torstai 5. joulukuuta 2013

Luukku 5: Tavallinen tallipäivä

Miten kuluu hevosten ja minun päiväni? Tässä teille tavanomaisen päivän aikataulu kera kuvien!


Klo 7.00 Koitan nousta ylös ja olen luultavammin torkuttanut herätyskelloa jo jonkun aikaa. Pakkohan ei olisi herätä kuin vasta seitsemän aikoihin, mutta tällä logiikalla saan vielä olla nousematta ylös hetkeen, kun pistän herätyksen vähän aikaisemmin. Järkeä? Ei mitään.

Suuntaan lähes ensimmäisenä talliin, nappaan riimunarut seinältä ja laitan varsat kiinni omien kuppiensa eteen. Haen ruokasangot, ruokaa varsojen nenän eteen ja käyn samalla viskaisemassa Lillallekkin omaan kuppiin ruuat. Sillä välin, kun varsat ruokailee käyn täyttämässä heinäverkot edellisenä päivänä pussittamilla heinillä ja täytän tyhjät kannelliset ruokasangot illan väkirehuannoksilla.

Varsojen syötyä asettelen ensin olkia takaisin, kun Lola on yrittänyt kaivaa tietä kiinaan, jonka jälkeen otan varsat irti ja lähden valmistautumaan töihin lähtöön.

Klo 15.30 Palaan töistä. Äiti on heittänyt hevosille päiväheinät. Minulla alkaa koko illan rumba ja jos aikaa tulee kulutettua tekemättä mitään, sen huomaa kyllä, että hoppu tulee.

Yleensä ensin aloitan sillä, että pussitan ja punnitsen seuraavan päivän heinät kasseihin valmiiksi. Siinä menee jokunen tovi, jonka jälkeen otan esille kottikärryt ja menen siivoamaan tarhoja. Tarhat siivoan joka ikinen päivä ja samalla tulee siivottua pihatotkin. Kerran viikossa siivoan yleensä paremmin pihaton ihan pohjalta asti (muuten otan vain päältä pois kaiken näkyvän märän/ lannan) ja pari kertaa kuussa pyyhin myös seinät ja muut paikat pölystä sun muusta liasta.


Näiden hommien jälkeen täytän vesiastiat ja vaihdan vesiä tarpeen mukaan. Varustehuoneen lattian lakaisen kun ehdin jossain välissä, kuitenkin lähes päivittäin. Varusteiden pesu jää yleensä viikonlopulle, pesen nahkavarusteet lähes viikottain, harjat kuukausittain ja riimut ym. tarpeen mukaan. Varustehuoneessa siivoilen (pyyhin pölyjä jne.) myös pari kertaa kuussa tarkemmin.

Kun nämä hommat on tehty, voi siirtyä hyvin "vapaaehtoisempaan" vaiheeseen, eli ponien läträämiseen. Harjaan molemmat varsat ja mahdollisesti harjoittelen Lolan kanssa jotain, ehkä myös Lahjan. Lilla tulee harjattua ja hoidettua luultavammin kanssa. Kun hevoset on puhtaita käyn liikuttamassa Lillaa tarpeen mukaan. Tämän jälkeenkin kello on jo noin:

Klo 19.30 On aika tehdä niinsanottu iltatalli. Sama homma kuin aamulla, varsat kiinni, ruokaa niille, ruokaa Lillalle, heinät verkkoihin, aamuruokien valmiiksilaitto ja odottelua, että varsat syö. Kaiken tämän jälkeen voi sammuttaa valot tallin ympäristöstä ja painua sisälle. Ja nyt jos sanon tähän vielä, että pidän tästä kaikesta, ette ehkä usko. Hevosia minun ei ikinä ole tarvinnut mennä hoitamaan niin, että se olisi tuntunut pakkopullalta. Tämänhetkisen kolmen hevosen hoito tulee kuitenkin olemaan maksimi - sen määrän voin vielä hoitaa hyvin ja niinkuin haluan, mutta suurempaa määrää tuskin ehtisin hoitamaan niin hyvin kuin haluaisin, koska tulisi liian kiire hoitaa kaikkia huolellisesti jokapäiväiset harjaustuokiot mukaan laskien.

8 kommenttia:

 1. Tosi kivaa saada tietoa normaalista tallipäivästä! Varsat on niiiin söpöjä noissa kuvissa<3..no onhan ne aina söpöjä..<3<3

  VastaaPoista
 2. Siis ostitko sen Lillalle liian ison joustorunkoisen satulan? Tai siis kun se valuu eteen, niin jos ostit sen, niin oletko kokeillut sen alle liukuestettä, joka estää satulan valumisen eteen? Ajattelin, että jos et ole, niin ainakin tuolta löytyy mielipiteitä / tietoa tälläisestä liukuesteestä:
  http://kunomaaeiole.blogspot.fi/2013/12/ranskalainen-uutuus-liukueste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ostanut, vaihdoin.

   Olen ajatellut, mutta valuminen johtuu myös liiasta leveydestä ja vääränlaisesta vyöstä (pitäisi olla leveämpi ja s-muotoinen). Pitäisi kokeilla edestä kohottavaa liukuesteromaania, mutta ei ole tuut vielä hankittua (:

   Poista
 3. Oot varmaan huomannu, että kaikki heppasi alkavat L:llä :D

  VastaaPoista
 4. Käyksä ollenkaa koulua?? :D

  VastaaPoista