perjantai 6. joulukuuta 2013

Luukku 6: Friendly game (parelli)

1. Friendly game
Friendly gamen ideana on kertoa hevoselle, että se voi luottaa sinuun, eikä tarvitse pelätä sinua. Tarkoituksena on, että voit koskettaa hevosta joka paikasta. Jos hevonen ei luota sinuun, se ei ole tilanteessa rento ja rauhallinen. Jos se säikkyy tai yrittää esim. purra, kyse ei ole siitä, että se haluaisi olla ilkeä vaan siitä, että suhteenne ei ole täysin kunnossa.

Muista itse olla tilanteessa rauhallinen ja jos hevonen ei pidä jonkin tietyn paikan koskemisesta, vaihda paikkaa, äläkä jää väkipakolla koskettamaan hevosta kohdasta, josta se ei tykkää. Kun luottamus kasvaa välillänne, hevonen pikkuhiljaa oppii sen, että et syö sitä, vaan tarkoituksena on vain "silitellä" hevosta eri paikoista. Kosketa päätä aina viimeisenä. Voit tehdä friendly gamea aluksi vaikka ihan pelkällä omalla kädellä, sitten raipalla, risulla, muovipussilla, sateenvarjolla, pressulla, mitä vaan tulee mieleen!


Voit aloittaa parellitaitojen kehittämisen tästä leikistä. Itse pidän hevosen luottamusta todella tärkeänä. Koskaan tuskin saa saavutettua täysin sataprosenttista luottamusta, mutta kehittyä voi. Muistakaa panostaa luottamiseen erilaisilla harjoituksilla, kuten esim. friendly gamen avulla! Kunnioitusta hevonen oppii mm. porcupine- ja driving gamen avulla, mutta niiden onnistumisen edellytyksenä on se, että hevonen pitää sinun läheisyyttäsi myös turvallisena, eikä vain ilkeänä ihmisenä, joka pyytää koko ajan vain väistämään pois tieltä.

17 kommenttia:

 1. Tosi kiva toi friendly Game!
  itselläni ei hevosta ole, mutta jos elämäni aikana hevosia alan käsittelemään, luulen että haluan mahdollisimman vahvan siteen välillemme. Tuo tehtävä on mielestäni helppo toteuttaa ajan kanssa, jolloin heppa sitten luottaa paremmin... ;)
  Tosi mukavaa kun kerrot parellista! :)

  VastaaPoista
 2. Hei! Ensinnäkin hyvää itsenäisyyspäivää!

  Olen seuraillut blogiasi hiljaisena lukijana jo viime keväästä ja vähitellen vakuuttunut parellista yhtenä toimivana koulutus-metodina (en usko minkään koulutustyylin olevan se maailman paras ja kaikille sopiva, mutta tämä selkeästi sopii teille :)).

  Itseäni alkoi mietittymään, onko tässä ensimmäisessä leikissä hevosen tarkoitus lopulta olla täysin rento vai kuuluko sen seistä paikallaan tarkkaavaisena, eikä väistää kättä tms.? Vai yhdistelmänä näistä?Tietenkin jokainen käsittää myös rennon hevosen eritavalla. Mutta mikä on sinun päämääräsi tämän harjoituksen kanssa? Toivottavasti selitin tarpeeksi selvästi mitä hain takaa :)

  Ja kauanko Lola meinaa olla luonasi? Onko se ylläpidossa? Ja aiotko Lolan kanssa parellia käydä läpi?

  Kauhea kasa kysymyksiä, toivottavasti jaksat vastailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin!

   Parelli on kyllä osoittautunut hyväksi meille ja varmasti riippuu ihmisestäkin, kelle se sopii ja kelle ei. Hyvää tässä on mielestäni se, että tarkoitus on oppia itse kertomaan hevoselle asioita sen oman kielen avulla, eikä opettaa hevoselle ihmisten "keksimiä käskyjä". Vähän huonosti sanottu, mutta ehkä tajusit?

   Omasta mielestäni hevosen tulisi olla tässäkin leikissä "mukana", eli pitää jotain kontaktia ihmiseen (ei siis vain katsella lentäviä lintuja taivaalla tms.). Vaikka jo toisen korvan suunta sinuun päin osoittaa, että hevonen kuuntelee, mitä sinä teet tai mahdollisesti pyydät. Kuitenkin olemukseltaan hevosen tulee olla rento, ei jännitä lihaksiaan, pitää päätä rennosti (ei korkealla ylhäällä jännittyneenä). Kuten varmaan huomaat, tuon saavuttaminen ei meiltäkään vielä onnistu kaikkien esineiden/ asioiden kanssa, mutta kehitystä on tapahtunut!

   Lola on meillä tämän talven hoidossa Lahjan kaverina. Varsinaista "naruriimu päähän ja kentälle harjoittelemaan" ei olla tehty, mutta parelliin suuntaavia harjoituksia silti: esim. heti ensimmäisestä päivästä se, että varsa antaisi jännittämättä koskea joka paikkaan. Ei varmaan niin tavoitteellisesti Lolan kanssa aleta parellia harrastamaan, mutta parellin mukaan toimin senkin kanssa. Jonkun mielestä ehkä ihan huuhaata ja tyhmää, mutta minuun tämä hevosten käsittely- ja koulutustapa on kyllä iskenyt täysin!


   Poista
  2. Kiitos vastauksesta, avasi kyllä hyvin näitä päämääriä :) Ja alku vaikuttaa hyvältä, kyllä se siitä vähitellen!

   Poista
 3. Tosi kiva postaus! :) Hienosti sujuu!

  VastaaPoista
 4. tee näistä muistakin näitä! :)

  VastaaPoista
 5. ihana ja mielenkiintoinen postaus! olisin itsekkin kiinnostunut parellista ja ylipäätänsä maastakäsintyöskentelystä, mutta kun ei ole mahdollisuutta pitää omaa hevosta,ei oikein ratsastuskoulussakaan onnistu. Mutta hyödynnän tätä kaikkea tietoa mahdollisen tulevan vuokrahevoseni kanssa jonka kanssa aloitetaan omistajan kanssa parelli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeaahan parellin harrastaminen on, jos ei ole omaa tai omassa käytössä olevaa hevosta. Itse en lähtisi/ lähdekkään puuttumaan hevoseen ja sen käytökseen kummemmin (esim. ratsastuskouluhevoset), jos sillä vaihtuu jatkuvasti käsittelijät ja liikuttajat, koska sillä voi saada vain hallaa aikaiseksi (jokainen ihminen kuitenkin toimii hiukan eri tavalla).

   Poista
 6. Ihan sairaan kiva postaus!

  VastaaPoista
 7. Tuo näyttää huvittavalta, kun sivelet muovipussilla hevosta, mutta toisaalta on todella mielenkiintoista seurata, kuinka hevonen luottaa sinuun ja antaa sinun tehdä noin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän hassun näköistä (varsinkin jonkun jumppapalon tai pressun kanssa...), mutta hyötyä siitä on!

   Poista
 8. Tosi kiva että kerrot näistä leikeistä, sinulla kun on niin paljon enemmän lukijoita kuin minulla!
  En tiedä oletko opettanu Lahjaa jo laskemaan päätä paineesta?, mutta voisit laittaa painetta niskaan niin että se laskee päätä. Näin saat sen nopeammn rentoutumaan täysin, näytät sille että näin on parempi olla. Näin minä ainakin tekisin! :)

  VastaaPoista
 9. Lahja osaa myödätä painetta jo niskastakin, itseasiassa ei tarvitse edes koskea niskaan, kunhan pitää "energialla" kättä niskan yllä niin jo laskee pää. Ongemaksi on osoittautunut vain vähän kaikilla hevosilla, että se pää ei pysy siellä alhaalla... :D

  Tuo olikin hyvä vinkki, en olekkaan vielä tajunnut, että niskasta myötäämistä voisi hyödyntää esim. tuossa friendly gamessa! Täytyy seuraavalla kerralla kokeilla (:

  VastaaPoista