perjantai 20. syyskuuta 2013

Ajatuksia siitoshevosista ja varsojen teettämisestä

Minusta on ihan ok, jos hevosella teetetään varsoja ja on ok, että se hevonen on siitoshevonen.

Mitä taas en tajua, on se, että jossain ne siitoshevoset seisovat vain vuodesta toiseen, "pääsevät" yöksi siihen kymmenen neliön karsinaan ja päivällä sitten postimerkkitarhaan. Varsa teetetään joka vuosi ja tamman lihaskunto tippuu vaan. Se seisoa jököttää siellä tarhan ja karsinan nurkassa tehtävänä tehtailla varsoja - hevosen elämääkö? Tälläistäkin kun näkee.

Lilla varsomispäivänä.

Kyllä mielestäni jokaisen siitoshevosen pitäisi saada edes kevyttä liikuntaa, se tekee tammalle hyvää ja on aina sen parempi varsomista ajatellen mitä parempi kunto hevosella on. Esimerkkinä Lilla, joka liikkui lähestulkoon joka päivä niin että ratsastin ja loppuajasta taluttaen aina varsomispäivään saakka. Varsomisessa meni neljä minuuttia siitä, kun huomasin amnionpussin siihen, että varsa oli pihalla. Aikaa meni siinä aika paljon, kun Lilla nousi ylös ja vaihtoi paikkaa. Kun se pääsi uudelleen makuulle, vasta jalat näkyivät ja siitä meni alle minuutti kun Lahja oli maailmassa. Jos en olisi liikuttanut Lillaa, varsominen olisi ollut varmasti tammalle raskaampi ja luultavasti siinä olisi mennyt kauemmin. Liikkuminen on tammalle aina hyväksi - se ei estä tietenkään mitään komplikaatioita, jos joku menee pieleen niin se sitten menee, eikä sille voi mitään, mutta hyvällä lihaskunnolla on aina helpompi varsoa kuin huonolla - sitä helpompaahan se on punnertaa se varsa ulos, mitä enemmän on sitä kuntoa ja lihaksia siihen varsomiseen.


Entä nämä jalkavammaiset tai muuten "käyttökelvottomat", jotka eivät sovellu edes kevyeeseen liikuntaan -> laitetaan siitoshevoseksi. Ei mene minun päähän. Jos hevonen ei kestä kevyttä liikuntaa rupeamatta ontumaan tms. ei sille ole oikein, että se astutetaan ja pistetään varsakoneeksi. Sellaiset hevoset kuuluvat monttuun ilman turhia kipuja ja kärsimyksiä.

Joskus näkee tammoja, joilla on varsoja enemmän kuin kahdella kädellä pystyy laskemaan. Onhan hevosen luonnollinen tehtävä lisääntyä, mutta jos ajattelee, että niitä varsoja saattaa yhdellä tammalla olla jopa 15, niin menee jo mielestäni aika tehtailun puolelle. Toki joo, välivuodet ei tee kohdulle välttämättä hyvää ja voi olla, että yhden välivuoden jälkeen ei tammaa enää kantavaksi saada. Mutta onko se oikein, että hevoselle syntyy joka vuosi varsa alkaen neljän ikäisestä sinne kahteenkymmeneen ikävuoteen asti? Sitä miettikööt jokainen itse.

39 kommenttia:

 1. oon aikalailla samaa mieltä sun kanssa :)

  VastaaPoista
 2. Tää oli hyvä postaus. Itse olen kans ihmetellyt, kun jotkut eivät tee mitään siitostammojen kanssa ja / tai varsottavat niitä jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kumma kun nyt on kommentoijia, joiden mielestä tuntuu olevan ok teettää monta varsaa peräkkäin (kyllä, on se minustakin ok kohtuuden rajoissa ja jos tamma saa tarvitsemansa liikunnan), kun silloin joka toinen tuntui kauhistelevan sitä, kun kerroin, että Lilla viedään uudestaan astutettavaksi. "Mutta eihän se jaksa heti toista varsaa perään!"

   Poista
 3. Olen samaa mieltä! Siitostammatkin tarvitsevat liikuntaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tarvitsee! Ja esimerkiksi Lillalle ei kävisi yhtään se, että se vaan käydään pikaisesti ruokkimassa, koska se on luonteeltaan seurallinen ja tykkää olla ihmisen kanssa tekemisissä.

   Poista
 4. Jälleen kerran todella hyvä postaus ja asiaa!

  VastaaPoista
 5. Hyviä pointteja, mutta ravipuolla niitä siitostammoja ei noin vaan kävelytetä, jos niitä ei voi liikuttaa kuin kärryjen edessä. Eikä täälä meillä päin siitostammoja muutenkaan normaalin tarhaliikunnan lisäksi liikuteta. Ravipuolla on vähän siis vähän eri periaatteet (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei kiinnosta, mitkä periaatteet on milläkin puolella, vaan kerroin oman mielipiteeni siitä, että siitoshevosenkin täytyy mielestäni saada liikkua enemmän kuin karsinan ja tarhan välillä. Sääli niitä hevosia, jotka joutuvat nököttämään tarhassa, eikä niiden kanssa mitään tehdä/ liikuteta muuta kuin viedään aamulla tarhaan ja illalla talliin ja välillä vähän harjaillaan. Jos on hevosen hankkinut, niin mielestäni kuuluisi tyydyttää sen liikunnantarve oli se sitten siitoshevonen tai ei.

   Miksi ravipuolella siitostammoja ei muka voisi kävelyttää? Tai miksei niitä voi viedä hölkkälenkille niiden kärryjen kanssa? Ei mene minun nuppiini se.

   Poista
  2. Miksei ravurit muka osais olla vaikka talutettavana ja kävellä siten? Tai vielä kun massun kanssa kärryjen eteen sopii niin kai sitä niinkin voi käveleskellä.

   Poista
 6. Empä usko että yhdelläkään hevosella teetettäisiin 4-vuotiaasta 20-vuotiaaksi varsoja. Yleensähän se on niin että kun kilpahevonen joutuu jättämään kilpailemisen (esim. ravureilla voi mennä jalat tai muuten terveys) niin hevonen laitetaan siitokseen. Siinä vaiheessa se voi olla vaikka jo 10-vuotias, tai ratsu yli 15-vuotias. Kovin vanha tamma ei enää tule tiineeksi, joten luonto kyllä hoitaa tehtävänsä kun tamma ei enää ole valmis varsomaan.

  Tietysti arvokkaalla kilpahevosella kannattaa kilpauran jälkeen alkaa teettää jälkeläisiä, mikäli se muuten on terve ja tiinehtyy hyvin. Sillä tavalla hevosesta on siitosarvoa vielä useamman vuoden vaikkei se voisi enää kilpailla. Mutta tietysti jokainen voi sitä miettiä oman hevosen kohdalla, että montako vuotta tamma jaksaa tehdä varsoja putkeen ja missä vaiheessa sitä voi alkaa kutsua "varsatehtailuksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoisiin varsantehtailukoneisiin olen joskus törmännyt. Eli kyllä niitä vaan on.

   Se on ihan hyvä, että tammoille kilpauran jälkeen keksitään uusi "ammatti", eli vaikka juuri se siitoshevonen. Mutta se ei ole ok, että se hevonen jätetään sitten sinne tarhan nurkkaan nyhjöttämään kuin "heitteille", kyllä sen siitoshevosenkin pitää saada asianmukaista hoitoa ja liikuntaa. Sen siitoshevosenkin kaviot ovat tärkeä hoitaa - mutta moni tuntuu jättävän senkin heitteille, kun eihän ne kaviot mitään varsaan vaikuta ja en nyt voi mitään kun ne on vähän sukset.

   Poista
 7. Totta. Täälläkin on 20 vuotias shetlanninponitamma, jota ei ole aktiivisesti liikutettu 13 vuoteen, vaan tällä on jo varmaankin 18 varsaa. Ei mitään kuria, kuntoa tms vaan joka kesä uusi astutus ja sitten se 11 kk pihatossa ja varsominen. Kun tamma varsoo, heti uusiksi. Huhuh..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko kaksosia vetänyt kun 13 vuodesaa 18 varsaa XD

   Poista
  2. Ensimmäinen anonyymi ei sanonut missään vaiheessa, että tammaa olisi alettu pistämään kantavaksi vasta siinä vaiheessa kun sitä ei liikuteta. Voihan sitä olla ihan hyvin liikutettu ensimmäisten tiineyksien aikaan.

   Poista
 8. Olen täysin samaa mieltä ja naapurissani tätä tapahtuu ja vielä sen lisäksi niitä ruokitaan ja juotetaan silloin kun huvittaa. :( Ja hevosia on liikaa niin että talliin ei mhdu ja ovat osa talvella yötä 30 asteen pakkasessa... ;( Laittaa miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläiseen olen itsekkin törmännyt. Harmittaa, kun maailmaan sellaisia ihmisiä mahtuu niin paljon, jotka eivät viitsi hevosiaan sitten kunnolla hoitaa, kun sellaisia on hankkinut.

   Poista
  2. Kauhealta kuulostaa. Eikö asiaan voisi puuttua ja ilmoittaa viranomaisille, jos tietää homman menevän ihan väärille raiteille? Maailma on täynnä kaikkea hirveää, mutta eläinten oikeuksien eteen pitäisi taistella! Mukavaa että asioista pystytään puhumaan avoimesti :)

   Poista
  3. Hevosia teetetään todenäköisesti rahan takia. :( Ja olen yrittänyt puuttua asiaan... ;(
   t. sama ano :D

   Poista
 9. Totta!
  Ja en kyllä itsekkään ymmärrä jalkavaivaisten hevosten astuttamista - jos jalat ovat paskana jo valmiiksi, mitäs sitten kun paino nousee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei se ole hevoselle oikein kärsiä kivuissa mahansa kanssa. Jos se hevonen on rikki, se on, eikä sen jälkeen enää ole oikein astuttaa sitä varsinkaan jos tietää, että tamma tulee kärsimään siitä.

   Poista
 10. Hyvä kirjoitus :). Tietysti jokaisen hevosen kanssa pitää katsoa asiat yksilöllisesti mutta jos nyt uskallan sanoa niin minusta ei siitostammoja pitäisi pitää karsinassa ollenkaan. Mun ainot kosketus siitoshevosiin on ravitallilta jossa siitostammat ja varsat elävät pysyvässä laumassa pihatossa. Vaikka niitä ei liikuteta niin minusta se on kuitenkin semmoista elämisen arvoista elämää, pihatossa ne saa omaehtoista liikuntaa kuitenkin ja heillä on isot ulkoilutilat.

  Oman hevoseni ee Emcora Nibs (http://www.sukuposti.net/hevoset/emcora-nibs/107895) varsoi menestyksekkään kilpauransa (vs72900€) jälkeen 12 varsaa, ensimmäisen 9 vuotiaana ja viimeisen 24 vuotiaana. Tamma eli 37 vuotiaaksi ja kasvatti myös yhden oman lapsenlapsensa ollen tälle keinoemona, kun tämän emä kuoli varsan synnyttyä. Tuolle hevoselle annettiin todella arvoa ja sen annettiin elää rauhassa laumansa kanssa. RIP Emppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostikohan tuo minun pihatto-mielipide ihan kummalliselta. Siis tarkoitan ettei todellakaan elämän pitäis olla karsinasta tarhaan elämistä vaan ison muutoksen tekis jo tuo että nuo oloneuvoksena elävä siitoshevoset eläis muiden siitostammojen kanssa varsoineen pihatossa jossa on hyvät ulkoilutilat :D. Lihaskunto pysyy parempana ja mieli virkeämpänä tutussa porukassa ja isoissa tiloissa.

   Poista
  2. Niinhän se olisi paras, että hevonen pääsisi hyvään pihattoon sopivien kavereiden kanssa ja pihattotarhan tulisi tietenkin olla iso ja vaihteleva! Itse pidän pihattoa parhaimpana vaihtoehtona kaikille hevosille (mikäli pihaton yhteydessä on asialliset tilat hevosen kuivattamiselle jne.), ellei hevonen ole sitten joku klipattu paljon kilpailissa käyvä hevonen. Mitä taas siihen mennään, mielestäni ei ole oikein hevoselle käydä joka viikko kisoissa, mutta se nyt taas on eri asia.

   Poista
  3. Samaa mieltä olen!:)

   voisitko muuten tehdä samantapaisen postauksen kisaamisesta? Siis kovalla tasolla paljon kisaavasta? Olis kiva lukea!:))

   Poista
 11. Olen samoilla linjoilla sun kanssa, varsoja saa teettää ja siitoshevosia on ja saa olla, mutta tamman perustarpeet pitää pystyä täyttämään ja arvioimaan, että koska on aika lopettaa siitoskäyttö! :)

  VastaaPoista
 12. Tämä postaus kyllä pisti luultavasti aika monen miettimään! Hyvä ja tarpeellinen postaus! :)

  Mielestäni tammankin kohtaloakin voisi vähän miettiä, koska jos tammaa ei liikuta niin jokainen meistä varmaan kyllä tietää, että tamman kunto laskee. Samanlailla, kun meillä ihmisilläkin, jos olemme paikallaan 11 kuukautta ja syömme sekä välillä vähän kävelemme ympyrää. (tosin se ei ole ihan sama asia ihmisillä ja hevosilla)

  Olisi hyvä ajatella myös sen kantavan tamman parasta, eikä sitä että miten itse helpoimmalla pääsee!

  Sinulla on todella kiva blogi! :) Jokaisessa postauksessa on kiitettävä määrä tekstiä ja kuvia sekä postaat tarpeeksi usein! :) Kiitos sinulle siitä! :) Tämä on paras blogini, jota nimettömänä luen ! ;)

  VastaaPoista
 13. Tää oli tosi hyvä postaus, pisti miettimään! Tälläset postaukset olis kivoja! :)

  Itse en oikeen tajua sitä,että astutetaan tamma, jonka jalat eivät normikäyttöö kestä.. miten sellaisen tamman jalat kestää tiineysajan kun painoa väkisinkin tulee lisää? Oreilla asia on eri, eihän niille tästä "suvun jatkamisesta mitään lisäpainoa tule :P
  Mietin kyllä myös hieman tuota että miksi joku astuttaisi nuoren tamman? Okei, jos sitä ei ole koulutettu eikä saa ketään kouluttamaan sitä... mutta miksi sen sitten nuorena astuttaa? En tiedä, enkä ymmärrä, ehkä siihenkin on olemassa järkevä syy?

  Mutta tuosta tamman kunnosta... Mä en tiiä että miten on hyvä liikuttaa tammaa, mutta joskus yhellä tallilla oli tuntihevosena yks suokki joka oli kantavana ja me tuntilaiset sit kysytitin et voiks sill muka viel ratsastaa ( kun laskettuun oli joku kuukaus tai pari), siis sellee kunnolla tuntityöskentelyy.. Ja ope sano että kyllä siihen saakka kun vaa satulavyö menee kiinni! ja sen jälkeen sitten ilman satulaa.
  Mietin vaan, että onko muka tammalle hyvä esim. noin kuukaus ennnen laskettuu tehä vielä "kunnon" töitä?

  Sull on tosi kiva blogi ja luen tätä säännöllisesti, anonyyminä tosin, mut joo:D Mua on nyt alkanu pikkusen kiinnostaa toi parelli... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai tamman mukaan mennään, mutta itsestä tuntuu oman kokemuksen (Lillan) mukaan hieman liialta, jos aivan normaalisti on menty. Kantavaa tammaa on kuitenkin hyvä taivutella ja mennä loivia väistöjä loppuajallakin, että pysyy "notkeana" ;) Riippuu sitten aivan tammasta, kannattaako sillä vielä kuinka paljon ravailla/ laukkailla loppuajasta.

   Kunnon koulutuuppailut me jätettiin kuitenkin jo aika aikaisin ja satulakin unohtui matkalle kuuden kuukauden kohdilla. Loppuaika meillä meni enemmänkin tamman ehdoilla ja Lillan haluamaa vauhtia ja aika kauan tuo halusikin mennä myös ravi- ja laukkapätkiä (:

   Poista
 14. Olen samaa mieltä. Lilla ja Lahja on niin söpöjä. Koska teet uuden parelli videon? :) Ja tosi hieno banneri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, katsotaan milloin saan aikaiseksi tehdä (:

   Poista
 15. Toiseks vikaan anon kommenttiin on pakko tuoda esille muutama pointti. :)

  Monet kasvattajat tekee niin, että laittaa nuoren tamman tiineeksi 3v-keväänä, jolloin se myös totutetaan satulaan. Varsan vierotuksen jälkeen 4v-syksynä se sitten alottelee ihan kunnolla ratsun uraa. Tällöin tamma saa kasvaa rauhassa ennen ratsutusta ja se on helpompi saada myöhemmin tiineeksi. Mitä vanhempi tamma on kun sitä yritetään ensi kerran tiineeksi, sitä hankalampi se on tiineeksi saada.

  Mietintäsi jalkavaivoista on ihan ymmärrettävää, enkä itsekään ymmärrä niitä, jotka astuttavat tamman, jonka jalat eivät kestä edes sitä oloneuvoksena oloa. Sen sijaan olen tavannut monta siitostammaa, jotka kyllä kestävät hyvin varsan painon, mutta se "normikäyttö" (esim. ravi, laukka, pienet voltit ym...) on jaloille liikaa.

  Postauksesta tuli mieleeni myös muutama kysymys. Olet sitä mieltä, että siitostammakin tarvitsee kevyttä liikuntaa. Riittääkö mielestäsi se, että tamma pääsee isoon tarhaan laumassa ja hoitaa itse liikutuksensa, vai pitäisikö liikutuksen olla ratsastusta tai vastaavaa? Mietit myös onko jokavuotinen varsominen hevosen elämää. Saahan ne tammat luonnossakin joka vuosi varsoja? Joku on jopa joskus sanonut, että tamma on luotu olemaan tiineenä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, itsekkin voisin jopa tehdä niin, että 3-veenä astutus ja hiukan tutustumista tulevaan "uraan", mikäli on vain tarpeeksi kehittynyt rakenteellisesti, että astutus on järkevää (ja se sisäänratsastus myös).

   Enemmänkin tarkoitin sillä sitä, että en pidä ajatuksesta, että tammat joutuisivat tarhaamaan postimerkkitarhoissa. Eli jos olisi iso aitaus (tai vaikka hyvä pihatto kera sen tilavan liikkuma-alueen) ja kavereita tarhassa, olisi se varmasti ihanteellinen ratkaisu tammalle. Tietenkään lisäliikunta ei tee tammalle hallaa sekään, joten vielä enemmän plussaa, jos se siitostamma otetaan välillä sieltä tarhasta ja tehdään sen kanssa jotain.

   Jep, tammat saa luonnossa joka vuosi varsoja. Ne ovat kuitenkin vapaana ja ne liikkuvat luonnostaan paljon etsiessään ruokaa. Eli mielestäni on ehkä vähän väärin tammaa kohtaan se, että se joutuisi seisomaan siellä postimerkkitarhassa vuodesta toiseen kuihtumassa ja tekemässä varsoja, koska silloin se ei pääse liikkumaan luonnollisesti. Tajuatko ideani? (:

   Poista
  2. Jep, tajuan pointtisi ja olen itsekin aikalailla samoilla linjoilla. :) Nuoreksi ihmiseksi sulla on todella fiksuja mielipiteitä ja olet selvästi ajatellut asioita!

   Tsemppiä Lillan tiineyden kanssa ja hienoa että olet mahdollisesti löytänyt Lahjalle painiseuraa, se on todella tärkeää varsan kehityksen kannalta! :)

   Poista
  3. Kiitos! Niin, valinnanhan joudun tekemään sillä välillä, että jääkö Lilla kokonaan yksin vaiko pidänkö varsankin kotona, mutta joutuisin silti tarhaamaan noita yksinään muutaman kuukauden.

   Pihatto kuulostaa varsalle kuitenkin sen verran paremmalta, että saa se ainakin sitten ihanteellisen kasvuympäristön, mutta Lilla joutuisi jäämään kokonaan yksin muutamaksi kuukaudeksi. Lilla on ollut ennenkin muutamia pätkiä meillä ollessaan yksin, eikä se siitä silminnähden kärsi, vaikka tietenkään hevoselle se ei ole oikein. Kaikkea haluamaansa ei kuitenkaan aina voi tehdä ja täytyy tehdä niitä valintoja ja tällä kertaa se kallistui siihen Lahjan viemiseen pihattoon. Ei se Lahja siellä kuitenkaan ikuisuuksia ole, tuleehan se sitten vähän isompana (luultavasti henksesti kuin fyysisestikkin) kotiin takaisin (:

   Poista
 16. Isommilla talleilla (missä hevosia kasvatetaan ihan ammatiksi) on usein ihan työvoimakysymys, ettei tammoja ehditä liikuttaa. Hevosala kun ei muutenkaan ole mikään kultakaivos, niin harvassa paikassa olisi varaa palkata erikseen siitostammojen liikuttajaa. Eli jos ei tallilla käy vapaaehtoisia hoitajia niin ihan ajan puutteen vuoksi tammojen kanssa ei tehdä mitään. Onneksi näissä paikoissa tammat sitten useimmiten eivät asu niissä postimerkkitarhoissa, vaan juurikin pihatoissa ja isoilla laitumilla.

  Samoin on ymmärrettävää, ettei arvokkaalla siitostammalla pidetä välivuosia, jos omistajien elinkeino on varsojen myynti. Kyllähän useimmat tammat sitten taitavat itse jossain vaiheessa pitää sen välivuoden, eli eivät vain jonakin vuonna tule tiineeksi.

  Onneksi meillä harrastajilla on mahdollisuus tehdä asiat toisin :) Eli voidaan pitää niitä välivuosia ja liikuttaa tammaa myös tiineenä ollessa. Itse olen kasvattanut 3 varsaa ja jokaisen kanssa on emää liikutettu loppuun asti, sekä varsaa alettu liikuttamaan emänsä mukana heti ensimmäisistä elinviikoista alkaen. On etuoikeus kun voi tehdä näin, mutta on ymmärrettävää ettei ammattitalleilla tosiaan resurssit sellaiseen riittäisi.

  VastaaPoista