torstai 3. huhtikuuta 2014

Lahjan kanssa harjoituksia

Lilla senkuin kasvattaa mahaansa ja päivät vähenee... Vielä 38 päivää laskettuun aikaan, kuukausi 320 rajaan. Kymmenen päivää kolmeensataan, jota pidetään hengissä pysymisen rajana, vaikkakin se on aika häilyvä. Kaikki tuntuu etenevän normaalisti, utareet ovat lähteneet pienoiseen kasvuun. Nestelaatat utareiden edessä ovat olleet jo pitkäänkin, mutta muutama päivä sitten ensimmäistä kertaa tuntui täytettä hieman utareissakin. Hermoilu on taas vähän laantunut, onneksi!

Yhden hevosen lähdettyä toisen hevosen viedessä tarhasta pois jää toinen vähän kaipaamaan. Onneksi se ei ole niin suurta, kuin viertoituksen aikaan ennen Lolan tuloa, mutta ymmärtää sen hyvin, että yksin ei ole kiva olla. Liikutettava hevonen oli se kumpi tahansa on aivan rauhallinen, mutta tarhaan jäävä ilmoittaa yksinäisyydestään. Lilla on vielä liikkunut selästä käsin pieniä lenkkejä, vähän on käyty kentällä taivuttelemassa ja palattu takaisin tarhaan. Lahjan kanssa on muuten puuhailtu kaikkea, pitäähän senkin nähdä vähän ulkomaailmaa!


Tänään sainkin kuvia Lahjan ja minun treeneistä. Tehtiin aluksi narun kanssa friendly, porcupine ja driving gamea, sekä talutusharjoituksia. Kaikki meni todella hyvin, joten päätin kokeilla vähän talutusta myös ilman narua, ensimmäistä kertaa kunnolla. Sehän sujui todella hyvin, vähän innostusta meinasi tulla välillä liikaa, mutta ekaksi kunnon kerraksi hyvin! Vielä pitää paljon treenata talutusta narunkin kanssa, mutta mikään ei varmasti estä lisäämästä pieniä hetkiä harjoituksia myös vapaana mukaan. Varsinkin kun varsa meni ekaksi kerraksi niin hienosti. Siitä tulee varmasti oikein mukava pullaponi, puskamaasturi ja pikkukisojen valtaaja. En olisi parempaa varsaa voinut toivoa, mutta vink vink Lilla, jos seuraavasta saisi mustan? ;) Olisi mukava lisäys väriläiskien keskelle.

Olen vähän pohtinut sitäkin, miten herkkujen antaminen harjoitusten aikana vaikuttaa. Toki se saattaa aiheuttaa sen, että hevonen vain kyttää herkkuja, eikä sitten ilman niitä tee yhtään mitään, mutta harvoin annettuna ne voi varmasti tehdä asiasta motivoivampaa ja kannattavampaa. Siksi olen Lahjan kanssa lisännyt nyt harjoitusten mukaan myös välillä leipäpalan tms. annon jos joku on mennyt todella hyvin ja tähän mennessä se on ainakin vaikuttanut vain positiivisesti, eikä varsa ole alkanut kyttäämään vain taskuja.

Mietin vähän, mitä teen parellin kanssa. Pää menee sekaisin monista vaikeista nimistä ja harjoituksista, tietoa löytyy vain englanniksi ja jäseneksi liittyminen on mahdotonta. Etenemistä ei oikein tapahdu, kun ei tarkalleen ottaen tiedä, mitä pitää tehdä. Siksi ajattelin, että olisi varmasti mukavampaa teille lukijoillekkin, jos kertoisin teille harjoituksista enemmän suomalaisin nimin? Luonnollisen hevosmiestaidon harjoituksia hevosten kanssa en lopeta, en, koska ne ovat auttaneet kehittymään niin paljon, mutta voisin vaihtaa vähän suuntaa. Ottaa vinkin sieltä, vinkin täältä, soveltaa harjoituksia sen verran, kuin itsestä tuntuu. Ei tulisi niin tunnetta, että on seurattava tiettyä tietä. Tavoitteet pysyvät edelleen varmasti samoina; kehittää luottamusta ja kunnioitusta hevosen ja ihmisen välillä mahdollisimman pitkälle. Ei tulisi niin helposti vahingossakaan harjoiteltua vain tasoihin tarvittavia asioita ja unohtaa harjoitusten perimmäinen syy; suhdettahan tässä kehitetään, ei sillä ole väliä, osaako nyt sen ja sen tason sen ja sen asian ja liikeen. Koska se pohjimmainen kunnioitus ja luottamus tulee varmasti jostain muusta, kuin niistä tasoihin tarvittavista liikkeistä, se tulee kokonaisuudesta, siitä miten hevosen kanssa joka hetkellä toimit. Toki parellinkin tarkoitus on se, mutta se saattaa mennä helpommin liikkeiden tavoitteluksi.

Pysähdys-ravi, siksi varsa vähän jäljessä.


Peruutus käsimerkistä.

Peruutus, kun itse peruuttaa.

Käännös, takaosalle muistutusta, että astuu ristiin ja pysyy mukana.

Luoksetulo.

Etuosan väistö.

Ravi-käynti.

Kiitos ja kumarrus!

12 kommenttia:

 1. Kiva postaus ja kivoja kuvia. Toivoisin että Lillan toinen varsa olisi musta. Lahja on kyllä nii kaunis varsa ja puheidesi mukaan todella kiltti ja nopeasti oppiva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lahja oppii nopeasti kyllä (:

   Poista
 2. Ihana Lahja! Näyttää menevän hyvin.

  VastaaPoista
 3. Voitko laittaa videot myös linkkinä, niin puhelimellaki vois kattoo:) sinulla on tosi hieno blogi ja hevosetkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.youtube.com/watch?v=UjvyeqwDyvk

   Tässä, voin laittaa seuraavissa videoissa postaukseen linkit (:

   Poista