perjantai 25. huhtikuuta 2014

Vähän varsajuttuja

Tein viimekkin vuonna vähän veikkauksia siitä, kumman sukupuolen omaava varsa mahasta tulisi. Nämä ovat ihan leikkimielisiä, johon ei ole uskominen, mutta toisilla pitävät paikkansa, toisilla ei. Eikä noista kyllä aina ihan selvää tunnu ottavankaan...

Ori oikealla, tamma vasemmalla
Lillan maha on aika tasainen ja riippuu hyvin paljon siitä, miten se seisoo. Pelkkä pään kääntäminen vaikuttaa mahan asentoon. Joku aika sitten se oli oikealle päin ehkä vähän kallellaan, mutta on se ollut vasemmallekin.

Ori niin vatsa alhaalla, tammavatsa sivuilla
Kovin vaikea sanoa... Mahaa on sekä sivuilla, että alhaalla aikaslailla tasaisesti. Sitä on kuitenkin huomattavan paljon enemmän sivuilla kuin viime tiineydessä, tosin koko vatsa on isompi.

Ori, jos tamma näyttää kiimaa tiineyden aikana
Lilla näytti ainakin alkutiineydessä kiimaa tiineyden aikana, tosin näytti viimetiineydessäkin ja tamma tuli.

Tukevammalle syntyy ori useammin, hoikemmalle tamma
Lilla oli mielestäni aika ok kunnossa astutuksen aikaan, mitä nyt kuukausi sitten varsansa tehneeltä voi odottaa. Lihava se ei ollut, muttei hoikkakaan, joten mistäs sen tietää?

Potkii paljon mahassa, tamma, vähemmän niin ori
Tämä varsa ei ole niin paljon potkinut mahassa, kuin Lahja. Tosin se saattaa johtua ihan siitä, etten niin paljon roikukkaan Lillan mahassa kiinni.

Jos mieli vaihtelee usein, niin tamma
Lilla on kummassakin tiineydessä ollut aika ailahtelevainen... Milloin sitä väsyttää niin, ettei jaksaisi mitään, milloin mennään niin lujaa, ettei pysy hanskassa, milloin ollaan niin kärttyisiä ja toisinaan taas parasta kaveria.

Kovasti toivoisin joukkoon lisäksi joko rautiaan, rautiaankirjavan tai mustan ja sukupuoleltaan orin, mutta jää nähtäväksi mitä tulee. Mustankirjava tamma tietysti, mutta mitä sieltä sitten nyt tuleekaan, niin kaikki kelpaa! Olisi mukava lisä, jos tänne mustavalkolaikkuisten joukkoon saisi jonkun muunlaisen väripilkun lisäksi. Ihan ensisijaisesti toivon kuitenkin vain, että kaikki menee hyvin ja syntyy terve varsa.

Jos verrataan vähän viime vuoden lopputiineyteen, voi vähän veikata tulevaa varsomisaikaa:

Faktatietoa Lillan tiineydestä
* Tiineys kesti 328 vuorokautta laskettuna viimeisestä astutuksesta. Ensimmäisestä laskettuna se kesti 331vrk.
* Lillan nisät alkoivat kasvaa noin kuukausi ennen varsomista.
* Noin kuusi viikkoa ennen varsomista Lilla alkoi vähentää heinän syöntiään. Loppuajasta tuntui, että se eli pelkällä vedellä.. Välittömästi varsomisen jälkeen tamman ruokahalut palasi kaksinkertaisena.
* Pari viikkoa ennen varsomista alkoi tulla raakamaitoa nisistä.
* Viikkoa ennen Lilla alkoi muuttua ärtyneemmäksi etenkin mahastaan. Se hankasi häntäänsä joka yö karsinassa. Viimeisiin päiviin asti Lilla kuitenkin nukkui makuullaan karsinassa, eli sitä se ei lopettanut ennen varsomista. 
* Kahta vuorokautta ennen varsomista maito alkoi muuttua valkeammaksi, vuorokausi ennen se oli täysin valkoista.
* n.16h ennen varsomista nisissä oli vahatipat ja maitoa oli myös takajalkojen sisäpuolella. Siitä lähtien maitoa alkoi myös tipahdella maahan, välillä ihan lorisemallakin.
* Lähestyvää varsomista ei kamalasti huomannut. Iltaruuan hevonen söi normaalisti eikä ollut juurikaan tavallista levottomampi karsinassa. Selvä ero oli kuitenkin se, että Lilla kävi kahdesti makuulla, mutta nousi lähes heti ylös. Klo 23.25 syntyi varsa.

Nythän on meneillään vuorokausi 312, joten jos Lilla varsoisi samoin vuorokausin kuin viimeksi, tapahtuisi varsominen 11.5. Astutuspäiviä oli kuitenkin yhteensä kolme (kuten viimeksikin), joten riippuen hedelmöityksen ajankohdasta 328vrk voi kuitenkin olla jo 8.5.

Lillan nisät alkoivat kasvaa oikeasti tänä vuonna joskus 295vrk paikkeilla. Sen mukaankin varsominen menisi aikalailla nappiin samoihin vuorokausiin kuin viimeksi. Nyt on vain tapahtunut joku takapakki ja utareet on ihan rukkaset, vaikka olivat miltei täynnä pari päivää sitten! Ehtiihän ne laskettuun mennessä kuitenkin kasvaa vielä monesti...

Heinänsyöntiä Lilla ei ole tänä vuonna vähentänyt ollenkaan. Väliin se tuntuu syövän paljon enemmän kuin normaalisti, mutta on ollut päiviä, jolloin heinää on uponnut vähemmän. Ehkä tiineys on jo tutumpaa ja se viimeksi ekakertalaisena aiheutti tukalamman olon ja sen takia ei tehnyt ponin mieli syödä.

Raakamaidon osuus meillä on ollut tänä vuonna se, että sitä on mitä ilmeisemmin tullut aina Lahjan vieroituksesa lähtien. Siksi sen perusteella ei voi ennustaa varsomista. Kun maito alkaa muuttua valkeammaksi, tietää alkaa valvoa tarkkaan. Sitä ennen tuskin pidän kiirettä valvomisessa, en ainakaan aio pitää unettomia öitä! Viimeksi heräsin jopa 20min välein, mutta nyt kun tietää vähän ennustetta, miten Lilla mahdollisesti valmistautuu varsomiseen, voi lähes huoletta nukkua vaikka 2h pätkiä yölläkin. Maidon koostumuksen muuttuessa ei sitten enää nukutakkaan, viimeksi oli siinä vaiheessa jo akku loppu, joten jos tänä vuonna olisi viisaampi, eikä kuluttausi virtaa turhaan valvomiseen niin paljon - oikeasti varsomisen aikaan on sitten jo niin väsynyt, ettei edes tajua kaikkea!

Nythän laskettuun aikaan ei olekkaan enää kuin 16 vuorokautta ja 320 vuorokauteen, eli täysiaikaiseen varsaan 8 vuorokautta. Viikon päästä alan siis luultavasti nukkumaan tallissa, enkä jo huomenna 313vrk, kuten viimeksi tein... Jos tällä kertaa vältettäisiin se tajuton uupumus, jonka seurauksena saikin nukkua viikon verran akkuja takaisin. Nähtäväksi jää, kuinka kauan varsomiseen vielä menee!

Lahja pienenä

13 kommenttia:

 1. joko ootte miettiny nimee?;3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen uskomus on, ettei syntymättömälle varsalle saa miettiä nimeä, joten en ole vielä kovin nimeä miettinyt (:

   Poista
 2. Kiva seurata miten tämä asia etenee:-) Vuosi sitten näihin aikoihin odoteltiin kaverin hevosen varsomista. Kaveri oli ostanut lv:n joksi odotti varsaa tinkerivarsalle. Valitettavasti kuitenkin emo itse menehtyi synnytykseen, mutta varsa jäi henkiin on nyt aika veikeän näköinen kaveri:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan odotti varsaa tinkerorille, ei varsalle? Harmi, kun jotkut astuttavat kevytrakenteisempia tammojaan selkeästi raskasrakenteisemmalla hevosella (IC on kuitenkin aika paljon raskaampi kuin lv), koska siinä käy todella helposti niin, että varsan lavat ja lautaset ovat sen verran isommat, että kevytrakenteisen tamman on se vaikea varsoa. Joskus kuulee näitä tarinoita, että varsa on ollut pakko paloitella, että on saanut pihalle, jos sittenkään... Se vaan saattaa jäädä jumiin lautasistaan tai lavoistaan ja se peli on sitten siinä.

   Poista
  2. Juu siis ihan aikuinen oli vatsan isä. Tamma oli tullut kantavana kaverilleni ja tammalta oli synnytyksessä revennyt peräsuoli. Tamma ei tosin ollut yhtään lv:n omainen rakenteeltaan ja ulkonäöltään enemmänkin kuin suokki. Harmillinen juttu.

   Poista
 3. mua jännittää! :D Ethän myy Lahjaa tai uutta varsaa? :+

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Ei ne tähän hätään ole menossa myyntiin kukaan, mutta en voi sanoa varmaksi, että hevoset on ihan koko loppuelämänsä minulla. Toki toivon, että olisi mahdollista pitää kaikki loppuun asti (:

   Poista
 4. Jos varsa syntyisi 8.5, olisi silloin mun syntymäpäivä :D mustakin olisi kiva jos tulisi ruskehtava jollain tapaa tai kokonaan musta ori, mutta niinhän se on ettei niitä varsoja voi vain mielensä mukaan tilailla, sieltä tulee mitä tulee (jos on tullakseen, vaikka kyllä minä vakaasti uskon kaiken menevän hyvin) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama se minulle melkein on, mitä tulee, koska kaikki kelpaa ihan yhtä hyvin! Kunhan olisi terve ja kaikki menisi hyvin. Toki se rautiaankirjava, rautias tai musta houkuttelisivat väriltään joukon jatkoksi, mutta ensisijaisesti toivon sitä tervettä ja hyvärakenteista varsaa/ hevosta. Koska mitäs sillä rautiaankirjavalla tms. teet, jos se onkin muuten huonojalka-asentoinen, sairas, ei rotumääritelmän mukainen tms. Mutta veikkaan, että Lahjankin 1. vpremiumin ja vanhempien perusteella sieltä tuskin tulee ihan mitä tahansa vänkyräjalkaa, vaan ihan kiva harrasteIC joukon jatkoksi!

   Poista
 5. Lahja on tooosi söpö tuossa kuvassa <3

  VastaaPoista
 6. Uskomukset ei meillä koskaan pitänyt paikkaansa ja 4 varsaa saatettiin maailmaan, 3 yhdeellä ja 1 toisella. Hauskojahan ne on, mutta ei meillä pitänyt paikkaansa ja niissä oli hurjia vaihteluita (3 oria ja 1 tamma tuli) :D

  Toivottavasti kaikki sujuu hyvin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noitten avulla hauska veikata, vaikka tosiaan totta eivät aina pidä :D

   Poista