perjantai 27. syyskuuta 2013

Uusia sadetakkeja!

Postista saapui molemmille poneille nyt uudet sadetakit Hööksiltä. Monet varmaat ovat nähneet sieltä sen 35 euron tarjousloimen ja kun kerta se oli niin halpa ja vieläpä lila, niin se on ihan pakkohankinta. Uutta sadeloimea Lilla on kaivannutkin (edellinen tajuttoman iso ja toinen on jo muistaakseni 150g täytteellä, eli on kevyt toppaloimi).

Kovin kaunistushan tuon uuden loimen reunaväristys ei ole, mutta ompa nyt sadetakki ainakin. Nyt kun katselin, on tuo loimi myyty ilmeisesti loppuun (ihmekkös kun niin halpa) ja silloin kun tilasinkin oli enää hajakokoja jäljellä. Saapi nyt nähdä kuinka kauan kestää. Meillä nyt ei tarvitakkaan mitään ekstrasuperkestävää sadeloimea, kun en loimia pihalle laita kuin a) jos sataa paljon ja sade kylmää, b) tuulee niin, että puut meinaa kaatua tai c) jos liikutuksen jälkeen on vielä nihkeä kuivatuksenkin jälkeen, niin villaviltti + sadeloimi pihalle, eli aika harvalla käytöllä on ulkoloimet. Kesällä, loppukeväästä ja alkusyksystä ei meillä lähes ikinä näe loimia, eli syksyn ja kevään vesi/ räntäsateissa noita eniten tulee käytettyä sen liikutuksen ja hetken karsinakuivatuksen jälkeisen ulkoloimituksen lisäksi.


Lahjakin sai ensimmäisen juuri sille ostetun sadetakkinsa. Se on tottakai vielä hieman iso, kokoa 125cm, mutta luulin, että varsa pahemminkin uppoaisi tuohon. Kohtahan tuo on jo sopiva, jos tällä menolla kasvaa! Sitä ennen voi Lahja käyttää pienempää sadeloimea, joka kylläkin alkaa käydä vähän naftiksi jo, mutta menee vielä. Ja jos pihattoon Lahjan tie käy, sinne tuskin mitään loimia mukaan tarvitsee (tai jos sellaisen jollekkin erehtyy pukemaan, niin veikkaan, että olisi aika nopeasti entinen loimi).


Lilla sai tänään jalkoihinsa myös kauan suunnittelemani rikki-rypsiöljyseoksen. Siitä olen paljon lukenut, että on positiivisia vaikutuksia vuohispunkkien häviämisen suhteen, niin ajattelin vielä kokeilla, josko tämä auttausi. Vielä en uskalla iloita mitään, joten odottelua jännityksellä tiedossa. 


24 kommenttia:

 1. Aivan yliihania loimia<3
  Ja jotenkin Lilla&Lahja on niiin ihania molemmat<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Itse pidän enemmän tuosta Lahjan loimesta ;)

   Poista
 2. mua ahistaa tuo vaalentuminen :DD ota pois xd

  VastaaPoista
 3. Selitätkö tyhmälle mitä on vuohispunkit? Vaarallisia? Rotu ongelma? Tarttuvia? Vaivaako? Yms tärkeää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohispunkit on silmillä näkemättömiä kiusallisia "ötököitä", jotka kaivavat niille herkistyneen hevosen jalkoihin käytäviä. Punkki elää n. kolmisen viikkoa ilman isäntäeläintä, joten vaiva on todellakin kiusallinen jos sen pois haluaa. Punkille herkistyneitä hevosia ovat yleensä tupsujalkaiset hevoset, sillä varsinkin keväisin märkä ja runsas määrä vuohiskarvoja houkuttelee punkkeja. Kyseessä on aikalailla rotuongelma shireillä, irlannin cobeilla jne. Tupsujalatonkin hevonen voi kantaa punkkia ja tartuttaa sitä "sopiviin" hevosiin, mutta niihin punkit ei tartu.

   Oireilee jalkojen kutinalla, tömisyttämisellä, hevonen hankaa jalkoja hampaillaan tai toisiaan vasten. Joillakin punkkitartunnan saaneilla hevosille voi näkyä töhnää esim. polvitaipeissa ja iho voi olla rikkikin. Vuohiskuopassa voi kiertää myös "vanne", n. 1-2 sentin paksuinen.

   Poista
 4. Mistä ne vuohispunkit oikeen tulee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä en tiedä, mistä ne oikeasti tulee, mutta tarttuu siis yleisesti toisista tupsujalkaisista hevosista tai sellaisista, jotka kantavat huomaamattomasti punkkia. Ilman isäntäeläintä punkki elää kolme viikkoa, joten aina ei tarvita toista hevostakaan tartunnan saamiseksi.

   Vaivasta ei oikein eläinlääkäritkään vielä tiedä paljoa, joten olen yrittänyt itse metsästää netistä tietoa (saatu mm. ohjeeksi leikata karvat kokonaan pois, joka ei auta. Voi vaan pahentaa. Karvathan on tarkoitettu suojaamaan ja tupsujalallisilla on jaloissa oma rasvansa, ja kun se häviää, lika ja kosteus houkuttavat punkkeja ja lika voi muutenkin aiheuttaa tulehduksia jne. rikkinäisellä iholla). Myöskään se jatkuva pesu ei ole hyväksi, vaikka sitäkin on tullut saatua neuvoksi (kun punkithan nimenomaan viihtyvät kosteassa).

   Nyt on tarkoitus pistää sellainen tehokuuri päälle, että jos ei punkit suostu häviämään niin jo on. Aika helpostihan ne kuulemma tulevat takaisin keväisin, mutta kun saisi nuo edes kuriin, niin hyvä olisi. Nyt kun taitavat elellä iloisesti Lillan jaloissa tyytyväisinä oloonsa... Saa nähdä elääkö kohta ;)

   Poista
  2. En vuohispunkeistä tiedä, mutta ainakin kaikki ötökät (paarmat,hyttyset yms.) jätti mun hevosen rauhaan kun syötin sille valkosipuli jauhetta. Harva ötökkä nimittäin tykkää ''sipuliverestä''. Tuskin kokonaan poistaa, mutta voi vähentää!:)

   Toivottavasti punkit jättä Lilla-raukan rauhaan! :(

   Poista
  3. Minun entinen hevoseni, jolla oli jalat todella pahat jo meille tullessa (oli kananmunankokoisia verestäviä patteja jalat täynnä) söi valkosipulijauhetta, mutta siitä ei ollut näennäistä hyötyä vuohispunkkeihin.

   Nyt on tarkoitus tehdä 3x3 viikon hoito sekä rikki-rypsiöljysekoituksella, sekä Noromectin valeluliuoksella (ainakin pakkausselosteessa lukee, että pitäisi tehota näihin, eli chorioptes bovis nimiseen punkkiin). Sen lisäksi aion jokaisen hoidon yhteydessä pestä kaikki yleisimmät varusteet, joita Lillalla käytän ja tallin myös. Tämän hoitokuurin jälkeen tarkoitus satunnaisesti jatkaa rikki-rypsiöljyseoksella, mikäli tuo auttaa ja jos näyttää siltä, että meinaa takaisin tulla esim. keväällä. Mutta jos tällä kuurilla ei pois lähde niin ei sitten millään...

   Poista
 5. Kiva postaus ja ihan kivathan noi loimet on!:)

  VastaaPoista
 6. Onko todennäköistä että welsh b ponille tulisi noita vuohispunkkeja ?:) ihania loimia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole. Ovat niiden karvajalkojen ongelma (siis oikeasti tupsujalkaisten), eli Irlannin cob, shire, clyesdale, friisiläinen, jyllannin hevonen, belgian työhevonen ja niin edespäin (:

   Poista
 7. Mulle tulee Lahjan päästä mieleen domino keksi :::::DDDDD Ja tosta vikasta kuvasta, eli siis Lillasta, tulee mieleen hemuli :::DDDDDDDDDDDDD Ei siis pahalla, ylisöpöjä ne on molemmat<3

  VastaaPoista
 8. mä olen hoitanut frontline suihkeella kuureittain, laittanut sitä ensin viikon välein ja sitten kahden viikon välein parin kuukauden ajan. Rikkiöljyllä olen saanut kans aika hyvin kuriin, mutta tänä vuonna poni hiukan sairasteli ja vastustuskyky ilm laski sen verran että piti turvautua tukevampiin aineisiin. Muuten en juuri pese jalkoja, meillä on hiekkatarhat ja puhdistuvat hyvällä kelillä itsestään. Pari kertaa vuodessa olen shampoolla pessyt ja muuten vain nopeasti letkulla huuhtelen jos on ihan kamalat. Olen huomannut että kaikenlainen stressi altistaa pahemmalle oireilulle ja tyytyväisenä 24h/vrk kuivassa pihatossa / laumassa poni ei juurikaan niistä ole kärsinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Frontline meillä ei ole auttanut (chorioptes bovis tai chorioptes equi jos lukee pakkauksessa, niin pitäisi tehota, koska juuri nuo edellämainitut on vuohispunkkeja, myöskin lehmien hännäntyvipunkkina tiedetty).

   Minäkään en pese jalkoja, koska se kosteus tosiaan houkuttelee niitä punkkeja. Harjailen vain läpi ja silloin kun pesen koko hevosen, pesen myös vuohiskarvat samalla.

   Nyt on ajatuksena toistaa 3x3 viikon välein hoito noromectin pour valeluliuoksella (siellä tuoteselosteessa löytyy tosiaan se chorioptes bovis), jonka lisäksi pestä harjat ja muut käytetyt varusteet aina hoidon yhteydessä (ja karsinasta pyyhkiä seinät, nyt vaihdoin kuivikkeetkin). Olen miettinyt jos Lahjalle tekisi samalla tuon hoidon noromectinillä, mutta se mietityttää, voiko tuon ikäiseen varsaan sellaisia aineita ruveta läträämään (tosin jos ei laita, voipi olla, että Lahjasta aina tarttuu punkit takaisin Lillaan, koska Lahja on satavarmasti niiden kantaja, ellei sitten itsekkin jo kärsi niistä). Lisäksi tuo rypsiöljy-rikkihoito.

   Poista
 9. Ompas tosi kivan väriset uudet takit tytöillä! Hitsit, oon ilmeisesti taas missannu kivat tarjoukset hööksiltä.. MURH!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan ne! Vaikka mielestäni Lillan loimen reunusväri on aika karmea valinta, mutta... :D

   Poista
 10. onko pihattopaikkaa löytynyt? tammavarsoille kauhean nihkeästi on tarjolla pihattopaikkoja, ainakin mitä itse olen seuraillut. orivarsoille kyllä riittää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyi yksi, mutta ei ollut mieleen se paikka, joten eipä ole löytynyt. Ilmoituksia olen laitellut, jos joku joko tänne haluaisi tuoda tammavarsan tai olisi tarjolla pihattopaikkaa varsaseurassa, mutta ei meinaa löytyä.

   Poista
 11. Hei, miten teillä toimi tuo noromectin liuos -häätö? Oletteko joutuneet uusimaan sittemmin? Mistä olet hankkinut rikkiä?

  VastaaPoista
 12. Moi! Muo kanssa kiinnostais miten teillä menee punkkien kanssa?

  VastaaPoista