perjantai 24. tammikuuta 2014

Kaviohöpinöitä

Otin tänään kuvia eilisen vuolun jäljiltä kavioista. Ensinnäkin ihan vain itseäni varten, koska haluaisin oppia kavioiden vuolua ja kavioita voi verrata tulevaisuudessakin, missä kunnossa ne on/ ovat olleet. Ihan ensimmäisenähän, ennenkuin kurssille tms. pääsee voi harjoitella itse katsomaan kavioita, arvelemaan mitä niille tarvitsee tehdä ja katsoa sitten, mitä vuolija tekee. Päätin laittaa kuvat nyt tänne blogiinkin, eli pääsette kurkkaamaan hevosten kavioiden kuntoa.

Omaan silmääni Lillan kaviot ovat nyt oikein hyvässä kunnossa verrattuna esimerkiksi vuodentakaiseen. Lolalta avattiin sieni-infektiota toisesta takakaviosta, jota olen hoitanut jo jonkun aikaa pioneerin shampoolla ja ilmeisesti infektion eteneminen oli jo pysähtynyt. Nyt kavio pääsee paranemaan helpommin, kun puhdistaminen onnistuu paremmin ja kaviossa ei ole enää sitä kuoppaa, johon kaikki lika meni heti. Lahjalta unohdin kuvata takajalat, mutta etujaloista on. Siltäkin löytyi aivan pientä irtoseinämäisyyttä vasemmasta etujalasta, kun seinämä oli päässyt kasvamaan vähän liiaksi edellisestä vuolusta. Sitä ei kuitenkaan lähdetty avaamaan.

Mitä mieltä te oman hevosenne kavion vuolijat/ vuolemisesta ja kavioista tietävät olette kavioista? Pyydän anteeksi kavioiden likaisuutta, olin juuri vähän aikaa sitten ne perusteellisesti puhdistanut, enkä jaksanut vaivautua toistamaan operaatiota muuta kuin vähän pyyhkimällä enimmät roskat pois.

Lilla

Lola

Lahja

Lolan kanssa ollaan käyty pariin kertaan ihan ilman heppakaveria aitauksen ulkopuolista elämääkin tutkimassa. Tänään kummastusta aiheutti pihassa polttopuiden kantamiseen käytettävät pussit ja vähän traileriakin ulkopuolelta käytiin haistelemassa. Lahjakin pääsi pihamaalle Lolan jälkeen hetkeksi ihan vain viettämään aikaa ja vähän talutusharjoitusten merkeissä.

Eilisestä vuolusta vielä sen verran, että hankalin tapaus taisi olla Lilla. Sekin niinkin hankala, että nykäisi kavion pariin kertaan pois. Lahja seistä törötti koko vuoluoperaation ajan kiltimmin kuin äitinsä ja Lola yllätti täysin. Varsojen vuoluko hankalaa? Lola oli kiinni ja sillä ei ollut tasan yhtään avustajaa pitämässä kiinni, vuolija vain vuolemassa. Ei panikointia, ei sätkyilyä, ei riehumista... En kyllä olisi uskonut marraskuun alussa, että Lolankin vuolu voisi olla niin helppo toimenpide!

Maha 7kk 1vko

9 kommenttia:

 1. erityisesti Lahjan kavioissa pistää silmään se, että reunat ovat liian pitkät kengättömään kavioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat seinämiä? Luonnossa ne ovat lähestulkoon anturan tasalla jokaisen kavioissa, mutta kuvat hämää ehkä hieman, kun valkoviiva on välissä.

   Itse kuten sanoin, en tiedä vielä vuoluhommista mitään. Tyytyväinen olen kuitenkin ollut, Lillankin kaviot voivat paljon paremmin nyt kuin esimerkiksi vuosi sitten, jolloin sillä oli vähän joka säteessä pientä sieni-infektiota/ sen jäämiä.

   Poista
  2. Ja siis meillä käy ulkopuolinen vuolemassa, juuri sen takia, että itse luultavasti saisin vain vahinkoa aikaan, ennenkuin pääsen jonnekkin oppimaan hieman vuolun alkeita. Sitten alan varmasti itsekkin harjoittelemaan kavion muodossa pitämistä, kuitenkin ammattilaisen seurannassa.

   Poista
 2. osaisitko kertoa vaikka jonkun postauksen muodossa mitkä kavion kohdat pitäisi vuolla ym? itselläni on hevonen, lv. Olen päättänyt siirtyä kengättömään menoon. Kaviot ovat aina olleet onneksi hyvällä mallilla ja ikinä ei ole ollut kengittäjällä valittamista.

  Nyt meillä ei ole mahdollisuutta kengittäjään, koska kukaan ei vastaa (?) ja yksi muutti pois ja kaviot senkun kasvavat. Jos osaisit muutaman vinkin sanoa vuolemiseen niin olisin todella kiitollinen avusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa itse kavion vuolusta vielä hölkäsen pöläystä, olen ainoastaan vasta innostunut oppimaan vuolua. Meillä käy vainikan aitan listoilta vuolija vuolemassa:

   http://www.kengattomathevoset.fi/61

   Kannattaa jotakin noista kysellä, tulevat varmasti vähän kauemmaksikin. Vuolemista en suosittele itse lähtevän tekemään mitään, ellei kokemusta ole. Itse en juuri sen takia uskallakkaan kokeilla kavioihin, ennenkuin kokenut vuolija on vieressä katsomassa, äkkiä voi saada yksinään vahinkoa aikaan. Mitään muuta tähän mennessä en ole uskaltanut lähteä tekemään, kuin poistamaan säteestä irtolepareita, jos sellaisia on tullut.

   Poista
 3. En kyllä yhtään ylläty, että sun hoivissa olevat varsat on noin helppoja käsitellä, koska sä oikeesti teet niiden kanssa juttuja ja näät tosi paljon vaivaa että saat niistä toimivia :) Sun kaltaisia pitäs olla enemmän hevosmaailmassa! :)

  Tuollaisen alun saaneilla varsoilla tulee varmasti olemaan paljon helpompaa tulevaisuudessa, kun vertaa niihin, jotka kasvavat pääasiassa laitumella ja joille ensimmäiset säännölliset ihmiskontaktit tulee vasta siinä vaiheessa, kun aletaan ratsuttamaan/opettamaan ajolle.

  Tykkään ja arvostan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se mikä tehdään, tehdään kerralla kunnolla. Itsellekkin paljon helpompi normaaleja päivärutiinejakin ajatellen, että yleiset toimenpiteet onnistuu.

   Ja kuten hyvänä esimerkkinä Lola on, varsojenkin kavioista on huolehdittava hyvin! Jos nyt kuvittelisi, ettei sille koskaan oltaisi jalannostoa opetettu, olisi ensinnäkin infektion hoito työn takana ja mahdollisesti laiminlyömällä vuolukerrat (tälläiseenkin on törmätty... "Sehän on varsa/kengätön, ei sen kavioita tarvitse puhdistaa tai vuolla!") olisi infektio voinut jäädä kokonaan huomaamatta - se oli kuitenkin jo hieman vaikuttanut kavion asentoon. Ei kavioita, ei hevosta, niinhän se menee.

   Kiitos kommentista (:

   Poista
 4. Hyvältä näyttää :). Kaikista kavioista siistisin vähän tuota sädettä keskeltä jotta ei jää likaa sinne, mutta en paljon. Ja myös seinämiä vähän alemmas, mutta se voi olla vaikeeta jos kannat ja kärki on jo sopivalla korkeudella. Meillä on sama juttu, tuonne sivuille jää helposti liian pitkää seinämää

  VastaaPoista