sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Mitä meille kuuluu?

Minä en ole pitkään aikaan kirjoitellut kunnon kuulumispostausta, mitä meille oikein kuuluu?

Lahjalla on ensinnäkin nyt aloitettu vieroitus. Se on yöt erillään ja päivisin yhdessä Lillan kanssa. Kovin nuo toisilleen huutelee ja aamulla käy hetken hörötys, mutta sitten varsalla on jo kiire juomaan maitoa. Näin vähän aikaa ja sitten kokonaan erilleen.

Kaikista parasta on se, että Lahjalle löytyi luultavasti talveksi varsapihattopaikka, jonne se saa mennä riehumaan toisten varsojen kanssa. Täytyy vielä käydä katsomassa, onko paikka sellainen mikä miellyttää.

Itsehän joudun uhrautumaan siinä mielessä, etten joka päivä varsaa todellakaan tule näkemään kuitenkin sen verran pitkän matkan vuoksi (ihan tässä lähellä ei tunnu löytyvän hyvää varsapihattoa, eikä pihattoja oikein ollenkaan). Lahjalla on kuitenkin niin hyvä "pohjakoulutus" alla, että se tuskin unohtaa oppittuja asioita, kun niitä perusasioita (talutus, jalkojen nosto, kavioiden puhdistus, harjaus, väistämiset ym,) on opeteltu ja toistettu niin paljon ja kuitenkin on tarkoitus käydä varsaa katsomassa ja hieman harjoittelemassa opittuja asioita mahdollisimman usein! Lillahan joutuisi olemaan yksin talvella, mutta jokatapauksessa menisi varmaan kolme kuukautta, jos Lahja olisi kotona, että olisi saatu Lillan maidontuotanto loppumaan kokonaan. Niin kauan nuo siis joutuisivat jokatapauksessa olemaan erossa. Saa nyt nähdä, saadaanko Lahjalle hyvä pihattopaikka!


Lillalla oli pari päivää sitten estepäivä ja se oli ihan super. Varmaan kesän paras estekerta, laukka pysyi hyvin hanskassa ja oli helppo pidentää sekä lyhentää. Mentiin ns. perhoskuviota, "kulmikasta" kahdeksikkoa, miksikä sitä nyt sanoisi, eli tiukkoja käännöksiä (oli vielä niin päin, että oli kentän toisessa päässä, eli ei ollut pitkittäissuunnassa). Mentiin tätä kuviota pari kertaa ja sitten jatkettiin okserille. Voisi mennä vielä seuraavalla kerralla samaa harjoitusta, jos saisi vaikka kuvamateriaalia!

Kaksi päivää on sitten satanutkin vettä ja tänään tuli isoja rakeitakin ja kunnon vesikuuroja. Pölvästi Lilla seisoa jökötti vaan pihalla, vaikka olisi voinut mennä talliinkin, joten selkä vähän jumahti sillä kun kastui läpimäräksi, eikä mikään lämmin sade kuitenkaan enää ole. Siksi tänään mentiin enemmän eteen-alas muodossa isoja teitä.

Nyt oli vähän kuvaköyhä postaus siitä syystä, ettei kamera ole ollut käytössä nyt. Se on kuitenkin takaisin käsissäni, joten saatte varmaan uusia kuvia seuraavassa postauksessa!

24 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja onnea pihattopaikan etsintään!

  VastaaPoista
 2. Vaikka onkin harmillista kun Lahjaa ei näe jokapäivä, niin onhan se muiden varsojen kanssa oleminen tietty hyväksi Lahjalle.
  Sori, kun oli vähän sekavaa tekstiä. En vaan oikeen saanut hyvää lausetta muodostettua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan se varsan kasvulle ja kehitykselle niin paljon hyväksi, kun pääsee toisten varsojen seuraan (:

   Poista
 3. Pakko kysyä, miksi haluat vieroittaa varsan jo näin aikaisin? Etenkin kun tamma on kantavana, mikset odota uuden varsan syntymään ja anna Lillan hoitaa itse vieroitusta? Silloin asia menisi hevoselle luonnonmukaisella tavalla, eikä Lillan ja Lahjan tarvitsisi olla erillään laisinkaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen on montakin syytä, ensimmäinen on se, että haluan ehtiä vieroittaa Lahjan edes osittain ennen kuin menee pihattoon.

   Kun varsa on kymmenen kuukautta, ei ole sille enää mitään hyötyä maidosta. Se vain kuluttaisi tammaa ja tamma joutuisi olemaan lisäruokinnalla koko ajan ja Lillan lihaskunto ja yleiskunto muutenkin joutuisi koville siinä vaiheessa, kun on vielä ratsuna kaikenlisäksi.

   Yksi syy on se, että haluan kontrolloida Lahjan ruokintaa sen pukinkavioriskin vuoksi, koska ruokinnalla on siihenkin vaikutusta (liiallinen ravinto voi lisätä riskiä).

   Aikaisin on siinä mielessä suhteellinen käsite, koska tämä menee jo normaalin vieroitusajan sisään. Jotkut vetäisevät kerrasta poikki jo neljän kuukauden ikäisellä varsalla, Lahja on jo kuitenkin 5,5kk.   Poista
 4. Kokemusta voin sanoo ettei mikään ole ärsyttävämpää kuin varsa jota ei ole vieroitettu kunnolla emästään.... Lahja kasvaa hurjaa vauhtia :)

  VastaaPoista
 5. oon ite vähän pihalla asioista, mutta sitten kun lahja palaa varsapihatosta takaisin niin meneekö se sitten taas lillan kanssa samaan tarhaan, vai onko ne erillään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai menee samaan tarhaan kun Lillan maidontuotanto on loppunut oikeasti. Lisäksi jos Lahja on talven pihatossa, siltä voi paremmin "unohtuakkin" maidon juominen, kuin että jos se vierotettaisiin kotona. Ja sen jälkeen kun Lilla saa (jos saa) seuraavan varsan, ei Lahjalla tuskin ole mitään asiaa varsan lähettyville pariin päivään puhumattakaan siitä, että antaisi Lahjan vielä juoda :D

   Eli joo, menee samaan tarhaan.

   Poista
  2. noniin selkiää kiitos vastauksesta!:)

   Poista
 6. Eli jääkö lilla siis yksin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Lillahan joutuisi olemaan yksin talvella, mutta jokatapauksessa menisi varmaan kolme kuukautta, jos Lahja olisi kotona, että olisi saatu Lillan maidontuotanto loppumaan kokonaan. Niin kauan nuo siis joutuisivat jokatapauksessa olemaan erossa."

   Mitäköhän tuossa sanoin?

   Poista
  2. Voi elämä! Juuri sen takia kysyin kun en saanut tekstistä selkoa -.- Eli vastustat hevosen astuttamista monta kertaa peräkkäin (ei sillä että minä kannattaisin) ja kisoja joka viikonloppu, mutta et sitä, että hevonen on yksin kun se kuitenkin tarvitsisi laumakaverin? Jep, jep..

   Poista
  3. En ole sanonut vastustavani sitä, että hevosta astutetaan monta kertaa peräkkäin, vaan sitä, että kun niitä varsoja alkaa olla enemmän kuin kahdella kädellä pystyy laskemaan, onko se enää sitten oikein tammalle varsinkaan jos siihen yhdistetään oloneuvoksena seisominen pienessä tarhassa monta vuotta (lihaskunto rappeutuu ja lopputiineys, sekä varsominen ei kuitenkaan ole ihan helppoa)?

   Enkä ole sanonut sitäkään, että mielestäni olisi ihan ok pitää hevosta yksin. On kuitenkin tilanteita, joissa on tehtävä ratkaisuja - haluanko, että Lilla ja Lahja ovat kumpikin kotona, mutta joutuisivat olemaan silti 2-4 kuukautta kokonaan erossa toisistaan vai haluanko, että Lahja menee pihattoon varsojen seuraan (joka on sille varmasti sata kertaa parempi vaihoehto) ja joutuisin jättämään Lillan yksin muutamaksi kuukaudeksi? Jälkimmäinen kuulostaa siinä mielessä paremmalta ratkaisulta, että Lahja saisi kasvaa ihanteellisessa ympäristössä, vaikkakin siinä on se mutta, että Lilla joutuisi olemaan yksin jonkun aikaa. Ei se kuitenkaan tule loputtomiin niin olemaan, tuleehan Lahja takaisinkin, jos pihattoon menee!

   Poista
 7. Ihana blogi. Onnea pihattopaikan etsintään.Se on varmasti parempi vaihtoehto Lahjalle.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan se Lahjan kannalta parhain vaihtoehto (:

   Poista
 8. Kiva postaus ja toivottavasti löytyy sopiva pihattopaikka! Sulla on ihana blogi! :)

  VastaaPoista
 9. Tykkäsin postauksesta ja mun mielestä on tosi jees, että (jos) kun Lahja pääsee pihattoon, tekee varsoille oikeasti hyvää! :) Näkee (ja kuulee) meinaan kilometrin päähän kunnolla vieroitetun ja huonosti vieroitetun varsan eron, ei mitään sen rasittavampaa.
  Eikä Lilla varmastikaan kärsi yksinolosta, voi luoja kun jotkut nyt siitä järkyttyivät.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjalle on kyllä hyvä juttu. EIhän se tietysti ole hevoselle ole oikein olla yksin, mutta Lilla ei kuitenkaan ikuisesti yksin joudu olemaan (:

   Poista
 10. Ihanaa että saat Lahjan pihattoon, se on oikea paikka varsoille :), oppii käyttäytymään hevosiksi! (nythän se osaa tietysti jo käyttäytyä ihmisiksi ;) )

  VastaaPoista
 11. Hei, minulla olisi tiedossa Saarijärvellä pihattopaikka tammavarsoille. Tallille on valmistumassa kenttäkin. Sähköpostini on tanj90(at)gmail.com voit kysellä sitä kautta puhelinnumeroa.

  VastaaPoista