maanantai 16. joulukuuta 2013

Luukku 16: The circling game (parelli)

The circling game on peli, jossa helposti selviää ainakin hevosen ollessa vapaana, haluaako hevonen olla ja "leikkiä" kanssasi. Leikki saattaa kuulostaa hyvin monimutkaiselta, mutta kun kehittyy parellissa, yllättyy, että tämäkin voi sujua ihan hyvin! Itse ainakin pidin tätä joskus mahdottomuutena leikkiä vapaana, mutta pikkuhiljaa sekin on alkanut sujumaan (vaikkakin vasta käynnissä).

Circling gameen tarvitset osaa aikaisemmista leikeistä, joten älä lähde harjoittelemaan tätä, ennenkuin aikaisemmat leikit sujuu! Aluksi hevonen on tarkoitus peruuttaa pois luotasi (yoyo gamen menetelmällä). Kun hevonen on peruuttanut tarpeeksi, lähetät sen ympyrälle käyttämällä driving gamen menetelmää (käännätät hevosen etuosaa). Toimi näin:

Käännä aluksi ylävartaloasi ja näytä kädellä, mihin suuntaan haluat hevosen menevän. Ei reaktiota = nosta porkkanakeppiä (tai esim. pitkää ajopiiskaa tms.). Sen jälkeen ala heiluttamaan porkkanakeppiä/ raippaa ja viimeiseksi kosketa hevosta porkkanakepillä/ raipalla.

Kun hevonen lähtee ympyrälle, olit sitten joutunut mihin vaiheeseen asti tahansa menemään jää aivan neutraaliksi. Ole rento, älä aiheuta painetta hevoselle (älä siis esim. seuraa sitä katseellasi tai  pyöri itse mukana). Riippuu hevosesta, kuinka pitkään se kävelee, ennenkuin haluaa tulla takaisin keskelle luoksesi. Kuuntele ja katso hevostasi, jos se näyttäisi haluavan palata heti luoksesi, pyydä se aluksi kävelemään vaikka puoli kierrosta. Jos hevonen kävelee kävelemistään, anna sen kävellä muutama kierros, ennenkuin pyydät sen takaisin.

Se on ainoastaan positiivinen ja tavoiteltu asia, kun hevonen haluaa luoksesi. Älä hermostu hevoselle, jos se tulee suunniteltua aikaisemmin keskelle. Pyydä se vain uudestaan ympyrälle. Circling game ei ole lähelläkään juoksutusta, se opettaa hevosen pitämään vastuun, pitämään valitun askellajin ja katsoa eteensä. Leikkiä voi leikkiä kaikissa askellajeissa.

Silloin kun haluat hevosen takaisin luoksesi, käännä hevosen takaosaa driving gamen avulla (käytä apunasi ensimmäisillä kerroilla vaikka köyttä, jota heilautat) ja siirry "puolikyykkyyn", jotta hevonen tulisi sinun luo.

11 kommenttia:

 1. Siis sun työskentely heppojes kanssa on jotain niin ihailtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn edelliseen kommenttiin!!!! <3333333333333

   Poista
  2. Kiitos kovasti! Siitä vain itsekkin harjoittelemaan, ei parelli mitään avaruustiedettä ole (:

   Poista
 2. Hei! Löysin blogisi ihan vasta sattumalta, olen nyt lueskellut vanhojakin postauksia todella pitkälle, mutta pitää vielä jatkaa. Ihanaa lukea kerrankin blogia jossa hevoset ovat oikeasti se ihan ykkösaihe ja niihin panostetaan ihan täysillä. Sun hevosen käsittelysikin on niin eri tasolla monien muiden kanssa, että tätä lukee oikeasti ilolla ja oppii itsekin näiden monien kymmenien hevosvuosien jälkeen lisää :) Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt tiedä, onko hevosenkäsittelyni niin eri tasolla verrattuna muihin; me vasta ollaan aloitettu tämä "parellihömpötys", pikkuhiljaa on kehitytty, muttei vielä hurjasti. Tavoitteet tietenkin pitkällä, mutta saa nähdä, kuinka pitkälle pystyn omien hevosten ja minun suhdetta kehittämään (: Kiitos!

   Poista
 3. kuten itsekin taisit tekstissä mainita, niin parellissa ei saa siirtyä liian nopeasti leikistä toiseen. mielestäni sinä itse hätäilet, sillä jotta yksi leikki alkaa sujua ihan oikeasti hyvin voi tarvita jopa muutaman kuukauden harjoittelua. Nyt tuntuu vain siltä, että opettelet leikit vähän niinjanoin ja sitten siirryt seuraavaan. kärsivällisyyttä, niin lopputuloskin on plajon parempi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentillani tarkoitan enemmänkin sitä, ettei kukaan lähde kokeilemaan esim. tätä leikkiä "voiskin kokeilla tätä!" -meiningillä. Ilman aikaisempien leikkien leikkimistä circling gamessa tulisi niin paljon uutta hevoselle ja ihmiselle, että tämä tuskin onnistuisi.

   Ei tarkoita kuitenkaan sitä, että edellisissä leikeissä täytyisi olla täydellinen. Riittää, että ne onnistuu, minä en ole esim. siirtynyt seuraavaan leikkiin, ennenkuin aiempi onnistuu käynnissä (jos leikkiä voi leikkiä monessa askellajissa) hevosen ollessa narun päässä.

   Jos "ei saisi" siirtyä seuraavaan leikkiin, ennenkuin edellinen sujuu täydellisesti vapaanakin ollessa, olisi luultavasti ikuisesti juurtunut friendy gameen. Voi tarvita vuosia, ennenkuin hevonen (riippuen vähän hevosesta) on esineen kuin esineen kanssa oikeasti rento ja rauhallinen.

   Poista
 4. Kiva postaus ja tosi hyvin menee tuokin leikki! :)

  VastaaPoista