sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Lolan opettelupäivä tällä kertaa

Lolankin aika tuli opetella hieman ohjasajon saloja. Toisin kuin Lahjan kanssa, Lolan kanssa täytyy mennä osissa. Se on sen verran herkempi tapaus, että pitää edetä pienin askelin (ja tulevalle ravihevosellehhan on varmasti ihan hyvä ominaisuus, ettei se ole samanlainen "rauhallinen mihinkään reagoimaton pullamössöponi", kuten esimerkiksi Lahja). Ensin riittää, kun liikutaan eteenpäin kun ohjissa oleva ihminen kävelee takana ja joku taluttaa. Tämän jälkeen opetellaan, mistä merkistä lähdetään eteenpäin ohjastajan pyynnöstä. Sitten, mistä pysähdytään ja lopuksi mistä käännytään. Kun varsa tekee oikein, paineesta myödätään ja sitä kautta se luultavammin pikkuhiljaa oppii, mitä mistäkin pitää tehdä.Yllättävä Lahja-lapsonenkin oli ohjien päässä hetken aikaa. En vieläkään käsitä, miten se on yhdellä kertaa voinut tajuta kaiken, mutta on tuo ennenkin yllättänyt. Lahjan ohjasajoharjoitukset varmasti riittävät hyvin nyt vähäksi aikaa, jatkaa sitten keväällä/ kesällä toisen kuurin ja syksymmällä ehkä tutustutaan jo aisoihin.

Tänään tuli pestyä myös kaikkien hevosten harjat, viimeksi olenkin pessyt muistaakseni loka- tai marraskuussa. Lillalle on lähtenyt käyntiin myös tiineyden viimeinen vaihe, joka tarkoittaa "en syö ja mökötän"- kautta. Se on alkanut viettää yhä enemmän aikaa tarhan nurkassa omissa oloissaan, eikä viihdy niin paljoa heinäpussilla. Viime vuonna tuli tuputettua monennäköistä heinä, eikä tuo syönyt niin ei syönyt. Nyt kun tietää, että se liittyy tiineyteen (ilmeisesti olo alkaa tuntua pikkuhiljaa tukalalta, alkaahan varsa nyt kasvamaan jopa puoli kiloa päivässä!). Toki söihän Lilla viimekkin vuonna jonkun verran, muttei kuten normaalisti. Vielä ei ole syömistahti kovin hidastunut, mutta varsan kasvaessa varmaan saa törmätä hevoseen jatkuvasti vain mököttämässä.


13 kommenttia:

 1. Lahjahan on iso tyttö jo! Milloin varsoilla muuten aloitetaan satulaan totutus? Mä en oikein ole tietoinen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satulaan totutetaan yleensä ennen ratsukoulutusta. Lahjalla tämä tarkoittaa varmaan 2,5 vuoden ikää ja minimissään kolmevuotiskeväällä aloitetaan rauhassa sisäänratsastus. 3v kolme kertaa viikossa, 4v neljä kertaa ja 5v viisi kertaa viikossa työskentelyä. Työskentelyaika esim. kolmeveenä on vain parikymmentä minuuttia kerrallaan.

   Poista
 2. Huh onpas Lahja kasvanut, ihana karvaponi! :) Siitä tulee varmaan hieno!

  VastaaPoista
 3. Lahja on kyllä niin hieno! Voi vitsi, kun kaikki varsat ois sellasii "täh, ei kiinnosta"-tyyppisiä ja kaikki käy.. Ois kouluttaminen meinaa todella helppoo, kai? : D Ei ainakaaa tulis mitää paniikii varsal uusist asioist..
  Mut väittäisin, et Lahjan rauhallisuuteen ja tohon " en pelkää mitää"-asenteesee vaikuttaa se, ku oot ollu sen kans koko ajan+ oot harrastanu tota parellia :)
  Ja muuten, mä oon kuullu joskus, et ku alkaa ajo-opettaa/ohjasajaa, niin ohjat kannattais pistää aisalenkeistä. Idea siinä ois vissiin se, että varsa tottuis siihen, et kyljissä tulee olemaan jotain. Toki on myös hyvä ohjasajaa sellee, et ohjat menee noist "oikeista" renkaista,niin tottuu varsa siihenki, miten ne ohjat sit on ku oikeesti aletaa ajaa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että aika moni IC on tälläinen, ihania hevosia. Kiitos!

   Poista
  2. Ja niin, olen kuullut itsekkin tuosta aisalenkistä ohjat- jutusta. Lahjan kanssa sitä varmasti käsitellään ensi syksynä ennen kärryjen laittoa.

   Poista
 4. Meillä tiineysvuorokausia jälellä n.160 ja Lolalla iskeny ihan totaalisesti semmonen vaihe "vihaan kaikkia/kaikkea, älä koske muhun". Kummasti luonne heittäny ihan täydellisen käännöksen ja kaikki kiukuttaa! :D En oo viellä saanu bongattua minkäänlaista liikettä massusta, joten toivotaan hartaasti että sieltä tullee tositosi rauhallinen kaveri eikä emältään kaikkea pirullisuutta perinyttä hirviötä ;D On tää jänskää aikaa! :D

  Ja täytyypä munkin kehaista Lahjaa miten äärettömän fiksu elukka se on! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lillalla on tälläisiä omituisia kausia kanssa välillä, mieli muuttuu hetkessä.

   Poista
 5. Ompas Lahjasta ja Lolasta tullu jo isoja! Ihania kerrassaan. :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne varsat vaan kasvaa, kiitos!

   Poista
 6. Jos sulla on viellä joskus mahdollisuus tavata Lolaa,menetkö katsomaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa vastata tälläiseen kysymykseen, riippuu varmasti milloin ja missä. Ehkä joskus raveissa? Olisi hieno nähdä kyllä!

   Poista