perjantai 14. maaliskuuta 2014

Tuulta ja pressuja

Tuuli, mikä mainio sää harjoitella kahisevien pressujen kanssa! Kaikki hevoset pääsi harjoittelemaan muovien päältä kävelyä ja kokeneemmat konkarit pressujen kanssa peitellyiksikin tulemista.

Lolan kanssa otin ensimmäistä kertaa kunnolla parellileikkejäkin: olen opettanut sille perusasioita, mutta varsinainen parellin kannalta asioiden ajatteleminen on jäänyt. Olen ajatellut, etten Lolan kanssa leikkejä edes käsittele, mutta koska varsa jo pienen hetken jälkeen muuttui silminnähden rennommaksi ja varmemmaksi itsestään, täytyykin ottaa leikkejä ohjelmaan nyt useasti. Ehkä ne auttaisivat kasvattamaan varsan itsetuntoa vielä korkeammalle, jotta se uskaltaisi rohkeammin lähestyä uusia asioitakin. Siitä on tullut jo oikein hyvällä alulla oleva hevosenalku, mutta tietenkin hyvä asia, jos jollain saa kasvatettua luonteeltaan aremmanpuoleisen varsan itsetuntoa entisestään.

Lola olikin jo oikein rohkea leikkien jälkeen ja me mentiin muutaman kerran pressun yli ja pari kertaa ihan hitaastikkin. Niin, että kaikki kaviot kosketti pressua. Lolalle se oli jo paljon ja mahdottoman hyvin tehty tälle päivälle, mutta odottakaan vaan, kyllä joku päivä onnistuu vielä se pressuun peitteleminenkin.


Lahja "mua ei nyt vaan kiinnosta mitä teet"- tyyppi ottikin asiat vähän lunkimmin. Mutta sen kanssa onkin käsitelty pressuja jo enemmän. Mitäpä tästä sanoisi. Upotin varsan pressuun ja sen mielestä kaikki oli ok. Ihan sama. Voin mä tässä nyt seistä kun haluat. Joo peittele vaan toho pressuu. Pitää ääntä vai? No ei kuule kiinnosta. Mä oon tässä nyt harjottelemassa ja käskettiin seisoa tässä ni mähän seison.

Lillakin pääsi pressun alle, mutta video oli tarkentanut maahan, joten en viitsi sitä tänne laittaa. Lillakaan ei siitä kuitenkaan mitään välittänyt, tosin vähän pienempi muovinpalanen oli käytössä.


20 kommenttia:

 1. Wau aivan uskomatonta työtä! Ihailen niin paljon sua:) Meillä on mummolassa täysikasvuisia heppoja sekä varsoja, enkä vois kuvitella niistä yhdenkään antavan käärityttää itsensä pressuun :D Toivottavasti susta tulee joku hevostenkouluttaja tms. Oot aivan mielettömän hyvä!
  Terveisin yksi kateellinen ;)

  VastaaPoista
 2. Mulla olis muutamia kysymyksiä hevosiisi, lähinnä kengättömyyteen liittyen :)

  - Miksi pidät hevosiasi kengättä?
  - Onko Lilla ollut aina kengätön ? Jos ei, koska ja miksi päätit ottaa siltä kengät pois?
  - Haittaako kengättömyys jotenkin hevosen käyttöä, voiko kengättömällä hevosella esimerkiksi hypätä esteitä?

  - Oletko käyttänyt koskaan bootseja? Oletko ajatellut, että hankkisit joskus bootsit hevosillesi ?
  - Miten maastoilu, esimerkiksi liukkailla keleillä onnistuu ilman bootseja, vai onnistuuko se ylipäätään ?

  - Arkooko hevosesi joillakin pinnoilla kävelleessään?
  - Onko hevostesi kaviot koskaan esimerkiksi lohjennut kengättömyyden / kenkien poiston takia?

  Kiitos etukäteen vastauksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Miksi pidät hevosiasi kengättä?
   Koska kavion mekanismi pääsee toimimaan oikein, hygienia pysyy parempana jne. Syitä on paljon. En näe mitään syytä, miksi laittaa kengät, koska meille siitä on vain haittaa.

   - Onko Lilla ollut aina kengätön ? Jos ei, koska ja miksi päätit ottaa siltä kengät pois?
   Ei ole, reilun vuoden ollut kengättä. Kesällä oli kengät pari kuukautta, mutta en enää aio laittaa koskaan.

   - Haittaako kengättömyys jotenkin hevosen käyttöä, voiko kengättömällä hevosella esimerkiksi hypätä esteitä?
   Ei haittaa, pikemminkin paremmin on meillä mennyt! Eipä tartte hoidella hokinreikiäkään tai niistä seurauksena tulleita imppareita.

   https://www.youtube.com/watch?v=l8hW6U6OQhE

   - Oletko käyttänyt koskaan bootseja? Oletko ajatellut, että hankkisit joskus bootsit hevosillesi ?
   Ei ole omia tällä hetkellä, mutta tarkoitus hankkia. Nastabootsit on kuulemma ihan yhtä hyvät kuin esimerkiksi hokkikengät, joten sitten voi liukkaillakin mennä lähes pohjalla kuin pohjalla.

   - Miten maastoilu, esimerkiksi liukkailla keleillä onnistuu ilman bootseja, vai onnistuuko se ylipäätään ?
   Itseasiassa viime vuonna kengät lähti a) koska kavioihin oli tullut sieni-infektio huonon hygienian takia (kavioita ei pääse puhdistamaan kunnolla esim. kengän alta jne.) ja b) koska tilsoja kertyi. Lilla liukasteli paljon vähemmän kengättä. Hyvällä lumipohjalla voi hyvin mennä kengättä ja liukkaammille keleille tarkoitus hankkia ne nastabootsit.

   - Arkooko hevosesi joillakin pinnoilla kävelleessään?
   Ei, paitsi kivikkoisella sorapohjalla. Tämäkin on kuitenkin tottumiskysymys: tiedät sen itsestäsi, kun kesän alussa kävelet paljain varpain, arot jalkopohjiasi, mutta jos vain kävelet kävelemistäsi, syksyllä menet missä tahansa ilman kenkiä.

   - Onko hevostesi kaviot koskaan esimerkiksi lohjennut kengättömyyden / kenkien poiston takia?
   Kengätön kaviohan on tarkoitus vuollakkin niin, että siitä ei käytännössä pysty lohkeamaan paloja. Eli ei ole.
   Kengättömyyteen tottumattomat kaviot voi aluksi kulua normaalia enemmän. Se johtuu vain siitä, että hevonen on tottunut olemaan kengässä ja kavioaines on haurastuneempaa. Kestää noin vuoden riippuen hevosesta, että kaviot tottuu kengättömyyteen. Alussa voi käyttää bootseja, jos kaviot kovin liikutuksessa kuluu. Sanonta "mun hevonen ei voi olla kengättä, kun jos kenkä irtoaa niin heti kulu kavio ja hevonen ontuu" onkin ihan puusta vedetty, tottakai se kengättömyyteen tottumaton kavio voi olla arka aluksi. Mutta siitä lähes poikkeuksetta kasvaa terve, vahva ja pohjaa kuin pohjaa kestävä kengätön kavio. Esimerkiksi meillä tuota "välivaihetta" ei niin ollut: kaviot kesti alusta alkaen hyvin, eivätkä kuluneet liiaksi.

   Poista
 3. Kun muut harjoittelvat taluttamaan varsaa sinä käärit omasi pressuihin ilman, että varsalla on edes aikomusta lähteä pois. Sinussa on ainesta tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt ihan avaruustiedettä ole ;) Kiitos.

   Poista
 4. Olet tosi hyvä hevosten kanssa, voi vaan ihailla! :)

  VastaaPoista
 5. Aiotko pitää varsan itselläsi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mitä luultavammin, mikäli nyt saadaan terve varsa tänne toukokuussa (:

   Poista
 6. Haluaisin kysyä pari kysymystä tinkereistä kun sellainen on ollut itselläkin harkinnassa :) Onko niitä hankala löytää myynneistä? Onko niiden pitkien karvojen vuoksi esim. Niiden jalkatupsujen hoito hankalaa? Ovatko ne kalliita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä irlannincobeja aina jonkun verran löytyy myynnistä. Mikäli jalat on terveet, ei jalkoja edes kannata liiaksi hoitaa, iho kuitenkin pysyy aina puhtaana (karvat suojaa). Kuivuneen kuran voi harjata pois. Vuohispunkkitapauksessa täytyy tietenkin hoitaa punkit pois. Varsoja saa n. 1500 eurosta ylöspäin ja aikuisia 4000-7000€ välistä riippuen vähän koulutustasosta, sukupuolesta, iästä, jalostusarvosta jne.

   Poista
 7. Itselläni harkinnassa olisi vaan kotona oleva mukava ruuna tai tamma jolla voitaisiin sillointällöin kilpailla. Kiitos avusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IC soveltuu hyvin myös pieneen kilpailukäyttöön, toisin kuin luullaan. Lillanin kanssa haaveissa jonkunnäköinen kilpaura. Eihän näistä varmasti saa mitään GP-tason hevosta, aluetasolle ja koulussa hyvässä lykyssä ehkä kansalliseenkin. Harmittavan moni vaan luulee, että kaikki IC:t on kompurajalkoja, jotka ei pääse edes puomin yli ja liikkeet ei HeC:tä pidemmälle riitä. Ja harmittavan harva vaan on käynyt IC:llään kilpailuissa ja kouluttanut sitä eteenpäin. Yllättävän monella yksilöllä nimittäin löytyy ponnuvoimaa ja pientä liikettäkin koulupuolelle, vaikka ei mihinkään kouluun/ esteisiin jalostettuihin puoliveriratsuihin voi verratakkaan.

   Poista
 8. Olen todella kiinnostunut tinkereistä, ne ovat unelmahevosiani! Ja sitten vielä yksi kysymys: Ovatko tinkerit helppoja käsitellä vai ovanko niillä jonkunlaisia omia vähän hankalampia luonteenpiirteitä tai jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tasapainoinen ja stressaamaton IC on unelmahevonen. Itse olen ihastunut juurikin näiden luonteeseen ja persoonallisuuteen: ihanan sosiaallisia, melkein kuin kertovat asioita ihmisille. Uskaltavat olla omia itsejään, naurulta näiden hevosten kanssa ei voi välttyä. Useimmat ovat reippaita ratsastaa, eli sellaisia joista pidän ainakin itse.

   Kuten mikä tahansa hevonen, ei IC:kään ole aina kiltti ja leppoisa. Jos joku on elämässä pielessä ja se ei luota ihmiseen tai kunnioita (ei ole siis varma, mikä sen paikka laumassa ja elämässä ylipäätään on) voi se olla agressiivinen ja jopa hyökkäävä olemukseltaan. Tästä hyvänä esimerkkinä Lilla, joka on nykyään aivan eri hevonen.

   Poista
 9. Kiitos paljon vinkeistä, Olet hyvä hevosten kanssa että hyvä neuvomaan! ;) Olet mahtava!

  VastaaPoista
 10. Hei! Aivan älyttömän ihana blogi! Ja ihania heppoja :) itse en ole oikeen mikään hevos ihminen mutta tämä blogi on kyllä yksi lempi blogeistani! Luin tästä sinun blogistasi my beloved pony life blogin kautta ;) ja ihastuin täysin. Olet niin luonteva hevosten kanssa ja rakastat niitä sydämmestä♥

  VastaaPoista