keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Ensimmäinen yö tallissa vietetty

Eilen tulin nukkumaan talliin ensimmäistä kertaa. En vielä valvonut saati laittanut herätyksiä, enkä aio tänäkään yönä vielä. Lilla saa nyt vain viettää yöt jo nyt karsinassa, jotta se tottuu siihen, ettei pääse kulkemaan Lahjan perässä öisin. En kuitenkaan uskalla jättää Lillaa öiksi pihattotarhaan, koska aika suurella prosenttimahdollisuudella hevoset silloin varsovat ja valvominen vaikeutuisi huomattavasti.

Vuorokausia on nyt 317 tai ehkä jopa 320, eli varsa alkaa olla täysiaikainen. Utareet ovat pienen taantuman jälkeen alkaneet kasvaa taas ja näyttää oikein lupaavilta. Vielä meillä ei ainakaan viikkoon varsota, mutta pikkuhiljaa kohti varsomista. Taakse vielä vähän täytettä ja nisän päät maitoon niin ollaan jo todella lähellä! Saa nähdä, miten kiire tulee laittaa suorat lähetykset päälle varsomisen aikaan, vai jääkö teillä puolet näkemättä... Viimeksi kun kesti kolme minuuttia siitä, että tajusin varustehuoneesta käsin hevosen varsovan (amnionpussi) siihen, että varsa oli pihalla.

Jos Lilla olisi kiva ja tekisi tismalleen samanlaiset merkit kuin viimeksi, varsoisi samaan vuorokauden aikaan ja näyttäisi edes sen pienen levottomuuden ennen varsomista, niin ehtisi hyvin hipsiä hiljaa katsomaan ja vielä julkaista ilmoituksen faceen ja blogiin suorasta lähetyksestä, mutta taitaa jäädä haaveeksi. Ongelmaksi tässä iskee sekin, että avautumisvaiheessa on turha mennä sinne karsinaan odottelemaan, kun hevonen voi sitä pitkittää. Vasta kun vedet menevät hevonen ei voi enää itse säädellä varsomistaan. Yritän ainakin niin lujasti tapittaa kameraa ja kiinnittää pieneenkin poikkeavuuteen huomiota, jotta varsomisen huomaisi ehkä jo ennen kuin jalat näkyy, jotta sitten on valmiina salamanlailla, mutta mahdollisimman hiljaa olla menossa karsinaan. Jos joku keksii vääntää tästä sen, että hevosta ei saisi mennä häiritsemään, niin tiedoksi jo nyt, että minun on karsinaan mentävä joka tapauksessa. Kameran kuva on sen verran huono ja siitä ei näy karsinaa kokonaan, joten varsomisen seuraaminen siitä on mahdotonta ja yksin hevosta en uskalla jättää varsomaan komplikaatiomahdollisuuksien takia.


Lahja oli mukana Lillan kanssa eilen talutuslenkillä. Lillaa sai vetää perässään ja tämä toinen tänttäränttä oli vähän reippaammalla tuulella. Lilla saikin jäädä mutustelemaan muka joitain uusia kasvaneita vihreitä heinänkorsia maasta, kun Lahja pisti vauhdiksi kentällä. Ei sitä paljon tarvinnut pyytää, kun veti sellaiset viisi minuuttia hullun lailla että oksat pois. Lilla oli sen verran raahattava eilen, että ajattelin kokeilla tänään, oliko sen kävelylenkit jo tässä, vai vieläkö mennään. Tunnetusti tamma oli ihan eri maata ja askelta löytyi enemmänkin, joten käytiin pieni lenkki kävelemässä. Pihassa taas sitten mutusteltiin sitä muka jotain kasvanutta ruohoa...


4 kommenttia:

 1. Uu tää alkaa käydä jo jännäks! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa kyllä! Mutta vielä saadaan odotella jonkun aikaa... 10pv laskettuun!

   Poista
 2. Tä käy jo todella jännäksi! Ilmoittele sitten kun syntyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli vain tamma yhtään valmistautuu varsomiseen, saatte kunnon vouhkaamispostauksen tulevasta varsomisesta varmasti lähellä varsomista (kun alkaa tiputtaa maitoa -> viimeksi alkoi aamulla, varsoi iltayöllä, eli jos hyvin käy, paniikkipostaus tulee aamulla ja suora lähetys saadaan aloitettua illalla). Siten lukijatkin osaavat varautua odottamaan "varsomisilmoitusta" tiiviimmin, jotta näkisivät suoraa lähetystä. Kun varsominen alkaa ja suora lähetys saadaan käynnistettyä, ilmoitan sitten vielä erikseen blogiin ja facebooksivuille varsomisesta. Eli hyvällä tuurilla on tulossa "varoittelupostaus" ja varsinainen ilmoituspostaus varsomisen videolähetyksestä, mutta huonommalla tuurilla tuo menee ja pyöräyttää varsansa johonkin tarhan nurkkaan ilman ennakkovaroituksia :D

   Poista