lauantai 7. joulukuuta 2013

Luukku 7: Lilla pääsi opetusponiksi

Olette varmasti tottuneet aina näkemään minut Lillan selässä, joskus harvoin ehkä jonkun kaverini. Tänään Lilla kuitenkin pääsi ihan opetuspuuhaan ja tämä juuri konetta näpyttelevä henkilö tässä koitti saada aikaiseksi jotain tunnintapaista. Opettajahan en ole, enkä ikinä tule olemaan, mutta jostain syystä tytöt sanoivat oppivansa paljon ja haluavansa uudestaankin (en tajua, miten se on mahdollista....? :D)

Molemmat saivat ratsastaa puoli tuntia. Aivan aluksi käsiteltiin asiaa nimeltä puolipidäte, kyselin siitä ja neuvoin sen tekemisen oikein ja miten se Lillan kanssa parhaiten onnistuu. Ja ensinnäkin, milloin aina kannattaa tehdä puolipidäte tai puolipidätteitä. Ensin tehtiin tämä kerran ihan "muuten vaan" ja kun homma näytti sujuvan, siirryttiin siihen, että puolipidätteen jälkeen tapahtuikin jotain. Tällä kertaa se oli aluksi ihan vain asetus + taivutus jokaiseen kulmaan.


Yllätyin ihan, miten hyvin molemmilta sujui (vaikka väittivätkin, etteivät mitään osaa...) ja lisättiin myös pysähdykset pitkien sivujen keskelle. Ne myös kera valmistelevan puolipidätteen. Kerroin myös pysähdyksestä, miten se tehdään ja miten Lillalla parhaiten toimii. Molemmat olivat oppineet pysähdyksen taaksepäin nojaamalla, mutta englantilaisessa ratsastuksessa se minun logiikallani ajaa vain hevosta eteen ja toiseksi istuinuiden kääntely (taaksepäin nojaaminen kääntää istuinluita eteenpäin) voi vain sekoittaa hevosta. Opeteltiin uusi tapa ja varsinkin Tialta näytti pysähdykset väliin sujuvan jo hyvin ihan vain liikettä vastaan istumalla.


Tämän jälkeen lisäiltiin päätyihin pääty-ympyrät ja aika pian siirryttiin keventelemään. Ravissa asiat vaikeutuvatkin kymmenkertaisesti: pitää muistaa tehdä kaikki tarvittava ja sen nopeammin "uusi tehtävä" tulee vastaan, mitä nopeammin hevonen liikkuu. Hyvin sujui edelleen, joten hevosen kanssa jäätiin pääty-ympyrälle ja muutama laukannosto otettiin molempiin suuntiin. Tässä ei voikkaan painostaa liikaa hyvin valmistelevaa puolipidätettä ja kun puolipidätteisiin oli panostettu, laukka nousi molemmilta superhyvin käynnistäkin!
Kaiken tämän jälkeen Lilla sai ihan pienen kävelytauon ja siirryttiin keskiympyrälle. Käskin jalustimet sään päälle ja ympyrällä muutama ravipätkä koittaen keskittyä istuntaan. Huutelinkin molemmille ohjeita keskeltä, mutta taisi mennä aika paljon keskittymistä ihan vain siihen, että pysyisi selässä. Koitin ennen ravin nostamista neuvoa, miten parhaiten pystyy mukautumaan harjoitusraviin ja miten se ei tunnu niin ilkeältä (varsinkin, kun satula on varsinainen pomppulinna) ja aika hienosti menikin.

Molemmat kävivät läpi samat asiat ja jotta ei pääsisi tulemaan eripuraa siitä, että toinen saisi ratsastaa enemmän ja toinen vähemmän, kävin vielä humputtelemassa kevyet loppuverkat itse selässä. Tunnit meni molemmilla kuitenkin tosi hyvin ja vaikkei nyt ihan peräänantoon, niin sinne päin olevia pätkiä tuli kummallakin. Kumpikin väitti ettei osaa ratsastaa... Niin miten oli? Läheskään kaikki ei ole saanut Lillaa kulkemaan edes noin hyvin ensimmäisellä kerralla ja minullakin on tekemistä välillä selässä, että saan Lillan menemään hyvin, vaikka olen puksuttanut sillä menemään jo pari vuotta lähes joka päivä.


22 kommenttia:

 1. ootko jo tehnyt/voisitko tehdä postauksen, joka käsittelisi hevosen astuttamista, tiineyttä ja varsomista mahdollisimman tarkasti? :) siis esim mitä pitää ottaa huomioon, kannattaako jotain tehdä tietyllä tavalla, taman ruokinnat yms...? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei muakin kiinnostas tälläme!

   Poista
  2. Voin tehdä vaikka joulukalenteriin, jos ehdin (:

   Poista
 2. Hyvinhän ne meni lillalla! :)

  VastaaPoista
 3. Niin ketä nämä tytöt olivat? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttöjä, jotka halusivat tulla ratsastamaan Lillalla ja pidin samalla tuntia? :D

   Poista
  2. Ano varmaan tarkotti että onko nää sun kavereita sukulaisia yms.. :)

   Poista
  3. Niin, mutta minun ei tarvitse alkaa selittelemään, jos en halua (:

   Poista
 4. Hienosti näytti tytöillä menevän!¨
  Voitko tehä joskus jonkun videopostauksen (esim varusteet tai perus tallipäivä)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yksin ole innostunut oikein tekemään videopostauksia, mutta ehkä jossain vaiheessa, jos saa jonkun kaverin mukaan (:

   Poista
 5. Mitä varusteita pulkkaratsastukseen tarvii? :) ja kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus ratsastusvarusteet + hevosele rintaremmi ja siihen pitkät narut, joiden päät voi takaa sitoa yhteen tai laittaa jonkun kapulan. Siitä pulkassa istuja pitää kiinni ja voi päästää irti tarvittaessa. Lisäksi suosittelen satulan taaksekkin jonkun lenkin, joka "yhdistää" pitkät narut, ettei ne sotkeennu jalkoihin.

   Poista
 6. Lilla on niin söpö!! :))

  VastaaPoista
 7. Blogisi pääsi lempiblogini -postaukseen!:)
  http://alma-poni.blogspot.fi/2013/12/8-lempiblogini.html

  VastaaPoista
 8. Argh! Minua vaivaa hirveästi, kun kattson noita kuvia ettei kummallakaan tytöistä ole kunnollista kulmaa kyynärpäässä.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei voi osata kaikkea heti ja nyt (:

   Poista
  2. Nimettömänä ei kannata tulla valittamaan tyttöjen kyynärkulmista,jos/kun ei itse tiedä tyttöjen ratsastustaustoista. :) Sitäpaitsi kukaan ei ole täydellinen,eikä voi osata kaikkea heti ja nyt niinkuin Iida tuossa ylempänä sanoi. :)

   Poista