tiistai 18. maaliskuuta 2014

Lillan tiineys 9kk + Parelli level 1 Online- harjoituksia

Lillan tiineys oli jo yhdeksän kuukauden kohdilla eilen, mutta tänään pääsin vasta ottamaan siitä kuvia. Lukuja sen verran, että laksettuun (328vrk) aikaan on 54vrk, 320 vuorokauteen (eli siihen, jota pidetään jo normaalina varsomisaikana) 46vrk ja 300 vuorokauteen (pidetään rajana sille, että syntyvä varsa voi mahdollisesti olla elinkelpoinen) enää 27 vuorokautta.


Lahjan kanssa kuvattiinkin tänään parellia. Tällä kertaa vähän erilaisempaa teille lukijoille, nimittäin kaikki tehtävät, jotka kuuluvat Parellin 1 level Onlineen. Parellissa noita tasoja on siis neljä, ykköstasossa on vain tuo online-osio, kakkostasolla online ja freestyle, kolmostasolla online, liberty ja freestyle ja nelostasolla online, liberty, freestyle ja finesse. Itse tiedän vasta mitä ykkös ja kakkostason onlinet pitää sisällään ja seuraavaksi tähdätäänkin kakkostason harjoituksiin. Parellin jäsenhän en ole, joten arvostelua en ykköstasosta saa, enkä sitä varsinaisesti ole siis "päässyt läpi". Se tuskin kuitenkaan on välttämätöntä, parellissa kuitenkin tavoitellaan hevosen ja ihmisen välistä yhteistyötä ja luottamusta, ei niitä suorituksia paperilla.


Level 1 Onlineen kuuluu friendly gamen osalta se, että hevonen antaa laittaa riimun päähänsä, pää on ihmistä päin, hevonen on rento ja paikoillaan. Antaa sivellä itsensä porkkanakepillä, hieroa etujalat ja heitellä rytmisesti köyttä/ porkkanakeppiä kaulalle. Unohdin tämän köyden heittelyn kaulalle, mutta varmasti olette nähnyt monia videoita siitä ja olette samaa mieltä siitä, että se kyllä sujuu.

Porcupine gamen osalta tulee hevosen väistää etu- ja takaosaansa 360 astetta, peruuttaa paineesta nenäluuhun, peruuttaa paineesta rintaan ja laskea niska alas. Unohdin tämän niskan laskemisenkin alas, mutta siitäkin olette nähnyt videoita: kyllä Lahja senkin osaa. Driving gamessa on osattava leikkiä driving gamea rintaa vastaan, osata luoksetulo niin, että kädet liukuu narua pitkin (ei siis painetta köyteen) ja lähettää hevonen piste A:sta pisteeseen B lähettämisalueena alue kaksi. Alue tarkoittaa siis sitä, missä kohdalla hevoseen nähden seisot, sain sen selville itsekkin vasta äskettäin. Tässä vielä tarkentava kuva, mikä alue on missäkin:

Lila on alue 1, keltainen alue 2, sininen alue 3, vihreä alue 4 ja punainen eli häntä alue 5. Värjäämätön kohta on herkkä ja sen kanssa tulee noudattaa varovaisuutta. Level ykkösessä täytyy siis lähettää hevonen B-pisteeseen kaulan vierestä.

Yoyo gamessa on peruutettava hevonen tarhan portista sisään ja pyytää hevonen takaisin. Myös kävely, pysähtyminen ja peruutus on toimittava ilman, että hevonen kävelee päälle. Sen on siis kuunneltava ihmistä ja toimia sen mukaan, mitä ihminen tekee. The circling gamea (hevonen lähetetään ympyrälle kävelemään/ juoksemaan ja sen tulee ottaa vastuu askeleistaan. Pyydettäessä se palaa keskelle, vaihtaa suuntaa, askellajia jne.) ei tarvitse ykköstasolla vielä osata.

Sideways gamessa on tarkoitus, että se toimisi hitaasti seinää tai aitaa vasten. Hevosen on tarkoitus askeltaa sivulle ja sen ymmärtämisessä voi mennä hetki. Kärsivällisyys on paikallaan, hyvä Sandran kertoma neuvo on pyytää hevosta väistämään askel takapäällä ja etupäällä vuorotellen, kunnes se tajuaa, mitä haetaan. Lisätäkseni tähän itse jatkoa, kannattaa myös huolehtia, että hevonen menee vain yhden askeleen kerrallaan. Lillan kanssa tätä nimittäin saa harjoitella, koska sillä jää helposti väistäminen "päälle".

Squeeze gamessa lähetetään hevonen 120cm aukosta ja muuta ei sen lisäksi tarvitse osata, kuin antaa hevosen haistella traileria. Ykköstason vaatimuksia oli tässä, kuulostaako hankalalta? Odottakaa vaan, sen mitä on videoita katsellut on vastassa vielä paljon vaikeita hetkiä ja pohdittavaa... Nelostasolle on pitkä matka.
 Lolan kanssa pari päivää sitten otettiin uusiksi pressuhommaa ja muovi kävi jo selässäkin. Yli asteleminenkaan ei tuntunut enää niin kamalalta ja lopulta se meni aivan rennosti.

13 kommenttia:

 1. Jos näin oikein, kiinnitit narupäitset väärin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis iik, nyt tuli maailmanloppu........(?) Tuolla tavalla olen oppinut kurssilla naruriimun päähän laittamaan, oli se sitten sinusta oikein tai ei. Minun puolestani kaikki saavat laittaa naruriimut päähän miten haluaa ja parhaaksi näkee, tehkööt vaikka rusetin vielä päälle. Ei se toiselta ole pois.

   Aletaanko pilkkua viilaamaan vielä? "Jos näin oikein, kirjoitit naruriimun nimen väärin :DDDDD"

   Poista
  2. No ihme pilkunviilausta taas, ei asioille yleensä ole sitä yhtä ainutta ja oikeaa tapaa tehdä ;)

   Ja Lisa, kuinka mones kerta kun vastaan tähän kysymykseen? Kahdeskymmenes? Välilehdissä on selkeästi "Tiineys 2013-2014"- linkki, josta selviää mitä? No ihan kaikki, se milloin Lilla on astutettu, millä orilla, milloin on laskettu aika jne. Kerran kuukaudessa tulee postaus, miten tiineys on edistynyt. Alapalkissa on laskuri, josta selviää montako päivää on laskettuun aikaan. Niin ei se Lilla varmaan kantavana ole?

   Poista
 2. No huhhuh, kaikesta ne anot valittamista keksiikin :D Voiko naruriimua muka laittaa jotenkin väärin kiinni? Eiköhän tuo ole ihan sama miten sen laittaa, kunhan päässä pysyy. En usko että siihen on yhtä ja oikeaa tapaa miten se kuuluisi laittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei sille yhtä ja oikeaa tapaa varmasti ole (:

   Poista
 3. Olipas jotenkin jouluinen tunnelma videossa :D Ihana Lyylikin sielä takana nuuskuttelee :3

  VastaaPoista
 4. Laitoin tästä blogista linkin omaan blogiini ( tai miten se nyt sanotaan) Ja laitoin siihen tietoa irlannin cobeista sain Iidalta ja se ei varmaan haittaa? :)

  VastaaPoista
 5. Mun on ihan pakko kysyä tätä sulta koska en usko netin sivustoja ja uskon että sä osaat tähän vastata. Mulla on tamma joka on kantavana ja sen laskettuaika on heinäkuussa. Varsa ei tule meille ja tamma on ylläpidossa varsan tulevien omistajien tallilla. He ultrasivat tamman kerran mutteivät sitten halunneet enää toista kertaa ultrata ettei tamma rasitu. Nyt kun tammani mahaa olen tutkinut ja ystävieni kantavien tammojen mahoihin verrannut on minulla iskenyt kauhea tunne että masussa olisi kaksi varsaa. Maha on hieman Lillan mahaa pienempi mutta silti tuntuu että maha on järkyttävän suuri. Osaatko yhtään siis sanoa voiko jo ensimmäisessä ultrassa nähdä jos tammani kantaisi kahta varsaa? :) Toivottavasti ymmärrät ja osaat jotenkin vastata tähän :)
  Toivottavasti Lillan varsa olisi terve syntyessään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen ultrahan on tapahtunut n. 18 vuorokauden aikoihin? Silloin on mahdollista nähdä kaksosvarsat, jos tammalla on riski kaksosvarsoihin, se ultrataan yleensä jo aiemmin. Jos kaksosvarsat näkyy, toinenhan puristetaan siinä vaiheessa jo pois ja mikäli hyvin käy, toinen pääsee jatkamaan yksin kasvuaan (mikäli ei sekin häviä kohdusta).

   Aina kuitenkin voi olla, ettei kaksosvarsa näy ultrassa. Meillä vuonna 2012 90 vuorokaudenkin ultrassa eläinlääkäri sanoi, ettei nähnyt varsan taakse, eli periaatteessa kaksoistiineys olisi voinut olla mahdollinen (tosin oli ultrattu jo 18vrk, että oli 99,9% varmuudella vain yksi varsa). Ultrakuva on 2D kuvaa, eli jos toinen varsa on toisen takana, se ei näy ultrakuvassa.

   Yleensä jos on ultrattu ja näkyy vain yksi varsa, siellä on vain se yksi. Mutta voi olla myös mahdollista, että on kaksi, aina välillä sellaisia tapauksia on. Yleensä tamma kuitenkin luo kaksosvarsat jo 1-3kk ennen laskettua aikaa tai varsat ovat elinkelvottomia. Ei kannata panikoida, mitä varmimmin siellä on vain se yksi varsa (:

   Poista