torstai 27. maaliskuuta 2014

Kysymyspostauksen vastaukset


LOLAAN LIITTYVÄT KYSYMYKSET
Miten pitkään Lola on vielä teillä? 
Lolan oli tarkoitus olla talven meillä. Ei enää kauan, mutta tarkkaa päivää ei ole tiedossa.

Pitääkö sinun opettaa Lola ajolle ennenkuin se lähtee pois?  
Tarkoitus olisi. En lähde kunnon ajoa tekemään Lolalla, onhan se vasta vuotias, mutta tarkoitus, että ohjasajo onnistuu, kärryt on ollut perässä ja hevonen kääntyy, menee eteenpäin ja pysähtyy kärryjen kanssa.

Millainen sun suhde on mielestäsi Lolaan?
Lola on alkanut luottaa ihmisiin yleensäkkin enemmän, mutta se on edelleen joissain tilanteissa epäileväinen. Suhde on minulla Lolaan kolmesta hevosesta huonoin, mutta se on parantunut paljon marraskuun alusta.

Oletko kiintynyt Lolaan?
En erityisesti, kuten olen sanonut on Irlannincob se minun rotuni ja ne usein miellyttävät luonteeltaankin enemmän. LILLAAN LIITTYVÄT KYSYMYKSET
Ratsastatko muilla hevosilla/poneilla, vai ratsastatko vain Lillalla? :)
En ole yli vuoteen ratsastanut muulla hevosella kuin Lillalla, eli en.


Kuinka kauan meni, että pystyit ratsastamaan Lillalla ilman varusteita?
Jos nyt lasketaan siitä, miten kauan olin omistanut Lillan kun menin ilman varusteita niin reilu vuoden. Toki varusteetta meno paranee koko ajan. Kun aluksi mietittiin sitä, mistä käännytään, nyt mietitään jo sitä, miten saisi väistöt sujumaan paremmin.


Minkä ikäisenä sait lillan?

15-vuotiaana.

Kuinka korkeaa olet hypännyt lillalla?

120cm kovaa ja korkealta- tyylillä, mutta teknisesti Lilla ei suoriudu varmastikkaan muutakuin tuurilla yli 80cm radoista. Olen hypännyt Lillalla aika vähän verrattuna siihen, kuinka kauan se on minulla ollut (ja kuten kaikilla lapsilla/ nuorilla, myös minulla ei ollut aluksi väliä sillä, millä tyylillä mentiin, kunhan yli päästiin ja mahdollisimman korkealta). Yksittäisiä tehtäviä ja sarjoja on vara vähän nostaakkin, mutta ratsastajan taitojen ja hevosen hyppykokemuksen perusteella on ihan turha lähteä yrittämään yli metrisiä, koska siitä ei hyödy mitään jos hevonen vain räpeltää yli miten nyt sattuu pääsemään.

Oletko tippunut koskaan lillalta, monestikko?

Ainakin viisi kertaa olen tipahtanut Lillalta, viimeksi puolitoista vuotta sitten.

Oletko kilpaillut/aijjotko kilpailla lillalla?

Olen käynyt seuratason koulu- ja estekilpailussa Lillan kanssa. Jos vain päästään ensi syksynä Lillan kanssa tunneille, on varmasti pienet seurakilpailut taas harkinnassa.

Millainen sun suhde on mielestäsi Lillaan?
Ihan hyvä, vaikka se ei luotakkaan minuun vielä niinkään hyvin kuin esimerkiksi Lahja. Lilla on muutenkin enemmän pakeneva sellaisissa tilanteissa, jotka ovat sille vieraita, kun taas Lahja antaa mielellään ohjat ihmiselle ja jättää omaksi hommakseen päiväunien ottamisen.

Aiotko teettää Lillalla vielä monta varsaa? 
99,999% varmasti ei ainakaan ensi tai seuraavana vuonna (ikinä ei voi sanoa ihan varmaksi, kuten viime vuonna tein ja tuolla tuo on taas odottamassa jakautumistaan...). Kolme hevosta on ihan ehdoton maximi, että ne jaksaa hoitaa. Mikäli joskus tulisi jollain, Lillalla tai Lahjalla teetettyä varsa, mitä luultavammin se olisi myyntivarsa, sillä minulla ei mitenkään riitä aika jatkuvasti neljän hevosen hoitoon ja liikutukseen opiskelujen ohella.

Lillan parhaat puolet ja huonoimmat puolet?
Lillan parhaat puolet on sen ystävällisyys ja seurallisuus, sekä oma persoonallisuus. Näin tiineänä olevaa mököttävää ilkeän näköistä ponia on aina kiva mennä vähän rapsuttamaan, kun silmistä näkee, että se piristyy hetkessä. Huono puoli on se, että jos hevonen ei tiedä mitä tehdä tai tehtävä on sille sen mielestä ylivoimainen, se valitsee useinmiten ratkaisuksi yrittämisen sijaan tilanteesta lähtemisen tai pakenemisen paineelta/ avuilta. Mutta toisaalta se on ihan hyväkin, siinä oppii myös itse, milloin on ehkä pyytänyt liikaa tai väärällä tavalla.


LAHJAAN LIITTYVÄT KYSYMYKSET
Opetatko Lahjan ajolle asti vai pysytteletkö vain ohjasajossa?
Ajolle tottakai, ajo on hyvä alku ratsukoulutukselle. Ja ihan hyvä kevyt liikuntamuotokin, ei me koskaan tosissaan lähdetä ajelemaan, metikköön vain puksuttelemaan sunnuntaisin.

Mitä suunnitelmia sinulla on Lahjan varalle?
Varmasti ensinnäkin vierailla jalostusnäyttelyissä aina kuin mahdollista. Ihmettelin tätä vuosi sitten, miksi viedä vaikkapa varsa näyttelyihin, jolla on jo 1VPremium tai joku muu hevonen, joka on saanut jo STER-arvon. Mutta nyt minä tiedän. Sieltä saa ruusukkeita, ne voi laittaa seinälle! Okei, näyttelyt ensinnäkin tuovat mukavaa vaihtelua, näkee muita IC-ihmisiä, hevonen pääsee harjoittelemaan kuljetusta ja uudessa paikassa käymistä jne. Ja ne premiumarvostelut, ensinnäkin jos Lahja saa hyviä arvosteluja, se nostaa sekä isän, että emän jalostusarvoa, erityisesti aikuisena saatu 1.premium. Ja myös Lahjan, jospa sillä teettäisi joskus varsan? Kuka tietää.

Kyllä me jotain muutakin tehdään Lahjan kanssa kuin käydään näyttelyissä, silloin kun niitä on. Ajolle on tarkoitus varsa opettaa kunnolla, eli sillä pääsee kärryttelemään ennen ratsukoulutusta. Ratsukoulutus varmaan aloitetaan 3-vuotiaana ja Lahjan tulevaisuus näyttää samalta kuin Lillan - harrastepuksu parhaimmillaan.


Aiotko tehdä jonkinlaisen erikoispostauksen Lahjan yksivuotispäivänä?
Jotain pientä on tulossa, vaikken tiedä voiko sen erikoispostaukseksi lukea.

Milloin Lahjalla aloitetaan ratsukoulutus?

Minimissään kolmevuotiskeväänä.

Millainen sun suhde on mielestäsi Lahjaan?
Kaikista paras tällä hetkellä hevosista, jotka meillä asuu. Lahja ottaa kaiken yleensäkkin todella rennosti ja se luottaa siihen, että sitä ei ole tarkoitus tukehduttaa pressuihin, hakata risuilla tai litistää pallolla, vaikka niitä heiluttelisikin ympärillä. Lahja on myös todella yritteliäs ja kekseliäs, joka on tullut huomattua myös negatiivisemmassa mielessä, kun varsa irroittaa itse itsensä syömisen aikana ja tuhoaa kuin tahallaan seinän vierustalla olevaa aitaa, joka estää hevosten pääsyn aivan seinän viereen.

Aiotko kilpailla jossain tietyssä lajissa tulevaisuudessa Lahjan kanssa?
Vaikea vastata, kun Lahjan ratsukoulutuksenkin aloittamiseen on vielä ainakin kaksi vuotta. Kuten Lillankin kanssa, on varmasti Lahjankin kanssa joskus käytävä seurakisoissa vierailemassa. 

Aiotko kouluttaa Lahjan kokonaan itse vai oletko aikeissa laittaa sen esim ratsutukseen isompana?
Takoitus on Lahja kouluttaa itse niin pitkälle kuin mahdollista. Ajokoulutus ja ratsukoulutuksen alkeet tuskin tuovat ongelmia vastaan. Kun perusasiat on hanskassa, käydään me varmasti tunneilla aina välillä. Kuten nyt Lillankin kanssa on tarkoitus mennä tunneille syksyllä, mikäli se onnistuu.

Lahjan hyvät ja huonot puolet?
Lahjan yksi hyvä puoli on sen luottavaisuus, fiksuus ja nopeaoppivaisuus. Nopeaoppinen hevonen kuitenkin oppii helposti keksimään myös asioita, joita sen ei halua oppivan. Lahja on motivoitunut, erittäin rauhallinen, sosiaalinen ja hauska. Se osaa kuitenkin myös yrittää päättää asioita itse ihmistä komentamalla, mutta se luultavasti johtuu vain uhmaiästä ja tekee tätä vieraille, jotka eivät ole varsan kanssa toimineet. Minusta se tietää jo, että minulla on säännöt, joiden mukaan toimitaan.


LILLAN TIINEYS JA MAHDOLLINEN TULEVA VARSA
Mitä suunnitelmia sinulla on Lillan tulevan varsan varalle? 
Ihan se, että Lillan tiineys päättyisi onnellisesti ja varsa, että emä voisivat hyvin. Sen pidemmälle en uskalla vielä edes ajatella. Mutta sanotaanko, että harrastepuksu muiden joukkoon. Ja jalostusarvoa käydään arvioittamassa tietenkin, kuten Lahjankin kanssa.


Meinaatko pitää itselläsi Lillan toisenkin varsan?
Mitä luultavammin kyllä. Kunhan nyt päästäisiin ensin siihen asti, että se on turvallisesti tässä maailmassa oikeaan aikaan ja sekä Lilla, että varsa voi hyvin yhdentoista kuukauden yhteisen matkan jälkeen.


Miks halusit(te) astuttaa Lillan uudelleen?
Puhu ihan yksikössä vaan. Lilla on ensinnäkin todella hyvä emä ja ei se ihan huonoimpia pisteitäkään omista 2.premiumillaan. Isäori STER-arvoisena, ajotestin tehneenä ja viime kesän näyttelyissä BIS1-saaneena on kuitenkin varmasti ihan hyvä valinta. Ja Lahja 1VPremiumillaan osoitti, että siitä varmasti kasvaa ihan hyvä IC, eikä yhdistelmä mennyt ihan metsään.

Monet ihmettelee, miksei voi hankkia ostovarsaa. Mutta mistä kaikesta jäisi paitsi? Siitä tiineydestä, kaikesta huolesta ja pelosta varsomiseen asti, ensimmäisestä päivästä lähtien opettamisesta. Miksi juuri kolmas hevonen? Tämä on vaikea kysymys, enkä osaa siihen täysin vastatakkaan. Miksi ei?
 
Odotatko uutta varsaa jo innolla? 

En osaa vielä olla liian innostunut, toki laskeskelen päiviä laskettuun aikaan ja vietän hetkiä kuuntelemalla asukin potkuja mahassa. Onhan tämä ihanaa aikaa jälleen, vaikkakin todella voimia vievää kun ei osaa olla ottamatta paineita turhasta.


KAIKKIIN HEVOSIIN LIITTYVÄT KYSYMYKSET
Miten uskot aikasi riittävän kolmelle hevoselle? (sittenkun varsat on aikuisia)

Sen näkee sitten. Lukioaikana tuskin tulee suurempia ongelmia. Jos aikapula iskee, on tarkoitus etsiä vuokraaja Lillalle 1-2krt viikossa. Jos eläinlääketieteelliseen jossain vaiheessa pääsen, tarkoittaisi tämä sitä, että joutuisin asumaan viikot Helsingissä. Ehkä ottaisin yhden hevosen mukaan ja kaksi jäisi kotiin hoidettavaksi. Silloin vuokraajan käynti kotona viikonloppuja lukuunottamatta olisi lähes välttämätöntä, jos haluaisi hevosten liikkuvan muutakin kuin tarhassa. Haluan kuitenkin elää nykyhetkessä, voihan tulevaisuudensuunnitelmat muuttua vielä monesti!

Keräätkö hevosillesi jotain tiettyä väriä? Entä itsellesi? 
Lillalle kerään fuksian sävyä (ja lilaa) ja Lahjalle turkoosia. Itselleni en mitään tiettyä väriä kerää, niinä harvoina kertoina kun käyn vaatekaupassa lähtee sieltä ihan ne mukaan, jotka näyttää kivalle ja ovat hyvät päällä. Ostan hevosille varmasti enemmän tavaroita kuin itselleni vaatteita.

Oletko koskaan ns. "raivostunut" (ei väkivaltaisesti) Lillalle, Lahjalle tai Lolalle? 
Onhan ne joskus ihan vatiaivoja, mutta parhaita silti. Kärsivällisyyteni on oikeasti aika lyhyt, mutta kun miettii hetken, mitä hevonen haluaa sanoa, alkaa asiat taas sujumaan. Hevoset opettavat paljon.

Tulevaisuuden suunnitelmia, Lahjan ja Lolan kanssa?
Lola lähtee kohtapuoliin pois. Lahja on tarkoitus opettaa kesällä/ syksyllä ajolle. Sillä varmasti aletaan ajamaan satunnaisesti ja kolmeveenä aletaan tutustumaan ratsun hommiin.


Onko Lahjalla ja Lolalla tapana järjestää mitään tempauksia?:D 
Lola on meillä tämä säheltäjä. Joskus se keksii, että iltaruoka-aikaan on kiva vähän juosta ja yllyttää kaikki hevoset mukaan. Lola usein aloittaa myös riehumiskohtaukset tarhassa ja juoksevat ja riehuvat eestakaisin Lahjan kanssa hetken. Lahjan hurjat tempaukset kuuluu luokkaan "ähähä oompas ilkee kun vähän heilutan jalkaa kun puhdistat kaviota" tai "oonko hurja häh kun nostan tätä toista etujalkaa normaalia korkeammalle taluttaessa".


MINUN MIELIPITEISIIN JA ELÄMÄÄN LIITTYVÄT KYSYMYKSET
Mikä on lempihevosrotusi?

Irlannincob tietenkin, muuhun en ihan äkkiä vaihda.

Milloin viimeksi olet käynyt ratsastustunnilla/valmennuksessa? Haluaisitko käydä?
Ratsastustunnilla? Valmennuksessa? Kunnon tunnilla olen viimeksi ollut joulukuussa 2012. Ja kyllä, haluaisin käydä ja aikomuskin on taas säännöllisemmin ruveta käymään ensi syksynä Lillan kanssa, mikäli se vain onnistuu.

Kuinka monta kertaa ratsastat viikossa? (:D)
Lillan liikutan 6-7krt viikossa.

Seuraatko muita blogeja ja kuinka usein?
Seuraan päivittäin. Luen mm. Armin ja Sandran parellielämä, Flight of the Bumblebee ja Kaikkein kauneinta.

Koska sun ja hevoseen on tarkoitus muuttaa Havulaan? 
Koulu alkaa elokuussa joten sitä ennen.

Millaisena näet tulevaisuutesi? 
Yksinkertaisesti valoisana ja hyvänä.

Milloin Havulasta tulee taas postausta? Olisi mukava lukea miten se edistyy ^^
Sitten kun me käydään siellä. Itseasiassa juuri tänään, joten postausta on tulossa piakkoin.

Oletko koskaan ratsastanut ratsastuskoulussa, missä?

Olen, aloitin ratsastuksen Tuokon tallilla Mäntyharjulla. Olen käynyt ratsastamassa mm. Saaga-tallilla, Mennalan ratsastuskoululla, Maso-tallilla ja Larjan tallilla.

Mikä on mielestäsi paras hevosrotu tinkerin jälkeen?
Sellaista ei ole, pitäydyn oikein mielelläni irlannincobeissa.

Aijotko alkaa harrastamaan Lyylin kanssa mitään? (Tokoa,agilityä yms.)
Mahdollisesti, mutta en tiedä vielä oikein mitä. Perustottelevaisuutta ainakin, mutta varsinaisesta TOKO:sta en tiedä.

Mistä löysit parellin ja sait idean alkaa sitä harrastamaan?
Löysin parellin Sandran ja Armin blogista. Sandralta olenkin saanut paljon neuvoja ja saan edelleen, joten kiitos siitä!

Mikä on yleinen aikataulusi aamuisin?
Herään ja ehkä syön jotain. Annan Lyylille pakkasesta pienen koirille tarkoitetun lihapullan ja menen hoitamaan hevoset sen kanssa. Otan kaikki kiinni pihattoon, haen ruokasangot ja samalla yhden sangon vettä lisää. Annan ruuat, käyn viemässä heinät verkkoihin ja teen illan ruuat valmiiksi. Vien vettä tarpeen mukaan ja päästän hevoset irti. Menen takaisin sisälle Lyylin kanssa ja teen sille aamuruuan. Sitten voin aloittaa omat aamutoimet ja syön paremman aamupalan. 

Onko sinulla päiviä jolloin et jaksaisi tehdä mitään hevosten kanssa? 
Toki aina ei voi olla paras päivä, mutta harvoin on sellaisia päiviä, etten jaksaisi tehdä mitään. Pidän hevosten hoitamisesta tarhassa ja niiden kanssa yhdessä tekemisestä. Joskus jos väsyttää paljon 

12 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja miten saat ton taustaan vaan yhen kuvan siis ettei toi toistu? :D jos viittit vastata: elihe@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lataa taustakuvan bloggerin kautta, siellä on valittavissa se mihin reunaan kuvan haluat ja toistuuko se.

   Poista
 2. Ootko miettinyt miten sulla tulee aika riittämään sitten, kun sulla on 2 varsaa suunnilleen samaan aikaan ratsuksi koulutettavana ja käyt koulua? Aiotko lähettää ratsutettavaksi muualle vai miten? Tiedän että vähän hankala miettiä vielä kun ei toinen varsa ole vielä edes syntynyt, mutta tälläinen tuli vain mieleeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aio luultavasti lähettää mihinkään ratsutettavaksi ainakaan pitkä-aikaisesti. Irlannincob on hitaasti kehittyvä rotu, joten kovin suurta kiirettä ei edes kannata pitää. Jos nyt käy niin, että Lahjan ollessa 4v on kaverina 3v vielä sisäänratsastamaton, osaa Lahja jo luultavasti perusasiat. Silloin ei ole päällekkäin kaksi osaamatonta, vaan toinen on jo vähän pidemmällä. Kolmeveetä suositellaan liikuttamaan n.3 kertaa viikossa ja neljäveetä n. 4 kertaa. Jos vaikka saisi jonkun kaveriksi ratsastamaan välillä jotain hevosta, jäisi itselle vain yhden hevosen ratsastus päivässä. Eikä ne pienet tauot varsinkaan nuorelle tee varmasti pahaa, Lillalla haluan pitää säännöllisen liikunnan.

   Poista
 3. Tuli mieleen, kun mainitsit että IC on lempirotusi, että oliko Lilla ensimmäinen IC tuttavuutesi vai oletko hoitanut/ratsastanut tms. muita ennen Lillan ostoa? Entä jos IC ei olisi jostain syystä mahdollinen hevosrotu sinulle (kuvitellaan nyt näin), niin minkä rotuista hevosta etsisit sitten? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain ensimmäisen hevosen yhdeksänvuotiaana ja se oli myös IC. Sen jälkeen omistin vähän aikaa kaksi shetlanninponia ja liki kolme vuotta sitten sain Lillan. Lillaa etsiessä etsin oikeasti pv:tä, mutta tulikin IC. Mikäli irlannincob rotua ei olisi olemassa, olisi lempirotuni varmasti joku muu tupsujalkainen rotu.

   Poista
 4. Missä vaiheessa varsan potkut tuntuvat tamman mahan ulkopuolelle???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lillalla tuntui viiden ja puolen kuukauden tiineyden jälkeen, hyvin yksilöllistä (:

   Poista
 5. Tosi mukava postaus! :)

  Onneksi hevosrotuja on niin moneen makuun, minun ehdoton suosikkirotuni on lämppäri, ja kaksi kyseistä tapausta omistetaan + kesällä syntyy varsa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosharrastajia olisi varmasti vähemmän, jos olisi vain yksi rotu maailmassa... Onneksi voi valita suosikkinsa (:

   Poista
 6. Kiva postaus!! Tiiät sä muuten et voiko blogiin laittaa videoita jos ne ei oo YouTubessa?
  -Pinja

  VastaaPoista