tiistai 20. elokuuta 2013

Sunnuntain & maanantain kuulumiset

Sunnuntaina Lahja osoitti olevansa jo näääiin iso tyttö ja superhieno. Se on pari kertaa ihan itse omasta vapaasta tahdostaan pyöritellyt kuolaimia suussaan ja olen sille riimujen + niihin "ohjiksi" laitetuiden narujen kanssa harjoitellut kääntämistä ja pysähdyksiä/peruutuksia. Nyt se saikin päälleen ihan omat tutut valjaat, mutta sen lisäksi jo suitset ja niihin ohjat. Käytiin kiekka pari heittämässä kentällä, Minka auttoi Lahjaa taluttaen ja itse pidin ohjia. Lahja meni ihan superhienosti ja mikä täkeintä oli rento ja näytti itsekkin ylpeältä ja tyytyväiseltä "saavutuksestaan".

Tästä on hyvä jatkaa, harjoitukset pidetään kestoltaan lyhyiltä (<5min) ja tulevaan ajokoulutukseen liittyviä harjoituksia tehdään vielä vain ihan satunnaisesti. Mikä tärkeintä, on harjoitukset tarkoitus pitää varsalle mukavina ja hauskoina ja juuri sen takia ei tehdä harjoittelua Lahjalle tylsäksi/ vaadita pieneltä varsalta liian paljon tässä iässä ja vain opeteltaisi jatkuvasti uutta joka päivä, jolloin sille ei jäisi ollenkaan miettimisaikaa ja menisi sekaisin kaikesta uudesta oppimisesta.

Ylpeä valjaiden kantaja.

"Mä oon jo näin iso tyttö!"

 Voiko varsa ylpeämmältä näyttää? Ja yäk toi ötökänsyömä, johon ei vieläkään kasvanut karvat.


Kiitos, kun olet paras varsa!

Maanantaina raahasin Minkan sitten kouluun mukaan (hahhahhaa). Koulun jälkeen tultiin sitten 
kiireellä kotiin liikuttamaan Lillaa. Kumpikaan ei mennyt sunnuntaina satulalla vaehtelematta ehkä kuin 10-15 minuuttia yhteensä, mutta Lilla tuntui hieman oudolta, aluksi se oli vähän jäykempi kuin normaalisti ja ei pitänyt pysähdyksistä/ peruutuksista. En tiedä, mutta minusta tuntuu, että Lillan satula ei sille sovi (osa sanoo, että sopii ja osa sanoo että ei) ja veikkailtiin alkujäykkyyden johtuvan siitä. Taidetaankin siis viettää ihan satulatonta elämää tämä vuosi ja jos Lilla nyt ensi vuonna varsan saa, niin aletaan sitten etsimään uutta penkkiä (nyt turha, kun en sillä muutenkaan kuin pari kuukautta ratsastelisi ja hevonen voi muuttua tiineyden myötä kuitenkin ja olla erilainen varsomisen jälkeen kuin esim. nyt).

Meillä oli suunnitteilla tehdä jotain ihan muuta, mutta päädyttiin menemään aika isoja ympyröitä ja kaikkea helppoa ja reippaassa tahdissa (Lillahan innostui siitä ja minulla ainakin meinasi mennä välillä vähän kuuroksi pidätteille. Kuuroksi ja kuuroksi, muttei vastannut niihin niin nopeasti, kuin normaalisti). Liikutuksen jälkeen kaivoin arnikaa esiin ja sitä laitettiin selkään.

18 kommenttia:

 1. Voi kun Lahja on hieno!! Iso tyttö jo :)
  Ja Lilla menee niin hienosti, alkaa itteekin tekee aina mieli ottaa tinker kun kattoo teijän menoo :D
  Edistysaskeleita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos ;D Huomioi kuitenkin, että jos otttaisikin tinkerin, kaikki ei ole samanlaisia ja Lillakaan ei ollut aluksi tuollainen, ei todellakaan (:

   Poista
  2. ...Minkälainen lilla sitten oli aluksi? :)

   Poista
  3. Ei se osannut oikeastaan mitään, lähdettiin aika lailla alusta. Siitä on tullut sellainen, millainen siitä on ratsastettu. Jos annat hevosen "lepsuilla" esim. pari viikkoa, niin se on aina vaikeampi saada toimimaan kun mitä silloin, kun vaadit siltä lähes joka kerta kunnolla työskentelyä. Jos taas ratsastaisi pelkällä ohjalla ja pohkeella, tilanne olisi varmaan aika samanlainen, eli hevonen pikkuhiljaa "turtuisi" avuille ja ei olisi enää niin herkkä ratsastaa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Höpsis. Mikä idea tässä edes on?

   Poista
  2. Eiku enpäs ollukkaan :D

   Mutta Lahjahan kasvaa taidoiltaankin ihan mielettömän hienosti!! :):)

   Kivoja ratsastuskuvia! :):)

   T: sama ano

   Poista
 3. Ihania molemmat! :) Olet kyllä taitava niin varsojen kuin vähän vanhempienkin hevosten kanssa :)

  VastaaPoista
 4. Ihan mielenkiinnosta kysyn, itse siis ravitaustaisena, niin kuin sulla jo nyt noin nuori varsa valjaissa? Yleensä meillä vasta vuosikkaat opetetaan valjaisiin. Ei siitä kai kyllä haittaakaan kai ole, ihmettelen vaan (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos varsalla olisi ollut pikkuisenkaan ongelmia perusasioiden opettelussa (väistäminen, talutus, riimu, jalkojen nosto jne.), olisin keskittynyt siihen, että ne asiat todella onnistuvat. Mutta esim. Lahjahan väistää takaosaansakkin jo pelkällä katseelle ja "kehottavalla" ilmeellä.

   Lahja tykkää kaikesta puuhailusta ja on ollut aivan erityisen oppivainen, joten en näe mitenkään haittana, että sillä on ollut jo valjaat päällä. Eri asia olisi sitten, jos jo varsaa liikaa "patistettaisiin kasvamaan aikuiseksi" ja harjoiteltaisiin asioita päivittäin/ liian kauan kerrallansa. Silloin varsa voisi äkkiä tylsistyä ja alkaa protestoida, kun tekeminen ja oppiminen ei olekkaan enää kivaa vaan jo liika "työtä".

   Valjaiden edessä vielä ei tehdä sen kummoisempia varmastikkaan ennen ensi kevättä/ kesää, jolloin luultavammin opetellaan pikkuhiljaa aisoihin/ kärryihin ja aletaan satunnaisesti pyörähtämään pieniä lyhyitä lenkkejä kärryjen edessä (1-2krt kuussa). Nyt on aikaa opetella maltilla ja pikkuhiljaa valjaisiin ja tulevaan "väliaikaiseen ammattiin", eli siihen satunnaiseen kärryilyyn ennen sitten ratsukoulutusta. Valjaatkin tulevat näin aluksi olemaan ehkä sen kerta kuussa varsan päällä. Keväällä opetellaan varmaan "tarkemmin" vielä siihen ohjasajoon, mutta siinä on ainakin se plussa, että "alkutyö" on jo tehtynä eli se, että varsa pitää valjaita ja niiden kanssa liikkumista muvavana ja silloin saa aina rapsutuksia ja kehuja, kun ne on päällä. Ja kuten kuvista huomaa, toinen oli todellakin tyytyväinen valjaat päällänsä ;)

   Poista
  2. Miksei Lahjalle muka voisi jo alkaa opettaa ajojuttuja? Kyllä kai sinä itse tiedät ja tunnet varsasi parhaiten :) Helpompihan ne on opettaa pieninä, eikä niinkuin ravipiireissä että saatetaan joku 2-vuotias vaan lyödä valjaisiin ja kärryt perään, vaikkei ole yhtään mitään tehty sitä ennen.
   On tosi hienoa että touhuilet varsan kanssa jo näin pienenä, siitä tulee varmasti isona tosi fiksu hevonen ja sellainen se taitaa olla jo nyt :)
   Olet kyllä onnentyttö kun sinulla on kaksi noin ihanaa hevosta joista toinen on oma kasvatti <3

   Poista
 5. Voi, kuinka ihanan ja ylpeän näköisenä Lahja kantoi valjaita! Lahja osaa jo niin paljon, mutta silti se vaikuttaa pirteältä ja iloiselta. Pidän tyylistäsi käsitellä hevosia. Olet tehnyt upeaa työtä molempien hevostesi kanssa. -Ansku

  VastaaPoista
 6. Ihania kuvia, lahja on söpö ♥ Aijotteko muuten pitää sitten lahjan veljen/siskon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja ja Lilla ei meiltä lähde ainakaan mihinkään muualle kuin joskus monttuun ja varmaan samoilla linjoilla mennään seuraavan varsan kanssa.

   Poista
 7. Voi, Lahja näyttää aina vaan söpömmältä!

  VastaaPoista