perjantai 27. kesäkuuta 2014

Askel parempaan

Veikkaan hyvin suuresti, että Lordi oli saanut jonkun viruksen jostain. Lämpö laski kokonaan seuraavaan päivään mennessä, mutta ripuli jatkui vielä. Enää ei sitäkään ole näyttänyt olevan ja ruokahalu on palannut. Sen kyllä huomaa, että olo on helpottanut, alkoi tänään olla vauhtikin jo sitä luokkaa!

Tämä onkin varmasti hyvä muistutus, että pieneenkin muutokseen pienen varsan kanssa tulee reagoida heti, eikä jäädä odottelemaan. Alunperin vika huomattiinkin siitä, että Lillan utareet ovat täynnä. Varsaa kun tarkemmin alkoi katsomaan, se todella oli vähän noivea, mutta aikaa normaalin oloinen. Normaali, muttei normaali. Se ei ollut riehunut päivän aikana, mutta käveli silti pitkin pihoja. Eläinlääkärin tullessa varsaa piti nesteyttää, sillä se oli jo vähän "kuiva". Tässä vaiheessa jos olisikin antanut odotella yön, olisi aamulla voinut olla syömättömyyden takia jo niin huonokuntoinen varsa, ettei sitä olisi enää saanut kuntoon. Verikokeista saatiinkin tulos, tulehdusarvot olivat ylärajalla, pikkaisen ehkä jopa koholla. Koska varsa reagoi nesteytykseen ja kipulääkkeeseen niin hyvin ja vaikuttaa nyt jo ihan normaalilta, ei antibioottikuuria aloitettu.

Lillan PSSM1- testin tulos tuli. Se on n/n, eli on negatiivinen kyseiselle geenille. Koska Lordin ja Lahjan isäkin on negatiivinen, ei jalostushaaveet tulevaisuudessa kaadu ainakaan tähän. Myöhemmin näkee, mitä Lordista kasvaa, tuleeko siitä koskaa jalostusoria, mutta helpotus on suuri, kun ei ainakaan PSSM1- sairauteen se kaadu!


Muistona toissapäiväisestä jäi ajeltu kohta, josta verikoe otettiin ja nesteytystä annettiin.32 kommenttia:

 1. Hienoa että Lordi voi jo hyvin ^^ Onnea negatiivisesta tuloksesta! :)

  VastaaPoista
 2. Onko nuista laikuista Lordilla tulossa hieman ruskehtava? Nauroin ihan hulluna tuolle videolle, tai oikeastaan musiikille, hyvin sopi tuohon! :D Ihania kuvia ja onnea negatiivisesta tuloksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, Killen ja Lillan jälkeläisistä ei voi tulla kuin musta, rautias, mustankirjava tai rautiaankirjava ja kyllä tuo ihan selkeästi mustankirjava on. Rautias olisi näkynyt heti syntyessä (: Varsakarva vaan voi muuttua vähän ruskehtavaksi, kuten Lahjallakin kävi.

   Poista
 3. Niin ihania kuvia ja iloisia hevosia, että ei tästä voi tulla kuin itsekkin iloiseksi :'D

  VastaaPoista
 4. Haha aivan mainio video, Lahja ja Lordi on kyllä hauskoja kun ne noin leikkii! Hienoa työtä oot tehny, hatunnosto siitä:) tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 5. Onnea negatiivisesta tuloksesta:)

  VastaaPoista
 6. Kyllä siskon kanssa on kiva leikkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa erottaa nuo ennen ensi vuotta...!

   Poista
 7. Voi, kun Lordi on komea! Siitä tulee kyllä loistava jalostusori, jos hyvin käy. Onnea negatiivisasta tuloksesta!

  VastaaPoista
 8. Voiku Lordi on jo iso poika! :D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotetaan vuosi ja katsotaan sitten uudestaan, hirmuista vauhtia kasvaa kyllä varsat ;)

   Poista
 9. Eikös nuo lordin mustat laikut voi periaattessa olla ruskeitakin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi, varsasta ei olisi voinut tulla kuin punarautias tai musta yksivärisenä tai kirjavana. Punarautias olisi näkynyt syntyessä jo, mutta mustan varsakarvan väri voi vähän "haalistua", ennenuin se vaihtuu. Vilkaise Lahjan varsakuvia, sekin on ollut ihan samanlainen (:

   Poista
 10. Onnea negatiivisesta tuloksesta! Ja ihanaa että Lordi jo on parempi. Voi kun suloinen video, aww, sisarukset leikkii ja spurttailee komeasti.

  VastaaPoista
 11. Onko Lordi ruskee valkone ku se näyttää iha siltä. Lordi on söpö:)♥

  VastaaPoista
 12. Tosi hyvä kun Lordi voi hyvin ja Lilla negatiivinen! :D Ihanat hurjapäät :3
  Olisi muuten kiva jos tekisit videolla esittelykierroksen tallista ja "ympäristöstä" :D

  VastaaPoista
 13. Siis mikä on pssm? Mitä positiivinen tulos olis käytännössä meinannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pssm1 on periytyvä lihassairaus, joka voi aiheuttaa lievistä oireista aina lannehalvaukseen ja kuolemaan asti oireita. Se periytyy 50% varmuudella aina vaikka vain toinen vanhemmista kantaisi geeniä. Jos vain vaikka toinen vanhempi on saanut geenin molemmilta vanhemmiltaan, silloin yksilö periyttää sairautta 100% varmuudella jokaiselle jälkeläiselleen. Suuri osa raskaiden rotujen hevosista kantaa tätä sairautta ja vaikka se ei yleensä elämää suuremmin haittaa, ymmärtää sen ihan hyvin, ettei tätä kannata periyttää eteenpäin. Joskus se voi aiheuttaa hyvin kivuliaita oireita. Esim. varsojen isänisä kantaa tätä geeniä ja on ymmärtääkseni kipeäkin, mutta koska isä ei sairasta PSSM1- sairautta, ei se enää voi periyttää sitä eteenpäin. PSSM ei "hypi" esim. isänisältä varsalle, vaan vain vanhemmilta varsalle.

   Poista
 14. Voisitko tehdä vertailupostauksen Lahjasta ja Lordista? Tyyliin mitä lahja osasi parin viikon ikäisenä ja mitä lordi, samoin mitä kuukauden iässä jne, kumpi on oppinut esim. Talutuksen ja paikallaolon paremmin ja kumpi toimi tietyn ikäsenä paremmin erilaisissa tilanteissa jne? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tulossa Lordin kasvupostauksiin vertailua (:

   Poista
 15. Voi että ku ihania! Tuli vaan jotenki niin iloinen mieli tuosta videosta ja koko postauksesta. Hyvä että pikku Lordi paranee!<3

  VastaaPoista