea myös oikelta puolen! Se on oikeasti hyvä tehdä asioita molemmin puolin, koska olen huomannut monista tutuista hepoista että jotkut tavalliset asiat (mm. kastelukannu, suihkepullo, vesiletku) ovat paljon pelottavampia kun siirrytään oikealle puolelle, vaan sen takia että aina käsitellään vasemmalta.
  Ei kovin moni touhua varsan kans noin perusteellisesti vaan nimenomaan laitetaan pellolle mamman kanssa ja sitten sitä ei ikinä saa sieltä kiinni tai mitään..:D Tsemiä teille!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ollaan tosiaan kaikkea harjoiteltu toiseltkin puolen, myös talutust jne. (:

   Poista
 17. Minusta varsaa kouluttaessa / sen kanssa muuten taluttaessa ja muussa hommassa tulisi aina olla kypärä päässä, sillä olisi kuinka kiltti varsa vaan, aina voi jotain tapahtua. Älä Iitu on itseesi, mutta kypärä kannattaisi olla päässä aina kun tekee varsan kanssa jotain uutta.
  - Anonyymi, joka tietää varsojen vaarat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi aikuinen hevonenkin kuinka kiltti tahansa, voi sekin säikähtää ja jää itse alle/ hevonen potkaisee päähän. Ihan oman pääni tuossa vaarannan, mutta samalla tavalla vaarannan sen aikuisen hevosen kanssa (: Olen itsekkin törmännyt niihin "sätky" varsoihin, jotka ihan taluttaessa pomppi neljään eri ilmansuuntaan ja kavioita nostaessa jalat viuhui niin, että oli aina jalat mustelmilla kinttujen noston jälkeen - ehkäpä vaaransimme kaikki siinä tilanteessa olevat ihmiset itsemme, sillä kenelläkään ei ollut kypärää päässä. Siksi olen aloittanut Lahjan kanssa harjoittelun jo oikeasti ajoissa ja harjoitellut perusasioita joka päivä, jotta varsa nopeasti oppisi, että kavioiden puhdistus, talutus jne. kuuluu päivittäiseen rutiiniin ja siinä ei kannata riekkua, koska se tehdään silti.

   Koska Lahja on oppinut suht paljon ikäänsä nähden, se on myös uusia tilanteita kohdatessaan yllättävän rauhallinen. Mutta kuten sanoin - oman päänihän niissä vain vaarannan, en sinun (:

   Poista