tiistai 6. elokuuta 2013

Tästä aloitetaan Lahjan kanssa

Pieni videonpätkä siitä, mistä ollaan Lahjan kanssa lähdetty liikkeelle. Videossa näkyy friendly, porcupine, driving ja yoyo gamea, tai ainakin niiden yritystä. Tästä on hyvä sitten vertailla tulevaisuudessa, ollaanko menty eteenpäin vai ei.


Välineet ovat vielä vähän kehnonlaiset, tavallisella riimulla, narulla ja itsesävelletyllä raipalla lähdetään liikkeelle. Tarkoitus on kuitenkin hankkia naruriimu, köysiä ja se porkkanakeppi. Kyllä näilläkin nyt alkuun pääsee, jos ei muuta.

34 kommenttia:

 1. Onpa hieno neiti! :) Minkä kokoinen tuo Lahjan riimu on? Ja pakko udella, mistä hevonen tietää, koska raippaan pitää reagoida ja koska ei? Jos en väärin näe, pyydät sitä kuitenkin peruuttamaan raipalla, mutta pyöritellessä ei saa liikkua? Miten esim. aiot juoksuttaessa pyytää hevosen liikkeelle, jos viuhuva raippa (tai naru) ei käske liikkumaan? uutta juttua nämä suuntaukset minulle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ;) Et varmaan usko, mutta Lahjan riimu on niinkin iso kuin cob, mutta on sellainen tosi "isoilla" säädöillä, eli saa todella pieneksi. Pienenpuoleisest shettisriimut sille tällä hetkellä "normaalisti" käy.

   Tuossa on ideana se, että pyydät hevosta väistämään myös kehosi eleillä, kun on tarkoitus vain silitellä/ heilutella raippaa, varotaan näyttämään omilla eleillä mitään, joka synnyttäisi "painetta" kohti hevosta ja se alkaisi väistämään. Tuossa driving gamessahan esimerkiksi on ideana, että hevonen väistäisi ihan pelkällä "kehon aiheuttamalla paineella", ikään kuin "nojaat" hevosta päin ja katsot keskittyneesti väistätettävää kohtaa, aluksi tietenkin voi joutua käyttämään sitä raippaa apuna. Eli periaatteessa aina pitää myös huomioida se, mitä omilla eleillään näyttää, esim. circling gamessa myöhemmin käsimerkillä lähetät hevosen ympyrälle. Sehän ei ole sama asia kuin juoksutus, mutta juoksuttaessakin aina pyydän hevosta ensin käsimerkillä ja omalla keholla ympyrälle ja se raippa on vasta sitten muistuttamassa, jos hevonen ei reagoi muuhun.

   Tuossa opettaa melkeimpä itseään enemmän kuin hevosta :D

   Poista
 2. Voisitko kertoa välillä jostain muusta kuin tästä parelli touhusta? On toki kiva seurata tätä kehitystä varsinkin kun jokaisella ei tälläistä koulutusideaa tule mieleenkään kokeilla, mutta itse ainakin kaipailisin rinnalle jotain myday/myweek tai ihan vaan perus kuulumisia:) Haluan kyllä seurata kehitystä parellissa. Olipa ristiriitainen kommentti:DD
  Blogisi on tosi hyvää ajanvietettä koska postailetkin säännöllisesti. Jatka samaan malliin!♥
  T.Emilia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekat päivät menee ainakin aika paljon tähän parellijutun selostamiseen, mutta toki muitakin postauksia alkaa tulemaan, kun pääsen nyt laittelemaan ensin molemmista hevosista "lähtötilannevideot" ;D

   Poista
 3. Niin ja tosta äskeisestä kommentista unohtu mainita se että sun pitää ehottomasti hakee ypäjän remppa linjalle tai panostaa nuorten hevosten koulutukseen. Oot tosi taitava käsittelemään varsoja ja osaat opettaa niille just oikeita asioita! Eka mietin että alotitkohan jotkut asiat liian aikaisin mutta onneks olin väärässä!! Ihan mahtavaa:)
  T. Emilia

  VastaaPoista
 4. Lahja on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiin söpö :)

  VastaaPoista
 5. käyttäytyypäs Lahja nätisti ja rauhallisesti noin nuoreksi!:)

  VastaaPoista
 6. Hienosti näyttää sujuvan! Videon avulla tajusin heti paremmin mitä selitit edellisessä postauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, itsekkään en ole vielä ihan täysin perillä tästä, mutta eiköhän se selviä :D

   Poista
 7. mitä eroa porkkanakepissä ja tavallisessa narupäisessä juoksutusraipassa on? Tosi kiinnostavaa seurata teidän parelliharjoittelua,kun itsekin joskus kiinnostuin siitä :) katsotaan nyt tuleeko se ylläpito/oma syyskuun lopulla jos mekin päädyttäisiin harjoittelemaan parellia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanakepissä se naru on päässä irroitettava ja on eri materliaalia (:

   Poista
 8. Miten toi Lahja voi olla noin rauhallinen noin nuorena :o! Tiedän monta heppaa jotka olis saanu tosta sätkyt... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska sen kanssa on alusta asti tehty kaikkea outoa ;D

   Poista
 9. Oppiipa Lahja nopeesti! Onks mahollist et joskus vois tulla kurkkaa noit söpöliinejä kun asun tässä Keski-Suomessa myös? (: Ihana blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan olisi mahdollista, voit lähetellä s-postiin viestiä: iida_rajala@hotmail.com

   Meillä on kotona nyt kesäkirppiskin äidillä, niin sinne voi kyllä tulla käymään jos haluaa ja samalla tietysti näkee hevoset (:

   Poista
 10. Hyvää nimpparia Lahjalle :)!

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtavasti Lahja toimii sun kanssa! :) Itseäkin kiinnostais omien hevosten kanssa tämä parellijuttu, mutta kun oma englanninkielentaito on niin huono ja siitä tuntuu löytyvän tietoa vain englanniksi, niin en ole siihen sen kummemmin päässyt tutustumaan. Mutta onneksi sä rupesit tätä tekemään, niin voin sun teksteistä jotain oppiakin kun on suomenkieltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt oma englannintaitoni on kanssa ihan mitätön, mutta jos kiinnostusta on, niin kyllä niitä suomentaa hitaasti, mutta varmasti :D

   Poista
 12. tää siun blogi vaa muuttuu entistä mielenkiintosemmaks koska ekana tuli lahja nyt vieä parelli!:)) tykkään!

  VastaaPoista
 13. Oletko ajatellut ottaa Lillalle vuokraajaa enään? Oon kateellinen tollasesta varsasta, Siitä tulee mahtava "aikuisena"!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä (: Kiitos, saa nähdä, minkälainen tulee Lahjasta.

   Poista
 14. Ihana video! Ja lahja on tosihieno :) jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän parelliharjoituksia:) kerrothan niistä sitten tarkasti miten voi itsekin aloittaa :) asutteko te muuten jossain vanhalla koululla?

  VastaaPoista
 15. Lahjalta nii perus, chillaillen vaan. :D Kunhan tuun taas käymää kotona nii tuun käymään. Tee naapuri :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja ei paljoa kyllä tollasista jaksa ruveta ottamaan paineita ;D

   Poista
 16. Ootko tullut ajatelleeksi kuinka ristiriitaisia normaalin koulutuksen kanssa nuo jotkut parellijutut on, ajatellen pientä varsaa?
  Esimerkiksi tuo raipan heilutus. Raippahan periaatteessa ratsastaessa merkitsee yleensä huomautusmerkkiä, vauhdin lisäystä, apujen tehostusta tai herättelyä. Nyt varsa saa ristiriitaisen kuvan raipasta, eli periaatteessa raippaan ei tarvitse reagoida mitenkään. Paitsi tietenkin paikallaan seisomalla tai väistämällä sitä.
  Olisi varmasti ehkä viisaanpaa tehdä noita juttuja mielummin Lillan kanssa. Tai toinen vaihtoehto on että koulutat lahjan kokonaan nh-tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...Ja sitä kautta opetetaan varsa myös helposti pelkäämään raippaa ja saamaan sen helposti myös hermostuneeksi, kun tuot raipan lähelle? Mm. Lilla jännittää raippaa, koska ei ole koskaan tajunnut, että se voi olla myös "palkitsemisväline", eikä aina "huomautukseen" tarkoitettu.

   Pyydettäessä ajaessa varsaa/ hevosta eteenpäin raipalla, onhan sekin tavallaan paineeseen myötäämistä - pyydät hevosta "väistämään painetta", joka on sillä kertaa eteenpäin. "Mitenkään". Reagoihan Lahja raipan paineeseen väistämällä painetta. Ja se väistäminen voi tapahtua myös eteenpäin ;)

   "Kädestä" lähtevällä energialla on myös suuri merkitys kun heilutat raippaa, et uskokkaan, mutta hevonen on yllättävän herkkä tajuamaan, milloin se raippa on vain "ystävällisesti silittelemässä" tms. ja milloin sillä on tarkoitus kertoa jotain muutakin.

   Poista
 17. Upeaa touhuamista ja kouluttamista! Näyttää erittäin hyvälle!: )

  VastaaPoista