sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Parellipostaus + 700 lukijaa

Tänään sain videota vihdoin kunnollista videota parelliharjoituksista Lillan kanssa. Voin ensinnäkin sanoa, että se on kehittynyt aivan tajuttomasti, aluksi ei voinut Friendly gamessa kunnolla millään koskea Lillaa, kun se jo säpsähti. Vieläkinhän se on erittäin jännittynyt, mutta ei sentäs mene ihan paniikkiin. Lillan kanssahan en ole raippaa käyttänyt kuin juoksuttaessa pyytämään eteenpäin ja maastakäsin auttamaan väistöissä ym. koskettaen hevosta, joten se, että se raippa tai joku muu vastaava onkin nyt hevoselle kaveri, eikä apuväline pyytämässä hevosta siirtymään/ liikkumaan ei ole sille ihan itsestäänselvyys. Lillahan oli meille tullessaankin välillä aika hyökkäävä, eli se ei luottanut ihmiseen vaan näytti pelkonsa uhkailemalla. Siitähän on päästy "eroon" jo aikapäivä sitten, mutta edelleenkään luottamus ei ole täydellistä. Lillalla ja minullahan oli muuten ihan äskettäin "vuosipäivä", eli olen omistanut Lillan kaksi vuotta.

Väistöt eli porcupine game on meillä aina sujunut hyvin. Driving gamessa kuitenkin on kehitytty, eli siinä, jossa hevosen on tarkoitus väistää jo ihan pelkällä kehon paineella, eli ei fyysisellä. Yoyo gamessa - yllätys varmaan kaikille - peruuttaminen on sujunut aina hyvin, mutta luokse tulemisessa on otettu iso harppaus. Välillä Lilla tulee ihan vaikka ravilla jos pyydät, kuten videosta huomaatte. Muutaman kerran ollaan kokeiltu jo The circling gameakin ja se sujuu Lillalta hyvin.Lahjan kanssa voi "vaikeustasoa" Friendly gamessa taas jo nostaa aivan eri tavalla kuin Lillan kanssa, joten varsan kanssa otin taas pajunoksia harjoitteluvälineeksi. Toinen on kyllä niin viileä tyyppi, ettei mitään rajaa.

Muuten tehtiin kaikkea samaa, kuin viimeksikin. Lahjan kanssa voisi alkaa pikkuhiljaa harjoittelemaan driving gamessa myös etuosan väistämistä, olen sitä tehnyt nyt vain porcupine gamessa. Yoyo gamessa ollaan selvästi tehty sen verran takapakkia, että sitä ei pystykkään enää tekemään vapaana, koska Lahja tarvitsee aika usein painetta narusta myös luokse tullessa. Peruuttaessa saattaa lähteä myös vinoon ja eri suuntaan, jos on vapaana. Mutta sen melkein arvelinkin, ettei meillä nyt aina ihan niiiin hyvin voi mennä, kuin tähän mennessä on mennyt ja me nyt sitten vain harjoitellaan, niin eiköhän se siitä.


15 kommenttia:

 1. Ei siis millään pahalla mutta en ite hirveesti tykkää näistä pareli videoista. Mutta voihan se johtua siitä etten edeS yhtään tiedä mitä se on? Mutta söpö Lilla ja Lahja, sulla on tositosi kiva blogia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia en höpötäkkään blogissa pelkästä parellista, sillä tiedän, ettei kaikki siitä niin pidä, vaikka mahtava "harrastus" onkin. Parelli on luonnollista hevostenkäsittelytaitoa ja leikin parellin seitsemää leikkiä, jotka on kehitetty parellin harrastajille. Leikit kehittävät luottamusta ja kunnioitusta ihmisen ja hevosen välille ja jos oikeasti haluaa, parellin kanssa voi päästä pitkälle - se on kaunista katseltavaa, kun hevonen tekee vapaanakin miten pyydät ja haluaa olla kanssasi.

   Poista
  2. hassua, sillä itse innostuin blogista aivan uudelleen sen myötä ja googlasinkin heti ahkeraan!

   lahja on ihan mielettömän mukavan oloinen varsa, tykkään sun blogista paljon :)

   Poista
 2. Mistä voisin lukea tietoa tuosta Parellista enemmän? :) Tuo alkoi kiinnostamaan paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google on kaveri - se harmittaa itseänikin, kun suomeksi ei löydä tietoa juuri mistään.

   http://www.parellinaturalhorsetraining.com/

   Parellin sivut ovat kuitenkin tuossa (:

   Poista
  2. hei! sori kun tuun tähän väliin näin mutta suomeksi löytyy parellijuttuja sandran ja armin blogista, täältä: http://onnellinenponi.blogspot.fi/p/parelli-7-leikkia.html

   Poista
  3. Näin on, minäkin aluksi sain innostuksen parelliin juuri Sandran ja Armin blogin kautta, mutta "virallisia" sivuja suomeksi parellista ei ole.

   Poista
 3. onko Lillalla ja Lahjalla sama/samanlaiset naruriimut? :) ja mistä oot löytäny naruriimuja? ite en löytäny mistään kunnollisia niin tein ite :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi! mäkin tilaan netistä (mikä on tosi helppoa ja vaivatonta) hevoskuiskaajasta, toki sitte Leena Kurikka pitää myymälää kotonaan Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla Big Mama's Ranchilla, sieltä olen myös käynyt ostamassa naururiimun, köyden ja satulan.. onhan siellä vaikka mitä muutakin (: Suosittelen käymään siellä, jos joskus piipahdat lähistöllä.

   Poista
 4. Tuolta parellin sivuilta mm. löytyy. Suomesta sitten vaikka hevoskuiskaajalta jne. Google on kaveri, haulla "naruriimu" kyllä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okei, ite en tosin tykkää netistä ostella mitään :D olihan se itse vähän hankala tehdä, mutta ainakin sai oikeen kokosen :'D

   Poista
  2. Onko sulla muuten ohjeita tekemiseen? Voisi kokeilla joskus ;)

   Poista
 5. Söpön näköstä miten erillaiset ilmeet hepoilla oli :DDD

  VastaaPoista
 6. kun parellista ei löydy suomenkielistä sivua niin voisitko joskus selittään siitä enemmän? siitä kuinka sen voi aloittaa ja mikä siinä on tarkoitus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parellissa on tarkoitus kehittää luottamusta ja kunnioitusta ihmisen ja hevosen välille. Aika usein näkyy, että joko hevonen ei luota eikä kunnioita tai sitten ihminen on niin diktaattorilinjalla, että hevonen kyllä pelosta "kunnioittaa", mutta ei luota.

   Parelli opettaa aika pitkälle ihmistä - hevosen kielihän on elekieli ja sitä joudut itse opettelemaan. Tarkoituksena on hevonen, joka on rento, luottavainen ja haluaa työskennellä kanssasi. Oikotietä onneen ei ole - et sinä pysty esim. the circling gamea leikkimään hevosen kanssa vapaana jos suhteenne ei ole kunnossa. Tie on varmasti pitkä, mutta sen arvoinen.

   Parellin voi aloittaa hyvin seitsemällä leikillä, joista olen tekemässä esittelysivua (pari leikkiä löytyy jo, tuolal ylhäällä tuo "parellin 7 leikkiä". Tasoja parellissa on neljä, joita voi suorittaa ja ostaa parellilta "levelejä", joissa kerrotaan mitä mihinkin tasoon kuuluu ja luultavasti opastetaan dvd:n avulla - se ei ole kuitenkaan pakollista.

   Leikit kannattaa aloittaa pitämällä kädessä narua niin että se on löysällä. Kun edistyy, voi siirtää narun kaulalle ja lopulta leikkiä leikkejä vaikka vapaana.

   Poista