torstai 24. lokakuuta 2013

Mistä tämä kaikki tuli?

Se on kumma juttu se, että valun koko ajan enemmän ja enemmän luonnollisen hevosenhoidon/ -käsittelyn pauloihin. Muutama päivä sitten löysin itseni selailemasti slow feeding ruokintakeinoja ja tänään eksyin lukemaan luonnonmukaisesta hevosen madotuksesta. Missä vaiheessa tämä kaikki alkoi? Ehkä siitä, kun tammikuussa nykäisin Lillalta kengät pois?

Silloin vielä ajatuksena oli vain se, että saa varsomisen ajaksi kengät pois. Lilla "pärjäsi" kengättä hyvin, joten se olikin vielä varsomisen jälkeenkin kengättä ja vain vuoltiin. Viime kerralla en tajua miksi, mutta jonkun ihmeen takia ne kengät taas löytyi hevoselta. Mutta tänään oli hevosten vuolupäivä (ja Lahja tietenkin sai taas kehuja, kuinka hieno varsa se on. Onhan se!), eikä muuten ole kenkiä enää. Eikä tulekkaan.

Keväällä alkoi tallin nikkaroiminen pihatoksi. Vieläkään se ei ole aivan valmis, mutta hevosilla on vapaa pääsy ulos ja sisälle milloin vain. Ja nyt, se slow feeding. Minulla on sellainen kutina, että meiltäkin varmaan kohta löytyy pienisilmäiset heinäverkot. Ensinnäkin sen takia, että saa heinähävikin vähän pienemmäksi ja toiseksi hevoset söisivät vähän hitaammin, eikä rohmuaisi hetkessä niin paljoa.

Ja tänään. Luonnonmukainen madotus. Et ole kuullut? Joo, en minäkään. Ensi madotuskerralla ajattelin kokeilla tätä (lähettäen tietenkin lantanäytteitä madonmunien määritykseen ennen ja jälkeen tämän madotuskuurin). Vielähän en vastausta tiedä toimiiko, mutta sitten se selviää kun kokeilee. Tämän madotuksen tarkoituksena on antaa hevoselle sellaisia luonnollisia aineita, joista madot eivät pidä (esim. valkosipuli, fenkoli granaattiomenan sisus, meloni, kurpitsan siemenet...) viikon kuuri. Tällä madotuskeinolla täytyy hoitaa hevonen vähän useammin kuin normaalisti, mutta siinä on se hyvä puoli, että kaikki aineet ovat luonnollisia, eikä voimakkaita haitallisiakin aineita. Kasveille ei ole ilmeisesti myöskään löydetty, että madot olisivat kasvattaneet resistenssiä, mutta aineita, joilla hevosta hoidetaan suositellaan silti vaihdettavaksi välillä. Olisikin ihan mahtavaa, jos saisi madotuksen hoitumaan luonnollisilla aineilla, mutta saa nähdä miten niiden suhteen käy! Mutta jos tämä ei toimi, tottakai madotan hevoset sitten niillä vahvemmilla aineilla, jos tarvetta, kuten tähänkin mennessä.

Vielä en ole raudattomuudeen kokonaan siirtynyt ja luulenkin, että kuolaimet jää meille käyttöön (tai mistäs sitä tietää tätä menoa?). Olen haaveillut eräänlaisista Rambo Micklem Multibridle kuolaimettomista, mutta vielä ainain kuolaimilla posotellaan menemään. Välillähän ratsastan varusteettomasti kokonaan, mutta aika usein normaalisti kuolaimilla tulee mentyä. Tätä menoa alkaa vaan tuntua, että kohta meiltä ei löydy niitä kuolaimiakaan.

Vielä tälläisen romaanin päätteeksi eilisiä ratsastuskuvia. Mentiin aika kevyesti, koska kenttä oli kamalimmassa kunnossa kuin koskaan. Tehtiin parit meidän tyylikkäät puskatason väistöt ja laukanvaihdot ja lopeteltiin jo oikeastaan ennenkuin ehdittiin kunnolla aloittaa. Pohja oli kuitenkin niin paljon rankempi mennä, etten viitsinyt mennä rankasti, kun oli rankkaa astella tuolla sohjossa varmasti muutenkin.Näin "hieno" laukanvaihto.

26 kommenttia:

 1. Musta toi luonnonmukainen madotus kuullostaa aika hyvältä, toivottaasti toimii. Itse ainekin tykkään näistä kaikista luonnontuotteista yms. koska ne yleensä auttaa kaikkeen, vaikka (esim. madotukset) on "rankempaa". Lisäksi oon sitä mieltä että melkein jokaiseen sairaukseen löytyy aina jokin lunnonmukainen parannuskeino, mutta sitä ei olla vielä löydetty. Voin toki olla väärässäkin.

  Tosin näitä "ei luonnonmukaisia" tulee aina syötyä tai käytettyä, mutta se kuuluu tähän kehitykseen eikä sille oikein voi mitään.

  Ja noi Lillan väistöt on muuten upeita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madotuksethan ei ole "luonnonmukaisella tavalla" rankempaa hevoselle - ne kemialliset vahvat matolääkkeet ovat paljon rankempia hevosen elimistölle ja kuormittaa esim. maksaa. Ehkä ihmiselle teettää hieman enemmän töitä tehdä mössöjä (tai ostaa yrttisekoituksia) ja syöttää kuureina, kun onhan se helpompaa se yksi matolääkepruutta pistää hevosen suuhun 2-3 kertaa vuodessa tarvittaessa ;)


   Poista
  2. Sori, jäi kirjoittamatta että on ihmiselle rankempaa. :D Hevosellehan luonnonmukainen madotus on aina paljon parempi vaihtoehto, juuri sen takia mitä kirjoititkin. (:

   Poista
 2. Jos itseltä löytyisi hevonen olisin varmaan itsekkin samassa tilanteessa. Koko ajan löytyy jotain hienoja tapoja tehdä jotain toisi joka olisi hevoselle luonnollisempaa. En silti usko että jättäisin kaikkea "normaalia" pois, vaan tekisin molempia, eli välillä ilman varusteita ja välillä valmennuksia kunnon kamppeilla. Mutta eihän sitä koskaan tiedä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka meiltä lähtisi kuolaimet kuusikkoon, niin ei se silti tarkottaisi, ettenkö voisi ratsastaa "kunnolla". Kuolaimettomallakin voi aivan hyvin pistää hevosen (ja itsensä) töihin (:

   Poista
  2. ^ Jep, kaverini osti ylläpitoponilleen kuolaimettomat, ja on kuulemma toiminut sen jälkeen paljon paremmin. Ei enää kaahota ympäri kentää niin kuin ennen ja kuuntelee paremmin apuja. Tottakai se on aina yksilöstä kiinni, mutta vaikuttaa omasta mielestäni ainakin hyvältä ratkasulta. (:

   Poista
  3. Eihän tuossa Tuiskiin kommetissa väitettykkääb että kuolaimettomilla ei voisi mennä kunnolla..

   Poista
  4. Ei varsinaisesti sanottukkaan. "Välillä ilman varusteita ja välillä valmennuksia" sanomiseen ajattelin kuitenkin tarkentaa, että itse ainakin joskus pistän itseni, sekä hevosen töihin vaikka ilman kuolaimia menisikin - eli kuolaimettomilla voi aivan hyvin mennä niihin valmennuksiinkin ja tehdä sen kunnolla.

   Poista
  5. Juu en todellakaan tarkoittanut, etteikö kuolaimettomilla saisi laitettua hevosta töihin. On hyväkin laittaa se töihin kuolaimettomillakin! Tarkoitin lähinnä että en lopettaisi kokonaan satulalla ja kuolaimellisilla ratsastusta, vaan treenaisin sillointällöin "kunnon" varusteilla ja sitten osaksi ihan kokonaan ilman tai sitten kuolaimettomilla :) Kyllähän sitä estepuolellakin mennään hackamoreilla ihan korkeitakin esteitä, eihän se sitä meinaa etteikö kuolaimettomilla pärjäisi. Jos hevonen on sellainen että pärjäisi kokonaan ilman kuolaimia niin mikä ettei! :)

   Poista
 3. Kestääkö Lilla kesällä reenauksen ilman kenkiä? Meilläkin oltiin pitkään ilman kenkiä, mutta kaviot kuluivat liikaa vaikka tolla onkin kaikkien kengittäjien mukaan hyvät kaviot. Mutta meillä treenaus on kilpailuihin tähtäämistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesti oikein hyvin, vähän kevyemmin tietysti aloiteltiin varsomisen jälkeen, mutta heinä-elokuussa jo mentiin ainakin 1h päivässä enemmän tai vähemmän rankasti, kerta viikkoon vapaa/ kävelypäivä. Välillä kentällä, välillä maastossa jne.

   Poista
  2. lisäksi, että se kavion kuluminen on kavioaineesta ja hevosen käytöstä sekä alustasta kiinni, vaikuttaa siihen myös vuolu (: vuolijoita ja kengittäjiä on niiiin paljon erilaisia.
   Musta on hienoa, että olet siirtynyt hieman luonnollisempaan tapaan (:

   Poista
  3. Jep, meillä käy ihan kengättömiin hevosiin erikoistunut vuolija, joka kyllä osaa asiansa! (:

   Poista
 4. hienoa! Vihdoin löysin blogin jossa kerrotaan paljon juurikin näistä luonnollisista asioista! Mulle oli ihan uus juttu tuo madotuskuuri, mahtava! :) tsemppiä sulle varsan ja toivottavasti toisenkin kanssa! Proosit täältä :)

  VastaaPoista
 5. En tiedä mitä eläimiä teillä on, mutta sehän on esim. Koirille hyvin haitallista, jos ne syövät hevosen lantaa, jossa on matolääkejäämiä.. Toi luonnonmukainen madotus kuulostaa niin hyvältä, että täytyy itsekin tehdä tutkimusta. Kiitos vinkistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä löytyy koira kyllä ja kissa myös. Täytyy katsoa, miten käy tämän luonnonmukaisemman madotuksen suhteen!

   Poista
  2. Voitko laittaa siitä kissasta joskus kuvia?

   Poista
 6. On vain inhottavaa siinä kengättömyydessä se että hevonen arkoo jalkojaan kivisellä tiellä niin sillon jää ratsastelut ratsastelematta ellei ole toista paikkaa. Myydänhän hevosille jalkoihin semmosia "kenkiä" jotka voi laittaa kun lähtee maastoilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ihan kenttä, jolla posoteltu ihan tyytyväisenä kengättä. Soraisilla hiekkateillä saattaa arkoa, mutta oli miten kova pohja muuten (jos ei ole teräviä kiviä) onnistuu kengättä meno arkomattakin. Lisäksi tänä syksynä mm. päästiin käyttämään läheisiä peltoja, joilla oli ihan unelma päästellä menemään!

   Talvella voi maastoillakkin ihan huoletta kengättä (kunhan ei ole maa ei ole peilijäätä). Onhan niitä tossuja myynnissä, mutta ainakaan vielä ei ole ollut tarvetta.

   Poista
 7. Tämä ei liity tähän postaukseen ollenkaan, mutta
  kuka sinulla on muuten harmonikansoitonopettajana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenaisen Veikko, varmasti tiedät jos soitat itsekin (:

   http://www.veikkoahvenainen.com/

   Poista
 8. Oikein hyvältä kuulostaa :D. Niin se vaan menee että kun alkaa hevosen hyvinvointia ajatella yhdellä sen elämän osa-alueella niin huomaa kohta että pohtii niitä muitakin osa-alueita ja koko kokonaisuus alkaa kenties muuttua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä se näyttää menevän... ;)

   Poista
 9. Tosi kiva postaus! Lilla menee superhienosti! :)

  VastaaPoista