torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12: Toinen harrastukseniToinen harrastukseni omien nelijalkaisten kanssa touhuamisen lisäksi on harmonikan soitto. Sitä olen harrastanut yhdeksänvuotiaasta lähtien, kun sain joululahjaksi harmonikan. Tässä kahdeksan vuoden aikana on tullut soitettua monessa eri konsertissa ja muutamassa eri kilpailussakin (ja sieltä saavutuksena mm. Suomen pelimannimestaruus 2011 ja Pohjois-Kalotin mestaruus 2012).

Aivan aluksi soitin liian isolla haitarillani kerhossa kera viisi kertaa minua vanhempien soittajien  kanssa, kunnes tuli haku musiikkiopistoon ajankohtaiseksi. Reilusta sadasta hakijasta yksi pääsi sisään ja jotenkin kaikki päätyi niin, että se olin minä. Muuton takia parin vuoden päästä vaihtui opettaja ja reilu kolme vuotta sitten olin soittamassa suomen tunnetuimman harmonikansoittajan Veikko Ahvenaisen konsertissa. Siellä kävi hassusti niin, että Veikko pyysi käymään ja sillä tiellä olen edelleen. Opettajanani on siis Veikko ja edellytyksenä se, että kehitystä tapahtuu.


Jotta tapahtuu kehitystä, on soitettava joka päivä ja oikealla tavalla. Tekniikka on kaiken A ja O ja siksi asteikkoja ja niiden (vaikka se niin tylsältä saattaa kuulostaa) junnaamista edestakaisin ei sovi unohtaa. Tiedän, olen itsekkin lipsunut välillä vähän kaikesta, mutta jostain pitää aina kehitellä motivaatiota uudestaan ja siitä se taas lähtee. Nytkin kun kävin töissä jonkun aikaa ei vaan meinannut jaksaa enää illalla nostaa sitä haitaria syliin ja vaikka harjoittelin, ei ollut sitä intoa oppimiseen, jonka seurauksena oppiminenkin ollut vähän sitä sun tätä. Nyt taas kun on vähän vähemmän kiireistä, on ehtinyt harjoitella enemmän ajatuksen kanssa (ja samalla todeta, ettei osaa enää MITÄÄN!)

11 kommenttia:

 1. Pitkään olet soittanut, mutta hyvä työ palkitaan. Tosi hienon kuulosta! ;)

  VastaaPoista
 2. Tee video jossa soitat haitariasi:D

  VastaaPoista
 3. onko mikko makkonen tuttu nimi? täältä jyväskylästä päin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah, tää on outoo ku lueskelin näit kommenttei ja nään mikon nimen tääl... :DD se on mun kummien poika xd mut mielenkiintonen postaus! :)

   Poista
 4. Ha, mää en voi käsittää miten tommosta vekotinta soitetaan! Itsehän osaan just ja just Ukko-Nooan pianolla näppäillä :---D Tuleeko tossa käet kipeeks ko tuota veivataan edestakasin? Vai näyttääkö se vaan niin raskaalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diskanttipuolelle mustat näppäimet on ylennyksiä ja alennuksia ja valkoiset ihan vaan c, d, e, f, g, a ja h. Kolme keskimmäistä riviä on ne tärkeimmät, reunimmaisilta tulee samat äänet kuin vastakkaiselta toisiksi viimeiseltä riviltä. Joskus on helpompi vain soittaa käyttäen jompaa kumpaa reunimmaista riviä.

   Bassopuolelta löytyy edestä päin katsottuna vasemmat reunimmaiset rivit samat äänet periaatteessa kuin diskanttipuolelta. Neljä oikeanpuoleista riviä on sitten duuri-, molli-, seiska- ja dimsointuja.

   Ei niitä nappuloita nyt ihan niin hirveästi ole, nopeasti oppii tietämään missä on mitäkin (:

   Ei tule kädet kipeäksi, vaikka omakin haitarini painaa suunnilleen sen 11 kiloa. Jos tulee käsi kipeäksi, tietää että on jännittänyt kättä soittaessa, jota ei taas saa tehdä ;)

   Poista
 5. Muistanko väärin, vai onko joissain haitareissa pianon koskettimet? Hyvin soitat, en käsitä miten osaat :D

  VastaaPoista