tiistai 10. syyskuuta 2013

Ajatuksia luonnollisesta hevosmiestaidosta ja siihen suhtautumisesta

Aika monella ensimmäinen ajatus on siitä voi ei mitä soopaa ja hölynpölyä. 

Useasti törmää tuohon. Mitä sinä sellaista, ihan turhaa ja teet vaan niin helposti hallaa itsellesi ja hevoselle. Se on vaan uusi keksitty juttu, josta saa rahaa. Ei se ole mitään järkevää. Hei te ihmiset, jotka ajattelette niin. Oletteko tajunneet, että luonnollista hevostenkäsittelyä, esimerkiksi sitä parellia voi harrastaa ostamatta mitään. Ok?

Toinen asia tuntuu olevan ne ennakkoluulot. Ei olla törmätty siihen, eikä aivot voi käsittää sitä, että se hevonen voi oikeasti tajuta kehonkieltä. Hevonen ei osaa puhua, joten on itse opeteltava "puhumaan hevosen kielellä". Useasti näkee pidettävän esim. vapaana seuraamista, väistämistä, peruuttamista, ratsastamista ilman varusteita ym. vain temppuina, mutta ne ovat paljon muuta. Hevonen ei niitä "temppuja" tee, jos se ei kunnioita tai luota sinuun yhtään. Paitsi ehkä makupalojen avulla, mutta siinä vaiheessa ollaan taas aivan eri suunnassa kuin oikeassa, jos puhutaan lh:n harrastamisesta (lh = luonnollinen hevosmiestaito).


Se on totta, että ilman varusteita ratsastus voi olla myös sitä hölmöilyä ja "taitojen esittämistä", mennään sinne kentälle juoksemaan kenttää ympäri ja ottamaan hienoja kuvia, kuinka nyt on niiiin taitava, että pysyy hevosen selässä ilman varusteita, vaikka todellisuus voi olla toinen. Minä voin puhua ilman varusteita ratsastamisesta vasta sitten, kun se hevonen pysähtyy ja kääntyy pyydettäessä, se kentän laukkaaminen ympäri päättömästi ja ilman hevosen hallintaa ei ole sitä. Ja ei, minun ja Lillankin ensimmäinen varusteetta ratsastus oli aivan varmasti jotain muuta kuin ratsastusta.

"Emmä mitään tommosia tartte, mun hevonen luottaa jo muhun ja mä siihen, piste". No okei, viskaappa ne varusteet (kaikki!) hevoseltasi pois, pidä sitä aitaamattomassa tilassa ja pyydä sitä seuraamaan sinua vaikkapa sellainen puolen kilometrin lenkki. Miten kävi? Ja miten harmillista se onkin, jos tämä tai joku muu "tehtävä" luonnolliseen hevosmiestaitoon liittyen ei onnistu, tuntuu ihmisillä vahvistuvan oma mielipide siitä, että esim. parelli on vain silkkaa soopaa, koska ei itse pystynytkään siihen mihin luuli. Luottamuksen edellytys on myös se, että hevonen haluaa olla kanssasi ja tehdä yhdessä asioita.


Ihmisen pitää olla hevoselle turvallinen asia, mutta hevosen tulee myös kunnioittaa sinun päätöksiäsi. Jos hevonen ei pidä seuraasi turvallisena ja pitää sinua liian pompottelevana/ pitää itseään johtajana, mikään hevosen ollessa täysin vapaana ei tasan onnistu. Minä ainakin voin myöntää ihan suoraan, Lilla ei luota minuun täysin, saatika Lahja, meillä on pitkä matka edessä, mutta tavoite on se, että ne joskus luottavat oikeasti ja haluavat olla kanssani. Se on niin helppo mittari, jos hevonen on vapaana. Jos se ei halua olla tekemisissä sinun kanssa, se lähtee lätkimään. Riimu ja naru on vain sitä varten, että saisit hevosen seuraamaan sinua ja pidettyä hevosen paremmin "hanskassa", mutta hevonen ja ihminen, jolla on suhde kunnossa, ei sellaisia tarvitse. 

Kaikista hirvein kommentti, mihin ikinä olen törmännyt, on se, että meillä ainakin opetellaan käsittelemään hevosia niin, kuin vanhaan aikaan hevosia käsiteltiin. Siis esimerkiksi savottahevosia. Julma totuus on se, että aika useassa paikassa niitä on lyöty ja hakattu. Savottahevosten elämä ei ole todellakaan ollut mitään herkkua, jos se kuorma ei liikkunut, niin vauhditettiin vähän hakkaamalla sillä risulla lautasille. Yöksi pääsi talliin lepäämään ja aamulla taas menoksi koko päivän ajaksi. Hevonen joutui menemään äärirajoillensa asti, tottakai sen voimia yritettiin säästää miten pystyttiin, mutta hevosen elämä oli pääasiassa raatamista kevääseen asti, kun puukuormia kuskattiin metsästä. En nyt sano, että joka paikassa käsittely olisi ollut huonoa, mutta aika monessa paikassa hevonen on ollut se työväline ja jos se ei toimi, niin vähän karjumista ja risulla kankulle niin toimiipahan sitten, jos toimii.


Kukkahattutäteily ja luonnollinen hevosmiestaito on sitten aivan eri asioita. Kukkahattutäteily = hevosen käärimistä pumpuliin, hevonen on "mamman mussukka, joka ei ikinä tee mitään pahaa", sille ei aseteta mitään rajoja ja niin edespäin. Luonnollisessa hevosmiestaidossa hevosen pitää myös kunnioittaa sinua, eli se ei saa esimerkiksi hyökkiä päälle. Sille pitää asettaa rajat, mutta valitettavan moni menee tässäkin asiassa metsään. Hevosta ruvetaan "alistamaan" liiaksi, se ei saa tehdä mitään pyytämättäsi, sen pitää kysyä lupa luokse tullessa, hevonen ei saa tulla metriä lähemmäs ja jos tuleekin niin saapahan tuntea nahoissaan, että uudestaan ei tule. Sitten ollaan ikionnellisia, kuinka hevonen kunnioittaakaan sinua. Mutta mikä meni pieleen? Luottamus ei olekkaan kunnossa, eikä myöskään kunnioitus, hevonen väistää sinua vain koska sinä pelästytät sitä reaktioillasi, eikä se ole kunnioittamista.

Lisätäkseni tähän vielä, minulla ei ole mitään väliä harrastatteko lh:ta vai ei, mutta minua harmittaa, kun niin monella on ihan ehdottoman kielteinen asenne sitä kohtaan. Tämä postauskin jakaa varmasti mielipiteitä aika jyrkästi, mitä mieltä sinä olit tästä?

45 kommenttia:

 1. Aikalailla samaa mieltä kanssasi olen :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä teksti minusta. Itse en lh:ta harrasta, mutta pyrin luomaan kuitenkin toimivan suhteen noiden eläinten kanssa. Etenkin sun blogia luettuani olen kuitenkin innostunut tuosta lh ajattelusta enemmän ja enemmän. Meidän senioriheppa on entinen isomman tason hyppääjä, ja siitä huomaa selvästi, että selkäänsä se on saanut. Nuoremmasta hevosesta taas en tiedä juuri mitään, se onkin mulle sellainen "tyhjä taulu", jonka kanssa nyt pohdinkin, mitä ja miten alan tekemään. En usko, että tulen lh:ta aloittamaan ihan noin aktiivisesti kuin te, mutta haluaisin omassa hevosenkäsittelyssäni kuitenkin toimia niin, että minun ja hevosen välillä vallitsee yhteisymmärrys. Viimeisin oivallukseni onkin ollut hevosen toimiessa "väärin", siis tavalla, jota en ole halunnut, miettiä, mitä itse teen väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on aivan sama, millä menetelmällä muut hevosiaan käsittelevät, mutta se vaan ei mene päähän, miksi jotain menetelmää, josta ei itse ole ottanut edes tietoa, tyrmätään heti :D Hienoa, jos olet kiinnostunut lh:sta!

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! :) Minä olen kanssasi samaa mieltä. Ihmisten tuntuu olevan vaikea kokeilla uutta ja usein se tyrmätän samantien, vaikkei edes ole tutustunut aiheeseen. Itsekkin haluaisin kokeilla luonnollista hevosmies taitoa, mutta meidän tallilla sitä ei sitä voi oikein harjoittaa, kun kaikki on "jäätynyt" vanhoihin tapoihinsa eikä saa mitään uutta kokeilla, kun siitä aletaan sanomaan sitten... Mutta mulla on suunnitelmia, mitä haluaisin tehdä hevoseni kanssa.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata välittää muiden mielipiteistä - mene vain harrastamaan sitä "typerää narunpyörittelyä", niinkuin monet siitä sanovat. Naureskele niille sitten ivallisesti kun olet saavuttanut jotain hienoa ja kysele perään, että epäilittekö, että tästä ei olisi jotain hyötyä? ;)

   Poista
 4. Loistavaa, että joku jonka lukijakunta kattaa noin monta eri tavalla ajattelevaa ja ennakkoluuloja omaavaa, kirjoittelee näistä asioista. Minusta on niin käsittämätöntä miten joku voi nähdä lh:n kukkahattutäteilynä tai jonain epämääräisenä hokkuspokkuksena.

  Oon täysin samaa mieltä siinä että tavan talliaisen hevonen, vaikka olis perustyytyväinen ja kaikki ihan ok, ei valitse ihmisen kanssa olemista jos se voi vapaasti valita. Eli mainio esimerkki tuo iso vapaa tila, ilman riimua. Mitenpä pyydät hevosen olemaan kanssasi. Sitten jos hevosen voi ottaa maastoon kävelylenkille kuten koiran ja luottaa siihen, että se pysyy rinnalla irtona, ollaan saavutettu minusta semmonen ultimaattinen ja ylin mihin voi päästä. (no tietysti voi päästä vieläkin ylemmäs, mutta tuo alkaa olla jo niin upeaa että siinä puhutaan jo jostain todella hienosta, enemmästä kuin minä voin ymmärtää :D).

  Teillä on hienot tavoitteet eikä matka kohti niitä ole yhtään vähäisempi. Kaikki pisteet täältä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin odotan kovasti, että pääsee saavuttamaan tavotteita (kyllä, siihen menee varmastikkin vuosia), olisi niin hauska nähdä sitten niiden ilmeet, jotka ovat ihmetelleet, miksi minä nyt tälläistä hölynpölyä alan harrastamaan. Moni tuntuu luulevan, että minä luulen saavani hevosiin jonkun maagisen yhteyden ja keskustelemaan niiden kanssa ns. "sanallisesti", mutta kun ei se niin ole... Ei siihen mitään ihmetaitoja tarvita, vain kärsivällisyyttä, hevosen käyttäytymisen ja eritoten kehon merkkien seuraamista (mitä se ilmaisee milloinkin?) ja sitä harjoittelua.

   Poista
 5. vau, hyvin kirjotit ja täyttä asiaa! :D omasta mielestäni on paljon hienompaa ja arvostettavampaa, että hevonen kulkee täysin "vapaana" ja kuuntelee silti ratsastajaansa.
  Kannuksilla, kuolaimilla ja muilla naruilla ja metalliosilla hevosen saa vain pakotettua tottelemaan, mutta ilman niitä hevonen tottelee omasta halustaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni ihminen on juurtunut niin käsittelytapoihinsa, että kaikki erilainen kuulostaa heti oudolta ja siksi tuntuu helpolta tyrmätä se heti - varsinkin jos kyseessä on asia, jossa pitäisi vieläpä muuttaa omaa ajattelutapaansa hevosia kohtaan ja niiden kanssa toimimiseen "lopullisesti" (:

   Poista
  2. ei se minusta ihan niinkään mene että naruilla ym. hevonen kulkee pakotettuna, koska vaikka käyttäisi esim kuolaimia, niin hevonen on silti mahdollista saada kulkemaan rentona... :) viitaten siis riian kommenttiin :) itse ainakin kun menen koulua kera kuolainten ja suitsien ja satulan, niin kyllä se hevonen allani menee rentona ja tekee pyytämiäni asioita vastaanottavaisena ja ilman pakottamista... :) ja kyllä, sama onnistuu ilman kuolaimia ja satulaakin, vaikkapa naruriimulla. Ja ollaan harjoiteltu myös varusteitta ratsastustakin, toki siinä hieman on hiomista :D mekin siis kyllä harjoitellaan lh-juttuja, itse tosin en oo mihinkään erityiseen "suuntaukseen" lähtenyt, vaan niitä juttuja tulee vähän "sieltä täältä". :) Eli pointti nyt lähinnä se että ei ne suitset, kuolaimet, kannukset ym. aina mitään pakottamista tarkoita, vai mitä :)

   Poista
 6. Kertoisitko vielä, miten lh ja parelli liittyvät toisiinsa/eroavat? En ehkä ole kummastakaan täydellisesti kartalla, mutta miun käsittääkseni eri toimintatapoja kyllä löytyy molemmista..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnollisesta hevostaidosta parelli on siis vain yksi "lohko" - yhden ihmisen "perustama" menetelmä. Luonnollisessa hevostaidossa on siis monta eri menetelmää - kuten mm. tuo Pat Parellin kehittämä keino - mutta niissä kaikissa on sama tavoite. Jotkut saattavat ottaa eri ihmisten kehittämistä menetelmistä ne "parhaat palat" omasta mielestään ja "sekoittaa" eri menetelmiä, mutta minä seuraan nyt ihan Parellin oppeja (:

   Poista
 7. mielestäni luonnonmukainen hevosenkäsittely, ratsastus ynnämuu on vain hyvästä, mutta niitä voisi jättää vähän vähemmälle:) tykästyin tähän blogiin kauan sitten ja nyt kiinostus on vähentynyt nuiden parelli -juttujen myötä, oli niitä aluksi mukava lukea & katella, mutta nyt niitä on mielestäni liikaa.
  tämä oli vain oma mielipiteeni ja lueskelen vieläkin suurella kiinostuksella blogiasi, vaikka kiinostukseni esim. juuri tähän parellijuttuun ei ole suuri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos harrastaa lh:ta, se ei vaan mene niin, että tekisit sitä kerran viikossa - se on silloin elämäntapa ja joka hetki kun olet hevosen lähettyvillä, käsittelet sitä luonnollisen hevostaidon mukaisesti. Sitä siis vaan yksinkertaisesti ei "voi jättää vähemmälle". Jos kuvitellaan että viikon ajan käsittelet hevosta esim. hyvin tiukasti ja huomauttelet sille pienistäkin asioista ("diktaattorimeininki") tai vastaavasti lässytät sille ja annat kaiken periksi, miten luulet, että hevonen suhtautuu siihen, kun kerran viikossa harjoitteletkin asioita luonnollisen hevostaidon tavoin, etkä olekkaan enää se tiukkapipo tai kukkahattutäti? Voin sanoa jo vastauksen - siitä ei tule silloin mitään ja silloin ei voi syyttää hevosta, se vika on ihan siellä omassa navassa.

   Blogissahan minun ei tietenkään ole pakko kirjoittaa parellijuttuja ollenkaan, mutta haluan sitäkin pitää mukana. Voisin kirjoittaa siitä vaikka joka päivä, mutta haluan pitää blogin monipuolisena ja siksi teen niitä "parellivapaita" postauksiakin, eli en kerro miten nyt tämä ja tämä asia liittyi parelliin ja mitä leikkejä nyt mahdollisesti tänään leikittiin jne. (:

   Poista
 8. Näyttipäs Lahja peneltä siinä kuvassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja onkin siinä vähän pienempi ;)

   Poista
  2. Lahja on alimmassa kuvassa päivän ikäinen, tai itseasiassa muutaman tunnin (:

   Poista
 9. Erittäin hyvää asiaa, joka on niin kuin omasta suustani. Parellia en tosin ole itse kokeillut, mutta Tuire Kaimion oppien perusteella olen kouluttanut omaa heppaani vapaana. Teen säännöllisesti maastatyöskentelyä, ja just vähän aikaa sitten kokeilin ratsastaa Jetterillä ilman varusteita, ja se taisi olla ihan hyvä eteen-alas-koulutreeni. Tää meidän välinen luottamus on syntynyt pikkuhiljaa, yhdessä mokailemalla ja yhdessä oppimalla. Arvostan, että sekä hevonen että ihminen kunnioittavat toistensa tilaa (ei lääpitä heppaa, jos se ei halua), mutta yhteisiä lääppimishetkiä (rapsuttelua tai muuta mukavaa) ei voi olla liikaa.

  Minusta on mielenkiintoista tutustua tähän parelli-maailmaan, siitä voisi ottaa ainakin jonkin verran oppia. Itse olen valitettavasti (vai miten sen ottaa) sen verran ratsastushullu, että loppujen lopuksi koulutuuppailu ovat aavistuksen tärkeämpiä tai ainakin samalla viivalla maastakäsin puuhailun kanssa. Kuitenkin hevosen kanssa o l e m i n e n on minulle yhtä tärkeää kuin ratsastuskin. Googlettamalla varmaan löytyisi kunnon infosivu. Vai löytyisikö sulta kunnon infotiivistelmä tästä Parellista ja hänen opeistaan? Minua ainakin kutkuttaisi lukea aiheesta kunnon romaanipostaus - tai semmonen lyhyempikin versio on ok. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka tuuppailisikin koulua, ei se tarkoita sitä, ettei voisi harrastaa lh:ta. Minäkin aion liikuttaa (ja liikutan) hevosen ratsain, aivan normaalivarusteilla, vaikka tekisi mieli Lillalle kyllä kuolaimettomatkin ostaa. Ihan tavallisesti tuuppailen ja hyppään esteitä, vaikka lh:ta harrastetaankin (:

   Joskus olisi mielenkiintoista tutustua parellin Game of Contact -menetelmään (liittyy siis ilmeisesti ratsastukseen, ihan siis vaikka koulutuuppailuun tms.) mutta kunhan ensin nyt opetellaan pikkuisen noita maastakäsinjuttuja enemmän.

   Poista
  2. http://www.parellinaturalhorsetraining.com/

   uo ovat parellin sivut ja sieltä löytyy parhaiten tietoa, tosin englanniksi. Suomeksi ei meinaa oikein mistään löytää tietoa (:

   Poista
 10. Turha ruveta yleistämään sillä asialla että ennen vanhaan savottahevosia on hakattu useassa paikassa, koska itse et ole elänyt sitä aikaa (niinkuin en minäkään). Toki ennen vanhaan hevosten pito ei ole ollut samalla tasolla kuin nytten on.Hevosenomistajiakin on laidasta laitaan, niin ennen vanhaan kuin nytkin. Lueppa kirja: Hevosvoimia ja tule sitten pätemään uudestaan tuolla tiedolla. Nykypäivinä se hevosten luottamuksen taso ihmiseen on valitettavan alhainen sillä ennen vanhaan hevoset olivat uskollisia ystäviä omistajilleen. Tämäkin minun tietoni on luettua ja lukuisilta ihmisiltä kuultua. Sori nyt vaan tämä kimpaantuminen, mutta sulla pitäisi olla vähän vankempi tietopohja asiasta ja perustelut päälle ennenkuin tulet puhumaan tuosta asiasta.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "En nyt sano, että joka paikassa käsittely olisi ollut huonoa"

   Tuo ei ole yleistämistä, yleistäminen olisi sitä, jos olisin sanonut, että savottahevosilla on ollut, enkä että aika usein savottahevosilla on ollut.

   Mutta mitä siihen tulee, mihin minun tietoni perustuu. Joo, en ole elänyt sitä aikaa, mutta minulla on monia tuttuja, jotka ovat eläneet sitä aikaa ja he ovat kertoneet tosiasioita silloisesta hevosen pidosta. Hekin ovat sanoneet, ettei kaikilla hevosilla ollut asiat niin huonosti, mutta aika useasti niitä hakattiin eteenpäin jos muulla ei mennyt.

   Onhan hevonen ollut "uskollinen ystävä" ihmiselle esim. sota-aikaan, mutta kyllä hevosilla varmasti aika monella on paremmat oltavat nykyään - ei tarvitse raataa itseään henkihieveriin savotalla. Toki joillekkin hevonen oli elämän tärkein asia ja sitä hoidettiin niin hyvin kuin mahdollista olosuhteisiin nähden. Ihmisen kannalta hevonen on varmasti ollut uskollinen ystävä - sehän on auttanut monissa töissä, mutta voin sanoa, ettei kaikki hevoset kyllä ole olleet _ystäviä_ ihmiselle aivan oikeasti. Kyllähän ne kiintyy omistajiinsa, mutta varmaan paljon mieluummin olisivat olleet esimerkiksi harrasteratsuina, minkälaisena nykyään hevosia on paljon, kuin vetojuhtana savotalla.

   Kaikkina aikoina on varmasti löytynyt niitä lempeämmällä kädellä hevosiaan kohtelevia, mutta myös niitä kovalla kädellä kurittavia. Mutta sen voin sanoa kuulleeni perusteella, että kyllä minä mieluummin eläisin hevosena nykyaikana harrasteratsuna ihmisellä, joka löisi, kuin entisaikaan "hyvällä ihmisellä" raatamassa savotalla.

   Poista
  2. Nykyaikana hevosten olot ovat parantuneet huomattavasti, mutta edelleenkään kaikkien hevosten elämä ei ole varmastikkaan onnellista. Kun on niitä ihmisiä, jotka luulevat hevosen tekevän tahallaan asioita ja hevoset saavat siitä selkäänsä.

   Poista
  3. Ololla tarkoitan siis esim. talliolosuhteita.

   Poista
  4. Tämä vähän heittää aiheesta ja ymmärrän kantasi, mutta minun näkemykseni asiaan on Se että ennen hevosilla oli oikeasti joku tärkeä tarkoitus. Nykyään on enään niin harvoin oikeita työhevosia ja kaikki työt tehdään aina vain enemmän koneilla. Siksi olisi hienoa jos nykyäänkin kaikki hevoset eivät olisi vain harrastehevosia vaan niille olisi jokin oikea tehtävä.

   Poista
  5. Niin olisihan hienoa, jos hevoset nykyäänkin voisivat oikeasti auttaa jossain töissä, mutta itse en kyllä hevosta esim. savottatöihin antaisi, se menee jo niin hevosen äärirajoille ja on rankkaa, ettei se ole hevosen terveydelle ja jaksamiselle hyvä asia.

   Poista
 11. Todella mielenkiintoinen kirjoitus! :)

  VastaaPoista
 12. Olet aivan oikeassa! Toivottavasti tämä pistää/pisti ihmisiä ajattelemaan :)

  VastaaPoista
 13. Heippa ! Linkkaatko vaikka jotain parellin videoita ja jotain sivuja mistä vois lukea lisää ? :) Ite sain liikuntakiellon ja muutenkin oon nyt kiinnostunu tästä parellista kun ei saa ratsastaa ton liikuntakiellon takia. Miten sun mielestä kannattais alottaa parelli ? Mulla on siis kaks lämppäriä ja ne siis seuraa perässä vapaana ja ravaa perässä vapaana jos ite lähtee juoksemaan mut miten kannattais jatkaa ja kannattaako käyttää naruriimua vai tavallista riimua. Molemmat löytyy :) Kiitos jos vastaat ja viittit auttaa :) Kiinnostaa niin paljon nyt toi parelli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.parellinaturalhorsetraining.com/

   Tuossa on parellin kotisivut, englanniksi tosin, mutta suomeksi ei löydy oikein tietoa.

   Kannattaa alottaa ihan friendly gamesta (parellin seitsemästä leikistä siis) ja siitä jatkaa porcupine gameen (esittelysivu on minulla noista tekeillä, nuo kyseiset leikit löytyy sieltä jo). Ehdottomasti naruriimu! Kannattaa alottaa ihan helpolla ja alusta ja edetä oman tahdin mukaan (:

   Poista
 14. Tosi hyvä postaus! Itse olen samaa mieltä kanssasi. Tuo luonnollinen hevostaito on tosi hyvä juttu. Itselläni ei ole omaa hevosta, mutta aion harrastaa lh:ta sitten joskus kun minulla on hevonen. Naapurissani on shettis ja issikka, ja niitä käsitellään just noin; Hevonen ei saa tulla itse luokse vaan sen pitää odottaa että ihminen tulee hakemaan sen ties mistä mutalöllöstä. Ja niitten kolmosluokkalaisella tytöllä on kouluraippa ja kannukset ku se ratsastaa sillä shettiksellä (se ei osaa ratsastaa) ja se poni on 3-vuotias. Että säälittää se poni. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, monella menee touhu aina ihan överiksi.

   Poista
 15. lisää tämmösiä, mahtavaa! :)

  VastaaPoista
 16. kerronpa nyt omasta hevosestani sen verran, että me ei olla oikeastaan ikinä tehty mitään maastakäsittelyjuttuja, mutta silti voisin vaikka heti mennä heittämään tuon puolen kilsan lenkin ja hevonen seuraisi... ehkä meillä kuitenkin on sillä johdonmukaisella käsittelyllä tähän päästy? meillä ollaan luottamus rakenneltu rauhassa muutaman vuoden aikana, eikä olla siihen sen kummemin tarvittu näitä lh juttuja. mutta musta lh jutut on silti hyvä ja hieno asia, mut siinäkin tavallan voi mennä "yli" sen homman kanssa, jos ymmärrät mitä meinaan. .. ainakin joillaki ihmisillä menee sen homman kanssa ihan överiksi. mites muuten, pakko mielenkiinnolla kysyä että onko sulla Lilla kengässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parellin harjoituksethan on kehitetty sitä varten, että ne edesauttavat luottamuksen ja kunnioituksen kehittämistä, mutta tottakai luottavaisen suhteen hevosen kanssa saa muullakin tavoin. Ja tottakai, kaikessahan voi mennä yli. Mm. se, että jollakin homma saattaa mennä liian diktaattorimaiseksi tai päinvastoin lepsuiluksi, pitää löytää se "kultainen keskitie", jota seurata (:

   Lilla oli kengättä tammikuusta lähtien (varsominen jne.), mutta on nyt kengässä ainakin vähän aikaa, koska ollaan menty aika paljon nyt maastossa ja hiekkateillä, joissa kaviot lohkeilee helpommin kun vastassa on välillä teräviä isoja kiviä. Ne ei tunnu hevosestakaan aina kivalta ja kengättä se "kivisillä" hiekkateillä välillä automaattisesti vähän varoi koko ajan mihin astui.

   Poista
  2. Jep, olenkin juuri itse nähnyt näitä överiksivetäjiä... :D siis lepsuilijoita (laskisin jotkut melkeinpä tohon kukkahattutäteilijöihin, kuvitellaan että harrastellaan niin sitä lh:ta mut tosiasiassa hevosella ei ole rajoja jne) ja niitä diktaattoreita myöskin, olevinaan harjoittavat lhta mutta se niiden lh on jotain ihme karjumista ja huitomista yms... noh, nää on niitä ääripäitä :D ja joo, kysyinkin ihan vaan mielenkiinnosta tuon kenkäjutun et miten teillä, jotkuthan kun käsittää lh:nkin niin että sillon ollaan kengättäkin yms :D mut hyvää jatkoa ja mukavaa loppusyksyä, lisäilin blogisi kirjanmerkkeihin kun ei googletiliä oo, niin pääsee jatkossakin seurailemaan :)

   Poista
  3. Luonnollinen hevostaitohan on vain sitä, että kehität suhdetta hevosen kanssa paremmaksi. Mutta joo, olen törmännyt niihinkin, jotka on sitten lh:n harrastamisen lisäksi myös raudattomia - ei kenkiä, kuolaimettomat, rungottomat/ joustorunkosatulat jne. Itse kuitenkaan en ole mitään edellämainituista vastaan, vaikka lh:ta harrastankin (:

   Poista