tiistai 20. toukokuuta 2014

Varsominen

Aika kertoa varsomisen kulku alusta asti. Edellisyönä oli se kamala ukkonen, luulen, että olisi varsonut jo silloin, mutta ukkosen takia ei sitä tehnyt. Veikkasin lujasti varsomisen menevän tähän yöhön. Aamulla poni alkoi tiputtamaan ja valuttamaan maitoa todella. Se potki tarhassa vähän ja hinkkasi itseään kottikärryihin, kun siivosin tarhaa. Lämpö oli 37,8 eli ihan pikkaisen alle sen, mitä Lillan normaali lämpö on. Jostain syystä aloin uskomaan siihen, että ehkä Lilla varsookin jo nyt ja otin sen sisälle.

Seurasin tammaa karsinan vieressä, josta se näki minut. Harva hevonen varsoo ihmisen nenän edessä, hevoset pystyy säätelemään avautumisvaihetta ja siirtämään sitä jopa päiviä. Aluksi Lilla söikin ihan rauhassa, mutta sitten se aloitti ramppaamisen. Minun edessäni, en voinut uskoa! Siinä vaiheessa jo tiesin, että varmasti varsoo ihan juuri ja pyydin äidin myös hoitamaan kuvauspuolen ja mahdollisen eläinlääkärille soiton, kun taas minä siirtyisin varsomisen aikaan karsinan puolelle istumaan.

Lilla alkoi olla korvan kärkiin asti hikinen ja hiki valui päästäkin vanana. Pian se menikin makuulle, aamulla yhdentoista aikaan! Siirryin karsinan puolelle tässä vaiheessa, mutta vain istumaan ja seuraamaan mahdollisimman hiljaa. Lilla kävi pariin kertaan makuulla, kunnes vettä alkoi tulla ja pian jo amnionpussi ja yhden kavion kärki.

Seurasin, että kaikki olisi menossa hyvin, mutta lopussa jo muutaman minuutin punnertamisen jälkeen otin ja tartuin varsan jaloista ja autoin sen pihalle. Sitten se tulikin nopeasti, kalvot auki ja vähän kuivailua. Lillalle tietenkin otti voimille varsominen ja oli jonkun aikaa makuulla. Varsa oli sen verran reipasta laatua, että napanuora katkesi jo siinä vaiheessa, joten sidoin roikkuvat jälkeiset jo Lillan makuulla ollessa kasaan, ettei ne jäisi jalkojen alle. Nousemisenkin jälkeen Lilla oikeastaan oli vain paikoillaan siihen asti, että jälkeiset tuli pihalle tunnin sisällä. Sen jälkeen alkoi varsan hoivaaminen ja huolehtiminen.

Jälkeiset vaikuttivat normaalilta molemmilta puolilta, joten ne päätyivät lantalaan. Varsalla kesti jonkun aikaa hoksata, mistä maitoa tulee, mutta avustuksella se tunnin sisään pääsi juomaan. Vielä parin tunnin päästä pihallakin varsaa sai ohjata nisälle, kunnes se tajusi vihdoin itse, missä baari on ja osasi hakeutua oikeaan paikkaan janon yllättäessä. Pikikakkaa tuli melkein heti syntymän jälkeen, mutta vielä en ole ihan varma, onko aivan kaikki tullut pihalle. Sitä täytyy tarkkaan seurata ja hakea heti aamulla peräruiske apteekista, jos vielä silloin näyttää siltä, että jotain on tulematta. Lilla on juonut kovin vähän ja sillä on suoliston kanssa vähän ongelmia siinä mielessä, ettei ole tehnyt juuri mitään. Tämä on kuitenkin tuttua jo viime vuodesta, joten seurailua vaan ja soittoa eläinlääkärille, jos alkaa mennä ongelmalliseksi.

Monen mielessä on varmasti kysymyksiä. Yleisimpiä on varmaan ne, jääkö tämä oriksi vai ruunataanko, mikä nimeksi tulee ja miten blogin nimi muuttuu. Tämä jää oriksi, mikäli pysyy terveenä, on PSSM1-negatiivinen ja omaa jalostusarvoa. Lempinimeksi tulee Lordi, tätä joku lukijakin ehdotti. Blogin nimestä en tiedä, miten muuttuu, mutta sekin selviää kyllä jossain vaiheessa.

33 kommenttia:

 1. Onnea, ihanaa että varsominen sujui hyvin :) ! Onko suunnitelmissa vielä lisää varsoja Lillalle tulevaisuudessa?! :)

  VastaaPoista
 2. Otitko lillan ja Lordin ensimmäisiä hetkiä kameralle siis nisälle ohjausta yms? :) hienosti se kyllä syntyi, varmasti lillalle raskasta kun jo viime yönä oli valmiina ja hyvällä hetkellä päätit auttaa jotta ei uuvu aivan loppuun. Käyn kokoajan vilkuilemassa uusia postauksia, niin kaunis varsa ettei näköä saa irti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on videolla niitäkin, mutta ladattuani videoita eilen monen tunnin ajan, kun ne eivät meinanneet suostua yhteistyöhön laitoin vain tuon varsomisen tuohon, Tarkoitus oli kyllä tehdä pidempi video, mutta ehkä senkin ehdin tehdä vielä (:

   Poista
 3. Auts Lillalle taisi olla rankkaa, tai siltä näytti! Huhuh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti, siksi autoinkin jo lopussa, ettei enää tarvitsisi yksin yrittää, ettei voimat mene ihan loppuun.

   Poista
 4. Ei jesus... Olisit nyt antanut edes rauhassa varsoa. Mitäs jos olisitkin kiskoessasi saanut Lillan ponnistamaan kohdun ulos. Anna ny luonnon hoitaa tämäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsaa vedetään vain polttojen aikaan. En edes jaksa alkaa sanomaan tähän mitään muuta, kuin että arvasin jonkun tulevan valittamaan tästä, vastaavasti jos olisin jättänyt vetämättä, olisi joku kauhistellut, kun en auta :D

   Poista
 5. Tyhmä kysymys ehkä mutta miksi sun nenäs punottaa kun näkyy noissa videoissa :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan siinä joku vika? :O Varmaan syöpä tai joku, arvasin!

   Poista
 6. On ollut hauska seurata Lillan eka tiineys ,sekä tämä toinen (kummatkin alusta lähtien) .Tässä oli plussana tuo video alusta lähtien khvattu :) Onnea sulle (jälleen kerran....) hevosten kanssa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesien menoahan tuossa ei oltu kuvattu, mutta jos joskus jaksan alkaa tappelemaan videoiden kanssa, tulee varsominen alusta asti ja varsan ensihetkiäkin blogiin videolle.

   Poista
 7. Aivan ihana varsa ja varsominenkin näytti sujuvan oikein mallikkaasti. Kiva nimi tuo Lordi ;)

  VastaaPoista
 8. Onnea kauniista orista. Minkä värinen hän muuten on kun itse en noista väreistä oikein ymmärärräXD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan perus mustankirjava, vähän hassuilla läikillä varustettuna (:

   Poista
 9. Voi että, onnittelut viel' sinne! Huippua, että kaikki meni hyvin ja saitte terveen vekaran maailmaan :) Tässä iskee iteleenkin hirvee varsakuume, julmaa :D

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä video! Avasi juuri sopivasti varsomista tälläisellekkin, joka ei sitä ole koskaan ennen nähnyt. Kiitos kun jaat tämän kaiken kanssamme :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielelläni tämän teen, kun tiedän itsestäni, että olisin innoissani, jos joku bloggaaja päästäisi lukijat niinkin "lähelle", että varsominen näkyisi suorana lähetyksenä (:

   Poista
 11. Ihanaa!♥ ONNEA UUDELLE PERHEEN JÄSENELLENNE!!!♥

  VastaaPoista
 12. Oisko mahdollista saada varsasta videoita kun se on ulkona "revittelemässä" ja muutenki =3

  VastaaPoista
 13. Näytti varsa olevan toisesta jalastaan vähän tiukasti kiinni. Hyvä, että autoit ettei ihan kaikki voimat mennyt Lillalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyynärpäälukoksiko liekö tuota sanotaan, hyvä ettei mitään pahempaa!

   Poista
 14. En ymmärrä, miksi ihmiset tulevat valittamaan joistakin asioista varsomiseen liittyen.
  Sinä teit niin kuin parhaaksi näit, tunnet Lillan parhaiten ja nyt äiti ja varsa molemmat kunnossa ja hyvinvoivina, eiköhän se ole pääasia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi olla, ettei ihan heti olisi saanut varsaa edes pihalle tuon toisen jalan takia, kiitos ja on!

   Poista
 15. Voi onpa upea ♡ Mä jotenkin omassa pienessä kierossa mielessäni kehittelin varsan Luka -nimiseksi :p

  VastaaPoista
 16. hahah, olen jo omassa päässäni ristinyt pojun Lord Voldemortiksi, tämä paha? :D

  VastaaPoista
 17. Vastaukset
  1. Arvaa luovunko helpolla, kun se orin nyt sain :D

   Poista