keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luukku 4: Miten aloitan parellin?

Tätä on postausta on toivou paljon ja ajoittain minulle tulee sähköpostiin viestejäkin, joissa pyydetään neuvomaan parellin kanssa. Tässä tämä nyt on, postaus, jossa koitan selventää parellia aloittaville/ siitä kiinnostuneille, mitä se on, miten sen voi aloittaa ja mikä siinä on tarkoitus.

Huomioikaa: En ole mikään guru parellin suhteen, opettelen vasta itsekkin ja opin koko ajan uutta. Minä en siis ole mikään kaikkitietävä ja kaiken osaava, kerron vain sen, mitä itse olen parellimatkan aikana oppinut.


Ihan ensimmäinen asia: Parelli ei ole satunnainen narunpyörittelyhetki, sitä ei voi harrastaa niin. Se on elämäntapa, jokaikinen hetki kun teet hevosen kanssa jotain, toimit parellin tavoin. Parellin tarkoituksena on oppia ymmärtämään hevosta ja sen "kieltä", sekä opetella käyttämään sitä. Hevonen tuntee kyllä oman kielensä - pitää vaan itse oppia käyttämään sitä ja tekemään pyyntöjä hevoselle kehonkielen avulla tavoitteena luottavainen ja yhteistyöhaluinen hevonen.

Hevosta käsitellään lempeän päättäväisesti: väkivalta ja liian agressiivinen "minä olen johtaja ja sähän väistät sinne, tänne ja tuonne sekunnin sadasosassa ja jos et, niin saat narusta turvalle" -käsittely ei siis kuulu tähän. Hevosen tulee kunnioittaa sinua, mutta aivan yhtä paljon painotetaan sitä, että se luottaa sinuun ja haluaa olla kanssasi. Liian hevosta koko ajan alistavalla käsittelyllä ei päästä parellissa puusta pitkälle.


Parellin seitsemän leikkiä on vain pieni osa parellista - ne on kehitetty sitä varten, että voit näiden harjoitusten avulla kehittää suhdettasi hevosen kanssa. Harjoituksia voit toteuttaa myös itse muunlaisia, mutta en voi tarpeeksi painottaa sitä, että jos parellisi on vain sitä, että satunnaisesti harjoittelet parellin seitsemää leikkiä ja kaiken muun aikaa kohtelet hevosta parellin oppien vastaisesti, kehitystä ei vaan voi tapahtua ja se ei ole parellin harrastamista!

Oletteko päässeet alkuun? Seuraava askel sitten: Miten pääsen kehittymään parellissa hevosen kanssa? Miten homma toimii?


Parellin harrastamista varten on kehitetty seitsemän leikkiä. Nämä leikit esittelen teille kalenterin aikana. Voitte aloittaa suhteenne kehittämisen  ensimmäisestä leikistä ja pikkuhiljaa siirtyä seuraaviin, kun edelliset alkaa sujua. Aluksi leikkejä voi leikkiä niin, että hevosella on päässään naruriimu (myös tavallinen käy, jos muuta ei ole, mutta naruriimulla saa selkeämmät paineet aikaiseksi) ja siinä pitkä naru, jonka toinen pää on kädessäsi. Narun tulee olla löysä.

Leikkejä voi leikkiä ja kehittää myös vapaana. Ja se jos mikä on uskomaton tunne, kun hevonen haluaa olla kanssasi ja toimii kuin ajatus ilman ylimääräisiä välineitä.


Parelli ei tarkoita raudattomuutta. "En voi harrastaa parellia, kun haluan ratsastaa kuolaimilla" ei siis ole syy siihen, etteikö voisi parellia harrastaa. On jopa olemassa Game of  Contact -opas, joka neuvoo sinulle, miten voit hyödyntää parellin oppeja myös hevosen selässä - ja kyllä, vaikka niiden kuolaimien kanssa.

Parellista voisi kirjoittaa vaikka romaanin, mutta tällä ehkä pääsette hommasta hieman jyvälle. Vielä viimeisenä oma mielipide ja aika tärkeäkin sellainen: parellissa ei kuulu lahjoa hevosta herkuilla. Tarkoitus on kehittää teidän suhdetta, eikä hevosen suhdetta herkkuihin. 

7 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hei ihan oikeesti ei tarvii tulla kommentoimaan blogiin ''eka'' jos sattuu olemaan ensimmäinen kommentoija! Näköjään tää on Tiian ja Pinjan blogeista leviämässä muualle... Huoh, lopettakaa se!

   Itse aloitin harrastamaan yp hevoseni kanssa parellia. Se oli ollut kodissaan noin vuoden lähes hoitamatta, se oli alkanut impata ja kutoa. Varmasti ympäristön muutoksella, hevoskaverian saannilla ja säännöllisellä liikutuksella oli suuri vaikutus, mutta uskon että myös parelli auttoi siihen että hevonen lopetti kutomisen ja imppaamisen. Myös välisemme luottamus suhde alkoi kehittyä huomasti sen jälkeen.

   Poista
 2. Harrastin ennen parellia kun hevoseni oli neljä. Oli aikaa mahtavaa koska pääsin ekaa kertaa hevoseni selkään ilman satulaa ja naruriimun kanssa maastkäsin käsittelyn jälkeen ihana tunne. Teen vielä maastakäsin juttuja, mutta en tarkalleen seuraa parellin leikkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monia hienoja ja turhauttaviakin hetkiä on kyllä tullut koettua parellin myötä!

   Poista
 3. Aivan mahtava postaus! Tällästä juuri tarvitsinkin! :) Innolla odotan lisää! :)

  VastaaPoista