lauantai 24. toukokuuta 2014

Potuttaa

Voisin sanoa, että ottaa aivoon. Tänään oli irlannincobien jalostusnäyttelyt. Nimenomaan oli, facebook on täynnä näyttelypäivityksiä, palkintokuvia, näyttelykuvia ja tuloksia sieltä. Se auttaa tähän ärtymykseen ihan hirveästi, koska Lahjankin olisi pitänyt mennä sinne. Tätä hauskaa tuuria, ensin Lilla venytti ja vanutti, eikä meinannut varsoa koskaan, sitten meni auto rikki ja kohta ilmoitti hevosten hoitaja, ettei pääsekkään hoitamaan Lillaa ja varsaa Lahjan näyttelypäivänä. Seuraava onkin sitten vasta vuoden päästä, tekisi mieli vetää kunnon itkupotkuraivarit, sinne olisi ollut todellakin mukavaa mennä käyttämään Lahja ja nähdä muutakin irlannincobporukkaa hevosineen. Ei niin ei, arvatkaa huviksenne tällä tuurilla tuleeko ensi vuoden näyttely olemaan jossain niin kaukana ettei sinne varmaan ole pienintäkään mahdollisuutta mennä tai sinne meno tyssää johonkin yhtä hyvin kuin tänäkin vuonna. Mutta minähän menen, vaikka ois puoli Suomea matkaa. Lahja vaan ei kehään pääse luultavasti seuraavallakaan kerralla, koska sitten raahaan sinne Lordin ja Lillan.

Revitään nyt jotain positiivista tästäkin asiasta, on mulla ainakin puhas hevonen vähän aikaa! Ja huivi silmillä, mut se ei taida olla mikään yllätys.

Poni vielä pari päivää sitten likaisena.

Päivänpiristäjä kersavillin kanssa on harjoiteltu jonkun verran. Se on löytänyt juoksemisen ilon ja riehuu välillä hulluna, hullummin kuin Lahja pienenä! Pari ekaa päivää Lordi vaikutti niin rauhalliselta, nyt siitä on tullut kauhukakara. Ei nyt sentään, mutta virtaa on kuin keskusyksikössä.

Ollaan opeteltu pikkaisen paineesta myötäämisen ja talutuksen lisäksi kiinnioloa, sekä nosteltu kinttuja. Kiinniolohan on vielä vaan sitä, että laitan narun renkaasta ja toinen pää tulee käteeni. Silloin se ei ole ihan kiinni kiinni vielä, mutta kuitenkin naru estää liikkumisen kovin kauas. Jalannostot on ihan sitä, että nosto riittää, jonka jälkeen heti irti. Yritän opettaa perusasiat mahdollisimman aikaisin, jotta esimerkiksi ensimmäisen vuolun teko helpottuu huomattavasti vuolijalle ja varsallekkin jää mukavampi kokemus, kun on oppinut jalannoston olevan ihan ok. Muistutan tähän vielä, että joka varsan kanssa ei voisi viiden päivän ikäisenä vielä harkitakkaan kaikkea tätä, yksilön mukaan on mentävä. Aran varsan kanssa on käytettävä aikaa ensin siihen, että se tottuu ihmiseen, ennenkuin lähdetään vaatimaan siltä enempää, jolloin siitä voi tulla entistä arempi. Tämä ei kyllä arka ole, kun on muutaman kertaan kokeillut, saako pukittaa päin tai hypätä pystyyn päälle tai juosta syliin tai... Kyllä siitä fiksu oripoika kasvaa, kun saa sisäistettyä sen päähän, että ihmisen on tarkoitus olla kyllä ystävä, mutta ei painikaveri, eikä päälle saa tulla missään tilanteessa.

Tällä on paljon enemmän varsatukkaa kuin Lahjalla syntyessään! Tuliskohan tälle vielä paksumpi harja kuin siskolle, vai kenties kalju isona? ;)46 kommenttia:

 1. Onpa ihanan suloinen varsa-poika! Sitä synnytys videota katsoessa meinasi tulla tippa linssiin, kun lordi oli niin avuttoman näköine! ;)

  VastaaPoista
 2. Harmillista kun ette päässeet näyttelyyn, mutta onneksi tuollainen pikku söpöläinen on piristämässä. Lordi näyttää niin pieneltä ja söpöltä. Toivotaan, että ensi vuonna pääsette näyttelyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, raahaudun sinne pakolla ensi vuonna!

   Poista
 3. Riiviön oloinen varsa :D
  Ei malta seisoa ollenkaan paikoilla vaan pitää vähän steppailla.
  Hienosti nostaa kuitenkin jo ikäänsä nähden jalat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan ikää tulee, tulee mukana varmaan myös malttia (:

   Poista
 4. Mitkä nimet on mietinnässä blogille? Omaan korvaan mustaa valkoisella kuulostaa parhaalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaa valkoisella tai mustavalkoisten valtakunta (:

   Poista
 5. Ihana tuo Lordi, harmi kun ette päässeet näyttelyihin :( Muistaisitkohan tuon entisen shettiksesi Sulon emän nimee?? Kun mun shettiksen veli oli sulo ja se oli saman värinen :)

  VastaaPoista
 6. Tunnen tuskasi! On nimittäin hieman ärsyttävää olla töissä kisoissa kun tietää, että niihin pääsy jäi kiinni aivan mitättömästä syystä. Ensi vuonna toki uudelleen, mutta vanha hevonen ja koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu :/

  VastaaPoista
 7. Harmittaa tosi paljon sun puolesta, kun ette päässeet Lahjan kanssa sinne näyttelyihin, mutta onneksi sulla on tuo pieni ja iloinen päivänpaiste ilahduttamassa. Toivottavasti pääsette mykaan ensvuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lordi on kyllä piristäjä! Kuten hevoset yleensä ;)

   Poista
 8. Pakko kommentoida, mutta mitä ihmeen järkeä tehdä maastakäsinharjotuksia alle viikon ikäisen varsan kanssa? Luulisi että vähän vanhempanakin ehtii näihin hommiin, eihän se vielä osaa kunnolla hevosenkieltäkään.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän vastasinkin jo postauksessa. Jo kuukauden ikäisen varsan jalat olisi hyvä katsoa läpi ja vähän raspailla jos tarve ja jotta varsa saisi hyvän kokemuksen vuolusta, sitä parempi, mitä paremmin se osaa jalat nostaa ja kiinni seisoa. Jotta voit tuoda varsan vuolupaikalle, tarvitsee sen osata talutus ja jotta se osaisi talutuksen, tarvitsee sen osata paineesta myötääminen. Voi sen toki sieltä pellostakin repäistä kuukauden iässä vuoluun, mutta siinä tilanteessa varsalle usein tulee vain huono kuva ihmisestä ja vuolusta, kun sen kanssa ei ole käsitelty asioita ja yht´äkkiä vaaditaankin pitämään jalkaa ylhäällä monta kymmentä sekuntia. Kaikkia tätä ei päivässä kuitenkaan osata ja kuten jo postauksessa senkin sanoin, että jos kyseessä olisi arempi varsa, oltaisiin me luultavasti vasta siinä, että varsa uskaltaisi tulla itse luokse.

   Poista
 9. Aika vekkuli Lordi kyllä on:) Se osaa nostaa etujalat hienosti:)
  Harmi ettette päässyt näyttelyihin:(

  VastaaPoista
 10. Voi kääk miten söpö varsa! Minusta on tosi hienoa, että panostat opettamiseen heti alusta alkaen ja kuuntelet hevosta hyvin. Ei kannata kuunnella valittajia, itsehän omat eläimet parhaiten tuntee!

  VastaaPoista
 11. Teillä on jo harjoteltu noin paljon! Nasun kanssa ollaan vasta tuossa talutusvaiheessa.. :-D Kiinniolosta saa vain haaveilla. Tosin kavioita on jo "puhdistettu", ja jalatkin pestiin eilen! Ehkäpä tuokin oppii sen talutuksen joskus...XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oo tuohon puhdistusvaiheeseen päästy, on niin viuhahdus, ettei siitä tuliskaa mitää vielä :D Viikko pari kun menee eteenpäin, niin voi ehkä vähä harkita kintun pitämistä sen verran kauan ylhäällä, että vois puhistaakki.

   Poista
 12. Millon teet Lordille oman välilehden ja korjaat "Tiineys 2013-2014" lehddn "Tiineys ja varsominen 2013-2024"?
  Lordi on kyllä aivn hurmaava varsa! harmi kun ette päässeet näyttelyihin! mutta sulla on hyvä blogi ja ihanat heposet!

  VastaaPoista
 13. Ihana uus ulkoasu ja kiva nimi vaikka itse olinkin enempi sen mustavalkoisten valtakunnan kannalla :)

  VastaaPoista
 14. Minua ärsyttää tuo "Mustaa valkoisella" nimi, koska kaverini blogilla on sama nimi. Ei ole nimittäin kauhean mukavaa lukea kahta saman nimistä blogia! Itse olisin ehdottanut nimeksi tupsujen taikaa, kirjavat kaverit, laikukas lauma, story of us, tai tähtien matkassa. Tosin sinun valitsemasi nimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverisi blogi ei taida olla kauhean tunnettu, joten samalla nimellä ei ole mitään väliä. Voithan aina lopettaa toisen blogin lukemisen ;)

   Poista
  2. Turha siitä on nyt vasta sanoa, olisi sen voinut kertoa jo aiemmin. En minä yhden ihmisen takia ala nimiä vaihtelemaan ;)

   Poista
 15. Mustaa valkoisella on just hyvä nimi, "mustavalkoisten valtakunta" kuulosti jotenkin lapsen blogin nimeltä :D

  VastaaPoista
 16. En meinannut tunnistaa Lahjaa tuosta taustakuvasta kun se on kasvanut niin hurjan nopeasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa, kun Lordi kasvaa! ;)

   Poista
 17. On kyllä hieno tuo uusi nimi ja ulkoasu! 'Mustaa valkoisella'.. Hmm, eleganttia!;) Ja Lordi on aivan ihana<3 Olen täysin sinun puolella mitä tulee siihen, että varsoja aletaan käsittelemään jo heti alusta alkaen, varsan tahdissa tietenkin. Ne oppivat heti siihen että ihminen on luotettava ja saa koskea ja tehdä mitä vaan ilman että sitä tarvitsee jännittää. Lahja on tästä mainio esimerkki!:) Iloa Lordin kanssa touhuamiseen ja onnea vielä tästä pienestä prinssistä!

  VastaaPoista
 18. Voi harmi ettette päässeet näyttelyihin, olisi ollut niin kiva nähdä Lahja ihan livenä. Toivottavasti pääsette ensi vuonna! :)

  VastaaPoista
 19. Kuinka olet komentanut Lordia jos se pukittaa päin tai tekee jotain muuta vastaavaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tosissaan yrittää, kunnolla ärähdys tai joku, että varsa keskeyttää. Pientä huonosta käytöksestä en ole huomaavinaan, kehun vain hyvästä.

   Poista
 20. Aivan ihana uusi ulkoasu, rakastan!♥ Niin osuva ja sopiva nimikin..!
  Niin valoittava tuo teidän orivauva. :)

  VastaaPoista
 21. Ihanaa! Valitsit mielestäni parhaan ehdotetun nimen blogille! Tykkään ja tykkään todella todella paljon lukea tätä :)

  VastaaPoista
 22. Miks poistit varsomiskertomukset 2012-2013 ja 2013-2014? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vei liikaa tilaa tuosta välilehdistä, löytyy kuitenkin postauksista.

   Poista
 23. ootko koulussa vai hoidatko vaa hevosia pitkät päivät? maksaako porukkas kaikki kulut vai sinä?

  VastaaPoista