maanantai 5. elokuuta 2013

Parelliharjoitusten aloittamista

Olen pikkaisen testaillut tuota parellia nytten, aloitin sekä Lillan, että Lahjan kanssa harjoittelemaan leikkejä. "Tietämättänihän" olen noita leikkejä jo oikeastaan leikkinyt, mm. Lahjan kanssa friendly gamea, kun olen totuttanut sitä kaikkeen. Ja myöskin porcupine gamea olen kummankin hevosen kanssa tehnyt, Lillalla oikeastaan vähän jo driving gamea. Kokeilin näistä kaikkea kummankin hevosen kanssa ja myös tuli testailtua yoyo gamea.

Lilla suhtautuu friendly gamessa vähän epäluuloisesti raippaan, jolla sivelen sitä - ihmekkös kun ei sitä ole koskaan sillä palkitsemisvälineenä käytetty, vaan aina merkkinä jostain (esim. väistössä apuna). Koskettamisen siedätti vielä ihan hyvin, mutta kun heiluttelin raippaa ilmassa osumatta hevoseen, lähti siinä vaiheessa Lilla "luistamaan alta". Yksi aikaa ja kärsivällisyyttä tarvitseva asia ainakin nyt tiedossa. Lahjahan on tottunut kaikkeen "outoon" ympärillään ja yllätys varmaan, että se oli friendly gamessa todella hyvä!

Porcupine game tarkoittaa sitä, että hevosen on väistettävä fyysistä painetta. Tämä sujuu molemmilta hyvin joka suuntaan, Lillalle niskasta alaspäin myötäys on siinä mielessä hankala, että kun se laittaa pään ala ja myötäät, se nostaa päänsä heti ylöspäin takaisin. Kummallakin hevosella on myös treenattavaa etuosaa väistättäessä, kumpikin kokeilee yleensä ennen eteen- ja taaksepäin menoa kuin etuosan väistämistä poispäin.

Driving gamessa sitten onkin hevosen edelleen väistettävä painetta, mutta tällä kertaa paine ei olekkaan fyysistä. Ensin on katsottava energisesti kohtaa, jota haluat väistättää, jos ei toimi, nostat kättä ylemmäs, jossa sinulla on raippa/ porkkanakeppi, sen jälkeen heiluttelet sitä ja viimeiseksi heilutat niin, että osuu hevoseen. Yllätys, mutta kummallakin hevosella mentiin korkeintaan vain tuohon kakkosvaiheeseen, maximissaan kolmoseen, mutta ei tarvinnut koskettaa missään vaiheessa raipalla. Lahja jopa väisti pelkkää katsetta (liekkö "aloittelevan harrastajan" tuuria vai mitä..), mutta Lilla useimmiten vaati sen, että kohotti raippaa.

Yoyo gamessa onkin sitten ideana, että hevonen peruuttaa pyydettäessäsi suoraa linjaa taaksepäin edestäsi ja pyytäessäsi tulee myös luoksesi. Lilla oli vähän hankalampi luokse tulemisessa, mutta lopussa tuli jopa ilman, että tarvitsi synnyttää painetta naruun. Lahja tuli taas melkeimpä helpommin luokse, kuin meni taaksepäin, kun tajusi idean.

Näitä leikkejähän voi leikkiä myös vapaana ja vähän "eri tavoin", nämä olivat nyt ne "helpoimmin toteutettavat versiot" noista. Tavoitteena olisi tosiaan, että joskus me taidetaan ne kaikki seitsemän leikkiä ihan vapaana hevosten kanssa ja hevoset todellakin haluavat leikkiä yhdessä minun kanssa näitä leikkejä. Olen vielä aika pihalla parellista, tiedän nämä seitsemän leikkiä ja sen, että on neljä eri tasoa, joita voi suorittaa. Muuta en vielä ole saanut selville, mutta eiköhän ne selviä ajan myötä. Riittää meillä nyt aluksi tarpeeksi työtä näissäkin! Materiaalia koitan saada harjoitteluista myös, myös ihan senkin takia, että voi vertailla ajan mittaan, ollaanko kehitytty ja mihin suuntaan.

Ratsastusta aion jatkaa nyt ainakin kuolaimilla, välillä ilman jne. Jotkut parellia harrastavat ratsastavat ilmeisesti ihan kuolaimilla ja käyvät mm. kouluratsastuskilpailuissa, mutta ratsastavat hyödyntäen parellia. Tästä jutusta en tiedä vielä yhtään mitään, mutta aion ottaa selvää. En nimittäin ole vielä "luopunut" haaveista käydä joskus Lillalla seuratason este- ja koulukilpailuissa.

Joku jota kiinnosti kamera.

Lahja hiekkakasalla taas kuopimassa sitä "Siis häh, emmä mitää oo tehny?"


Mörrimöykky oli metsässä mukana keräämässä mustikoita Lahjan kanssa.

9 kommenttia:

 1. Jokseenkin kuulostaa niin naurettavalta touhulta tuo parelli. Aina toitotetaan että hevosten kanssa ei saa leikkiä ja sitten tulee tuommoinen ihme villitys. Kyllä sen luottamuksen saa paremmallakin tavalla jas en että hevonen haluaa olla ihmisen kanssa. Mutta kukin tavallaan, en sano että sinun tapasi olisi väärä, ihmettelen vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parelli on kyllä kehitetty jo 30 vuotta sitten, eikä se mielestäni ole mikään villitys. En tiedä suomessa kuin yhden parelliharrastajan, enkä esimerkiksi yhtään ketään, joka opettaisi tätä. Villityskö?

   Miksen minä ole kuullut, ettei hevosen kanssa saa leikkiä? Nuo ovat kuitenkin aika hyödyllisiä harjoituksia, ja varmasti sinäkin olet "tietämättäsi" leikkinyt mm. porcupine gamea. Vai etkö ikinä pyydä hevosta väistämään tieltäsi fyysisellä paineella?

   Saahan sen varmaan jollain muulla tavalla - jollain muulla luonnollisen hevostenkäsittelyn keinolla. Kerro minulle parempi tapa ja näytä esimerkki siitä ;) Se, että hevonen haluaa olla ihmisen kanssa, ei sitten pelkästään tarkoita sitä, että se tulee tarhassa luokse, vaan myös esim. sitä, että pystyy leikkimään noita leikkejä hevosen ollessa esimerkiksi vapaana. Jos hevonen ei halua työskennellä ihmisen kanssa, niin noista oikeastaan mikään leikki ei onnistu hevosen vapaana ollessa.

   Poista
  2. Sillä sanonnalla että hevosen kanssa ei saa leikkiä ei kyllä tarkoiteta mitään parellitouhuja, vaan vaarallista sähläämistä ja hevosen kohtelua leluna. Noita parellin leikkejä voisi kutsua myös vaikka harjoituksiksi, jos "leikki" on jonkun mielestä kamalan harhaanjohtava käsite. Vaikka leikkejähän ne oikeasti on, sillä niissä tehdään yhdessä molemmille mieluisia juttuja :)
   Ihanaa että sinäkin oot kiinnostunut näistä parellitouhuista! Lahjasta tulee varmasti mahtava hevonen kun se jo varsana oppii pitämään ihmisen kanssa touhuamisesta. Mekin harrastetaan parellia (voiko noin edes sanoa?) mutta se jää usein harmittavan vähälle kun ympäristön paineen takia tulee yleensä vaan ratsastettua...

   Poista
 2. Ihana Lilla ja lahja

  VastaaPoista
 3. Luin blogias hetken ja ihastuin täysin! Rakastan Tinkereitä/Irlannincobbeja ! Mua vaan harmittaa kun en löydä Keski-Suomesta yhtään hyvää tallia jossa voisin ratsastaa tinkerillä D: Mutta sulosia ovta! Vie terkkuja Lillalle ja Lahjalle! (:

  VastaaPoista
 4. Näitä juttuja on tosi kiva lukea! Harmi kun luonnollisen hevostaidon, esim. juuri parellin, osaajia ja harrastajia on niin harvassa. Ihan mahtavaa, että ryhdyit tähän! : ) Tsemppiä teille! Lahja on aivan mahtava varsa!

  VastaaPoista
 5. ai että Lahja on vaa niin sulonen :3 kelpais mullekkii tollanen :')

  VastaaPoista
 6. Naapurillani on kaksi nuorta issikkaa ja hän harjoittaa niillä myös parellia ja minä auttelen hänät silloin kun olen iskällä :) Voit lukea tarkemmin blogistani heppaponit.blogspot.com/ :)) Ja ihana blogi tää!

  VastaaPoista