keskiviikko 28. elokuuta 2013

Lahja ja irtohypytyskuja

Lahja sai taas nenänsä eteen jotain uutta. Nimittäin irtohypytyskujan ja kujan päässä olevan miniesteen. Viisi kertaa kujasta mentiin läpi, ensimmäisellä kerralla varsa laukkasi hölmistyneen näköisenä kiltisti koko kujan läpi, eikä huomannut kentän päässä olevaa leipätarjoilua. Toisella kerralla Lahja katselikin jo, että onko tästä siis todella mentävä yli, vai pääsisinkö jostain muualta. Rymisten mentiin kuitenkin läpi ja varsa tajusi, että "Haa, tuoltahan saa leipää!". Kolme kertaa vielä, niin että viimeinen kerta varmasti meni todella hyvin, jonka jälkeen pystyi hyvillä mielin lopettamaan.

"Tästäkö mun piti tulla yli vai häh?"

Pojoing.


Tänään olikin sitten vuorossa se koulun ratsastaminen kentällä. Hieman mietitytti, kun viime aikoina Lilla on ollut vähän höslä kentällä ollessa ja eilenhän pääsi sänkkärille purkamaan energiaansa ja nauttimaan siitä, että kerrankin sai juosta niin lujaa kun vain haluaa. Tein alkuverryttelyt hieman pidemmin ohjin, että Lilla sai venyttää eteen alas. Menin verkat myös aika reippaassa tahdissa ja kaikki askellajit läpi käytyäni pidin pienen kävelytauon pitkin ohjin.

Keräilin sitten ohjat ja totesin heti, että hevonen oli rennompi, rauhallisempi ja kuuliaisempi kuin pitkään aikaan kentällä! Koko tunti meni todella hyvin, saatiin aikaan jopa meidän tasolle hienoja takaosakäännöksiä. Pitää alkaa useammin, tai joka kerta ratsastamaan verryttelyt eteen alas muodossa ja reippaassa tahdissa, ehkä silläkin on vaikutusta hevoseen ja sen ratsastettavuuteen tunnin aikana. Ei tarvitse heti ohjia käteen ottaessa todeta, että tää on nyt taas tämmönen, emmä jaksa, vaan mennä verryttelyt rennommin eikä ajatella vielä mitään ihmeellisyyksiä tai sitä, millaiselta hevonen tuntuu ja meneeköhän tänään mitenkä(än). Sitten kunnon verryttelyjen jälkeen vasta naksauttaa aivot sille asetukselle, että voisi alkaa tekemään jotain.

Kiinnostuneita vuokrauksesta on tullut jonkin verran, mutta sopivalta kuullostavaa ei ole vielä löytynyt. Vielä siis saa kysellä!

12 kommenttia:

 1. lahja kasvanut ihan hirveesti :)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuva tuo " pojoing":D

  Lahjahan kehittyy tosi hyvää vauhtia! :)

  Mikä on tähän asti Lahjan korkein hyppäämä este?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli Lahjan ensimmäinen kerta, kun se hyppäsi ohjatusti. Korkeutta ei lähdetä tässä vaiheessa edes nostamaan - kyseessä on kuitenkin kasvava ja kehittyvä varsa. Liian korkeat esteet/ liian usein hypyttäminen tässä vaiheessa voisivat ensinnäkin vahingoittaa kasvua ja varsasta voisi tulla epävarma esteitä kohtaan.

   Poista
  2. Mutta minkä korkuinen se tarhan aita on, mistä Lahja hyppäsi silloin joskus?

   Poista
 3. Odotan jo innolla kun varsa on kaksi vuotta ja sinä menet selkään kun et mitään jaksa odottaa. Tuoko minieste. Ehei. Mini este on varsalle 20 cm ristikko jossa vai vähän joutuisi jalkoja nostamaan! -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on max. 30cm korkea, joten se on ainakin minun aivoilleni minieste :D Ja ei, selkään ei ole asiaa ennen kolmivuotiskevättä/ kesää, eikä välttämättä silloinkaan jos ei ole tarpeeksi kehittynyt rakenteellisesti. Ennen neljävuotiskevättä ei ole myöskään asiaa tehdä mitään muuta, kuin satunnaisesti harjoitella perusjuttuja, säännöllisempi ratsastus aloitetaan sitten varmaan vasta 4,5-5 vuoden iässä ja ei silloinkaan vielä niin kuin aikuisella hevosella.

   Kyllä Lahja tykkää kaikenlaisesta puuhaamisesta ja se ei ole mielestäni mitenkään väärin, että sen kanssa tutustutaan eri asioihin, kunhan mitään ei oteta vielä vakavammin tai aleta tekemään hiki hatussa. Kaikkea uutta tehdään tässä vaiheessa satunnaisesti (valjaat, suojiin ym. totutus), max. 1-2 kertaa kuukaudessa ja esimerkiksi irtohypytystä vielä harvemmin.

   Poista
  2. Ei minunkaan mielestäni mitään haittaa ole totuttaa Lahjaa näihin asioihin jo mitä se on jo oppinut. Auttaa tulevaisuudessa paljon ja kyllä sen huomaa, jos varsa nyt ihan että " auttakaa mua toi ihminen rääkkää ja emmää pysty viä!

   T: eri ano

   Poista
  3. Ihana lahja!! :) Ja onnittelut 700 lukiaa! ;)

   Poista