torstai 9. tammikuuta 2014

Hevosten riehumishetki

Kerrankin satun olemaan paikalla kameran kanssa, kun nuo tekevät jotain muuta kuin möllöttävät tai syövät. Nimittäin riehuvat.

Varsat saa yleensä joka päivä hetken, jolloin niksahtaa päässä ja vähän aikaa ollaan ihan hulluja. Tänään Lillakin liittyi joukkoon hetken varsojen touhuja seurattuaan. Aluksi ideana oli ehkä vain komentaa varsoja, mutta Lola päätti antaa Lillalle niinsanotusti kaviosta ohtaan. Loppujenlopuksi Lillakin juoksi häntä tötteröllä vähän liian hurjankin lujaa huonomman pohjan kohdassa (jäätikköä pienen hiekkakerroksen alla) ja meinasi vielä lentää nurinkin. Tätä minä sanoin eilen: tarhassa nuo riehuvat omia aikojaan milloin lystää, mutta jos kentälle viet juoksemaan ei tasan kukaan liiku ellei pyydä.
 


Onneksi on luvattu pakkasia, ehkä me se tammikuukin vielä saadaan. Lunta kyllä kaivattaisiin jo ihan sen takia, että kentän saisi ratsastuskuntoon. Lillalle on tulossa sovitukseen kapeampi joustorunkoinen, joten olisi mukavampi satulaa testailla ihan perusteellisesti, eikä käyntiä köpötellen. Kaukalon toinen pää on suhtkoht hyvä, mutta rentoudesta ei ole puhettakaan, kun hevonen liikkuu jäykästi pohjan takia. Näinhän se tietysti menee, että kun voit ratsastaa, ei ole kenttä kunnossa ja kun tiineys etenee loppua kohden, kenttä on tietysti paremmassa kuin hyvässä kunnossa. Mutta eihän sille voi mitään, täytyy nyt keskittyä vaikka enemmän maastakäsinharjotteluihin Lillan kanssa kun täysipainoista liikuntaa ratsain ei voi taata.

Eilen kaukalossa kävin pyörähtämässä ja pitkään aikaan ei ole pystynyt menemään edes suhtkoht normaalisti. Ehkä kymmenen minuuttia pyörin ympyrällä ravia ja laukkaa alku- ja loppuverkkojen lisäksi. Ja mitä sitten, hevonen oli hikinen! Mahtanut kunto laskea Lillallakin, kun ei ole ollut normaalia liikutusta (vaikuttaahan talvikarvakin tietysti hikoiluun). Onneksi kunnon pieni lasku ei sinäänsä niin haittaa, kun tiineänä nyt on ja saa ottaa vähän rennommin lopputiineyden/ alun varsomisen jälkeen kuitenkin. Toki mitä parempi kunto, sen helpompaa varsominen varmasti on, mutta onhan niitä siitoshevosia paljonkin, jotka ei tee yhtään mitään.
12 kommenttia:

 1. Se potkaisu Lillaan kohti näytti pelottavalta :o

  VastaaPoista
 2. Kumpaa toivot enemmän, tamma- vai orivarsaa?:) Ja minkä nimen meinaat antaa vai kerrotko vasta varsan synnyttyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamma olisi siinä mielessä parempi, että olisi helppo pitää laumassa kokoajan vieroitusta lukuunottamatta. Ori toisaalta kiehtoisi (ja silloin tulisi ehkä varmemmin musta varsa läikikkään konkkaronkan sekaan, kun isäkin on musta), mutta joutuisi miettimään tarhausratkaisuja jne. enemmän ja mahdollisesti ruunaamaan tulevaisuudessa. Kumpikin käy!

   Olen niin stressaava jo muutenkin varsomisesta, etten taikauskoisena uskalla miettiä varsalle nimeä, koska uskomuksen mukaan silloin ei käy hyvin. Joten mietin nimen vasta varsan synnyttyä (:

   Poista
  2. Sukupuoli ja väri eivät kyllä mitenkään liity toisiinsa, ainakaan hevosilla. 50% todennäköisyys kirjavuuteen, oli sukupuoli kumpi tahansa, paitsi jos Lillalla on 2x kirjavuuden geeni, jolloin sen kaikki jälkeläiset ovat aina kirjavia. Tämän saisi selville DNA-testillä.

   (Ai mitenniin olen kiinnostunut genetiikasta :D)

   Poista
  3. Itse olen kuullut, että orivarsoista tulee helpommin isän värisiä kuin tammavarsoista ja toisinpäin, tiedä sitten.

   Kokonaan "yksiväristä" ei varsasta voi tullakkaan, sillä isäkin on periaatteessa kirjava, kun on sabino. Sabino näkyy sillä kuitenkin vain pienenä valkoisena läikkänä mahan alla.

   Jos Lilla olisi mustalle homotsygootti, varsasta voisi tulla tälläinen:
   50.00% -
   Black Sabino
   25.00% -
   Black Tovero
   25.00% -
   Black Tobiano

   Jos Lillalla taasen on punageeni, varsasta voi tulla:
   37.50% -
   Black Sabino
   18.75% -
   Black Tovero
   18.75% -
   Black Tobiano
   12.50% -
   Chestnut Sabino
   6.25% -
   Chestnut Tovero
   6.25% -
   Chestnut Tobiano

   Eli varsasta ei periaatteessa voikkaan tulla yksiväristä, mutta sabino luultavammin näkyisi niin pienin merkein, että varsa näyttää esim. mustalta tai rautiaalta lukuunottamatta esim. mahanalla olevaa valkoista läikkää.

   Poista
 3. Voi kun Lilla näyttää kauniilta kun se juoksee! Oikein hyvää ja toivottavasti talvisempaa alkuvuotta teille koko poppoolle :)

  VastaaPoista
 4. Onpa Lahja taas kasvanut ja Lolakin näyttää rotevoituneen :)

  VastaaPoista
 5. Voi että Lahja näyttää löllykältä verrattuna Lolaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan niillä "pieni" suositusero rakenteen suhteen rotumääritelmissäkin (:

   Poista
 6. Hei aiotko taas tehdä semmoisen arvailu-jutskan niin, kuin Lillankin kohdalla? (siis tulevasta varsasta väri sukupuoli yms.)

  VastaaPoista