lauantai 22. helmikuuta 2014

Lolan ajokoulua ja pentukuulumisia

Muutaman päivän aikana on Lyyli tuntunut kasvavan paljonkin. Se sai tänään uuden lelun ja innostuikin vähän aikaa leikkimään sillä. Pentu on ollut välillä pieniä hetkiä sisällä yksin, eikä ihme ole ole vielä mitään tuhoutunut, vaikka ikävä on varmasti vähän ollutkin. Tänään käytiin kuitenkin kaupassa keskustassa, joten Lyyli pääsi mukaan. Keskustassa käytiin myös ulkona, jotta näkee pentu vähän muutakin elämää kuin korvessa ne samat naamat, eläimet, esineet ja asiat.Lola kävi eilen katsomassa kärryjä vähän lähempää ja tänään tutustuttiin niihin jo aika perusteellisesti. Ohjasajo on alkanut nyt sujua niin hyvin ja kun Sonja on nyt meillä, eli saa varmasti mukaan kaverin auttamaan, mikäs siinä, kärryt perään vaan. Käveltiin puoli kiekkaa kärryjen vieressä ja puoli kiekkaa kärryt perässä. Kärryjä ei sidottu ihan täysin kunnolla, jotta jos joku kohtaus tulisi, lähtisi ne jossain vaiheessa irtikkin, eikä roikkuisi vauhkoontuneen hevosen perässä, joka ei tasan pysähdy, ennenkuin aiheuttaja on saatu eliminoitua. Siksi tuo rintaremmikin roikkuu hassusti hevosen edessä.

Ihan hyvinhän se meni, Lola käveli ihan rauhassa kärryt perässä sen puoli kierrosta. Se riittää oikein hyvin ensimmäiseksi kerraksi. Jälkeenpäin muistettiin, että ne pumpulit ja korvahuppu korviin oli vielä aidan päällä odottamassa, mutta menihän tuo noinkin.
23 kommenttia:

 1. Ihana pieni Lyyli! Onko Lyyli kuinka miellyttämis haluinen? Entä onko hän rohkea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyyli on seurallinen ja utelias, mutta saattaa vähän arkailla uusia asioita. Uteliaisuus kuitenkin aina voittaa lopulta, ei siis hiivi seiniä pitkin (:

   Poista
 2. Joku muukin on jo tätä sanonut, mutta teet kyllä hyvää ja kärsivällistä työtä noiden varsojen kanssa! Tiedän monia, jotka ei ole tuossa iässä heppalapsukaisille opettanu muuta kuin ihan käytöstapojen perusteet, mutta näillähän on jo kuolaimet suussaa ja kärryt perässä:D Taitavia varsoja sulla;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kyllä niin samaa mieltä! :)

   Poista
  2. Jo ihan pienen varsan rutiiniksi pitäisin aikalailla välttämättömänä harjauksen "sietämistä", jalkojen nostoa, talutusta ja kiinnioloa. Sen lisäksi traileriin totutus ja loimen laitto. Muulla ei varmastikkaan ole niin kiire, mutta pidän ihan hyvänä sitäkin, jos varsalle esitetään mahdollisimman paljon pienempänä jo uusia asioita. Ei oteta asioita vielä niin vakavasti, vähän kerrallansa. Kyllä se varsa saa silti olla varsa, saahan se sen lopunvuorokautta puolta tuntia lukuunottamatta leikkiä, syödä ja nukkua pihattotarhassa. Nyt kun esim. Lahjalle on opetettu ohjasajo, on se päässä jo ja tuttu juttu, josta on helppo jatkaa jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Teinä kiinnittäisin mieluummin riimunnarut molemmin puolin suitsien päälle jätettyyn riimuun kuin taluttaisin suoraan ohjista, jos varsa nyt sattuisi vaikka kompastumaan tai hypähtämään pystyyn äkillisesti niin äkkiä lipeää ote ohjista tai kiskaisee ikävästi kuolaimista. Ja ensimmäiseksi kerraksi tuo lumessa vetäminen oli varmaan aika raskas kokemus. Mutta hyvinhän tuo näyttää kuitenkin sujuvan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapoja on monia. Itse omien kokemusten perusteella pidän mieluummin ohjasta, koska siitä paniikkitilanteessa saa paremmin hevosen pysymään käsissäkin. Ehkä.

   Jos kyse on paristakymmenestä metristä ja harjoittelupaikassa on muuten reilusti enemmän plussia, kuin jossain muussa, mieluummin teen harjoituksen vaikka siellä alustalla, jossa on vähän lunta (:

   Poista
 4. Wau! :D ei kauaakaan kun olette jo kärryajeluilla missä milloinkin! Upeaa työtä, ihan kadehdittavan upeaa (Y)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me mennä kärryajeluille Lolan kanssa vielä varsinaisesti, tarkoitus on vain opetella se, että kärryt on ihan ok asia perässä. Treenaus, säännöllinen ajaminen tai valmentautuminen ei siis kuulu vielä noin pienen varsan elämään (:

   Poista
 5. Voi miten suloinen Lyyli on! Ja oon kyllä samaa mieltä teet tosi hyvää ja kärsivällistä työtä varsojen kanssa, sitä ei voi muutakun ihailla! :)

  VastaaPoista
 6. Ihana koiranpentu sulla. mulla oli sama kun koirani oli vielä pieni. ja ihana oli Lyylikin:)

  VastaaPoista
 7. Miksi vedät kärryjä noin lumisella alustalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tuo kaukalo on aivan pihattotarhan vieressä, joten Lolalla on kokoajan katsekontakti Lahjaan tarvittaessa. Lisäksi kaukalo on aidattu alue ja siinä on myös se plussa, että siitä ei tasan mennä läpikään (toisin kuin lankkuaidasta tms. saattaa hevonen läpikin mennä). Halusin siis minimoida riskit siitä, että jos jotain kävisi, oltaisiin kuitenkin aidatulla alueella. Hevonen pusikossa kärryjen kanssa, jotka on juuttuneet puihin ei kuulosta houkuttelevalta, nimimerkki kokemusta on. Kun se hevonen on paniikissa, se vetää sitten vaikka ympyrää sen mitä pystyy. Ei kiitos enää koskaan hevosta syliin (kärryjen päälle), kun sen kerran olen kokenut. Kaukalossa alkavan panikoinnin voisi ehkä jopa saada kuriinkin, kun hevonen näkee, ettei pääse aidasta mihinkään (ja siellä ei ole niitä puita...) ja vieressä on kuitenkin toiset hevoset. Sen takia kärryt laitettiin aluksi vain löysästi kiinni, että ne myös lähtevät irti tarvittaessa. Mieluummin ne paniikissa irronneet kärryt (vaikka jotkus sanovat, että jos paniikkitilanteessa aiheuttaja häviää, hevonen panikoi aina asian kanssa), kuin se, että hevonen lopulta on siellä pusikossa ja hajottaa itsensäkkin.

   Kunhan Lola vähän tottuu kärryihin ja on turvallista mennä aitaamattomaan tilaan, sitten mennään. Ei kuitenkaan vielä.

   Poista
 8. MInkä korkuisia Lahja ja Lola arviolta on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahja oli 10kk ikäisenä 130cm ja Lola on nyt 140cm säältään. Lahja viisi senttiä takakorkea, Lolasta en muista paljonko oli.

   Poista
 9. Minkä kokoinen Lilla on? Koetin etsiä vastausta blogista, hippoksesta ym. mutten löytänyt vastausta.

  VastaaPoista
 10. Oi, tuo Lyyli on kyllä sulonen! ♥ Ja Lola myös. :)

  VastaaPoista