lauantai 14. joulukuuta 2013

Luukku 14: Haaste hevosen omistajille


Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."

Haastan Kaikkein kauneintaElämää orpovarsan kanssa ja Armin ja Sandran parellielämä

Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta
Lilla on rodultaan Irlannin cob, tasoltaan n. HeB ja muutamat koulukiemurat päälle, esteillä re ehkä 70-80cm ja yksittäisenä 120cm, irtona 135cm. Lilla on sopivan herkkä ratsastaa ja helppo, vaikka usein aika eteenpäinpyrkiväinen. Esteillä homma voi levitä käsiin, hevonen on tärkeää saada pysymään kontrollissa ja auttaa se esteelle (muuten menee kaahottamiseksi ja hevonen harppoo vain esteeltä toiselle puomit mukanaan).

Hoidettaessa hyvin kiltti, mutta ei pidä liian kovasta hälinästä tai ihmismäärästä. Ennen se ilmeni agressiivisuutena (jopa potkimisella), mutta nykyään nyreänä naamana tai levottomuutena, joka ilmoittaa, että nyt voisi porukka viereltä vähentyä. Lilla on kuitenkin seurallinen ja huomionkipeä, sekä kaipaa rapsutteluja usein. Kun tamma haluaa hellyyttä, se pistää päänsä olkapäälle.

Kun Lillan oppii tuntemaan, huomaa hyvin, että silläkin on hyviä ja huonoja päiviä. Huonot päivät (ja niiden seurauksena oleva tympeä ilme) korjaantuu jo paljon sopivan pitkällä rauhallisella harjaushetkellä.


Lahja on myöskin Irlannin cob, tasoa ei ole, koska on vasta lapsonen. Lahja on luonteeltaan laiska seurallinen lössykkä, jonka saa vääntää vaikka minkälaiselle mutkalle tai roikkua harjasta ja varsa näyttää vain nauttivan! Lahja on innokas oppimaan uutta ja sen silmät kirkastuu aina, kun siltä pyytää jotain ja poni näyttää tajuavan mistä on kyse.

Herkuille Lahja on lähes yhtä perso kuin Lilla, vaikka Lilla vie (vielä) voiton. Varsa on erittäin helppo käsitellä ja vuolut yms. sujuu jopa paremmin kuin Lillalla. Lahjasta onkin monesti sanottu, että "taidan viedä peräkontissa kotiin tämän!".


Hevoset vai ponit? Miksi?
Tähän en voi vastata yksinkertaisesti mitään muuta, kuin Irlannin cobit. Ne kuuluvat minun elämääni, olisi hankala kuvitella omistavansa jotain muita hevosia. Lillahan on esimerkiksi ponikokoinen hevonen, eli hevoset periaatteessa.


Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?
Ensimmäinen oma hevonen Matami. Sillä "opettelin" ratsastamaan kun sen vuoden ratsastettuani sain. Jos en muuta oppinut, niin ainakin tasapaino kehittyi. Sen lisäksi tulikin liuta istuntavirheitä opettajan puuttumisen vuoksi, joita korjailen edelleen kuuden vuoden jälkeen.


Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)
Kengätön, riippuen vähän hevosesta. Kengättömänä hevosen kavio pääsee toimimaan oikein, aineenvaihdunta on vilkasta, säde voi hyvin ja takajalkojen luonnollinen liukuva liike toteutuu! Siinä vain osa kengättömyyden hyödyistä. Lisäksi ei tarvitse pelätä potkuista aiheutuneita hokinreikiä ja sen seurauksena mahdollisesti syntyvää impparia. Kengättömän kavion hygieniakin pysyy parempana - alunperin etsin käsiini kengättömien vuolijan Lillan säteeseen tulleen sieni-infektion takia. Ei ole enää, kun ei pääse mömmöjä kertymään kengän ja kavion väliin, sekä se säde pääsee toimimaan oikein.

Terve hevonen pärjää varmasti hyvin kengättä - tarvittaessa voi käyttää bootseja nastoilla jääkeleillä tarhassakin. Toki on hevosia, jotka tarvitsevat erikoiskengitystä tai esim. huonojen jalka-asentojen takia kuluttavat kavioita epäsymmetrisesti. Niille parhain vaihtoehto on kengät.


Klippaus: Puolesta vai vastaan?
Molempia. Hevonen, joka on täydessä kilpailutreenissä varmasti tarvitsee talvella jonkunlaisen klippauksen, ellei halua kuivatella hevosta seuraavaan liikutuskertaan asti. Pihan perällä nököttävä putte, jolla käydään kerran viikossa vetämässä vauhtilenkki tuskin tarvitsee klippausta.

Hevosen kalustoon luonnollisesti kuuluu kuitenkin ne karvat, joten miettisin kahdesti, ennenkuin lähden klippaamaan. Etenkään vaikka kylmäpihatossa asuvia hevosia en lähtisi vetämään ihan nakuksi, rinnasta ja eniten hikoavista kohdista voisi klipata (jotta loimittaminen pysyy järjissä, eikä tarvitse tunkea hevoselle viittä toppaloimea kahdenkymmenen asteen pakkasessa).


Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?
Laumassa. Kaikki ovat kengättömiä, joten onnettomuuksia ei tarvitse niin pelätä. Edes liukastumisia, on keksitty hiekka, jolla voi hiekottaa jos menee peilijääksi. Hevonen on laumaeläin. Siksi.

On toki hevosia, jotka eivät toistensa kanssa samassa tilassa voi toimeen tulla. Niiden paikka ei ole samassa tarhassa, jos toinen on jatkuvasti juoksemassa toista pakoon.


Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?
Olen aina pitänyt erikoisen värisistä tai näköisistä hevosista, etenkin herasilmä/ -silmäiset vetää puoleensa. Kaikista tärkein on kuitenkin luonne. Ja en voi olla onnellisempi, kun olen löytänyt rodun ja etenkin Lillan, joka on persoonallisin tapaamani hevonen ja kaiken lisäksi omaan silmäänkin miellyttävä värinsä puolesta!


Millainen on hyvä hevosblogi?
Blogi, jossa on mielenkiintoista tekstiä sopivasti, ei kirjoitusvirheitä, ei hymiöiden viljelyä ja joka postauksessa kuvia/ videoita mausteena. Kirjoittaja on oma itsensä ja rehellinen. Monipuolisia postauksia (ei aina ratsastuspostauksia ratsastuspostauksien perään) ja erikoisia postausideoita.


Pahin tippumisesi?
Varmaan se, kun entiseltä poniltani lensin kaulan yli niskoilleen ja mursin olkapääni. Lisäksi ei paha, mutta hyvin lähellä vaaratilanteita on ollut se, kun entinen hevoseni kaatui rinteeseen kannon, sekä kiven väliin, eikä päässyt itse ylös. Luonnollisesti tipahdin samalla selästä sammalpedille, vaikka ympärillä oli enemmän kun sormin pystyy laskemaan kiviä ja kantoja.


Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?
Lillalla sadeloimi, kaksi fleeceä, villavilttejä, ohut toppa/välikausiloimi ja paksu kaulakappaleellinen toppaloimi. Lahjalla sadeloimi, kaksi fleeceä ja villaviltti. Lisäksi ylimääräisenä "varalle" (myös väärän kokoisia osa) kolme sadeloimea, kolme fleeceä ja aivan liikaa villavilttejä.


Kuinka usein hevosesi liikkuu?
Lilla 5-7 kertaa viikossa. On köpsöttely/ humputtelupäiviä, rankempia päiviä hikeen asti, päiviä kevyeen hikeen, välillä täysin vapaata. Kun/ jos tiineys edistyy, siirrytään pikkuhiljaa kokonaan taas köpsötteylinjalle. Lahja ei liiku juurikaan vielä, mutta sen kanssa touhutaan paljon muuten, käydään pienillä kävelyillä tai viedään kentälle juoksemaan irtona. 


Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?
Mitä tähän nyt sanoisi.. En tee mitään, joka tuntuisi siltä, ettei se onnistu. Lillan kanssa voin kuitenkin mennä ihan normaalisti ilman satulaa (ja aika usein menenkin) ja ihan vaikka varusteettakin hyppäämisestä lähtien. Voin maastoilla täysin varusteetta, mennä pellola kiitolaukkaa... Tätä mitään en tekisi, jos en olisi varma siitä, että hevonen kuuntelee minua ja että osaan ilmaista sille, milloin käännytään tai hidastetaan. Ja mikä tärkeintä, pysyn selässä, ellei mitään yllättävää tapahdu. Jos minulle pistettäisiin vieras hevonen nenän eteen varusteina ei mitään sanoisin ei. 

En ehkä ota turhia riskejä niinkään, mutta en ole varovainenkaan.

8 kommenttia:

 1. Näitä haasteita on tosi kiva lukea!

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus. Olen samaa mieltä tosta bloggaus jutusta. Voi että Lahja on pieni Lolaan verrattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onhan Lahja 10 senttiä matalampi.

   Poista
 3. Haasteita on mummielestä aina kiva lukea! Vitsi Lahja näyttää niin pörröseltö Lolan vieressä :D!

  VastaaPoista
 4. Ei Irlannin cob vaan irlannincob, ei pahalla..Pienellä ja yhteen :)

  VastaaPoista