lauantai 2. marraskuuta 2013

Lolan ensimmäinen päivä meillä

Aamu alkoi mukavasti pienellä aamulenkillä kun tämä nyt lempinimeltään Lolaksi ristitty varsankuvatus keksi heti aamuruokien jälkeen mennä tutkimaan aitoja. Sitten kuuluikin vaan räks ja pieni poni oli ulkopuolella aidasta suuressa maailmassa. Hyvin alkoi, täytyy sanoa. Puolisen tuntia ujoa varsaa kaurasangon kanssa metsästettiin ja lopulta kiinni saatiin. Varsat pääsivät nyt toiselle puolelle pihattotarhasta, jossa on jo kolminkertaiset langat (tässä tuhoon tuomitussa aidan kohdassa oli vain kaksi). Ajattelin tehdä varman päälle nelinkertaiset langat aitaan, niin vaikka joku laudanpätkä saisikin tuomionsa, on vielä ne langat, jotka toivon mukaan estää vielä ulospääsyn.

Kuten yllä luitte tämä Lola on vielä vähän ujo tapaus. Muutos aamusta iltaan oli kuitenkin todella huima. Kun aamulla varsaa jännitti kovasti harjaaminen kiinni ollessa illalla harjaus sujui hetkellisesti jo ihan vapaanakin. Aika paljon saadaan harjoitella kiinniantoa, luokse tulemista ja niitä jalkojen nostoa.

Lolan kanssa lähdetään nyt aikalailla siitä, missä olin Lahjan kanssa, kun se oli muutaman päivän ikäinen. Jalan nostokin tapahtuu nyt siis vaan niin, että kun Lola nostaa jalan, se lasketaan heti alas. Muuten tulisi varmaan jos jonkinmoista sätkimistä ja silloin jalkaa ei pidä kukaan ylhäällä. Ensin kerätään luottamusta ja sen jälkeen aletaan harjoitella myös paineesta myötäämistä ja muita "kunnioitusharjoitusia".

En tiedä tarkalleen, mitä varsan kanssa on tehty ja mitä sille opetettu, mutta ensivaikutelmaltaan se oli ujonpuoleinen ja jännitti mitä nyt sitten tekikään. Asiaan toki varmasti vaikuttaa myös se, että on tuotu uuteen paikkaan ja ilman emää. Tavoitteena on saada Lola luottavaisemmaksi ja jalkojen nosto helpoksi ennen seuraavaa vuolijan käyntiä, jotta ensinnäkin vuolijan on helppoa ja turvallista työskennellä.

"Mitä sää siellä teet?"

Hurjan jännittävän harjoittelutuokion jälkeen uskaltautui vähän rentoutua.
"Saisko täältä maitoa?"

"EI saa!" "Ai sori sori sori en mä mitää tee.."

Honkkelikoipi ja tynnyri.

Naapuri oli kaivanut kätköistään jo heti vaaleanpunaisen riimunarun Lolalle

Lola sai tänään myös pikapesun. Kastelin sen lämpimällä vedellä kyljistä, lautasilta ja edestä ja pienellä määrällä shampoota pesin. Hieman jännitytti tämäkin toimenpide, mutta meni yllättävän hyvin oikeastaan. Pesun jälkeen kuivaus ja kuivatusloimia niskaan. Tämän jälkeen kiillotusainetta karvaan ja ai että tuli hieno varsa!

Lahja ja tämä kaveri on tullut hyvin toimeen. Rakensin pihattoaitaan kuitenkin väliaidan syystä siitä, että Lillaa en viitsi ainakaan vielä pistää hätyyttämän toista varsaa. Jos näyttää tottuvan, niin laitetaan tietenkin kaikki samaan, mutta jos homma jatkuu samallalailla kuin nyt, eli sillä, ettei Lilla voi sietää Lolaa samassa tilassa alle kymmenen metrin päässä en viitsi samaan tarhaan pistää.

34 kommenttia:

 1. Hei mulla on Lola niminen lv tamma 10v :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdatko olla sama henkilö, joka pitää blogiaan nykyään suljettuna ja omistaa kaksi muutakin lv:tä? Minä kun olen lueskellut blogiasi myös! Mutta enhän minä muistanut, että sieltäkin Lola löytyi :D Me siis keksittiin tämä uusi lempinimi, ennen ilmeisesti kutsuttu pikku-tytöksi tai siskoksi.

   Poista
  2. Mun Lola on viistoista vee eli ano on joku muu;) tosin, tokihan toi tankkeri 10veestä vois parhaana pvnä mennäkki ;DDD

   Poista
  3. En kyllä varmaan ole se olen pitänyt blogia mutta en enää silloin minulla oli vain yksi lv eli ei puhuta samasta :D

   Poista
 2. Ihana tuo Lola! Miten kauan se on teillä?

  VastaaPoista
 3. Tuliko Lola sulle koulutukseen vai ylläpitoon vai millä diilillä? Siinä riittääkin puuhasteltavaa :) Mutta kiva, että Lahja sai kaverin, ja sie pääset treenaamaan aina vaan lisää hevosenkoulutusta! Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli hoitoon Lahjan kaveriksi (: Toki samalla myös tarkoitus opettaa Lolalle perusasioita, jotta siitä tulee helpommin käsiteltävä ja mukavampi hoitaa. Nyt kun on vielä aika ujopiimä ;)

   Poista
 4. Hui, kun lahja näyttä jo isolta tytöltä! Onko tämä uusi varsa nyt minkä ikäinen? Tiedättekö vielä kauan Se tulee teillä asustelemaan, että ehditkö paljoa lolan kanssa treenailemaan uusia asioita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolivuotias varsa kyseessä. On ainakin talven yli, eli perusasioita ehditään opettelemaan (:

   Poista
 5. Mulla taas suokki jonka nimi Lola tai siis oli passina. Mut siis tosi pieni on tää sun uus varsa, onko juuri vierotettu kans? Kun kaikki lv varsat joita oon ajo-opettanu niin on vuotikkaina ollu jo tosi isoja =)

  VastaaPoista
 6. haha kaikki alkaa nyt ällällä: lola, lilla ja lahja :D

  VastaaPoista
 7. Saatiin niin hyvät naurut kun nähtiin toi "Saisiko täältä maitoa?"- kuva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa on pitänyt kokeilla, mutta ei sieltä maitoa tule ;D

   Poista
 8. Oot sie kyllä mielettömän hyvä hevosten kanssa!

  VastaaPoista
 9. Onko Lahja ja Lola vielä keskenään leikkineet mitään juoksu/pukki yms. leikkejä? Voi kuulostaa vähän hassulta kysymykseltä :D

  Ooii kun ihana tuo, kun Lola yrittää maitoa Lahjalta :3
  Lahjahan näyttää tooosi isolta jo! Voitko laittaa lähiaikoina sellasen kuvan, missä ootte Lahjan kaa sillee vierekkäin? Että näkis minkä kokonen Lahja jo on? :)

  T: Vilzu R (en jaksanut kirjautua sisään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän nuo tykkäävät syödä tai oleilla kyljet vastakkain. Pienen ravipätkän olen nähnyt ravaavan, mutta varsinaisesti leikkimään/ riehumaan eivät ole vielä innostuneet (:

   Pari postausta sitten löytyy kuva, jossa naapuri seisoo Lahjan vieressä.

   Poista
 10. Lola on siis vain Lahjan kaveri? Ei sinun oma? Miksi tuhlaat omaa aikaasi sen kouluttamiseen? Tottakai "perusjutut" pitää olla hallinnassa, jalkojen nostot ja kiinni otto, mutta ihmettelen sitä että miksi pitää ruveta tekemään yhtään sen enempää? Mikset anna sen olla se vuotias ja varsa? Kaikki on hyvin kunhan varsan kanssa ei aiheudu vaaratilanteita, mutta kun kyseessä on ujo/arka hevonen, voi koitua niitä vaaratilanteita jo siitä että etenet liian nopeasti tai olet liian hyökkäävä uusien juttujen kanssa.

  Ei nyt siis millään pahalla, kunhan ihmettelen ja ilmaisin itseäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole minun oma, mutta et voi tietää mitä omistajan kanssa on sovittu ja mistä ja kumpaan suuntaan rahaa kulkee vai kulkeeko ollenkaan.

   Sen takia haluankin opettaa tälle perusasioita (riimun laitto nätisti, talutus, harjaus joka paikasta, jalkojen nosto, kavioiden nostot, paineesta myötääminen jne.), jotta varsan kanssa on tulevaisuudessa turvallista toimia. Ja helppo.

   Varsan ujouden takia lähdinkin sen kanssa siitä, jossa Lahjan kanssa olin Lahjan ollessa viikon. Lolasta huomaa, että se on ujo ja ei varmasti niin paljon käsitelty kuin Lahja - tajuan sen asian siis oikein hyvin, etten voi pitää Lolaa "samantasoisena" kuin Lahjaa, eikä sitä voi kieltää asioista, joita sille ei ehkä koskaan ole kunnolla opetettu (esim. jalan nosto, sitä jalkaa ei voi väkisin pitää ylhäällä, kieltää sätkimisestä ja pakolla puhdistaa kavioita - tällä hetkellä riittää paremmin kuin hyvin se, että Lola antaa koskea jalkoihin ja nostaa ne käskystä, jolloin jalka lasketaan HETI alas). Varsaa on vuoltu, mutta jos jalkoja ei ole säännöllisesti ole sitä ennen nosteltu on vuolu varmasti ollut Lolalle stressaava tilanne ja aiheuttanut lisää jännittämistä, kun jalkoihin pitäisi koskea/ nostaa. Siksi lähden varsan kanssa aivan alkeista ja etenen sen tahdissa askel kerrallaan. Jos varsa etenee nopeasti, silloin voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen piankin, mutta tarvittaessa pysytään tällä tasolla vaikka puoli vuotta.

   Lola saa olla varsa, aivan kuin Lahjakin. Mutta käsittelen ja harjoittelen sen kanssa asioita myös siksi, ettei sen tarvitse jännittää ihmistä. Sitä vaikeampi on niitä ihan perusasioita opettaa, mitä isompi ja mitä kauemmin varsa on oppinut olemaan käsittelemättä ja sitä kautta vierastamaan ihmistä/ uusia tilanteita.

   P.S. Olenko sanonut missään vaiheessa, että opettaisin varsalle perusasioita enempää? Minä luen perusasioihin luokse tulemisen, harjaamisen, joka paikasta koskemisen erilaisilla esineillä/ kädellä, pesun, traileriin menon, jalkojen noston, kavioiden puhdistuksen/ vuolun, riimun, loimen laiton, talutuksen ja paineesta myötäämisen. Jos Lola edistyy hyvin, ei se ole sinun ongelmasi, vaikka vähän enemmänkin opeteltaisiin. Menen kuitenkin varsan tahdissa ja olen enemmän kuin tyytyväinen, jos se ensi kevääseen mennessä on tottunut noihin perusjuttuihin, jota edellä mainitsin.

   Poista
  2. Älä nyt palkokasveja nenään imaise. Ei ole kauheen mukavaa kun härkäpapu siellä limakalvoja kutittelee.

   Sain vain sellaisen käsityksen että rupeet treenaamaan Lolaa samaan tahtiin kuin treenasit Lahjaa, eli parellihömpötyksiä ja muuta ihmeellistä, mitä varsan ei minun mielestäni tarvitse ymmärtää.

   Ja sillä ei ole mitään merkitystä mihinkä suuntaan raha liikkuu, jos liikkuu ollenkaan, ainoastaan siitä että onko Lolan oikea omistaja tietoinen näistä leikeistä.

   Perusasioista voidaan olla montakin mieltä, mutta jos minulta kysyttäisiin (ei kysytä, ymmärsin kyllä) paineesta myötäämistä ei tarvitse erikseen edes opetella, puhumattakaan kunnioitusharjoituksista. Kunnioitusharjoitukset liian lääpityille varsoille, ei arkajaloille.

   Poista
  3. Meillä on ehkä vähän eri käsitys herneen vetämisestä nenään. Vastasin ihan asiallisesti esittämääsi kysymyksiin.

   Meillä on näköjään myös vähän eri käsitys muustakin. Parellissa kun nimenomaan ehkä se ihminen oppii eniten, ei se hevonen. Sinun itse on opeteltava käyttämään kehonkieltä ja sitä kautta viestittämään hevoselle eri asioita - parellissahan on tarkoitus käyttää "hevosen kieltä". Ja jos siitä lähdetään, jokaisen hevosen, oli se sitten varsa tai nuori olisi hyvä luottaa ihmiseen, mutta myöskin kunnioittaa. Se harjoitteleeko tätä sitten erilaisilla parelliharjoituksilla vai jollain muulla ei minun mielestäni ole väliä, kunhan ne tapahtuu väkivallatta ja ollaan menossa oikeaan suuntaan.

   Siksi painotankin Lolan kanssa eniten luottamusharjoituksiin, koska se on aremmanpuoleinen. Mutta vaikka varsa olisikin arka, ei se tarkoita sitä, ettei sitä voisi pyytää väistämään esim. hoitotilanteessa, jossa vaihdat hoidettavaa puolta ja varsa on "tiellä". Ensin on kuitenkin saatava luottamusta ja siksi en lähdekkään tekemään paineesta myötäämistä vielä hetkeen.

   Omistaja tietää ja tietää myös blogini (on tiennyt jo ennen kuin varsan on tänne tuonut). En nyt niin tyhmä ole, että lähtisin opettamaan asioita toisen hevoselle ilman lupaa.

   Poista
 11. HEI onko lillan mahassa nyt varsa:D Ku mä en oo lukenu tätä pitkää aikaa nii oon vähä pihalla.. mut siis onko lilla astutettu taas?:) vastaatko pian?

  ps. ihanat kuvat<3 Lahja on kasvanut hurjasti:3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On taas kantavana, ylhäältä löydät "Tiineys 2013" -välilehden, josta voit käydä lukemassa tiineyden edistymistä.

   Poista
 12. Eikä! Ihana varsa! ♥ :)

  VastaaPoista
 13. Luin nuita vanhoja postauksia, niin mitä Lillalle tapahtui joulunaikaan? Ja missä sun isä asuu? Anteeksi jos liian henkilökohtainen kysymys. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://tinkerlilla.blogspot.fi/2012/12/selvennysta-lillan-nykyiseen-tilaan.html Tuolta ja tuosta seuraavasta postauksesta löytyy tietoa Lillan viime joulukuun sairastumisesta.

   Ymmärrät varmaan ihan hyvin, etten halua julkisesti huudella isäni, tuttuni, sisaruksieni tai kenenkään muunkaan asuinpaikasta tai elämästä.

   Poista