keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Parellia!

Luonnolliseen hevostenkäsittelyyn liittyvää postausta tarjolla pitkästä aikaa! Jostain syystä on ollut muka niin kiirettä (laiskuutta..) ilmassa, ettei ole saanut aikaiseksi viettää hevosten kanssa aikaa parellileikkien parissa. Väliin olen pikkaisen leikkejä leikkinyt ja tietenkin käynyt hevosten kanssa kävelyillä, opettanut uusia juttuja varsoille, pitänyt pitkiä hoitotuokioita joka päivä hevosten kanssa, liikuttanut Lillaa ratsain säännöllisesti jne. Se parellileikkien leikkiminen on vain jäänyt aika vähälle. Toisaalta pienestä tauosta ei ole ollut varmasti haittaakaan, ei ne hevoset niitä leikkejä unohda. Nehän ne osaa, ne tietää oman kielensä, ihmisen pitää vain opetella käyttämään sitä ja sen lisäksi vielä voittaa hevosen kunnioitus puolelleen luottamusta unohtamatta. Ja opetella myös itse kunnioittamaan hevosta. Ei ihan helpoin tehtävä, varsinkin jos haluaa edetä pitkälle.Päivä alkoi ihan sillä, että kävin aurinkoisen päivän innostamana hevosten aidat läpi. Sieltä löytyikin yllättävän paljon entrattavaa. Siivosin vähän tallipihaa ja tarhat samaan syssyyn. Siksi koittakaa kestää oma ulkoinen olemukseni videoissa, se näyttääkin ihan juuri siltä, että olen möyrinyt aitojen seassa korjaamassa niitä, vähän siivonnut tarhoja kurakossa, harjannut ponin ja kaksi ja sukellellut olkipaalin seassa viedessäni olkia lisää pihattoon.

Tänään kotiin tuli myös kirje - lukion kurssivalintoja. Jaa, mistäs se täyttyikään. 78 kurssista, pakollisten lisäksi kaikki englannin, matematiikan (pitkä), fysiikan, kemian ja biologian kursseista. Ei muuta. Railakasta kolmea vuotta vaan, revin hiukset päästä varmasti sata kertaa. Englanti ei natsaa ja ehkä jotain helpompaa valinnallisistakin olisi voinut valita. Mutta ei, eläinlääketieteelliseen ei kannata haaveilla, jos ei ole lukenut ja päntännyt edellämainittuja kursseja ja kunnolla. Toisaalta nyt kun ajattelee, jos sen lukion olisikin aloittanut silloin pari vuotta sitten jo, en olisi valinnut samoja kursseja ja tuskin olisin keksinyt sitäkään, miksikä haluan.


Josko nyt aloitettaisiin se asiasta puhuminen? Ensin pihaan pääsi Lilla jonka harjasin samalla. Harjoiteltiin friendly gamea raipan kanssa, porcupine- ja driving gamea, yoyo gamea ja the circling gamea. Ihan perusharjoituksia siis, kun taas päästään vauhtiin otetaan leikkeihin varmasti mukaan vähän erilaisempia versioita leikeistä. Lilla meni ihan hyvin, mutta circlingissä keskittyminen vähän herpaantui. Tehtiinkin sitä narunkin kanssa, jotta saisi paremman kontrollin hevoseen. Kuten varmaan huomaatte, lisäsin videoihin sekä parempia, että huonompia kohtia.Lahjan kanssa samoja perusasioita. Siltä yoyo gamessa ei meinannut jalat tulla takaisin ihmisen luo. Se selvästi tajuaa, mitä haen, mutta ei huvita. Saman asian kanssa painineet voikin kertoa vinkkejä ihan mielellään, millä keinoilla olette saaneet itsestänne niin kiinnostavan asian, että kannattaa tulla? Taukoja ja mietintähetkiä pidin, sekä luokse tulemisesta rapsutushetken. Siitä varsa ainakin pitää, mutta jostain syystä luoksetuleminen ei kuitenkaan sujunut tänään kovin hyvin. Herkkuja en halua käyttää, sillä haluan, että hevonen kuitenkin tulee minun luokseni, ei sen syötävän.Leikkien jälkeen myöhemmin kävin Lillan kanssa vielä ratsain liikkumassa. Kun on sulanut vähän maat, eilenkin ei paljon sanottu kyllä mennäänkö vai ei. Jaloissa riittää vielä nopeutta, eli ollaan kaikkia askellajeja edelleen menty. Vielä kun pari kuukautta Lilla jaksaisi kantaa, niin saisi varsa tulla maailmaan.


4 kommenttia:

 1. Jälleen kiva postaus!:) Tää sun blogin ulkoasu on ihan tosi hieno!;)

  VastaaPoista
 2. Eikös eläinlääketieteelliseen vaadita myös ruotsin kirjoittaminen lukiossa? Näin mulle opo sanoi, kun itsekin olen sinne tähtäämässä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei ja vielä kerran ei! Oposi on kyllä nyt puhunut puppua. Lukiota ei välttämättä tarvitse ollenkaan eläinlääketieteelliseen hakiessa. Ei ollenkaan. Tiedän yhden eläinlääkärin, joka on opiskellut eläinlääkäriksi ammattikoulupohjalta, mutta se on vaikeampi tie.

   http://www.vetmed.helsinki.fi/opiskelu/valinta/hakuaika.html

   Ammatillisellakin perustutkinnolla pääsee vaikka hakemaan eläinlääketieteelliseen.

   http://www.vetmed.helsinki.fi/opiskelu/valinta/valintakoe.html

   Se vaan, että koska valintakoe perustuu lukion fysiikan, kemian ja biologian pakollisiin ja syventäviin kursseihin, on lukio miltei välttämätön. Matematiikkaahan tarvitaan fysiikassa ja kemiassa, joten siksi sen kurssit on kannattavia myös ja englannin kaikki kurssit (vaikka siitä en pidäkkään, koska en osaa juuri yhtään), koska lähes kaikki oppimateriaali on lääkiksessä englanninkielistä.

   Poista