lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kahden päivän selitykset

Eilen Lillan kanssa tuli mentyä hetki ilman varusteita. Energiaa riitti vähän enemmän kuin paljon, mutta koitin parhaani mukaan pitää vauhtia vähän hiljaisempana. Ehkä yhdeksän kuukauden tiineyden jälkeen olisi aikakin jo vähän toppuutella. Kaikkia askellajeja on menty edelleen, mutta max. puoli tuntia kerrallaan ja mitään revittelyjä ei enää. Vaikka Lilla olisi tästäkin asiasta toista mieltä.  
Tänään vauhti olikin vähän hiljaisempi jo. Käytiinkin siis ihan lyhyt suurimmaksi osaksi kävelymaasto ja hakemassa samalla viikonlopun lehti risteyksestä. Lisäksi hevoset saivat yli tunnin mittaisen hoitotuokion tarhassa. Lahja on aloittanut kunnon karvantiputuksen taas, Lillan turkkia lähtee tasaiseen tahtiin ja Lola ei ole vielä edes aloittanut kuoriutumistaan.

Ette arvaa, ketä pelottaa ihan hirveästi jälleen. Aina törmää kertomuksiin kun hevonen on luonut loppumetreillä, milloin varsa kuollut vatsaan jo ja kaivettu neljän ihmisen voimin pihalle, milloin ollut tammalla istukkatulehdus tai virusabortti ja luonut sen seurauksena, kuinka jälkeiset ovat jäänet ennenaikaisen varsomisen seurauksena tiukkaan ja on tehty kohtuhuuhteluita ja kuinka tammakin ollut henkihieverissä. Liian hysteerisenä sitä omaakin hevosta seuraa, milloin se tekee jotain hieman muka epänormaalia ja heti tulee pelko, että nyt on jotain vialla. Tai milloin utareet muka alkaneet kasvaa liian nopeaan tai paikat muka jo varsomiseen valmiin näköiset. Ja taas pelätään, että kohta luodaan. Tää on kyllä sellaista. Mutta pois en vaihda, kävi miten kävi. Omat silmät tuntuu näyttävän tässä vaiheessa tiineyttä harhaan kaiken suhteen, mutta onneksi on aina samassa tilanteessa olevia ja muitakin ihmisiä, jotka jaksaa kuunnella jaarituksia loputtomista harhaluuloista, joista toinen puoli aivoista kertoo kaiken etenevän normaalia vauhtia kohti varsomista ja toinen puoli on asetuksella mitä jos?

Häh, pipo hevosten karvoissa vai? En usko.11 kommenttia:

 1. Eiköhän se Lillan tämänkertainenkin varsominen mene ihan ajallaan ja hyvin, kun se meni viimeksikin :) Vaikka eihän se ole sanottu, etteikö mitään tapahtuisi, mutta Lillan elämässä ei käsittääkseni ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka altistaisivat luomiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ainakin! (: Ei ole tapahtunut, mutta kun se istukkatulehduskin saattaa tulla vain siitä, että hevonen vetää ilmaa sisäänsä tai saa jotain pöpöjä sinne.

   Poista
 2. Mitä sä tarkotat luomisella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luominen tarkoittaa sitä, että tamma varsoo syystä tai toisesta ennenaikaisesti kuolleen varsan (ja ennenaikaisesti syntynyt varsa on lähes aina kuollut, 300 vuorokautta pidetään häilyvänä rajana sille, että varsa voi mahdollisesti selvitä hengissä, 320 päivää on jo normaali varsomisaika).

   Poista
 3. voi kamala teillä kaikki vain kasvaa niin nopeasti :D olin hukannut tämän blogin ja vihdoin löysin sen. Herranenaika kun Lahjasta on kasvanut jo iso kaunis varsa :) Ja toivottavasti varsa syntyy terveenä ja ajallaan täälläkin pidetään peukkuja pystyssä!

  VastaaPoista
 4. Et todellakaan oo ainut tän tiineysressaamisen kanssa...
  mulla menny monet yöt jo tässä vaiheessa valvomiseks, ja joka aamu täytyy karsina tarkistaa ettei vaan löyvy luotua varsaa mistään nurkasta..argh, raivostuttavaa! toinen puoli pääkopasta sannoo "ota nyt hyvä immeinen rauhassa", ja toinen puoli huutaa paniikissa hoosiannaa ja sitä kuinka kaikki mennee päin mehtää..
  Jos vaan tajuais antaa kaiken mennä omalla painollaan kävi miten kävi. Siinä kuiteskaan hirveen paljoo oo tehtävissä jos luonto hoitaa asian sillä ihmisen mielestä ei toivotulla tavalla..
  Tää on liian jännää aikaa! :D

  VastaaPoista
 5. Hei! Sinua pidin jotenkin oikeana ihmisenä auttamaan suureen pulmaani. Eli siis ponini ei kunnioita minua. Taluttaessa ja kun se on irtona se meinaa tallata kantapäät kun se kävelee melkein päällä. Ratsastaessa saan tehdä vähän liiankin suuria apuja, ja poni kohtelee minua kuin pientä kärpästä selässään. Tiedätkö miten saisin ponini kunnioittamaan minua.

  VastaaPoista
 6. Hah, Lilla vähän söpö viimeses kuvas :D

  VastaaPoista
 7. Eräs tallimme hevonen synnytti kuolleen varsan ja se oli kyllä pettymys :( ja ihana toi vika kuva :D

  VastaaPoista
 8. Oon sun blogia seuraillut jo varmaan vuoden verran, mutta vasta nyt uskaltauduin kommentoimaan. Blogia on mukava lukea, se on sopivan selkeä ja simppeli eikä ole ahdettu täyteen tavaraa. Tykkäilen! :)

  Ps, onnittelut muuten Kultaisen harmonikan finaalipaikasta, itsekin olin viikonloppuna haitariristeilyllä katsomassa semifinaalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oho, oisit tullut vain juttelemaan, jos törmäilit laivalla muutenkin ;)

   Poista