perjantai 11. lokakuuta 2013

Liikaa aitatolppia ja lautoja

Meillä kun on jyllännyt ne metsäkoneet täällä, joiden takia on joutunut aitoja purkamaan, joutuu ne nyt kasaamaan takaisin. Samalla tuli hankittua tolppia lisää ja muokattuna pihattoaitaa muutenkin. Mikään muuhan tässä ei haittaa kuin se, että alkaa olla kirjaimellisesti aika kiire, koska kohta tulee pakkaset, eikä silloin enää rautakangella tolppia enää maahan laiteta. Sata tolppaa tuli ja odottaa laitettavaksi maahan, saa nähdä riittääkö edes ja ensi viikolla viilenee. Tähän ei voi sanoa muuta kuin jes! Tänäänkin tuli koko päivä rautakangen, lekan, vasaran, ruuvien ja vatupassin kanssa tapeltua, että kohta kasvaa tolpat ja laudat ulos korvista ja thanks taas avusta naapuri.

Siihen pitäisi joskus saada aitaa aikaiseksi enemmänkin. Ja tämä on vielä pieni osa aidasta...

Hevosilla on edellämainitusta syystä ollut vähän vähemmän liikutusta nyt. Oikeasti päivät nyt menee vain siinä, että ehtii tolpat saada maahan ennen maan jäätymistä, joten hevosilla on ollut jopa harmillisen vähän liikuntaa.

Lillan kanssa tein hieman harjoituksia tänään kuitenkin. Tamma oli erittäin energinen ja jopa hieman ärhäkkä ja sille on syykin, eli vähäinen liikutus. Luokse Lilla tuli tänään todella hyvin, mutta se meni jo vähän ylikin, kuten varmaan huomaatte. Yksi mikä hyvä puoli oli tässä päivässä oli se, että Lilla oli koko ajan "vapaana" ja kuitenkin oli koko ajan keskittyneenä, eikä lähtenyt heti haahuilemaan muualle. Ehkä me tästä kehitytään pikkuhiljaa!


22 kommenttia:

 1. Ainakin tamma keskittyi hyvin ja hienosti;)

  VastaaPoista
 2. Ihana Lilla!! Se on oikeen innoissaan ja keskittyy ihan täysillä :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli kyllä tänään harvinaisen keskittynyt, vaikkakin vähän liian energinen (:

   Poista
 3. Miten olet opettanut tuon että tekee ympyrän kun kädellä näyttää? Aivan ihania sun pollet :) ja hyvin oot Lahjan opettanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin liittyy parelliin ja tuota leikkiä kutsutaan the circling gameksi. Sen edellytys on kuitenkin, että friendly-, yoyo- ja driving game toimii. Tämä leikki on meillä vasta ihan "vaiheessa", liekkö aika tuurilla tänään mentiin, kun Lilla meni pariin kertaan ihan vapaana lähes koo ympyrän ympärilläni. Minä en varmastikkaan toimi aivan oikein joka tilanteessa tuossa, mutta harjoittelua niin kyllä se siitä!

   Tarkoitus tuossa leikissä on siis lähettää hevonen ympyrälle ja kun se sinne menee, on itse mentävä aivan "neutraaliksi", eli et aiheuta painetta hevoselle millään tavalla. Kun haluaa hevosen luokseen, käyttää driving gamea (eli leikkiä, jossa hevosen on tarkoitus väistää aivan "kehon paineella", ei fyysisellä) ja pyytää hevosta väistämään takaosaansa. Sen jälkeen minä olen ainakin vielä mennyt puoliksi kyykkyyn, jonka on tarkoitus viestiä hevoselle, että "tule minun luokseni".

   Leikeistä on tulossa esittelyt, parista ensimmäisestä olen kirjoittanut jo neuvot tuolle ylävälilehdistä "parellin 7 leikkiä" -osioon.

   Poista
 4. Vähänkö hienosti! :)

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana Lilla!! Uskomattoman hienosti olet hevosesi kyllä kouluttanut! Ei voi muutakuin hattua nostaa!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikkakin missään päätepisteessä vielä ei olla, ei olla siellä koskaan, niin pitkälle on tarkoitus edetä parellin suhteen kuin päästään (:

   Poista
 6. Musta tuntuu että oon tullu allergiseks tolpille ja naulojen irti ottamiselle ja vatupassille etenkin porrastamiselle ja selkä kuolee, kun se ei oo tottunut vastaanottamaan nii paljon ruumiillista työtä! ;D Että koita saada se aita valmiiks ennen ku mää tuun ettei mun tarvis rehkiä pahasti enää. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama fiilis. Vielä ois aitaa tekemättä ;)

   Poista
 7. Tosi kiva postaus! Oot kouluttanu Lillan ja Lahjan hyvin! :)

  VastaaPoista
 8. Siis onko lilla vielä kantavana ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ultrattu kuukausi sitten kantavaksi toistamiseen (90vrk), varmaksihan ei voi tietää nyt onko kantava, mutta toivon mukaan tietenkin on (: Ei se asukki sieltä tuskin ole häipynyt, ellei jotain radikaalia sille ole tapahtunut ja olisi luomisen periaatteessa pitänyt näkyäkkin jo, jos sellainen olisi tapahtunut (alkutiineydessä vielä voi varsanalku vain "kadota" ilman ulkoisia merkkejä).

   Poista
 9. Etköhän sä oo jo tarpeex hivelly sun hevosia risuilla ja raipalla yms...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, Lillan kanssa varsinkaan friendly game (eli "leikki", jossa osoitetaan hevoselle, että ihminen on ystävä ja ihan millä tahansa sitä sitten "silitteletkään" tms. sitä ei tarvitse pelätä) on varsinkin erittäin alkuvaiheissa, vaikkakin onnistuu. Se antaa kyllä kädellä sivellä joka paikasta rennosti, mutta jos kyseessä on raippa, risu, muovipussi, sateenvarjo, jumppapallo tai joku muu vastaava ei Lilla ole missään vaiheessa täysin rentona. Se että hevonen luottaa, on myös edellytys kunnioitukselle ja Lilla ei voi luottaa täysin esim. friendly gamessa koska on siinä jännittynyt.

   Poista
 10. Wau! :O Miten sä oot opettanu sun heposet noin tottelevaisiks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken edellytys on se, että osaa itse seurata hevosen elekieltä ja osaa myös itse käyttää "hevosen kieltä" sen kanssa harjoitellessa. Eniten tuossa on itse joutunut opettelemaan, hevonen kyllä osaa tulkita kehonkieltä, mutta täytyy vain itse oppia käyttämään sitä sen kanssa.

   Katseella esim. voi "aiheuttaa" painetta hevoselle, jolloin se väistää painetta. Taas kun menee puoliksi kyykkyyn ja vetää vatsaa sisään, se viestii hevoselle, että luokseni voi tulla. Mikäli kuitenkaan luottamus ja kunnioitus ei ole yhtään kunnossa, ei luultavasti väistämiset ja luoksetulot heti onnistu. Vaatii paljon suhteen kehittämistä pikkuhiljaa ja kehittymistä varmasti tapahtuu koko ajan jos toimii oikein. Meilläkään ei todellakaan hyvin mene aina, mutta pikkuhiljaa edistytään ja tavoite on edetä niin pitkälle kuin mahdollista - ei me vielä olla "valmiita", eikä ikinä voi ollakkaan ;)

   Poista
 11. Pikku matka vaan... ;D Lautojen vähyys ei tosin ehkä edes auta eikä se, että mää en jaksa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon jo aika pitkällä hei ;) Vähän vaan kaikki tolpat vinossa ja huonosti ja niin edespäin. Mutta kyllä siitä joskus valmista tulee! Ehkä.

   Poista