keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Lahjan parelliharjoituksia pitkästä aikaa

Lahjan kanssa leikittiin tänään pitkästä aikaa hieman parellileikkejä. Niitähän en ole nyt tehnyt, koska vieroitus on varmasti ollut henkisesti rankkaa niin varsalle kuin Lillallekkin. Nyt kuitenkin näyttäisi homma olevan jo tasoittumassa, Lahja on normaalin oloinen päivisin (oli aluksi huolestuneen näköinen) ja tulee hyvin illalla karsinaan yksin, kun pari päivää ovelle aluksi jumitti, kun totesi ettei yksin halua karsinaansa jäädä.

Otin friendly gameen välineeksi tällä kertaa sen jumppapallon ja huomaatte varmasti, että se jännittää aika paljon varsaa. Aluksi tuo totesi tilanteen jopa olevan liian pelottava ja häipyi paikalta, mutta oli jo huomattavasti rennompi lopussa kuin alussa, vaikka mistään rentoudesta ei voinut puhua missään vaiheessa.

Lisäksi tehtiin hieman porcupine ja yoyo gamea. Videolla näkyy myös, kun olen opettanut Lahjan pahoille tavoille nostamaan jalkaansa käsimerkistä. Sen olen opettanut ihan ilman herkkuja, joten kerjäyskeino tuo ei ole.


15 kommenttia:

 1. Hieno Lahja!
  Asuiko Lilla ihan yksin ennen kun sai lahjan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei asunut koko aikaa, oli vain lopputiineydestä yksin, kun Lilla muutti entiseltä koulultani kotiin.

   Poista
 2. kiva kun ei enää vaalene:D ihana video! :)

  VastaaPoista
 3. tyhmä kysyy mut löytyyks toho parellii ohjeita mistää tai sillee... ku oon jo jonnku aikaa miettiny et mitä teen ton meijän shettis orivarsan kans ku se on jonku verran fiksu ni ois kiva koittaa sen kans tota :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parellin harrastaminen ei ole kiinni hevosen/ ponin fiksuudesta. Siinä paremminkin ihminen opettelee kommunikoimaan hevosen kielellä sen eläimen kanssa - eli sillä elekielellä. Siinä on tarkoitus kehittää suhdetta hevosen ja ihmisen välillä paremmaksi, hevosen tulee luottaa, mutta myös kunnioittaa sinun päätöksiäsi.

   En voi kutsua tempuksi esim. hevosen seuratessa sinua vapaasti aitaamattomassa tilassa, se onnistuu vasta sitten kun hevonen luottaa sinuun ja haluaa olla kanssasi. Makupaloja en suosittele käyttämään parellissa, koska silloin se menee sinne temppukoulun puolelle. Jokainen herkuille perso hevonen ihan varmasti esim. seuraa, jos sille leipää vähän väliä tunget suuhun.

   Parellia on vähän hankala lähteä harrastamaan asenteella "mä nyt vähän kokeilen". Oikotietä onneen ei ole, aivan varmastikkaan mikään ei aluksi onnistu, mutta tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. "Jos nyt vähän kokeilen vaan" -asenteella yleensä käy niin, että poniin menee hermot kun se ei tee mitään niinkuin pitäisi ja parelli unohdetaan. Mekin ollaan vasta ihan tiemme alussa.

   Parellista ei löydy mitään suomenkielisiä nettisivuja oikein, mutta englanninkieliset kyllä: http://www.parellinaturalhorsetraining.com/

   Parelli on luonnollista hevosmiestaitoa. Se ei ole mitään temppukoulua, parellin pitää olla korvan takana mielessä tilanteessa kuin tilanteessa jos sille tielle on lähtenyt. Nuo leikit mitä me leikitään on vain tarkoitettu siihen, että voi kehittää suhdetta hevosen kanssa niiden avulla. Mutta jos parelli jää siihen, että muutaman kerran viikossa vähän leikitään leikkejä ja muuten käsitellään hevosta aivan päinvastaisesti, kuin parellin ajatuksena on, ei edistystä varmastikkaan tapahdu.

   Parellin voi aloittaa ensinnäkin kääntämällä aivot sille asetukselle, että käsittelet hevosta aina sen tavoin. Rauhallisesti, positiivisella opetuskeinolla, johdonmukaisesti, mutta ystävällisesti. Tietenkin kaikista paras, jos näin on käsitellyt hevosia siihenkin asti.

   Tämän jälkeen voi aloittaa kehittämään suhdetta noiden leikkien avulla aloittamalla ihan friendly gamesta. Tuolla välilehdessä on linkki noihin seitsemään leikkiin, olen tekemässä niistä esittelyä ja ohjeita, vaikkakin sivu on vielä kesken.

   Poista
 4. Onpa Lahja osaava! :)
  kysyisin sellasta, että mistä sää oot löytänyt tän parellin? Miten tutustuit siihen ja mistä olet saanut ns. oppia parelliin? Tiedätkö onko jossain joku hyvä sivusto ( mieluiten suomenkielinen)mistä voisi lukea lisää parellista? Voisitko linkata sellaista?
  KIITOS :) sekä Tsemppiä Lahjan, Lillan sekä Lillan tiineyden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin siitä Armin ja Sandran blogin kautta (onnellinenponi.blogspot.com). Kyselin Sandralta hieman parellista ja aloin itse etsimään netistä siitä tietoa huonolla englannintaidollani. Suomenkielisiä sivuja parellista ei oikein löydy, mutta tässä:

   http://www.parellinaturalhorsetraining.com/

   Kiitos!

   Poista
 5. Vau! Lahja on kasvanut. :) Ja toi teidän parelliharjotukset menee niin hyvin! Niit on ihana kattoo ku te luotatte toisiinne. :) Ja vielä toi Lahjan temppu! -VAU! :)

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus ja ihana Lahja! ♥ Oot opettanu sitä tosi hyvin. :)

  VastaaPoista
 7. Oletpa opettanut lahjan hyvin ! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikkakin ollaan vasta ihan alussa parellin suhteen (:

   Poista