lauantai 3. toukokuuta 2014

Kovaa vauhtia kohti varsomista

320vrk viimeisestä astutuksesta (ensimmäisestä 323)! Se tietää sitä, että varsa on nyt varmasti normaaliaikainen ja nyt voikin oikeasti alkaa odottelemaan, milloin se haluaa ulostautua vuokrakämpästään. Laskettuun aikaan ei olekkaan enää kuin kahdeksan vuorokautta, kun Lahja syntyi vuorokausilla 328. Varmaan aika samoihin lukemiin mennään.

Lilla on tehnyt jo roiman kasan merkkejä tulevasta varsomisesta. Utareet ovat varsinkin aamuisin täynnä lukuunottamatta nisän päitä, takapuoli on alkanut hyllymään kuin vesipatjaa painelisi, lihakset ovat tippuneet takaa, maito on muuttunut vähän sakeammaksi (edelleen läpinäkyvää silti), vulva on pitkä ja rento ja limakalvot ovat haaleaan vaaleanpunaisesta muuttaneet väriä enemmän pinkin suuntaan. Viime vuonna lämmön lasku oli Lillalla selvä merkki neljän tunnin päästä tapahtuvasta varsomisesta, siksi tänäkin vuonna mittaan Lillalta kolme kertaa päivässä lämmön, jos Lilla tekisi sen ehkä nytkin. Olen jo pari päivää mittaillut "huvin vuoksi", vaikka tiedänkin minkä verran Lillan normaalilämpö suurinpiirtein on. Mittaus tulee helpommin rutiiniksi, eikä se pääse sitten unohtumaan. Ennenhän mittasin rutiinisti joka päivä hevosilta lämmön, vaikkei mitään tarvinnut odotellakkaan tai ollut mitään ihmeellistä, mutta laiskuus on iskenyt sen suhteen.

Koska merkkejä on jo näin paljon ja 320 vuorokautta on saavutettu, oli aika paketoida häntä! Kirjaimellisesti paketoida, muistan ikuisesti viime vuoden, kun varsomisen jälkeen sai repiä puolet hännästä pois, kun jälkivuoto kovettui häntään niin lujaan ettei sitä saanut millään. Siksi häntä saa olla nyt pakettien paketissa ihan muutaman päivää varsomisen jälkeenkin. Mieluummin heitän sen pintelin sitten roskiin, kuin alan repimään ponilta jouhia irti.

Ensi yönä ehkä uskallan olla laittamatta herätyksiä, ei se vielä ihan varso! Toisaalta tuntuu, ettei hirveän kauan vaan voi mennä, mutta kun sitten vertailee viime vuoden valmistautumiseen, on suhtkoht samat merkit olleet jo 313 vuorokauden aikaan. Se tietäisi tällä kertaa varsomista "vasta" 18.5, jos samoilla merkeillä tekisi. Voipahan ainakin toiveajatella varsan olevan ori, vuorokausia kun olisi siinä tapauksessa viikko enemmän (335). Se vain tietäisi tajutonta zombina oloa. Ne pH-liuskat ois aika pop, maidon pH ja kalsiumpitoisuus kertoo aika pitkälle varsomisen jopa tuntien sisään lähes varmaksi, ainakin uskaltaisin nukkua!


Huomatkaa kuoppa hännän vieressä, viimeksi tätä näkyä ihmeteltiin jo 313 vuorokauden aikaan. Eli jos varsoisi saman ajan päästä takaosan löystymisestä kuin viimeksi, sen mukaan varsominen olisi vasta kahden viikon päästä, 18.5! Jotenkin vaan en usko, että menisi niin pitkälle, saa nähdä nyt.


22 kommenttia:

 1. Meillä varsotaan vasta kahden kuukauden päästä ja tamman vatsa kaksinkertaine Lillaan verrattuna. Meillä tosin vanhempi siitostamma, joten maha roikkuu jo muutenki :D

  Toivottavasti varsominen sujuu hyvin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtu tuppaa antamaan enemmän periksi joka tiineydessä, meilläkin on isompi maha kuin viimeksi. Tosin ihan hyvä, ettei se nyt ole ihan valtamerialus, johan sitä jo kävisi sääliksi kun lyllertää jo nyt mahansa kanssa välillä niin toivottoman näköisenä :D Kiitos!

   Poista
 2. Voi että kun jännittää! Toivottavasti kaikki menee hyvin (toitotan tätä joka kommentissa, mutta ihan sama)!

  VastaaPoista
 3. Miksi Lillalla on niin pieni maha? Siitä hädin tuskin huomaa että se on kantavana. :D Mä oon ennen nähnyt vaan sellaisia jäätäviä pallomahoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat nimenomaan tämän postauksen kuvaa, se on otettu läheltä hevosta, jolloin maha näyttää pienemmältä. Lisäsin postaukseen vielä yhden kuvan, joka on otettu vähän kauempaa: siinä maha näyttää huomattavasti isommalta.

   Riippuu yksilöstä, millaisen varsamahan kasvattaa. Jotkut ovat rakenteellisesti sellaisia, etteivät kovin suurta mahaa kasvata. Useamman varsan tehnyt kasvattaa myös kerta kerralta yleensä hieman isomman mahan. Toisaalta ihan hyvä, että Lilla ei ihan jäätävä pallo ole, kun poni lyllertää nytkin mahansa kanssa aika hitaasti kuumina päivinä.

   Poista
 4. Huisia miten jännää! :D Toivottavasti kaikki menee hyvin :) Ja muuten, jos varsa on ori, niin etkös sä joudu vaihtamaan blogin nimen taas? :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se taas blogin nimen vaihto edessä siinä tapauksessa... Mutta kunhan nyt odotellaan se alivuokralainen tänne sieltä mahasta ensin ;)

   Poista
 5. Miten pitkällä lillan tiineys oli kun lopetit kokonaan selästä käsin liikutuksen? Onko mielestäsi hevosella mtn rajaa monta varsaa voisi saada? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, joku reilu 300 muistaakseni. Käydään taluttaen päivittäin lenkillä silti, jos hevonen vain tuntuu haluavan. Pakolla en lähde sitä perässä raahaamaan :D

   Jos nyt mietin ihan vain Lillan tai omien hevosten kannalta, en pystyisi siihen, että teettäisin joka vuosi esim. kymmenen vuotta peräkkäin varsan. Tiineys on kuitenkin hevosellekkin rankkaa ja etenkin imetysaikana se tarvitsee todella paljon energiaa. On ihan ok, vaikka joku teettäisi viisitoista varsaa peräkanaa, mutta omille hevosille sitä en tekisi. Toki välivuosilla luultavammin pienennetään tiinehtymisprosenttia, jos joskus haluaisi hevosella vielä varsan teettää.

   Poista
 6. kiva postaus ja aika jännää on jo! :) saisiko mahdollisesti edestä päin kuvaa lillasta :3 ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On jännää! Täytyypä ottaa joku päivä, kun poni ei ole vielä jakaantunut.

   Poista
 7. Meillä ollaan menty jo lasketun päivän yli pikkasen jännittää että millon se tupsahtaa :D Tsemppiä nyt kovasti :) !

  VastaaPoista
 8. Eikös niitä ph liuskoja saa ihan normi kaupasta? Tai apteekista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin jommasta kummasta saavan, mutta apteekit ja ruokakaupat kyselty, ei ole. Tai oli apteekissa 10kpl pH mittauspapereita yli 50€(!!!), kun niitä saa kahdellakympillä 50kpl purkissa, joista pystyy mittaamaan myös kalsiumin pH:n lisäksi. Lähin liike meiltä, josta noita saisi on 110 kilometrin päässä, niin ei oikein ihan niiden takia viitsisi lähteä ajelemaan :D Saisihan ne netistäkin, mutta tässä vaiheessa varmaan on jo myöhäistä sieltä tilailla ja monestakaan paikasta ei niin vähän maksavaa tilausta edes postiteta.

   Poista
 9. Täähän alkaa vaikuttaa jo aika lupaavalta sen mun veikkauksen suhteen! Taisin vahingossa juuri veikata oria 18.5 syntyväksi, kun en lukenut laskettua aikaa kunnolla. No toivotaan kuitenkin että saat jollain tapaa nukuttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaahan Lillan lasketusta heittää varsominen kahdeksan päivää alle tai jopa 37 päivää yli normaalin kantoajan puitteissa! Hevosilla kun ei varsinaista "laskettua" aikaa ole (juuri sen takia, että varsa voi syntyä niin pitkällä aikavälillä normaaliaikaisena), vaikka ns. laskettu aika on laskettukkin. Eli et suurta virhettä tehnyt, vaikket laskettua tarkkaan lukenutkaan, se varsa kun voi syntyä vaikka kuukauden myöhemmin kuin laskettu on (: Vaikka tosin siltä ei näytä nyt, pari viikkoa taitaa olla se max. enää, mutta silloin kun veikkauskilvan pystyyn pistin, ei itselläkään ollut aavistustakaan milloin suunnilleen tuo ehkä varsoisi.

   Poista
 10. Voi että, teillä on nyt jännät paikat siellä =D Toivotaan että synnytys onnistuu hyvin ja siitä tulee hieno varsa ::)

  VastaaPoista
 11. Voi että toivottavasti kaikki menee hyvin😄😄ONNEEEE❕❗

  VastaaPoista