torstai 14. marraskuuta 2013

Uskomaton Lola!

En vaan voi käsittää, kuinka nopeasti voi tapahtua kehitystä. Kaksi viikkoa sitten tullut arka pakoonjuokseva varsa, johon ei saanut edes koskea Lolan säikkymättä, on nyt jo todella hienosti opintiellään edennyt hevosen alku.

Jotta tekin uskoisitte kehitystä tapahtuneen, alta löytyy ensimmäinen video varsan käsittelystä sen saapumisesta seuraavana päivänä ja tämänpäiväinen video. Huomioikaa, että aikaisemmassakin videossa on vain ja ainoastaan parhaat kohdat - kehitystä on tapahtunut siis järisyttävän paljon. Tämänpäiväisessä videossa näkyy jalannostot ilman videon leikkaamista.


2.11.2013


14.11.2013

Sain kuulla pariltakin ihmiseltä (plus blogiin kommentoineilta anonyymeilta), että niinköhän tuosta tulee mitään saatika Lola oppisi jotain. Joidenkin anojen mielestä tulisin kuitenkin etenemään liian nopeasti, väärin ja varsa vain pahenisi, eikä oppisi mitään. Lopulta tietenkin kaikki päättyisi huonosti jonkun loukkaantumiseen. Saanko nauraa, nimenomaan siis näille anoille?

Varsan kanssa edetään varsan tahtiin. Siltä ei tasan vaadittu aluksi kuin se, että antaa koskea jalkoihin ja nostaa ne, jonka jälkeen niistä päästettiin heti irti. Mihinkään pakottamishommiin ei ryhdytty. Kun varsa tuntui siltä, että saattaisi pitää jalkaa hetken paikoillaankin, jalkaa pidettiin, mutta vain hetki. Aikaa pidennettiin sitä mukaa, kun Lola piti rauhassa jalkaansa ylhäällä. Jos pienintäkään rimpuiluun viittaavaa alkoi ilmetä, täytyi hidastaa tahtia ja siirryttiin tarvittaessa vaikka alkuun, eli siihen, että varsa vain nostaa jalan ylös.

Vaatii rutkasti kärsivällisyyttä aran varsan kanssa ja täytyy olla varma, miten aikoo menetellä. Ei tuo mitään avaruustiedettä kuitenkaan ole, maalaisjärjellä, kärsivällisyydellä, rauhallisuudella ja varsan tahtiin etenemisellä pääsee jo ja hyvin pitkälle. Näillä neljällä asialla ollaan päästy tähän asti ja se on mielestäni huikeaa, miten nopeasti varsa voikaan tajuta asioita.

Tämä ujopiimä on kehittynyt siinäkin, että on alkanut itse tulla luokse ja antaa välillä rapsutella, silittää ja jopa ottaa kiinni noin vaan. Se on tälle varsalle jo paljon, kun kaksi viikkoa sitten oltiin siinä, että varsa juoksi karkuun minkä ehti arkuutensa vuoksi.

Luulin oikeasti, että tähänkin asti kehittyminen saattaisi olla meille aika pitkä projekti, mutta näin siinä on käynyt. En voi uskoa tätä, miten hieno varsa se on!Näin se kävelee luokse! Tämä viikko sitten? Mahdotonta.

Karvakin muuttunut paremmaksi ja alkanut kasvattaa sitä.


Kyllä, niillä on samanlaiset riimut.

Me naapurin kanssa tilailtiin Lolalle hienoja pinkkejä juttuja (tai no, naapuri tilasi, minulle tuli samalla vain nuo slow feeding- verkot). Oltiin kuitenkin taitavia ja postista tulikin kaksi samanlaista riimua. Mikäs siinä, Lahja sai toisen.

Lilla on ihan ihastunut tuohon heinäverkkoon. Se riepottelee sitä tarhassa ja näyttää tyytyväiseltä syödessään siitä. Nyt on vähän enemmän tekemistäkin, ei tarvitse nyhjöttää pitkän aikaa tarhassa ilman ruokaa (tai vastaavasi paisua muodottomaksi vapaasta heinästä).


Lolan ihan oma uusi naapurin hankkima harjakassi!

25 kommenttia:

 1. Kyllä ne jotkut kommentit itteeki vähän nauratti, kun sillon luin niitä sun kanssa, etenkin kun ite ollu seuraamassa Lolan kehitystä koko ajan. :D Ja miettii jos sen kanssa ei ois saanu tehä mitää paineesta myötäämisjuttuja, niin se jyräis mun yli koko ajan! XD

  On muuten harvinaisen kauniit riimut lapsilla ja Lolan harjakassi etenkin on oikein hurmaava yksilö, muuta ei voi sanoa. ;)

  Olipas juvela, huhhuh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt, mun pitää joskus näyttää sulle niitä kommentteja, kun anot epäili suuresti, että koskaan tulen selviämään Lahjan koulutuksesta ja sen lisäksi vielä Lillan toisesta "hullusta varsasta". Vai oonko mä jo näyttäny? :D

   Poista
  2. Et oo, pakko nähä! :D Lahja etenki on niin hullu, ei niinku mitää rotia sen touhussa ;D Muute vaan saa lällyttää miten vaan!

   Poista
 2. Hienosti Lola on kehittynyt !:) Ja se on just kiva ku ponil on heinäverkko ni sil on jotain tekemistä ;--)

  VastaaPoista
 3. En muista olenko jo kysynyt tätä (jos olen niin pahoittelut :D), mutta tuleeko Lola olemaan teillä pidemmän aikaa vai mikä on tulevaisuuden suunnitelma varsalle - jääkö se siis teille vai lähtee takaisin kotiinsa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus löytyy Lolan esittelysivulta. On siis meillä talven Lahjan kaverina ja lähtee sitten pois (:

   Poista
 4. Siis Lolahan on kehittynyt aivan uskomattoman paljon! Ei tota melkein uskois samaks varsaks :) Oot hyvä opettamaan varsoille noi perus käskyt :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin! Lola oppi hirveän nopeaan tahtiin, ettei sitä itsekkään meinaa uskoa. Toistoa vielä vaan ja paljon, niin tulee rutiiniksi ja "automaattiseksi" hommaksi esim. tuo jalannosto varsalle ja sitä kautta kehittyy vielä rennommaksi ja paremmaksi.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Näin tuli (jälleen) kerran todettua joidenkin anonyymien epäilyt vääriksi. Lola on kyllä todella nopeasti oppinut!

   Poista
 6. Se oli ihan kuin joku hieman arka, mutta peruskoulutettu heppa!
  "Ei varsaa nähnytkään!!" :D
  Hienoa työtä!! ;)

  VastaaPoista
 7. Onko siis teidän naapuri Lolan omistaja vai täD:

  VastaaPoista
 8. Vau miten Lola on kehittynyt!

  Noi heinäverkot on hyvät, kun hepat saa syödä niistä luonnollisessa asennossa ja lisäks hepoilla on tekemistä!

  VastaaPoista
 9. Siis kuka toi "naapuri" on? :D Ostelee sun hepoille tavaroita? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. a) Lola ei ole minun hevonen. b) Naapuri itse halusi ostaa Lolalle tavaroita. c) Me ollaan tehty diili, että siitä edestä teen naapurille halittavan keppikonin.

   Poista
  2. Naapuri: Olinpaikan tai asunnon lähistön asukas. Rivi- ja kerrostaloissa on myös seinänaapureita.
   Lähde: http://fi.wiktionary.org/ ;)

   Terveisin naapuri joka tykkää pinkistä ja lelliponeista

   Poista
 10. Olisipa minullakin varmuutta ja rohkeutta toimia näin hienosti hevosten kanssa. Olet mahtava ihminen ja upea opettaja! Ja teet tätä hevoshommaa täydestä sydämestä, sen kyllä huomaa :)

  VastaaPoista
 11. miks toi naapuri ostaa tavaroita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysy siltä, jos noin kovasti kiinnostaa.

   Poista
  2. on vissii ihan hirveen vaikee vastata...

   Poista
  3. ..Kun en vissii ookkaa vissii vastannu tuohonkin kysymykseen muutama kommentti ylempänä. Mikä teitä anoja kiinnostaa! Ei minun tarvitse täällä selitellä asioista sen enempää kuin mitä haluan ja piste.

   Poista
 12. Teidän tekstejä on ihana lukea, kun jostain syystä nyt on itsellä uuden varsan kanssa sellanen fiilis että apua, voinko tehdä mitään vai rikonko pienen yritänkään mitään :D Etenkin kun edellisen varsan kanssa aloittelin "normihevostelulla", nyt kun pyrkii hevoslähtöisempään ja pehmeämpään toimintaan alusta asti, niin tullut jostain syystä myös olo että apua, mitä kaikkea voin tehdä. Mulla tuo myös hieman ujo ja toistaiseksi hyvin tarkka jaloistaan - vaatii vielä paljon töitä, että pääsisin koskemaan jalat edes alas asti. Ihanaa tosiaan lukea, että tekemällä (kunhan katselee ja kuuntelee, että varsa pysyy hommassa mukana) ei pitäisi saada varsaa rikki. Toisaalta.. en saanut ensimmäistänikään :D jatkakaa samaan malliin, nyt minäkin uskallan taas enemmän.

  VastaaPoista